przepis. Jest to po prostu sos pomidorowy. Bardzo dobry sos pomidorowy, który robiłam już wiele, wiele razy i zrobię go pewnie jeszcze nie raz i nie dwa. Jest bardzo prosty i uniwersalny. Może stanowić sos do właściwie każdego rodzaju makaronu, od spaghetti, przez cannelloni, a na lasagne kończąc. Może również być farszem do nadziewania warzyw, naleśników, empanadas (czyli rodzaju pierożków
Ratunku obiadspokojnie, bez pośpiechu ugotować i upiec coś dobrego. Tak było w poniedziałek. Wypadały wtedy urodziny P., wzięłam w pracy wolne, a całe menu miałam już wcześniej zaplanowane. Zrobiłam coś prostego i sprawdzonego, a były to: Pieczone piersi z kurczaka z pieczonymi ziemniaczkami oraz sałatką wiosenną Będziemy potrzebować: 2 piersi z kurczaka 0,5 kg ziemniaków główka sałaty masłowej 2 pomidory
Ratunku obiadstopni Celsjusza i pieczemy 40-45 min. Gotowe i całkowicie ostygnięte ciasto kroimy na trzy równej grubości krążki. Krem śmietankowy, którego używam do wielu tortów i ciast jest bardzo prosty. Śmietanę ubijamy, a gdy zacznie gęstnieć, dodajemy cukier, fix'y i cukier waniliowy, a następnie rozdrobniony serek mascarpone. Gdy krem jest już bardzo sztywny dodaję rozpuszczona żelatynę i schładzam
Ratunku obiadpewnie jeszcze nie raz, również na co dzień. Was również zachęcam do jego wypróbowania wcześniej niż dopiero za rok, ponieważ wśród moich bliskich zrobiło furorę. Dlaczego? Powód jest prosty. Jest pyszne. Ciasto jest wilgotne i delikatne, wprost rozpływa się w ustach, a masa jest bardzo kremowa i smakuje trochę jak nugat. Krem przygotowałam bowiem na bazie mojego wcześniejszego pomysłu
Ratunku obiadróżne opakowania. W składzie żadnego z nich nie znalazłam jaj - tylko mąka i woda. Więc skąd ten żółty kolor? No właśnie - większoąć makaronów jest sztucznie dobarwiana. Wystarczy prosty eksperyment by się o tym przekonać. Wsypcie do naczynia mąkę, dolejcie wody - i wyróbcie ciasto. No i co - jest żółte? Nie! Ma odcień biały. Więc gdy sukamy dobrego makaronu - takiego
kolorowotorcikowozimę ogórki można już kisić po 10 lipca. Tak więc po raz pierwszy nie czekam z kiszeniem, tylko zaczynam już teraz. Zaletą wcześniejszego kiszenia ogórków jest ich idealnie prosty kształt. Gdy zbiory zmierzają ku końcowi ogórki stają się "korbusiate", a wtedy trudniej je upakować do mniejszych słoików a takie preferujemy. Ogórki które przygotowuję na zimę różnią się od małosolnych m.in.ilo
Smaczne Zdrowezmodyfikowałam ten mój przepis i dzisiaj z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że na Wielkanoc 2014 upiekłam idealny sernik nowojorski (New York Cheesecake). Sernik nowojorski to klasyczny sernik, jest bardzo prosty do przygotowania Sernik nie popękał podczas pieczenia jak to lubią serniki i tylko delikatnie opadł. Nie jest za słodki, z delikatną nutą wanilii i kardamonu, na kruchym spodzie, wykończony warstwą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś lekki krem bawarski, bardzo popularny zimny deser w Italii. Przepis na bavarese jest dość prosty, a efekt końcowy wprost zniewalający. W smaku bavarese przypomina lekką piankę, wprost rozpuszczającą się w ustach. Takie zimne ptasie mleczko. Podstawą bavarese jest krem angielski z jajek, cukru, wanilii i mleka, do którego dodaje się lekko ubitą śmietanę, żelatynę i przełamujący smak składnik, którym
Mia Cucina SofietaSerwus! Nastały barrrrdzo mroźne dni, a dla nas, studentek to okres zaliczeniowy na uczelni. Sesja egzaminacyjna idzie do nas wielkimi krokami ( niemal tak wielkimi jakimi
Symfonia SmakówWitamy tłusto i słonecznie! (; Dziś niemal wszystkie blogi kulinarne nie stronią od faworków i pączków (które oczywiście uwielbiamy), a więc i my tłustego czwartku nie mogłyśmy
Symfonia SmakówWitajcie! Dziś chyba w całej Polsce za oknem trwa piękny, słoneczny dzień.. Promienie słońca malują nam uśmiech na twarzy oraz co ważne: rozjaśniają nasze kuchnie
Symfonia Smakówpiątkowy wieczór pyszny, acz prosty deser. Przepis niebawem. Miłego weekendu wszystkim
Przysmaki Karolkidrożdżowy wieniec nie jest klasycznym ciastem na Wielkanoc, ale myślę ze spokojnie może nim być i świetnie się prezentować wśród świątecznych babek i mazurków. Jest prosty w wykonaniu, mocno czekoladowy, lekko chrupiący i zaspokaja każdy głód,a ze szklanka mleka lub kakao smakuje wybornie. Kawałek tego drożdżowego wieńca wybornie smakuje jako idealne zakończenie dnia. Polecam. Przepis z książeczki
Bernika - moj kulinarny pamietnikkońca wyszły mi te popękane cętki, nie wiem może gatunek mojej mąki ryżowej jest inny niż ten w stanach, ale pomijając ten fakt chleb okazał się być bardzo dobry, prosty w wykonaniu, wiec wkrótce pewnie znowu go zrobię. Zapraszam. Chętnie się przekonam jak wyjdą wasze. Źródło. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikNawet nie przypuszczałam , że można zrobić coś tak smacznego w tak prosty sposób. Wystarczy mieć pod ręką puszkę kukurydzy i trochę śmietanki. Zmiksować- podgrzać i doprawić. I już . Pasuje do warzyw, jajek , drobiu czy ryb. Czas: 10 minut Składniki: 1 puszka kukurydzy konserwowej 1/2 szklanki słodkiej śmietanki sól szczypta gałki muszkatołowej sok z cytryny do smaku szczypta otartej skórki cytrynowej
Buniabaje w kuchni