wykorzystaniem. Ta hiszpańska królowa wędlin idealnie nadaje się do smażenia, w czasie którego oddaje trochę swojej paprykowej dobroci innym składnikom. Ma złożony, wyrazisty smak, który dobrze prezentuje się w prostych daniach. Trochę cebuli, paseczki słodkiej papryki i drobinki papryki chilli, ot, to wszystko czego potrzeba, aby wyczarować z jej udziałem wspaniały posiłek. Chętnie przygotowujemy z Mężem takie danie
Chilli Czosnek i Oliwauroczego pilawu z kurczakiem, przystrojonego pestkami granatu niczym drogimi kamieniami. Nie jest to danie bożonarodzeniowe, ale jego efektowny wygląd czyni je idealnym na przedświąteczne przyjęcia. Dzisiejszy pilaw to proste w przygotowaniu danie z ryżu, do którego możecie wykorzystać resztki gotowanego lub pieczonego mięsa, które zostało Wam z innych obiadów. Ja dodałam do niego mięso z piersi
Chilli Czosnek i Oliwapierwszeństwo przepisom - może przyda Wam się któryś z nich, szczególnie, że ciasteczka są naprawdę ekspresowe i można je przygotować na ostatnią chwilę.Sablé to proste, kruche ciasteczka, wywodzące się z leżącego na północy Francji miasta Caen. Francuskie słowo sable oznacza piasek, co być może nawiązuje do delikatnej, kruchej konsystencji ciasteczek i ich złotego koloru. A propos
Chilli Czosnek i Oliwafrancuskimi sercami" oraz "okularami". Spotkałam się również z wersją, w której zawijaski ukształtowane są w literę S. Jako, że używamy gotowego ciasta francuskiego, przygotowanie palmier jest dziecinnie proste i doskonale nadaje się dla osób niedoświadczonych - zmieszać cukier z masłem potrafi każdy, a zawijanie ciastek nie jest wcale trudne. Ciasto francuskie ma to do siebie
Chilli Czosnek i Oliwarois można kupić we Francji w prawie każdej piekarni lub cukierni, w zestawie z papierową koroną i figurką o wybranym kształcie, choć zapewniam Was, że jego przygotowanie jest bardzo proste i nie trzeba być profesjonalnym cukiernikiem, aby dać sobie radę. A na południu - słodka korona Nie w całej Francji jedzą dziś galette des rois. Na południu kraju, m.in
Chilli Czosnek i Oliwapiekarniku. A gdy będzie już gotowa (po ok. 35 minutach), pokrójcie ją w kwadraty i podajcie razem z wykałaczkami, które umożliwią gościom łatwe sięganie po smakowite kąski. Proste, prawda? I przy tym trochę zdrowsze, bo tortilla nie wchłania tłuszczu ze smażenia. A gdy tortilla się piecze, Wy możecie naszykować pozostałe jedzonko. Tortilla jest również smaczna
Chilli Czosnek i Oliwamałym kęsie! Takie roladki to wspaniała lekka przekąska do wina "na jeden gryz". Nie pogardzą nimi również miłośnicy kozich serów. Owszem, zawijanie zgrabnych roladek okazało się nie takie proste, trzeba robić to cierpliwie i dokładnie, ale warto się czasem pomęczyć, aby olśnić swoich gości:) Przy okazji przekażę Wam małą radę techniczną - koniecznie do tego przepisu wybierzcie
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dzisiejsze danie to moja kolejna propozycja przekąski na karnawałową imprezę. Sigara Böreği, czyli cygara przygotowane z ciasta filo nadziewanego serem feta i ziołami, to danie pyszne, proste i eleganckie w formie. Ciasto filo jest bardzo chrupiące (nie zapomnijcie więc podać gościom serwetki, gdyż cygara będą się kruszyć), a nadzienie przyjemnie słone, co tworzy
Chilli Czosnek i Oliwaniego potrawy (i chyba również ulubionej), czyli spaghetti z krewetkami na ostro - z dużą ilością papryczek chilli i nieco mniejszą czosnku i ziół. Danie, jak na mężczyznę przystało, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Nie wymaga zbytniego skupienia (mój Mąż jednocześnie oglądał mecz;)) I do tego wygląda tak apetycznie, że nawet ja skusiłam się na jego skosztowanie
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś mam dla Was kolejne lekkie danie, które idealnie wpasowuje się w zalecenia diety śródziemnomorskiej. Mowa o piyaz, wywodzącej się z kuchni tureckiej prostej sałatce na bazie białej fasoli, pomidorów, natki pietruszki i cebuli, z pysznym sosem z oliwy i czerwonego octu winnego. Choć w Turcji piyaz stanowi najczęściej dodatek do kofte (mięsnych klopsików), z chlebem może
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Młode ziemniaczki z koperkiem i jajkiem sadzonym to klasyka wiosennej kuchni w polskim wydaniu. Dziś postanowiłam nieco odświeżyć to proste danie i nadać mu bardziej śródziemnomorskiego charakteru dodając pyszny, ziołowy sos z czosnkiem i musztardą, czyli salsa verde. Czy ten zielony kolor nie jest piękny?Muszę Wam powiedzieć, że taki sos naprawdę nieźle pasuje do ziemniaków
Chilli Czosnek i Oliwalost bread), ponieważ potrawa służy właśnie wykorzystaniu czerstwego, "zagubionego" gdzieś w kuchni chleba, który zmiękcza się z pomocą mieszaniny jajek i mleka lub śmietany. Zatem tosty francuskie to bardzo proste danie, niby nic wyszukanego, choć uważam, że moczenie i smażenie magicznie przemienia suchy chleb w pyszny deser.Do mieszaniny jajeczno-mlecznej możecie dodać składniki smakowe, np. ekstrakt wanilii
Chilli Czosnek i Oliwazostają nawinięte na nadzienie, które apetycznie wygląda do nas poprzez tak utworzone "okienko". Moje galette kryje pyszne nadzienie z truskawek i rabarbaru o wspaniałym karmazynowym kolorze. Lubię takie domowe, proste wypieki, a połączenie rabarbaru i truskawek jest jednym z moich ulubionych. Odkąd polubiłam rabarbar (jakieś 3 lata temu), co roku na wiosnę piekę kruche ciasto z rabarbarem, dżemem
Chilli Czosnek i OliwaOdcedź makaron i wymieszaj z sosem. Podawaj posypany startym parmezanem i listkami bazylii. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa Polecam Wam również mój makaron z prostym sosem pomidorowym.Przepis dodaje do akcji Cukinia
Chilli Czosnek i Oliwaprosto "z krzaka", ale jednak nie mogłam się powstrzymać:) Z groszku przygotowałam sałatkę, którą już dawno upatrzyłam sobie na jednym z moich ulubionych blogów, Drizzle and Dip. To bardzo prosta w przygotowaniu, nazwałabym, "celebracja letnich warzyw strączkowych", bo poza groszkiem, znalazła się w niej zielona fasolka oraz nowość w mojej kuchni, ogromna i ciekawie powykręcana fasolka Mamut. Niesamowite
Chilli Czosnek i Oliwa