deser z pewnością skierowany jest dla dorosłych. Lekko rozgrzewający, idealny na jesienne popołudnia w towarzystwie kawy. Prosty i szybki w przygotowaniu. Może i dość kaloryczny, ale przecież nie jada się takich deserów codziennie ;) Składniki na 2 porcje: 200-250 ml śmietany 30% 2 łyżki rodzynek 3 łyżki rumu 3-4 łyżki ulubionego musu bądź dżemu owocowego (u mnie morelowy
Ze smakiem i z pasjąUwielbiam muffiny ! Nie tylko ze względu na bardzo prosty przepis, ale też dlatego, że możemy do nich dać co nam się tylko podoba, a i tak zawsze będą pyszne :-) Dziś boski tercet: truskawki, rabarbar i czekolada ! Muffiny z truskawkami, rabarbarem i czekoladą Składniki na około 15 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cuku 2 łyżeczki proszku
Kulinarne przygody Gatitypodeszłam do niego trochę sceptycznie... Sernik i dynia ? Jakoś mi to nie pasowało... Ale powiem, że warto było. Smak sernika mnie pozytywnie zaskoczył, a przepis jest bardzo prosty i szybki. I nie byłabym sobą, gdybym go nie zmodyfikowała :) Kto jeszcze nie próbował sernika dyniowego, tego serdecznie zachęcam ! Jesienny sernik dyniowy Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm Składniki: Spód
Kulinarne przygody Gatityprzepisów dziś często korzystam. W moim domu ten serek zagościł ponad 25 lat temu i mam nadzieję, że moje córki również poniosą go dalej w świat. Przepis jest bardzo prosty, do szczęścia brakuje mi tylko solonego koperku, którego dodawała babcia. Niestety od paru lat nie udaje mi się go spotkać w żadnym sklepie. Trzeba będzie chyba zrobić go samemu... Twarożek
Kulinarne przygody GatityOstatnio naszło mnie na robienie past. To fajny i prosty sposób na to, żeby nasze kanapki lub kanapki naszych dzieci nie były nudne. Wiadomo, że najczęściej jadamy je z żółtym serem lub wędliną, ale czasami niewielkim nakładem pracy możemy sobie je fajnie urozmaicić.Była już na blogu pasta łososiowa
Kulinarne przygody Gatityblogu kolejny przepis na domową wędlinę. Tym razem będzie to prosty sposób na polędwicę. Wypatrzyłam go u Danusi. Danusia robiła szynkę, a ja postanowiłam zrobić polędwicę, bo akurat kupiłam ładny kawałek schabu. Mięsa nie nastrzykiwałam, tylko po prostu włożyłam do zalewy. Następnym razem zmniejszę trochę ilość zalewy, bo polędwica wyszła
Kulinarne przygody GatityWiem, że po Wielkanocy pewnie już nie możecie patrzeć na jajka, ale zawieruszył mi się tu jeszcze jeden bardzo prosty i fajny przepis. Gości w naszym domu już od ponad 25 lat, "zgapiony" gdzieś od jakichś znajomych. Składnik farszu zaskakują do tego stopnia, że gdy pytam kogoś kto je te jajka po raz pierwszy z czego jest zrobiony, nikt
Kulinarne przygody Gatityfigi zostały w niej zestawione z lekką sałatą, odświeżającą miętą, chrupiącym boczkiem oraz gęstym i pełnym smaku sosem na bazie sera gorgonzola. Mamy tu kontrasty tekstur i temperatur, czyli prosty przepis na pyszne i niebanalne danie. Mój Mąż był bardzo sceptycznie nastawiony do fig w sałatce (nie lubi słodkich potraw) i początkowo nie chciał jej nawet spróbować, ale ostatecznie
Chilli Czosnek i OliwaWitajcie ponownie! Jutro nadejdzie kalendarzowa jesień. Wczoraj lato żegnało nas przepięknym, słonecznym porankiem i popołudniem, ale wieczorem podarowało nam dawno nie spotykany deszczyk. Pomimo to
Symfonia SmakówDopiero się zabieram do haftowania, a do świąt już całkiem blisko. Pomyślałam, że warto rozpowszechnić wzór haftu, który moim zdaniem jest uroczy, a przy tym bardzo prosty. Może ktoś skorzysta. Haft pochodzi z "Poradnika domowego" z listopadowego numeru 1993r
Praktyczna plPrzepis pochodzi z FORUMOGRODNICZEGO.info (Przepisy Jadzi1 i miłych gości). Pyszniutki schab, prosty w wykonaniu, nie wymaga wielu składników. Potrzebuje tylko czterech dni na leżakowanie. 1/2 kg schabu 1 łyżka soli 1 łyżka cukru pół łyżki pieprzu mielonego czarnegoPrzyprawy wymieszać i wsypać do worka foliowego. Schab umyć i obsuszyć papierowym ręcznikiem, następnie włożyć do worka z przyprawami. Obrócić kilka razy
Praktyczna plCześć i czołem! Kiedy o tej porze roku przemyka się przy straganach, czy warzywnych stoiskach w marketach nie da się przejść obojętnie obok przepięknie pomarańczowych, dorodnych
Symfonia Smakówteraz, i przyszłości. Pasztet był pyszny, zajadały się nim również cudowne i kochane pielęgniarki w szpitalu, tydzień temu, kiedy to mój najlepszy (i najostrzejszy) nóż wyrządził mi krzywdę. Prosty, zdrowy i niesamowicie pyszny. W tym tygodniu też zrobię podobny! Składniki: 200 gram soczewicy czerwonej 100 gram kaszy jaglanej 3 małe cebule szczypta kurkumy szczypta soli pieprz majeranek
Mango PapajaBardzo efektowny, chociaż szybki i prosty w wykonaniu deser z pysznej gruszki, napełnionej włoskimi orzechami i owiniętej w maślane ciasto francuskie. Składniki: 3 gruszki płat ciasta francuskiego 30 g orzechów włoskich miód roztrzepane jajko Piekarnik nastawi na 210 stopni C. Orzechy włoskie posiekać. Gruszki obrać, zostawiając ogonek. Ostrożnie wyciąć z nich gniazda nasienne, a środek napełnić posiekanymi orzechami
wyzwania kuchenneSyrop z płatków róży to doskonały dodatek do ciast, deserów, lodów.Przepis jest banalnie prosty, jedyna trudność, to znalezienie krzewów i zebranie dostatecznej ilości płatków.Ja jestem w komfortowej sytuacji, ponieważ u mnie w okolicy takich krzewów dostatek. Fakt, że późno zabrałam się za zbieranie płatków i większość już opadła, niemniej jednak trochę narwałam. A i wiem, gdzie jeszcze rosną
kolorowotorcikowo