szybki i prosty sposób na pyszny obiad. Najczęściej podaję je z przesmażoną cebulką, boczkiem, kiełbasą albo sosem pieczarkowym. Doskonały dodatek do mięs czy gulaszu. Składniki: * 1 kg ugotowanych ziemniaków * 2 szklanki mąki pszennej * 1 jajko * szczypta soli Wykonanie: Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, wystudzić. Dodać mąkę, szczyptę soli i wbić całe jajko. Dokładnie wyrobić ciasto. UWAGA!!! Ilość mąki
Zrób to smacznieprostych składników można wyczarować takie cuda. Przymierzałam się do tego wypieku od dawna, a że wieczorem w niedzielę okazało się, że chlebak świeci pustkami to w nocy! piekłam te cuda. Od tego czasu co dwa dni piekę po 4 sztuki, 3 dla Miśki, reszta dla mnie Zabawy z nimi tyle co z ciastem drożdżowym, tyle że dodatkowo przed pieczeniem
greenscarfmięso na przykład pieczoną pierś z kurczaka oraz domowy sos pomidorowy. Z podanej porcji wychodzą 4 duże pizze - ja jednak robię mniejsze czyli pizzerinki. Szczegóły poniże j:) Składniki na ciasto: - około 1 kg mąki żytnie - 10 dag drożdży - 0,5 litra wody letniej - 1 łyżeczka soli morskiej - odrobina cukru Wykonanie Do dużej miski wlewamy wodę, wsypujemy drożdże, cukier oraz odrobinę
Health-Fit-Lifemieszamy jajka razem z serkiem, przesiewamy mąkę oraz proszek. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W głębokim garnku rozgrzewamy olej do temp. 170C. Za pomocą dwóch łyżeczek formujemy z ciasta kuleczki i delikatnie kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. W czasie smażenia pączki same się odwracają, ale w razie oporności można im trochę pomóc. Usmażone
Raj dla Podniebieniaprosty dip, sos, hummus czy pasta i będzie pysznie. Zawsze też fajnie się sprawdzają serowe słone paluszki z kminkiem czy też serowe ciasteczka z pastą łososiową . Niedługo sobota, więc będzie je można upiec i wypróbować, a przy okazji zaskoczyć przyjaciół i gości 😊. Domowe krakersy z czarnuszką Czas przygotowania: 90 minut Składniki na ciasto
Kulinarne przygody GatityKażdy wypiek w prosty sposób może być piękny Przygotowanie: Do jednej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, przyprawę do piernika, kakao, całość mieszamy łyżką. Do drugiej miski wbijamy jajka, dolewamy mleko i olej, mieszamy. Następnie do mokry składników dodajemy suche, mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej foremki nakładamy 1-2 łyżki ciasta (, aby zakryć dno), następnie
Słodkie okruszkiprzepisem. Bardzo prostym i popularnym. Mam na myśli pyszne, leciutkie i puszyste racuszki z jabłkiem. Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby ciepłych racuszków oprószonych białym cukrem pudrem. Przepis, które Wam dziś przedstawię jest u mnie od zawsze, racuszki wychodzą bardzo pulchne, puszyste, a są bez drożdży. Czas ich przygotowania to kilka minut, a ciasta jest bardzo
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuprzepis Tatter ...prosty do zrobienia i pyszny. 200 g zakwasu żytniego 550 g mąki białej pszennej chlebowej 50 g mąki pszennej razowej/ otrąb owsianych 1 łyżeczka słodu 1 płaska łyżka soli 300 g letniej wody opcjonalnie: 1/4 - 1/2 łyżeczki suchych drożdży opcjonalnie: 2 łyżki kminku [nie dałam] Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść sprężyste, gładkie ciasto. Nakryć i zostawić
Moje domowe kucharzeniefarsz jest prosty ! Na farsz: 100g. ugotowanej kaszy gryczanej ( ja użyłam prażonej) 250 g. serka mascarpone sok i skórka starta z 1/2 limonki szczypta imbiru w proszku sól do smaku Kaszę gryczaną ugotować wg. przepisu na opakowaniu, odsączyć, ostudzić. Dodać serek mascarpone i sok i skórkę a połowy limonki, sól i imbir. Całość wymieszać. Ciasto na pierogi: 150 g. mąki
apetytnapieczeniepodobnie jak z ciastem. Obracamy do góry dnem podtrzymując na ręce i kładziemy na blacie. Kroimy w prostokąty i przesmażamy z dwóch stron na rozgrzanej oliwie z oliwek do zrumienienia. Podajemy oczywiście z wcześniej przygotowanym sosem grzybowym i jakąś surówką. W naszej wersji surówka jest z kapusty pekińskiej, ogórka, papryki i selera naciowego. Polaliśmy ją prostym sosem winegret. Życzymy
vegetanietartę. Bardzo prosta w wykonaniu, warto jednak uprzednio przygotować i pokroić sobie składniki: pory, grzyby, pomidory i oliwki. Spód tarty nie jest typowy – nie zawiera mąki, lecz ziemniaki, dzięki czemu w moim odczuciu tarta zyskuje na delikatności. Przed chwilą skończyłam pałaszować, dlatego teraz najedzona i szczęśliwa, dzielę się przepisem z Tobą… Składniki (6 porcji): Ciasto: 2 średnie ziemniaki
Roślinna - blog wegańskiWyjątkowo pyszna i prosta przekąska w sam raz dla niespodziewanych gości. Szpinak firmy Krokus jest mocno czosnkowy. W połączeniu z serkiem staje się nadzieniem idealnym. Pycha! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1/2 słoiczka (220g) szpinaku z czosnkiem firmy Krokus 4 łyżki serka mascarpone 1 jajko Przepis: Szpinak odsączamy z zalewy i razem z serkiem dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie
Emcia Pichcipachnące czekoladą, płynne w środku w stu procentach czekoladowe fondanty. Moim zdaniem najcudowniejszy czekoladowy deser na świecie! Chrupiący z zewnątrz i płynny w środku fondant to wbrew pozorom bardzo prosty deser! Do przygotowania 4 fondantów w kokilkach o średnicy około 10cm. potrzeba nam: 100g gorzkiej czekolady 10-20g czekolady mlecznej 4 łyżki cukru 2 jajka 1 łyżeczka kakao(...)gładką masę, nie wolno ich ubijać, dlatego polecam robić to rózgą. Do jajek z cukrem dodajemy mąkę i kakao, mieszamy dokładnie i łączymy z przestudzoną czekoladą. Dodając czekoladę do ciasta pamiętajcie by robić to na raty i za każdym razem dokładnie rozmieszać powstające ciasto. Kokilki wysmarujcie masłem i wstawcie do lodówki żeby masło się ścięło. Po wyjęciu posmarujcie
Kuba Gotujerodzynkami. Kilka chwil, minimalna ilość składników, a zapach… wspaniały. No i ten smak… Babka idealna do popołudniowej herbaty. Spróbujcie. Przepis na tą waniliową babkę jest naprawdę prosty i nie przysporzy Wam problemów. Taka waniliowa babka z rodzynkami najlepiej smakuje w towarzystwie owocowej herbaty. Ja polecam przepyszną owocową herbatę Teekanne „Fruit Kiss” . Poleca, wspaniały smak i zapach(...)szklanki mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki rodzynek sułtańskich 1 szklanka cukru 3 jajka klasy M Przygotowanie Najpierw rozpuszczamy margarynę i zostawiamy do przestudzenia (do ciasta potrzebna jest lekko ciepły, a nie gorący tłuszcz). Do jednej miski wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Następnie dodajemy rodzynki, mieszamy. Na koniec wsypujemy szklankę
Słodkie okruszkiDomowe najlepsze. Nie od dziś to wiemy. Wszystko co przygotujemy w domu , to przynajmniej wiemy co tak na prawdę jemy. Do tego jest to dużo zdrowsze
Z Majeczką w kuchniUwielbiam takie przepisy jak ten - mało składników, szybko się przygotowuje, a w efekcie przepyszne danie. Jako, że sezon na cukinię już trwa to dzisiaj przepis z
Kuchnia ŁukaszaRyby są źródłem kwasów Omega-3 dla naszego organizmu. Sposobów na przyrządzenie ryb jest mnóstwo, jednak najczęściej decydujemy się je po prostu usmażyć. Jak się jednak
PysiaGotuje.plW zimne, jesienne dni zawsze chce się jakiejś ciepłej pociechy dla żołądka. Taką pociechą będzie mu zupa krem z dyni. Smakuje bardzo pysznie, lekko słodki
Kuchnia ŁukaszaLato należy pożegnać z przytupem, dlatego 22 września zrobiłyśmy sobie z Tosią pyszne śniadanie z typowo letnimi owocami, borówkami. Żeby danie nie zdominowało smaku owoców, wybrałam
Przepysznik - BLW i nie tylkoZdrowe, smaczne i bezglutenowe przekąski? Znacie już Gryczanki? Bo my tak! To rewelacyjny BIO produkt, bez glutenu, dla vegan, bez
IzaGotujeo jeeej ! jutro piątek! <3 jakie mam plany na weekend? na pewno przebywać dużo na świeżym powietrzu! spacer, może bieganie albo rolki? (choć lękam się
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość