przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:141/368)

Najlepszy bigos na święta. Przepis krok po kroku! 126

wina czerwonego wytrawnego 0,5 l wody 12 ziaren jałowca 6 liści laurowych 8 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki suszonego majeranku 2 jabłka sól, pieprz 100 g przecieru pomidorowego   Przygotowanie:   Grzyby namocz w letniej wodzie. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Podsmaż łopatkę pokrojoną w kostkę jak do gulaszu. Kiedy wieprzowina(...)majeranek. Dopraw solą i pieprzem.   Gotuj na bardzo małym ogniu przez 1 godzinę, następnie dodaj jabłka pokrojone w sporą kostkę. Ewentualnie możesz dodać przecier pomidorowy, nie jest on konieczny ale fajnie podbija smak.   Następnie nie pozostaje nic innego jak czekanie. Mój bigos gotował się na małym ogniu przez

kuron.com.pl
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym - gluten free, lactose free, LOW FODMAP 254

dowiesz się TUTAJ ). Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 porcje: 1 bakłażan 1 łyżka soli 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 250 g przecieru pomidorowego * 1 łyżka ketchupu * 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz do smaku 4 plastry sera cheddar bez laktozy(...)między czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy czerwoną paprykę i smażymy 3 minuty. Dodajemy mięso mielone i miąższ z bakłażana, smażymy aż mięso się zarumieni.  Dodajemy przecier pomidorowy, ketchup, doprawiamy ostrą i słodką papryką, bazylią i oregano. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy, często mieszając, aż większość płynu odparuje (ok 7 minut). Zdejmujemy z ognia. 3. Piekarnik

My Culinary Art
ŚLEDZIE Z IMBIREM, SUSZONYMI ŚLIWKAMI I POMARAŃCZĄ 167

osób): 1/2 kg śledzi matiasów (bez chemicznych dodatków!) 3 cebule obrane i pokrojone 6 ząbków czosnku drobno pokrojonych 3-4 cm korzenia imbiru świeżo utartego 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego (może być z kartonika) 1 łyżka koncentratu pomidorowego do smażenia dobry olej np. rzepakowy (najlepiej ekologiczny) pełna garść rodzynek ok. 10-12 suszonych śliwek 2 łyżki jasnego miodu (jeśli będzie(...)Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na oleju z dodatkiem świeżo mielonego pieprzu. Dodaj ziele angielskie, listki laurowe, pokrojone śliwki i umyte rodzynki. Podduś mieszając ok. 5 min. Następnie dodaj przecier pomidorowy, koncentrat, sok z pomarańczy i imbir. Mieszaj i duś na ogniu, aby zredukować płyny do pożądanej konsystencji (dosyć gęsty sos). Na koniec dodaj skórkę z pomarańczy, miód (wiem

Anioły w kuchni
Pizza misz masz... 120

tyle ile mąka zabierze) Dodatkowo; 2 pomidory ser mozzarella 2 kulki lub inny żółty ser wędlina pokrojona w paseczki ( ok 20 dag) kilka pieczarek (ok. 25 dag) 2 łyżki przecieru pomidorowego pieprz, sól, bazylia lub zioła prowansalskie łyżka masła do podsmażenia pieczarek Przygotowanie; Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie do którego wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i zalewamy szklanką wody. Wierzch(...)dzielimy na dwie części, wałkiem lub ręcznie formujemy kształt koła ( wielkości naszej foremki) ja nie posiadam formy do pizzy więc upiekłam ją w normalnej foremce do tarty. Ciasto posmarować przecierem pomidorowym ( 1 łyżka). Na to układamy po kolei po połowie składników. Po połowie ponieważ z podanej porcji ciasta wychodzą dwie pizze takie jak na zdjęciu. Po wierzchu możemy delikatnie posypać

Radość kipiąca uśmiechem.
Adana Kebab z kaszą pszenną Pilavlik Bulgur 128

wakacje... Adana Kebab z kaszą pszenną Pilavlik Bulgur, ... w Polskim wydaniu :D SKŁADNIKI 0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej baraniny, ale może być też wieprzowo- wołowe) pół cebuli mały przecier pomidorowy 1 ząbek czosnku,1 papryczka chilli,  przyprawa Cevapcici patyczki do szaszłyków kaszą pszenną Pilavlik Bulgur 1 bakłażan 2 pomidory 1 zielona papryka pół cebuli sól, pieprz, kolendra, świeża(...)robi się je podobnie do naszego mielonego. Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną cebulę, jeden ząbek czosnku i jedną papryczkę chilli. Przyprawić przyprawą Cevapcici i dodać 2 łyżki przecieru pomidorowego. Dobrze wymieszać. Na podwójnych patyczkach do szaszłyków uformować podłużne kotleciki.  Grillować do uzyskania odpowiedniego koloru mięsa. Podawać na kaszy. Ukusno

MarciochaKucharzy
Zupa z charakterem czyli rybna z chili 153

marchewki 2 pietruszki średni por 3 pomidory pęczek natki pietruszki 1 łyżka suszonego lubczyku 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 papryczka chili ostra papryka w proszku 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz sok z cytryny oliwa z oliwek Rybę poporcjować - na ładne kawałki mięska i resztki do wywaru. Porcję do wywaru zalać zimną wodą, dodać cebulę, liść laurowy, ziele(...)pomidory (uprzednio spażone i obrane ze skórki), pokrojoną w kostkę i oczyszczoną z nasion papryczkę chili, i kawałki pozostałego rybnego mięska. Gotować razem około 10 minut, w międzyczasie doprawiając przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i papryką w proszku.Gotową zupę posypać posiekaną natką pietruszki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
WOŁOWINA SZARPANA Z WOLNOWARU (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy, redukcja) 287

odpowiedniej porcji tłuszczu np. w postaci sosów czy dressingów. Składniki – wołowina szarpana z wolnowaru: 1,5 kg wołowiny np. udziec 150 g cebuli 5 ząbków czosnku 300 ml przecieru pomidorowego 100% 20 g (2 łyżki) sosu sojowego 20 g (2 łyżki) octu jabłkowego 30 g (3 łyżki) oliwy z oliwek 1 g (1 łyżeczka) ostrej papryki(...)wędzoną, pieprz, sól, imbir i oregano suszone. Całość wymieszać a następnie dokładnie natrzeć mięso. Wołowinę włożyć do wolnowaru, dodać cebulę, litki laurowe i zielę angielskie a następnie zalać przecier pomidorowym. Mięso gotować przez 8 godzin w trybie LOW. Po ugotowaniu mięso powinni zostać jeszcze na ciepło poszarpane przy pomocy dwóch widelców na drobne kawałki. — BTW całości składników

Ola la LCHF
Krem z pieczonego kalafiora i pomidorów 151

zupełnie innego smaku - jest słodki i aromatyczny. Zachęcam do przygotowania. Składniki na 3-4 porcje: 1/2 średniej wielkości kalafiora (wagowo około 0,5 kg) 3 pomidory malinowe 1 szklanka przecieru pomidorowego (250 ml) 2 szklanki wywaru warzywnego (500 ml) 1 mała cebula sól, pieprz odrobina cynamonu odrobina kuminu 1 łyżka masła 1-2 łyżki oliwy z oliwek do podania(...)można pozostawić do dekoracji) . Wlać bulion warzywny, całość przyprawić (solą, pieprzem, szczyptą cynamonu i kuminu) i gotować kilkanaście minut na małym ogniu. Pod koniec dodać pokrojone pomidory i wlać przecier pomidorowy. Gotować jeszcze kilka minut. Na sam koniec zupę zblendować. Przelać na talerze i ozdobić odłożonymi nożyczkami kalafiora oraz pastą tahini. Kalafior oraz pomidory przed i po upieczeniu  Etapy

Ugotować
Tradycyjny bigos 180

żeberek wieprzowych 500 g łopatki bez kości 500 g kiełbasy (dałam śląską) 2 cebule 2 duże marchewki 2 czubate łyżki smalcu 8 suszonych śliwek bez pestek 4 łyżki przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki zmielonego kminku sól pieprz Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, łopatkę pokroić w większą kostkę i wszystko dusić(...)kostkę i zeszkloną . Wszystko dusić na wolnym ogniu i od czasu do czasu mieszać podlewając wodą, aby się nam nie przypaliło, a następnie dodać kiełbasę pokrojoną w kawałki, przecier pomidorowy, majeranek doprawić solą i pieprzem  i dusić ponownie na bardzo małym ogniu. Odstawić na noc w chłodne miejsce, a na następny dzień ponownie bigos podgrzewam i duszę około

O kuchni z uczuciem
Mole Poblano z czerwonym ryżem 168

lyzeczki ziaren kolendry 1 lyzeczka mielonego cynamonu, można uzyc pol laski 2 ziarenka ziela angielskiego 0,25 lyzeczki tymianku 0,25 łyżeczki majeranku puszka krojonych pomidorów 250g przecieru pomidorowego (passata) 2 kromki chleba 75g gorzkiej czekolady (74%) 200ml bulionu z kurczaka sol 2 lyzki sezamu do posypania dwie piersi z kurczaka lub indyka, mogą być tez inne kawałki kurczaka(...)platki chili, goździki, gwiazdki anyżu, nasiona kolendry, ziarenka pieprzu, cynamon, ziele angielskie, tymianek i majeranek. Dokladnie wymieszać i po chwili dodac dwie kromki chleba oraz pomidowy z puszki i przecier pomidorowy. Wymieszac i smazyc na niewielkim ogniu kilka minut. Stopniowo dolewać bulionu, aby sos nie wyszedł zbyt zadki. Dosolic do smaku, wrzucić polamana na kawałki czekolade, zamieszać i dusic

Codzienne Gotowanie
Pizza owsiana z karczochami, salami i czarnymi oliwkami 160

owsianych górskich 1/8 kostki drożdży 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1/3 szklanki przegotowanej, ciepłej (nie gorącej!) wody 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 3-4 łyżki przecieru pomidorowego Suszone oregano lub zioła prowansalskie 2 kulki mozzarelli o obniżonej zawartości tłuszczu Pół słoiczka karczochów Contessa od  DeCare.pl Salami Kilka pieczarek Czarne oliwki Listki świeżej bazylii Płatki owsiane(...)było elastyczne), rozwałkujemy je i przekładamy na blachę. Ciasto ma być cieniutkie. Powinno być elastyczne i dobrze się ze sobą sklejać, aby można było wykleić nim blachę. Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym i posypujemy suszonym oregano lub ziołami prowansalskimi. Następnie układamy mozzarellę ( u mnie jedna kulka starta na dużych oczkach, druga poszarpana w większe kawałki), salami, karczochy, obrane i pokrojone

Zawsze głodna!
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 328

NETTO) pół soku z ananasa z puszki 1 mała cebulka (lub 0,5 większej) ząbek czosnku (ja zrezygnowałam z czosnku bo po prostu nie lubię) pół słoiczka przecieru pomidorowego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu (w oryginalne był cukier) 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (ja dałam skrobię kukurydzianą) 100g ryżu brązowego firmy Kupiec 1 łyżka oliwy z oliwek(...)jakiś czas mieszając, aż warzywa się rozmrożą w tym czasie w misce mieszamy: sok z ananasa, ocet balsamiczny, miód i skrobię ziemniaczaną tę mieszankę wlewamy na patelnię i dodajemy przecier pomidorowy, kawałki ananasa mieszamy wszystko, aż sos zgęstnieje próbujemy i doprawiamy wg. smaku podajemy z brązowym ryżem SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Gulasznikow Kurkowy z Kopytkami. 139

łyżki mąki ziemniaczanej sól      2.   Gulasz wołowy z kurkami : 500 g wołowiny ja użyłem goleni garść kurek  litr bulionu  100 g przecieru pomidorowego 3 małe cebule 1 papryka żółta oraz czerwona  2 liście laurowe  5 ziaren ziela angielskiego łyżka sosu sojowego  oliwa peperoncino  mały jogurt naturalny Gotowanie zaczynamy od obrania(...)zawrzenie bulionu możemy odcedzić ziemniaki i odstawić je w celu odparowania. Gdy bulion się zagotuje zmniejszamy ogień do połowy i dusimy mięso (dodając w tym czasie 100 g przecieru pomidorowego) pod przykryciem.  Jeżeli ziemniaki ostygną zaczynamy przygotowania do zrobienia kopytek, musimy przecisnąć przez praskę pyry a następnie dodać jedno jajko wcześniej wyparzone, nadszedł moment na przesianie przez sitko mąki

Wspólne smaki
Lasagne bolognese. 119

ząbki czosnku - 3 marchwie - 3 średniej wielkości nacie selera - 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego   - pół butelki czerwonego, wytrawnego wina - 400 g pomidorów z puszki - 100 g przecieru pomidorowego   - 200 ml bulionu wołowego - sól - pieprz - kumin  - 1/2 łyżeczki cynamonu -  4 chluśnięcia sosu Tabasco. - garść startego parmezanu - suszone oregano - suszona bazylia III. Beszamel: - 2 łyżki oleju(...)patelni. Cebulę szklimy i  dodajemy czosnek.  Wrzucamy mięso, doprawiamy solą, pieprzem i kuminem. Smażymy, aż się zarumieni. Następnie dorzucamy marchew, seler, wlewamy bulion i  przecier pomidorowy. Gotujemy pod przykryciem ok. 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Dolewamy pół butelki wina i gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie odparowujemy

DominikaDolci
Leczo z kabaczkiem, kiełbasą i boczkiem 226

przygotowania! Składniki: 1 średniej wielkości kabaczek 4 średniej wielkości papryki 2 cebule 1 laska kiełbasy (0,2 kg) 150 g wędzonego boczku 2 duże pomidory malinowe 150 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz papryka ostra papryka słodka wędzona Wędzony boczek pokroić w cienkie paseczki (ewentualnie kostkę). Cebulę obrać i drobno posiekać. Pomidory umyć, ewentualnie zalać wrzątkiem i usunąć skórkę oraz pokroić(...)papryką. Garnek przykryć pokrywką i gotować na średnim ogniu. Całość, co jakiś czas przemieszać. Leczo będzie gotowe, gdy kabaczek zmięknie i utworzy się warzywny sos. Na sam koniec dodać przecier pomidorowy. Posmakować i ewentualnie doprawić. Całość jeszcze chwilę gotować. Gotowe leczo przelać do słoików, zakręcić pokrywki i postawić słoiki do góry dnem (aż do wystudzenia). Na sam koniec schować

Ugotować
Gołąbki z Kaszą Jaglaną bez Zawijania 192

kaszy jaglanej (przed gotowaniem) 500 g mięsa mielonego z indyka 500 g kapusty włoskiej 200 g cebuli do smaku: sól, pieprz olej do smażenia na sos: 500 g przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) 1 szklanka wody (250 ml) do smaku: sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Gołąbki z kaszą jaglaną bez zawijania Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu(...)Naczynie w którym będę układała i zapiekała gołąbki, smaruję niewielką ilością oleju. Z tak przygotowanej masy formuję dłońmi gołąbki o kształcie kuli i układam w naczyniu. Przygotowanie sosu: Do przecieru pomidorowego dodaję wodę, doprawiam solą i pierzem i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Zapiekanie gołąbków: Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekam przez 30 minut. Następnie gołąbki

Uwaga Babcia Gotuje
Włoski pieróg 191

mąki pszennej+do podsypania 150 ml ciepłego mleka 150 ml ciepłej wody 1 jajko 7 g suszonych drożdży ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy 3 łyżki przecieru pomidorowego Nadzienie; 30 dag pieczarek 10 dag  patyczków szynkowych Tradycyjne Jadło 10 dag sera grana padano lub cheddar 2 cebule dymki ze szczypiorem 1 łyżeczka masła Zioła włoskie do smaku(...)poddusić do odparowania wody, doprawiać farsz ziołami oraz solą i pieprzem do smaku. Ciasto rozwałkować na trzy okrągłe placki, podsypując lekko mąką aby się nie kleiło,  posmarować przecierem pomidorowym zostawiając po 2 cm od krawędzi brzegów, nałożyć nadzienie, posypać startym serem, zwinąć na pół formując pieroga, radełkiem odciąć równo brzegi, docisnąć je widelcem, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania