pizaiollo w Neapolu przygotowuje tradycyjną Margheritę (oczywiście z parmezanem :)). Jak zrobić tradycyjną pizzę Margheritę? Składniki: porcja ciasta na pizzę włoską * 3-4 łyżki krojonych pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego) domowej lub ze słoika oliwa extra vergine szczypta soli garstka świeżo startego parmezanu (tyle by pokryć powierzchnię pizzy cienką warstwą) ok. 50 g mozzarelli (w oryginale z bawolego
Chilli Czosnek i Oliwaduża zielona papryka 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 1-1,5 łyżki przyprawy kreolskiej* 300g ugotowanego (al dente) ryżu długoziarnistego 1 puszka czerwonej fasoli 2 łyżki pasty pomidorowej/ przecieru pomidorowego 3-4 łodygi selera naciowego *przyprawa kreolska: 2 łyżki granulowanej lub suszonej cebuli 2 łyżki granulowanego czosnku 2 łyżki oregano 2 łyżki bazylii 1 łyżka tymianku 1 łyżka
Pociąg Do Kuchnimój który zrobiłam latem i przechowywałam w słoiczkach. Na patelnię wlać dwie łyżki oliwy i wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki, obsmażyć, aż woda z grzybów wyparuje. Doprawić solą. Sos pomidorowy,przecier pomidorowy, śmietanę lub mleko wylać na patelnię. Jak ktoś chce bardziej dietetycznie można dolać mleka zamiast śmietany. Chwilkę podgrzewać i doprawić do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką i majerankiem
Kuchnia PokoleńMakaron z kurczakiem w gęstym sosie pomidorowym z podsmażoną cukinią (Obiad jednoosobowy) Składniki: 70g makaronu fusilli lub świderki 100g piersi z kurczaka1/2 cukini 150g passaty pomidorowej (przecier pomidorowy) duża łyżka śmietany 12% 1/2 płaskiej łyżeczki tapioki (skrobi z manioku) lub 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej masło klarowane lub olej do podsmażenia kurczaka Przygotowanie: Umyj kurczaka i pokrój na małe kawałki. Umyj
Moja Michasoczewicy 1/2 pieczonej dyni hokkaido ( nie za duża ) puszka czerwonej fasoli 2 średniej wielkości cebule 250 g kiełbasek ( u mnie patyczki szynkowe Tradycyjne Jadło ) 400-500 ml passaty pomidorowej ( przecieru pomidorowego, NIE koncentratu ) olej rzepakowy do smażenia przyprawa do potraw meksykańskich Appetitta ( lub przyprawy wedle uznania ) Wykonanie: Soczewicę ugotować w dwóch szklankach wody, lekko osolić. Cebulę pokroić w kostkę
kolorowotorcikowopszenna) 1 łyżeczka cukru 0,5 łyżeczki soli 50 g drożdży 5 łyżek oliwy 0,5 szklanki ciepłej wody 1 ząbek czosnku oregano Składniki na sos: 1 szklanka pasaty pomidorowej (przecieru pomidorowego) 0,5 małej cebuli oregano zioła prowansalskie sól pieprz + ulubione składniki, u mnie: 1 kulka mozzarelli, czarne oliwki, kabanosy (kiedy potnie się je na cienkie kawałki wyglądają
Ciastkozercykebabu 1/2 łyżeczki soli 1 cebula czerwona 1/4 kapusty pekińskiej 1/2 papryki Sos 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 łyżki słodkiej papryki 1 szklanka pomidorowego przecieru 1/2 łyżeczki cykru 1/4 szklanki śmietany 2 łyżki oliwy sól Wykonanie Krok 1 . Umyte i wysuszone filety pokroić w poprzek na cienkie plasterki .Włożyć(...)posolić i jeszcze wymieszać. Krok 3 . Sos. Na patelnię wlewany 2 łyżki oliwy ,wsypujemy obydwie papryki i energicznie mieszamy . Gdy papryka zacznie zmieniać kolor na lekko brązowy , wlewamy przecier pomidorowy , doprowadzamy do wrzenia . Na koniec wlewamy śmietanę dodajemy cukier sól i jeszcze gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Krok 4 . Na rozgrzaną patelnię przekładamy porcjami kurczaka i smażymy
Eli GotowanieCzyli pomysł na pizzę, gdy w domu mamy wszystko co do pizzy potrzebne, a brakuje najważniejszego: sosu pomidorowego, przecieru pomidorowego, świeżych pomidorów lub pomidorów w puszce ;)Czytaj więcej
bistro mamasłodkiego żółtego) pół cebuli marchew (użyłam fioletowej) 2-3 łodygi selera naciowego 2 białe papryki pół chili 3 ząbki czosnku 3 natki pietruszki łyżeczka ostropestu sól 2 łyżki przecieru lub sosu pomidorowego (nie koncentratu) Buraka ze skórką pokroić w plasterki grubości 2 mm, a potem na ćwiartki. Cebulę pokroić w kostkę. W głębokiej patelni na rozgrzanym oleju podsmażyć kawałki buraka(...)prawie ugotowany, dorzucić na patelnię paprykę, czosnek przeciśnięty przez praskę, część chili i posiekane łodyżki natki z częścią liści. Wymieszać. Całość doprawić do smaku mielonym ostropestem, solą i przecierem pomidorowym. Podawać danie posypane resztą natki pietruszki i chili. Będąc maniaczką bzu i jego zapachu, nie mogłam przejść obojętnie obok książki Agnieszki Olejnik pt. "Ławeczka pod bzem" . Wyobraź sobie
Weekendy w domu i ogrodzieZachciało nam się przecieru pomidorowego na zimę, bo wiadomo - taki domowy jest naj, naj, naj pod każdym względem. Wadą jest natomiast czas, który trzeba poświęcić, aby uzyskać odpowiednio gęsty przecier. Pierwszą partię pomidorów przerobiłam w sposób tradycyjny, odparowując nadmiar soku przez powolne gotowanie, co oczywiście zajęło sporo czasu. Przy kolejnej całkiem pokaźnej porcji pomidorów szlag mnie jasny trafił i wykorzystałam(...)więc nadmiar soku pozostał w szybkowarze) i przetrzeć przecierakiem lub zblendować. Przecier posolić, ewentualnie osłodzić, doprawić papryką i ulubionymi ziołami, po czym ponownie zagotować. Jeśli chcemy uzyskać przecier o konsystencji przypominającej koncentrat pomidorowy można je jeszcze dodatkowo odparować przez 15 - 30 minut. Gorący, cały czas gotujący się przecier rozlać do czystych, wyparzonych słoików. Napełnione słoiki, mocno zakręcić, odwrócić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki: 1 kg polędwiczek wieprzowych (2 sztuki) 1 główka młodej kapusty 2 dymki (cebulki i szczypior) 300 ml przecieru pomidorowego lub passaty 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 pęczka koperku 1 łyżka octu winnego 1 łyżka mąki pszennej 4 łyżki oleju 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz Sposób wykonania: Polędwiczki myjemy, odcinamy wierzchnią, białą błonkę i przekrawamy(...)dodajemy poszatkowaną w paski kapustę oraz 1/2 szklanki wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając do momentu aż kapusta będzie miękka. Dodajemy przecier oraz koncentrat pomidorowy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy mąkę pszenną. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu aż mąka się rozpuści. Do tak powstałej zasmażki dodajemy około 2 łyżek wazowych
Qchnia po prostumięsa mielonego -2 łyżki oleju -1 cebula -2 marchewki -4 ziemniaki -1 czerwona papryka -1 puszka czerwonej fasoli -1 puszka kukurydzy -2 puszki krojonych pomidorów lub 700 ml przecieru pomidorowego (passaty) -2 łyżki koncentratu pomidorowego -1,5 - 2 litry bulionu -1 łyżeczka słodkiej papryki -szczypta ostrej papryki -1 łyżeczka oregano -sól, pieprz Przygotowanie --> Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju podsmażamy(...)marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Garnek przykrywamy i całość gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, odsączoną kukurydzę i fasolę z zalewy, przecier i koncentrat pomidorowy. Zupę gotujemy na małym ogniu jeszcze przez około 10 minut. Doprawiamy do smaku. --> Smacznego Post Zupa meksykańska z mięsem mielonym pojawił się poraz pierwszy w Mgotuje
Marta Gotujełyżeczka oleju – 2 szklanki wody Dodatki: – starty ser mozzarella – kilka oliwek – kilka suszonych pomidorów – ½ cebuli czerwonej – ½ papryki pomarańczowej Sos pomidorowy: – 3 łyżki przecieru pomidorowego – ½ łyżeczki płatków chili – ½ łyżeczki przyprawy do pizzy – 1 łyżeczka oregano Składniki do przygotowania sosu umieszczamy w miseczce i łączymy. Wszystkie składniki do wykonania ciasta umieszczamy
Zdrowy Styl Joannycebule 2 ząbki czosnku 2 papryki (u mnie żółta i czerwona) 250 g pieczarek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu wołowego 1 szklanka passaty pomidorowej 1 łyżka przecieru pomidorowego pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki mąki do oprószenia mięsa 2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej 1 łyżeczka tymianku pół łyżeczki chilli 1 łyżeczka cukru 2 liście(...)czerwonego wina i zagotowujemy w tym samym czasie zeskrobując z dna resztki, które do niego przywarły. Następnie wlewamy na patelnię bulion i zagotowujemy, a po tym szklankę passaty pomidorowej i przecier. Wszystko doprowadzamy do wrzenia. Gdy gulasz będzie już bulgotał dodajemy wszystkie przyprawy i zioła, cukier, sól, pieprz i liście laurowe. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut
Cooking Monsterwiększej porcji podwójcie składniki na zupę. Możecie ją także dowolnie doprawić, np. lubczykiem i oregano. SKŁADNIKI: 1 por – jasna część 1 nieduża cebula 3 ząbki czosnku 400 ml przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki, krojonych 1,5 szklanki bulionu lub wody 2 łyżki mleczka kokosowego lub śmietanki płaska łyżeczka kurkumy sól, pieprz, ostra i słodka papryka do smaku łyżeczka(...)łyżeczkę masła. Cebulę, czosnek i pora obieram, kroję w kostkę i przesmażam na oliwie. Gdy cebula się zeszkli wlewam bulion, gotuję 5 minut. Po tym czasie dodaję przecier lub pomidory z puszki, przyprawiam, wsypuję kurkumę i cukier puder. Gotuję chwilę, po czym miksuję zupę i wlewam mleczko kokosowe lub słodką śmietankę. Smacznego
Zasmakuj Kuchni