przecier pomidorowy - 5508 przepisów (strona:144/368)

Sos słodko - kwaśny z cukinii 115

ulubionych dodatków. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 3kg cukinii (najlepiej młodej) 1kg czerwonej papryki 1kg cebuli 2 łyżki soli kamiennej 1,5szkl. cukru 1szkl. octu 1l przecieru pomidorowego z kartonika 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka curry 2 puszki kukurydzy konserwowej Sposób przygotowania: Cukinię umyłam i osuszyłam. Miałam cukinie mniejsze(...)octu z cukrem przełożyłam odsączone warzywa i wymieszałam. Warzywa doprowadziłam do zagotowania i na małym ogniu gotowałam je 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie do warzyw dodałam przecier pomidorowy oraz przyprawy: paprykę słodką i ostra oraz curry. Wszystko dokładnie wymieszałam i gotowałam kolejne 10 minut. Po tym czasie sos zestawiłam z ognia i dodałam do niego odsączoną

Waniliowe Improwizacje
Zwykły bigos 143

Porcja, jaką Wam podaję jest na wielki gar, dla wielu, wielu osób bo bigos świetnie się zamraża. BIGOS Składniki: - 5 kg kapusty kiszonej - 1 mała główka kapusty białej - 4 przeciery pomidorowe małe - ok. 2 kg różnego rodzaju mięsa : łopatka, kiełbasa, schab, boczek. - 5 dużych cebul - pieprz, wędzona papryka słodka, sól do smaku. - smalec do smażenia Na początek kroję kapustę kiszoną(...)tłuszczu z mięsa smażymy cebulę. Po usmażeniu cebuli, wszystko razem ląduje w garnku z kapustą. Co jakiś czas wszystko mieszamy, mieszamy i mieszamy. Po 2 - 3 godzinach dodajemy przecier pomidorowy i znów na małym ogniu bigosik sobie się dusi. Na sam koniec , kiedy kapusta jest miękka, mięso jest miękkie dodajemy przyprawy

Kuchnia Pełna Emocji
Strogonow 153

Strogonow (około 7 porcji): mięso wołowe 400 g mięso z szynki wieprzowej 700 g 3 cebule 0.5 kg pieczarek 2 spore czerwone papryki 2 duże ogórki kiszone mały przecier pomidorowy sól pieprz 2 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe odrobina mąki Mięso oczyścić i pokroić w średniej wielkości kostkę. Oprószyć w mące i podsmażyć dosyć mocno (do zarumienienia) na patelni(...)żołądku (uwierzcie mi - testowałam; nie chcecie wiedzieć z jakim rezultatem). Wrzucić do garnka. Na końcu dorzucić ogórki, które wspaniale oddają swój kwaskowaty smak. Kiedy strogonow będzie praktycznie gotowy wlać przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać. Doprawić jeszcze raz jeśli to konieczne. Ja uwielbiam, kiedy mięso rozpływa się w ustach, ale nie rozlatuje w garnku. Gotowałam niecałe 3 godziny. Trwało to dosyć

Karola gotuje
Pikantne curry z ciecierzycy z dynią 116

jeszcze więcej czasu na przygotowanie różnorodnych posiłków, taki sprzęt w kuchni to prawdziwa przyjemność. 4 porcje: 200 g ciecierzycy 200 g obranej dyni 200 g świeżego ananasa 200 ml przecieru pomidorowego 1 świeża, czerwona papryka 1 świeża, żółta papryka 2 czerwone cebule 3 ząbki czosnku skórka starta z 1 cytryny 2 cm świeżego imbiru 2 łyżeczki przyprawy curry 1 łyżeczka(...)obranego ananasa kroimy w kostkę ok 1,5×1,5 cm. Cebulę, imbir i czosnek umieszczamy w naczyniu miksującym i rozdrabniamy (czas 8 sekund, prędkość 6). Dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Wszystkie składniki miksujemy, ustawiając czas 10 sekund oraz prędkość 8. Łopatką zbieramy masę ze ścianek naczynia. Na noże zakładamy osłonę. Do sosu dodajemy dynię pokrojoną w kostkę oraz

Mienta blog
Wegetariańska zapiekanka pasterska z cieciorką i boczniakami 221

selera korzennego (około szklanki po pokrojeniu) Puszka cieciorki 1 cebula 5-6 boczniaków 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina albo ciemnego piwa 1 szklanka bulionu warzywnego albo wody 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 2 łyżki oleju Sól i pieprz Warstwa wierzchnia Główka kalafiora (dość duża) 1 pietruszka 2 łyżki masła(...)następnie dodaj pozostałe siekane warzywa i łyżeczkę tymianku. Zamieszaj i duś przez kolejne 5 minut. Wlej wino lub piwo, odparuj alkohol po czym dodaj do warzyw 2 łyżki przecieru pomidorowego, rozprowadź w warzywach, a następnie wlej szklankę wody. Przykryj, zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut. Krok 3 Umyj kalafiora i pokrój na małe kawałki. Umyj

Niedzielny kucharz
Pierożki drożdżowe z farszem meksykańskim 221

farsz: - 600g mięsa wołowego mielonego (np. udziec, łopatka) - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - papryka czerwona - pół puszki kukurydzy - pół puszki fasoli czerwonej - lampka czerwonego wytrawnego wina - pół szklanki przecieru pomidorowego - tłuszcz do smażenia (np. masło klarowane, oliwa z oliwek) - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do kuchni meksykańskiej (Kamis) Przygotowanie: Zaczynamy od zrobienia ciasta drożdżowego. Najpierw przygotowujemy zaczyn(...)innym tłuszczu. Dodać zmielone mięso, dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz przyprawy. Smażyć chwilę po czym zalać czerwonym winem i dusić przez 20 min. Po odparowaniu alkoholu dolać przecier pomidorowy i dusić jeszcze kilka minut. Pod koniec dodać kukurydzę i fasolkę, dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto wałkować na dość cienkie placki

Zgrabne Gotowanie
Dietetyczna włoska pizza 151

szklanki wody przegotowanej; - 3/4 świeżych drożdży; - 1 i 1/2 łyżki cukru; - 3 łyżeczki soli morskiej. Przepis na sos do spodu pizzy: - 2 średnie marchewki; - 1 średnia cukinia; - 1 przecier pomidorowy; - 1/2 pora; - 1 pomidor; - 3 ząbki czosnku; - 1 łyżka oregano; - 1 łyżeczka pieprzu ziołowego; - 1 szklanka wody; - 1 łyżeczka soli morskiej; - świeże liście bazylii. Przygotowanie ciasta: - do miski przesypujemy mąkę(...)patelni delikatnie smażymy i dodajemy wszelkie przyprawy do smaku, a następnie dolewamy szklankę wody aby zmiękły i się poddusiły; - ugotowaną, miękką marchewkę i miękkie warzywa z patelni dodajemy do przecieru pomidorowego razem z listkami bazylii i miksujemy blenderem na gładką masę, następnie dodajemy oregano, posiekane ząbki czosnku, sól morską i pieprz ziołowy. Do smaku można dodać również inne zioła

MintTaste
Warzywny gar z ciecierzycą 155

pieczarek 100 ml czerwonego półwytrawnego bądź wytrawnego wina 70 g selera 1 marchew (ok. 100 g) 1 średni burak 1 mała cukinia 0,5 l bulionu warzywnego 250 ml przecieru pomidorowego (u mnie własnej roboty) 2 ząbki czosnku 350-500 g ugotowanej ciecierzycy. parę gałązek świeżego tymianku i świeżej bazylii (w całości) sól morska, świeżo mielony pieprz, czosnek niedźwiedzi (zamiennie(...)większą kostkę cukinię. Dodać do całości. Wlać bulion warzywny, dodać świeże zioła i przyprawy i dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość ponownie dusić ok. 15 minut. Dodać ugotowaną ciecierzycę. Ja ugotowałam całe opakowanie, bo zwyczajnie w świecie zawsze ją podjadam. Jeśli wolicie bardziej płynne danie

gutfut
Wołowina z warzywami w sosie pomidorowym 202

niesamowicie smaczne połączenie. Zachęcam do przygotowania!  Składniki na porcję dla 6 osób: około 1 kg miękkiej wołowiny 3 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 duża cebula 400 g przecieru pomidorowego 1/2 główki czosnku 2 łyżki powideł śliwkowych 3/4 szklanki wina półsłodkiego różowego garść suszonych grzybów 2-3 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego sól, pieprz odrobina mąki(...)minut. Pod koniec smażenia dodać listki laurowe i ziele angielskie. Całość wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Do podsmażonych warzyw wlać wino, przełożyć podsmażone mięso i dodać pozostałe składniki (wlać przecier pomidorowy, dodać suszone grzyby, czosnek i powidła śliwkowego). Na sam koniec wlać wodę. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i lekko wymieszać Pokrywę od szybkowaru zamknąć. Wybrać 1 poziom ciśnienia. Dusić

Ugotować
Gołąbki z soczewicą i komosą ryżową. 171

suchej czerwonej soczewicy - przepłukanej 1/2 szklanki komosy ryżowej białej - przepłukanej 300 g pieczarek 1 czerwona cebula 1 jajko 1 mała główka młodej kapusty 1 łyżka oleju 300- 400 g przecieru pomidorowego  1 łyżeczka suszonego oregano, bazylii, majeranku i słodkiej papryki szczypta ostrej papryki  sól, pieprz 1. Główkę młodej kapusty włóż do dużego garnka z wrzącą osoloną wodą(...)łyżką oleju. 5. Do miski wbij jajko, dodaj ugotowaną soczewicę, komosę, pieczarki i cebulę. Dopraw i wymieszaj. 6. Farsz zawijaj w liście kapusty i układaj w naczyniu żaroodpornym. 7. Przecier pomidorowy wymieszaj z  ulubionymi przyprawami (np. ostra i słodka papryka) i ewentualnie odrobiną wody, następnie posmaruj nim gołąbki. Wszystko przykryj pokrywką lub folią aluminiową i piecz

Powiedz dietom nie
Bakłażan faszerowany kurczakiem 184

BAKŁAŻAN FASZEROWANY KURCZAKIEM Składniki - 1 bakłażan - 350 gram piersi z kurczaka - 2/3 woreczka brązowego ryżu - pół czerwonej papryki - 1 średnia cebula - 1 papryczka chili - 1 ząbek czosnku - 200 gram przecieru pomidorowego - sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do mięs, zioła prowansalskie - oliwa z oliwek do smażenia - tarty ser mozzarella (opcjonalnie) - 4 plasterki pomidora Zacząć od przygotowania bakłażana. Warzywo przekroić wzdłuż(...)papryką słodką oraz przyprawą do mięs. Gdy kurczak straci surowość, do farszu dodać pokrojony w kostkę miąższ naszego bakłażana. Smażyć jeszcze przez około 5 min po czym całośc zalać przecierem pomidorowym. Na koniec dodać ugotowany ryż, zioła prowansalskie, ewentualnie doprawić do smaku.  Połówki bakłażana nafaszerować, ułożyć na blaszce i zapiekać w temeraturze 180 stopni przez około 50 min (czas

Zgrabne Gotowanie
Ketchup paprykowy. 199

łyżeczki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki goździków 2 liście laurowe 200 ml octu z czerwonego wina 1 czubata łyżeczka soli 80 g cukru 200 g przecieru pomidorowego pieprz czarny papryka ostra papryka słodka 1000 ml wody            Sposób przyrządzania:              Paprykę przekroić na pół, oczyścić(...)Dodać ocet, cukier i sól, gotować około 1,5 godziny, aż połowa płynu odparuje. Przyprawić ostrą i słodką papryką, pieprzem czarnym i ponownie zmiksować. Postawić na ogień i dodać przecier pomidorowy, gotować jeszcze 10 minut. Ketchup przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować około 20 minut. Wyszło mi 6 słoiczków widocznych na zdjęciu. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Zapiekane naleśniki a’la burrito 198

połowie papryki czerwonej, żółtej i zielonej 1-2 papryczki chilli 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 2-3 pomidory 1/4 szklanki bulionu (lub wody) 1/2 puszki czerwonej fasoli 2 łyżki przecieru pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, oregano, papryka mielona – słodka i ostra Dodatkowo: 3-4 łyżki startego żółtego sera olej do smażenia     *** Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego umieszczamy w misce(...)zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie dokładamy papryki oraz papryczkę chilli, mieszamy i całość dusimy przez około 10 minut. Do potrawy dodajemy przecier pomidorowy, odsączoną z zalewy fasolę oraz kukurydzę z puszki. Całość doprawiamy do smaku, mieszamy i gotujemy około 5 minuty. Danie odkładamy do wystudzenia *** *** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu – używamy

Blog z Apetytem
Paella 205

calasparr a lub  arborio  750 ml bulionu warzywnego 1 duży pomidor (najlepiej malinowy)* 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej pół łyżczki papryki ostrej sól do smaku szczypta szafranu oliwa z oliwek natka pietruszki cytryna pokrojona w ósemki * Dałam większą ilość pomidorów, bo nie potrafię(...)przez 2 minuty.  Nastepnie do warzyw wsypujemy surowy ryż i smażymy cały czas mieszając przez kolejne 2 minuty, aż ryż zrobi się szklisty. Dodajemy pomidory, wrzący, przecedzony bulion, przecier pomidorowy i przyprawy. Chwilkę mieszamy, aby składniki się połączyły, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy mocniej. Nie zmniejszając ognia (zależy od mocy kuchenki, ja robiłam na średnim ogniu) pozostawiamy paellę

Zawsze głodna!

Proponowane wyszukiwania