proste ciasto - 15398 przepisów (strona:617/1027)

Chleb Oliwkowy, z posiekanymi oliwkami zielonymi i czarnymi, sss... 236

Idealny do sera, idealny do maczania w oliwie z oliwek. Idealny. Aromatyczny. Szałowy. No, a przede wszystkim prosty w przygotowaniu, wyrobieniu i upieczeniu. Zobaczysz zaskoczysz sam/a siebie, jak może smakować chleb z oliwkami. - 200 g oliwki zielone, wydrylowane  - 100 g oliwki czarne, wydrylowane  - łyżka miodu - 500 g mąki pszennej - 200 g wody letniej - 20 g drożdży - łyżka masła(...)Oliwki drobno posiekaj, podsmaż na łyżce oliwy z oliwek, około 10 minut, co jakiś czas mieszaj. Drożdże i miód rozpuść w wodzie. Dodaj mąkę, masło i posiekane oliwki. Wyrób ciasto. Oliwki puszczają sok, więc gdyby podczas wyrabiania,po 10 minutach było zbyt luźne, dodaj odrobinę mąki. Ciasto powinno być nie klejące, gładkie i elastyczne. Pozostaw na 40 minut pod przykryciem

Pasje Jolki
Babeczki z ciasta francuskiego z łososiem, szpinakiem i fetą 265

parę marchewek czy ziemniaków i żyć tam sobie spokojnie. Prawdę mówiąc jakbym miał wybierać między rozpadającym się szałasem, a fajnym domem to wybór jest prosty :) Chociaż cała sprawa wcale prosta nie jest. Bo z jednej strony fajnie mieć kawałek swojej ziemi, a z drugiej jednak mieszkanie w bloku tez ma swoje zalety. No nic, oglądamy te domy drewniane(...)kiedyś się zdecydujemy. A może wy macie jakieś doświadczenia w tej kwestii? Lepszy taki drewniany, z bali, murowany? A może lepiej zostać w mieszkaniu w bloku? :) Potrzebujemy: 2 opakowania ciasta francuskiego 200 g szpinaku 200 g fety 150 g wędzonego łososia 2 łyżki masła + masło do posmarowania foremek 1 łyżka śmietany 20 g obranych pistacji sól, pieprz Szpinak myjemy

Marder&Marder Manufacture
Pierogi Leniwe 224

Leniwe pierogi to kolejne bardzo  proste i szybkie danie. Można je jeść np. z stopionym masłem i cukrem. Składniki: 0,5 kg twarogu półtłustego lub tłustego 3 białka 3 żółtka Łyżka masła 1,5 szklanki mąki masło do polania pierogów cukier Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianą. Twaróg zmiksować z łyżką masła i żółtkami. Dodać ubite białka(...)mąkę i chwilę miksować. Przełożyć całość na stolnicę posypaną mąką i bez dodawania dodatkowej mąki szybko zagnieść ciasto. Uformować wałeczki i podzielić je na części. Wrzucać pierogi na wrzątek i gotować około 2 minuty od wypłynięcia. Masło roztopić, polać nim gotowe pierogi i posypać je cukrem. Smacznego

Mama Gotuje
Prosty pszenny chleb z garnka 374

zwrócić uwagę, aby dobrze go wyrobić. Oczywiście można go zrobić w „planetarnym cudzie” lub w maszynie do chleba.   Mój garnek jest dość mały, więc zmniejszyłam odpowiednio składniki.  Prosty pszenny chleb z garnka Składniki na sredni bochenek:  450 g mąki pszennej chlebowej  320 ml cieplej wody  6 g suchych drożdży (ok. 20g świeżych(...)wody, dodajemy łyżkę mąki i cukier. Mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia.  Gotowy zaczyn łączmy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy przez około 15 minut. Ciasto powinno być elestyczne i odklejać się od rąk. Następnie ciasto przekładamy do miski, przykrywmy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 h. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypany mąką blat

Mia Cucina Sofieta
THE MIGHTY CLUCK – GTA IV – podwójny chicken burger 397

przepisu postawiliśmy na oryginalną, kilkuskładnikową, aromatyczną panierkę i tradycyjne dodatki jak sałata, ser, ketchup i majonez. Jeśli chcecie użyć domowych bułek do burgerów – polecamy ten przepis na bardzo proste i dość szybkie mega buły. Burgery smakują w nich o niebo lepiej niż w dmuchanych bułkach z supermarketu. Zobacz, jak burger wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII(...)Płatki owsiane, kukurydziane, bułkę tartą oraz siemię lniane wrzucamy do blendera i miksujemy, aby uzyskać dość drobną panierkę. Możemy też użyć moździeża i utrzećskładniki lub utłuc je wałkiem do ciasta czy tłuczkiem od mięsa. Gotową panierką przesypujemy do szerokiego pojemnika lub talerza. 2. CIASTO (2 min) Do miski wsypujemy wszystkie przyprawy (oczywiście możecie zmieniać skład w zależności od upodobań

Nerds Kitchen
Kluseczki leniwe (bardzo miękkie) 6131

słodko z jagodami (ze słoika domowej roboty). PYCHA:-) W wersji na słodko można podawać je ze śmietaną posypaną cukrem lub z ulubionymi miękkimi owocami np. malinami. Ps. Do tak prostego dania kluczem są składniki najwyższej jakości Składniki (dla max. 2 osób): 250 g twarogu (najlepiej wiejskiego) 1/2 szklanki mąki pszennej typ 450 1/4 masła (prawdziwego 82% lub 83%) 1 jajko(...)cukru Wykonanie: Jajko dobrze roztrzepać widelcem lub trzepaczką. Twaróg rozgnieść widelcem. Dobrze wymieszać razem składniki: twaróg, jajko i cukier. Następnie dodać mąkę i rozpuszczone masło. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Ciasto będzie klejące. Można je na 30 min włożyć do lodówki to masło trochę stężeje, ale nie jest to konieczne. Deskę lub stolnicę mocno oprószyć mąką. Z ciasta zrobić kilka ruloników

IMPRESJA SMAKU
Chleb z pełnego ziarna 232

wszyscy smażyli pączki, pączusie i faworki, a w lawendowej kuchni powstał pierwszy, inauguracyjny, domowy chleb. Każdy kto lubi w swoim mieszkaniu zapach świeżo pieczonego chleba pokocha ten prosty przepis z całego serca :) Chleb z pełnego ziarnaSkładniki:100 g mąki żytniej pełnoziarnistej200 g mąki pszennej razowej1,5 łyżeczki soli15 g świeżych drożdży 250 ml wody w temperaturze pokojowej1(...)drożdże i sól. Rozmieszaj je drewnianą łyżką. W osobnej misce rozpuść miód we wodzie i wlej do drożdży. Mąki delikatnie wsypuj do dużej miski, cały czas mieszając. Wyrabiaj ciasto przez ok. 5 minut.Wyrabiane ciasto.Przykryj ściereczką i odstaw na 12 godziny w ciepłe miejsce.  Po tak długim czasie oczekiwania ciasto zwiększy prawie dwukrotnie swoją objętość.Odszukaj w szafce formę - keksówkę

Lawendowe Niebo
Chleb z orzechami i rozmarynem 234

zimnej)170 g pokruszonych orzechów włoskich2-3 łyżki drobno pokrojonego rozmarynu (najlepjej świeżego)*mąka chlebowa to taka z dużą zawartością protein – zobacz przykład w przepisie na Proste i szybkie bułeczki z makiem Odrobinę (50-100 ml) ciepłej wody wlewamy do kubka, dodajemy cukier i drożdże. Odstawiamy na 5-10 minut aż drożdże zaczną pracować i „wyłazić(...)orzechy i rozmaryn. Wyrabiamy przez dobre 10-15 minut (przypominam: wyrabianie to – oprócz wyrastania – najważniejsza czynność w przygotowaniu wypieków, więc ja ZAWSZE wygniatam z zegarkiem w ręku).Ciasto wkładamy do naoliwionej miski i odstawiamy do wyrośnięcia na około jedną godzinę (czasami to zajmie krócej, czasami dłużej) – aż ciasto podwoi swoją objętość.Po wyjęciu z miski, odpowietrzamy ciasto

UgotujmyTo.pl
Czy chleb z prosa to chleb prosiany? 230

brzmi sztucznie. Może jednak po prostu nazywajmy go „chlebem z prosa" lub „jaglanym", kwestię nazewnictwa zostawmy filologom lub życiu, a sami zajmijmy się pieczeniem chleba. Przepis bazuje na prostej recepturze chleba z dodatkiem jęczmienia, ale z braku owego dałem mąkę z prosa razową. Proso nadałą chlebowi chrakterystyczny smak i lekko rudawy kolor. Słód uzupełnił smak i zapach chleba(...)ludność jako przyprawa zastępująca zbyt drogie dla ludzi przyprawy wschodnie). Chlebek był pieczony w foremkach, aczkolwiek jesli ktoś lubi wyzwania, może spróbować uformować bochenek; będzie on jednak niezbyt wysoki - ciasto jest dość luźne ze względu na bezglutenowe proso. Po prostu ma ochotę zamienić się w placek, może trochę grubszy. Dlatego też zdecydowanie lepiej się go piecze w foremkach.Składniki

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasto kruche. Krem. Owoce. Tarta z kremem patissiere, letnimi owocami i galaretką 570

polałam galaretką żeby było jeszcze pyszniej. Zaplanowałam, że na kruche, maślane ciasto wyłożę krem budyniowy . I wtedy przypomniałam sobie, że jakiś czas temu taki jeden, rozwinięty cukierniczo kolega, Szparag , objechał mnie konkretnie w temacie podobnego kremu . To się patissiere nazywa a nie jakiś budyniowy, mówił. Ja prosta Pyza jestem więc dopytywałam czy mnie nie obraża przypadkiem, ale zapewniał

Smaczna Pyza
KOTLETY ZIEMNIACZANE 306

będą wodniste może się okazać iż mąki będzie trzeba dodać troszkę więcej. Ciasto musi się dobrze formować, łatwo sklejać. Uformowane kotlety smażymy po kilka minut z każdej strony, na małej ilości oleju kokosowego lub oliwy, do ładnego zrumienienia. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Mój sos pieczarkowy był banalnie prosty ale zarazem bardzo smaczny. Pieczarki pokrojone w cienkie plastry (były super białe

Smaczne Zdrowe
Enchiladas – meksykański sposób na resztki 196

enchiladas…please!” – czytamy w Urban Dictionary. W Polsce enchiladas są niestety mało znane, podobnie jak pojęcie comfort food . Mało rozpowszechniony jest na razie również taki styl gotowania: prosty i nie zajmujący dużo czasu, oparty o dostępne pod ręką składniki. Bardzo często są to tzw. left overs , czyli niedojedzone, nie wykorzystane produkty spożywcze. Patenty żeby nie marnować Od ponad(...)Enchiladas idealnie sprawdzą się po świętach, bo w tortille możemy zawinąć rozmaite pieczyste ze świątecznego stołu. Kiedyś, standardowo robiło się bigos. My z kapusty robimy tartę na lekkim drożdżowym cieście, podobnym do ciasta na pizzę ( sprawdźcie przepis ), a mięso zawijamy w tortille – robiąc enchiladas. W tym roku spożytkowaliśmy w ten sposób świąteczną pieczeń z dzika, którą zrobił teść. Nadzienie

Niedzielny kucharz
Babka "Trzy smaki kawy" 224

Wilgotna i bardzo smaczna babeczka dla wielbicieli kawy ;) Składniki na foremkę z kominkiem lub bez: 4 całe jajka 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 3/4 szkl

Gotowanie...to proste !
Ciasteczka Z Masłem Orzechowym I Marmoladą 205

Pyszne ciasteczka które z wyglądu przypominają te z kaszą manną, a w smaku już nie za bardzo ;) Jeśli chcecie się dowiedzieć jak smakują, musicie koniecznie je

Gotowanie...to proste !
13 lipca Dniem Frytek – jak przygotować idealne frytki? 173

Dziś obchodzimy dzień frytek. Te smukłe i opalone ziemniaczki są chyba najbardziej pożądanym dodatkiem do potraw pieczonych i smażonych. Frytki swoją historię rozpoczęły w Belgii i

PysiaGotuje.pl