proste i szybkie przepisy - 4315 przepisów (strona:69/288)

Sałatka jarzynowa 206

pieprz      Wszystkie warzywa i jajka kroimy w kostkę.Groszek i pokrojone ogórki konserwowe wymagają odsączenia.   Dodajemy majonez , przyprawiamy do smaku i mieszamy.   Prosta i smaczna sałatka jest gotowa.Smacznego

Maminek kulinarny
Ciasto marchewkowe 170

Ciasto marchewkowe, ale marchewka jest ledwie wyczuwalna.Wilgotne, puszyste, smaczne i proste w przygotowaniu.Składniki-1/2 kg marchewki-3 szklanki mąki-2 szklanki cukru-kostka margaryny-3 jajka-2 łyżeczki sody oczyszczonej-5 łyżek wody-szczypta soli   Szklankę cukru karmelizujemy, dodajemy wodę i studzimy.   Obraną marchewkę tarkujemy na średnich oczkach.   Oddzielamy żółtka

Maminek kulinarny
Pasta do pieczywa 187

Bardzo prosta w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników, nie można jej kupić w żadnym sklepie a smakuje wyśmienicie z każdym pieczywem.Składniki:-0,5 kg dobrych parówek-4 ugotowane jajka-15 dkg pieczarek-cebula-olej do smażenia-pieprz-przyprawa warzywna   Na niewielkiej ilości oleju szklimy dowolnie pokrojoną cebulkę.Dodajemy pokrojone pieczarki.   Posypujemy delikatnie pieprzem

Maminek kulinarny
Papryka faszerowana 207

Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne danie.Składniki:-4 czerwone lub żółte papryki-10-15 dkg ryżu-1/2 kg mielonego mięsa-2 ząbki czosnku-przyprawa do mięs-warzywko-pieprz-olej   Ryż gotujemy na sypko w wodzie z dodatkiem warzywka.Mięso przyprawiamy przyprawą do mięs.Dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy na niewielkiej ilości oleju

Maminek kulinarny
Zupa cebulowa z grzankami 170

Fantastyczna, kremowa zupa cebulowa z grzankami z chleba.Bardzo prosta w przygotowaniu - wystarczy trochę cebuli, czerstwy chlebi kilka dodatków, które znajdą się w każdej kuchni.Na grzanki wykorzystaliśmy czerstwy chleb, pokrojony w kostkę i podsmażony na niewielkiej ilości  masła.   Składniki na zupę:-1 kg cebuli-2 ząbki czosnku-750 ml bulionu warzywnego-5 dkg masła-pieprz-odrobina

Maminek kulinarny
Filet z kurczaka z masłem czosnkowym 180

Niezwykle proste i smaczne danie obiadowe z piersi kurczaka.   Składniki:-filet z piersi kurczaka-masło ( ok. 1 dkg na jedną roladkę )-kilka ząbków czosnku-natka pietruszki-2 jajka-2 łyżki mąki-2 łyżki mleka-sól, pieprz-bułka tarta-olej do smażenia   Filety kroimy wzdłuż na połówki.   Na desce owijamy folią spożywczą

Maminek kulinarny
Sałatka z łososiem 176

Kolejna propozycja na prostą sałatkę.Tym razem z wędzonym łososiem ( może być też wędzona makrela ).   Składniki:-3 wędzone brzuszki z łososia-10 dkg makaronu chińskiego-puszka drobnego groszku-3 jajka-kilka suszonych pomidorów-kawałek pora-3 ogórki konserwowe-kilkanaście kostek konserwowej dyni-sól, pieprz, majonez   Makaron gotujemy 3 minuty. Przelewamy zimną wodą i odsączamy.Odsączamy

Maminek kulinarny
Kolorowa zapiekanka z serem feta 156

Recepturę na moją zapiekankę zaczerpnęłam z książki Nigelli Lawson Nigella Gryzie, zmodyfikowałam ją nieco na własne potrzeby. Jej wykonanie jest niezwykle proste i zajmuje niewiele czasu, a to sobie bardzo cenię. Doskonale zrównoważone smaki skarmelizowanej cebuli, czosnku, soczystej, słodkiej papryki, neutralnego ziemniaka i słonego sera, a do tego bajeczna kompozycja kolorów- od razu poprawiają nastrój jedzącemu

Smakowity Blog Kulinarny
Krem ze szparagów 156

Sezon na szparagi jeszcze trwa. Kolejną moją propozycją na danie ze szparagów jest kremowa zupa. Prosta i szybka w przygotowaniu. Gorąco polecam!Składniki:pęczek szparagówbulion wołowy lub drobiowy około 2 litry2 duże ziemniakicebulaporoliwamasłosól, pieprzcukierśmietana lub jogurtnatka pietruszkigrzanki z bułki na maśle (opcjonalnie)Przygotowanie:Łodygi szparagów kroimy na małe kawałki, czubki (główka plus kilka centymetrów łodygi) pozostawiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Francuskie kluseczki ze szpinakiem, sosem figowym i piersią kaczki 218

Kolejnym przystankiem na mapie Europy jest Francja- kolebka sztuki kulinarnej. Ojczyzna mistrzów kuchni, których nazwiska na zawsze zapisały się w historii kuchni światowej, a także prostych i świeżych smaków kuchni regionalnych, bogatych w rozmaite specjały. Przedstawiam dzisiaj jeden z klasycznych przepisów francuskiej kuchni domowej- kaczkę w sosie figowym z kluseczkami. Składniki:200g makaronu risoni20g masła200g młodziutkich liści szpinaku1

Smakowity Blog Kulinarny
Kaszotto z suszonymi grzybami 177

Kasza gryczana z suszonymi grzybami przyrządzana podobnie jak włoskie risotto. Pyszny, aromatyczny dodatek do dań mięsnych, sprawdzi się również jako samodzielny posiłek. Grzyby suszone można zastąpić świeżymi. Danie proste w przygotowaniu, sycące i zdrowe. Zapraszam na kaszotto! Skladniki:200g kaszy gryczanej100g boczku2 cebule szalotki2 ząbki czosnku100 ml piwa jasnego500 ml bulionu15g sera grana padanogarść suszonych grzybówsól

Smakowity Blog Kulinarny
Karp zatorski w sosie z czerwonego wina 156

czerwonego wina, a inspirowałam się przepisem Pascala Brodnickiego na Karpia winiarza z książki Pascal kontra Okrasa, a podałam go z sałatką ziemniaczaną. Filetowanie karpia okazało się być bardzo proste dzięki filmikom instruktażowym, które znalazłam w wyszukiwarce internetowej. Pozostałe po filetowaniu "resztki" czyli głowę, ogon i szkielet wykorzystałam do przygotowania pysznego bulionu rybnego, zgodnie z zasadą

Smakowity Blog Kulinarny
Marokańskie kebaby z kurczaka z dipem z awokado Jamiego Olivera 398

Bardzo proste, pyszne danie. Gorące grillowane mięso we wspaniałych chlebkach na ciepło. Dip z awokado nie jest typowo marokański, ale jego gładka, jedwabista tekstura z dodatkiem pikantnej papryczki chilli idealnie pasuje do skwierczących szaszłyków. Przepis na danie pochodzi z książki Kulinarne wyprawy Jamiego. Polecam lekturę! Znajdziecie w niej łatwe przepisy na klasyczne dania zainspirowane podróżami autora. Z pewnością

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z bobu z dressingiem czosnkowo-miętowym 189

bobu, czosnku i kuminu.Smak bobu to smak lata. Sezon na to zielone warzywo już trwa. Nie przegapcie więc okazji na wykorzystanie bobu w pysznych, letnich daniach. Ja proponuję prostą sałatkę z czosnkowo-miętowym dressingiem. Składniki:garść listków świeżej miętysok z cytryny1/2 łyżeczki soliświeżo mielony czarny pieprzsaszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem2 ząbki czosnku (opcjonalnie), zmiażdżoneworeczek młodego bobu, ugotowanego

Smakowity Blog Kulinarny