wody łyżeczka miękkiego masła łyżeczka miodu 15 g drożdży 1 płaska łyżeczka soli -------------------------- sezam do posypania bułek Wykonanie : Składniki bułek umieszczamy w misce i wyrabiamy około 6 - 8 minut. Ciasto ma być miękkie i plastyczne. Wyrobione ciasto odstawiamy, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Ciasto ma podwoić swoją objętość. Trwa to około 1,5 godziny. Z ciasta formujemy wałek, który kroimy
Smak mojego domumojprzepisna.pl | Pasta z siemienia lnianego z brązowym ryżem Świetna pasta do posmarowania chleba, bułeczek, czy naleśników. Po zjedzeniu kanapeczek z pastą długo pozostaję najedzona. Pasta jest
moj przepis nabiałek. Pozostałe ciasto z lodówki rozwałkować tak jak pierwsza część i umieścić na białkach, podociskać i ponakłuwać widelcem. Piec w 180 st.C przez około 30-40 minut do ładnego wyrośnięcia i pięknego zapachu cynamonu. Po upieczeniu wyjąć szarlotkę z piekarnika i od razu ostrym nożem pokroić na kawałki (później może to nie być proste- szarlotka będzie się kruszyć
Nastoletnie WypiekanieŚwięta za pasem... dla nas będą one zdecydowanie zdrowsze niż zazwyczaj, bo po pierwsze z bezglutenowymi wypiekami, lekkimi mięsami czyli głownie indykiem, ograniczonym majonezem. Dlatego na
Bernika - moj kulinarny pamietnikobieraczki do warzyw zrobimy z niego apetyczne wstążki. Na blogu znajdziecie też parę kokosowych inspiracji: Domowy budyń kokosowy Domowy likier kokosowy Kokosowy deser z kaszy manny Kokosowe ciasto z jabłkami Kokosowe ciasto z truskawkami Pieczone jabłka Kokosowa owsianka z mango Bananowy jogurt z domowym musli Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym Zupa tajska z kurczakiem Zupa dyniowa
Kulinarne przygody GatitySmaczna zapiekanka warzywna. Edyta Guhl. Zapraszam na warzywną zapiekankę, której bazę stanowią ziemniaki, marchew i cukinia. Oczywiście możecie dodać inne warzywa: cebulę, korzeń pietruszki, bakłażana. Cukinia
dolcevitainmykitchenpyszny, gęsty krem do naleśników. W połączeniu z masłem orzechowym stworzył niezwykły orzechowy krem, który świetnie nada się nie tylko do naleśników, ale też do smarowania kanapek czy przekładania ciast. Polecam! :) Te naleśniki nigdy mnie nie zawiodły, są smaczne i elastyczne, nie pękają, dzięki czemu sprawdzają się nie tylko w przypadku składania w kopertę, ale także przy robieniu krokietów. Podstawowe
Cooking MonsterKochani, kilka dni temu obchodziliśmy Światowy Dzień Makaronu. Z tej okazji chciałam przygotować potrawę, która swoim smakiem i prostotą doboru składników, odda cały smak makaronu. Najważniejsze
Ania i Marcin gotująsoczyste. Przepis jest prosty, choć wymaga poświęcenia trochę czasu. Smak wynagradza nam wszystko :) Placki ziemniaczane z sosem węgierskim Sk ładniki na placki: 1 kg ziemniaków 1 jajko 3 łyżki mąki 1/2 - 1 łyżeczki soli szczypta pieprzu Ziemniaki zetrzeć na tarce, odlać nadmiar płynu, dodać wszystkie składniki i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć łyżką ciasto i smażyć ok.3-4
Biały fartuszekbardzo prosty i szybki przepis. Placki fajnie się smażą, możecie do nich dodać ulubione owoce ;) Składniki: 250g jogurtu naturalnego 170g mąki pszennej 2 jajka opakowanie cukru waniliowego dżem, cukier puder lub owoce do dekoracji Jajka miksujemy lub roztrzepujemy z cukrem i jogurtem. Dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię teflonową wykładamy porcje ciasta i smażymy z obu stron
Czerwona Porzeczkapodać Wam prosty przepis, który u mnie sprawdza się co tydzień :) Nie, nie kłamię :) Cała nasza trójka jest od niego uzależniona, podobnie jak od rosołu, który moglibyśmy chyba jeść codziennie... Tym razem do przygotowania makaronu użyłam mąki tortowej pszennej z reszelskiego młynu Młynomag , którą polecam nie tylko do wyrobu makaronu, ale i wszelkich ciast. Składniki: Dla 6 osób: 300g mąki
Kuchnia w czekoladziezbliżającego się Sylwestra. Prosta, smaczna i niedroga przekąska. Idealna na imprezy, spotkania towarzyskie, a nawet na kolacje. Tym razem z mozzarellą, kiełbasą i czerwoną cebulą. Nie będę się tu dużo rozpisywać, bo dla mnie takie rozwiązanie jest najlepsze, gdy muszę przygotować coś na szybko. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Dla 4 osób : gotowe ciasto francuskie
Niebieski kubek z kawasię... zbyt prosty. Jednakże nic nie zmieniałam i to był "strzał w dziesiątkę". Ciasteczka wyszły przepyszne - cudownie kruche, maślane i aksamitne w smaku. To jedne z najlepszych ciasteczek! (18 sztuk) 160g maki pszennej 120g masła 50g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: cukier do obtaczania ciasteczek Mąkę, masło i oba cukry dokładnie wymieszać. (Ciasto powinno być miękkie
Di gotujeproste w wykonaniu :) Składniki : 450 g mąki 250 ml maślanki 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka masła roztopionego 1 jajko dodatek : Sos madziarów firmy Folwark lub małso Wykonanie : Do miski przesiewamy mąkę z solą, do maślanki dodajemy sodę i mieszamy , wlewamy do mąki , dodajemy roztopione masło , jajko i zagniatamy ciasto , jeśli
Sama słodycz i szczypta chilismaczne. Wykonanie dość proste. Ja rozłożyłam to na dwa dni, bo pesto pomidorowo- bazyliowe zrobiłam dzień wcześniej - ale nie jest to konieczne. Pesto : Szklanka liści świeżej bazylii nieduży pomidor - pozbawiony skóry i pestek 2 duże ząbki czosnku 4 łyżki oliwy ( ja użyłam oliwę pozostałą po suszonych pomidorach) łyżeczka koncentratu pomidorowego Całość zmiksowałam w blenderze Ciasto : 1 małe jajko
apetytnapieczeniePomidory mają mnóstwo pierwiastków mineralnych i witamin. Zawierają antyutleniacze, które chronią skórę przed wolnymi rodnikami i zapobiegają procesom szybkiego starzenia się tkanek. Przepis ten jest bardzo
kgwjanczewoTo jeszcze jedna propozycja na Tłusty Czwartek.Składniki : 3 szklanki mąki 250 ml gęstej śmietany - 18 % wystarczy 25 dag masła 1 łyżka cukru pudru 6
Proste PotrawySłodkości ciąg dalszy... Składniki : 50 -70 dag mąki TORTOWEJ 4 żółtka niecała butelka piwa jasnego - około 250 ml 1 łyżka śmietany 30 % łyżka masła
Proste PotrawyŚwięta wielkanocne się zbliżają wielkimi krokami, a wtedy na stolach królują przeróżne babki. Moja propozycja na ten czas to babka czekoladowa pachnąca pomarańczą. Pyszne, delikatna i
Bernika - moj kulinarny pamietnikMuffiny....yummy, yummy...mniam ..mniam..aha miałam pisać o mufinach...po prostu nie mogę się oderwać..Najprostszy przepis- a ile sprawia radości. By je zrobić
Smaki Edytydopisują. Z domowych porzeczek upiekłam chłopakom wspaniałe, puchate bułki w kształcie połączonych ślimaczków. Nafaszerowane kwaśnymi porzeczkami, dla przełamania smaku druga część bułeczki wypełniona słodkim twarożkiem, całość bogato posypana kruszonką. Prosty przepis dla tych, który nie mają wagi kuchennej. Składniki na 12 bardzo dużych drożdżówek: 5 szklanek mąki pszennej typ 650 1 szklanka mleka 1 szklanka jajek 1/2 szklanki oleju(...)było bardzo ciepłe, dodać jajka, cukier, olej, wszystko dokładnie wymieszać, sprawdzić czy mleko nie jest za ciepłe (palcem), jeżeli jest ok, dodać drożdże, wymieszać. Dodać do mąkę, wyrobić, ciasto ma być gładkie, elastyczne, lśniące. Ja wyrabiam robotem, z hakiem do drożdżowego, około 10 min. na średniej prędkości. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwójnie objętości
moj przepis nażywności. Wkładamy jedzenie do lodówki nie zwracając uwagi na jakiej półce poszczególne produkty powinny się znaleźć i w co je najlepiej zapakować, aby się nie zepsuło. Jest, to niestety prosta droga do marnowania żywności, która może szybko się zepsuć jeśli będzie nieodpowiednio przechowywana. Jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce? Co nam pomoże w przedłużeniu jej przydatności do spożycia(...)Górna półka. Tu przechowujemy produkty, których data ważności jest najdłuższa. Na szczytowej półce warto ustawiać żywności w słoikach jak dżemy, powidła itd. Jest to też odpowiednie miejsce do przechowywania ciast np. sernika na zimno. Środkowa półka. Idealna do przechowywania nabiału, wędlin, jak również gotowych zup w garnku czy innych tego typu potraw. Na dolnej półce lodówki należy przechowywać mięso
Słodkie okruszkiSoczysta, mięciutka, bardzo dobrze przyprawiona i naprawdę prosta do zrobienia karkówka w jogurcie. Dzięki jogurtu karkówka zdobyła bardzo przyjemny słodki przysmak, który robił ją
Kuchnia ŁukaszaSos żurawinowy według tego przepisu robię już od kilku miesięcy i robię go dosyć często. Jest bardzo smaczny, zbilansowany w smaku, w miarę kwaśny, gładki, bardzo
Kuchnia Łukaszacóż... Mogłabym go zrobić z wiśniami ale przepis ten jest dodany do nowej edycji Lubelskiego Kociołka - A wspólnymi siłami jako temat odsłony ustaliłyśmy porzeczki. Przepis ten jest bardzo prosty tylko ze smażeniem/gotowaniem jest trochę zachodu dlatego wole chyba jednak tradycyjne pieczenie w piekarniku. Murzynek z patelni jest bardzo puszysty, wilgotny - pyszny. Następnym razem przygotuję go jednak w głębszej patelni(...)olej. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem i powoli dodajemy do masy jajeczno-jogurtowej. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Porzeczki obtaczamy w mące i mieszamy z ciastem. Patelnię o średnicy 20 cm (najlepiej dość wysoką) wykładamy krążkiem wyciętym z papieru do pieczenia i delikatnie natłuszczonym. Do tak przygotowanego naczynia wylewamy ciasto z porzeczkami i nakrywamy dobrze dopasowaną przykrywkę
sierotka maRysia w kuchniBabka płesznik pochodząca z polskiego specjalistycznego gospodarstwa rolnego dostaniesz tutaj. Sprawdź też inne popularne wpisy: Sok, który spala tłuszcz i zmniejsza Cellulit! Prosty Przepis: Bye, Bye Cellulit! Sok likwidujący Cellulit i Przyspieszający przemianę materii: Zlikwiduj Cellulit! 14 dniowa kuracja odchudzająca i oczyszczająca organizm z toksyn: Pożegnaj oponkę(...)Brzucha! Wyrzuć ze swojego domu Glutaminian sodu i inne trujące dodatki. Sprawdź Naturalne Dodatki do żywności: Domowy Wyrób - 100% Ekologiczny Tradycyjne Ciasto truskawkowe na całą blachę w zdrowej wersji
IzaGotuje