jesiennych wypieków będzie zdecydowanie więcej na blogu. Pora roku zobowiązuje a i we mnie wstąpił smakowo jesienny klimat. Babeczki są mocno kawowe, z chrupiącymi orzechami w środku i ozdobione prostym kremem na bazie serka mascarpone, z wyczuwalną nutką kawy. Warte uwagi i tym samym przygotowania. Bardzo polecam. Składniki na około 10 babeczek: 100 g masła 100 g brązowego cukru(...)stopniowo jajka, mąkę, proszek, sodę i 4 łyżeczki ostudzonej kawy. Ucieramy do połączenia się składników. Wsypujemy orzechy, zostawiając odrobinę do posypania babeczek. Mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku, około 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie serek mascarpone ucieramy z cukrem i 4 łyżeczkami kawy. Ozdabiamy babeczki kremem
Made By Mom And Sonwersja tego chlebka . Tym razem wypieczony z mąki żytniej, z dodatkiem suszonej prażonej cebulki oraz kminku. Pachnący, chrupiący, idealny. A przepis bardzo prosty. Polecam. :) Chleb z kminkiem i prażoną cebulką PRZEPIS /na 1 keksówkę/ Temperatura: 210 o C (piekarnik gazowy) Czas pieczenia: ok. 1h Składniki 40 dkg mąki żytniej pytlowej 10 dkg mąki pszennej, typ500 (krupczatka) 3 łyżki(...)cukru 0,5 l ciepłej wody Przygotowanie Sezam oraz pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Do miski przesiać mąki, dodać wszystkie ziarna, przyprawy, drożdże, sól, cukier oraz wodę. Ciasto wymieszać mikserem. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 min. Po nownie wyrobić ciasto i przelać do foremki. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 20 min. Piec
coolinarnastrefa.blogspot.comodświeżony zakwas w rewanżu, bo ona nie ma czasu teraz piec i zakwas jej się zmarnuje”… No to upiekłam. I tak piekę już regularnie drugi rok. Chleb jest banalnie prosty w wykonaniu, rewelacyjny w smaku i co najważniejsze – ZAWSZE wychodzi! Na skuteczne sfinalizowanie przepisu składają się następujące elementy: Wielki Gar Długa Łycha Silna Ręka Pana Męża Słój z Wielce Tajemniczą(...)receptur zakwasowych krąży, sugeruję trochę pokopać wirtualną otchłań. Reszta składników na chleb: 1 kg mąki tortowej - przy dużej ilości dodatków (ziaren) można dołożyć max. do 250g mąki dodatkowo, aby ciasto lepiej wyrosło; dla fanów zdrowego odżywiania polecam łączenie mąki tortowej z mąką pełnoziarnistą (po ½ kg każdej) 1 paczka =150g dowolnych otrąb (pszenne, żytnie, owsiane itp.) ½ szkl. płatków owsianych (zwykłych
Grunt to przepis!Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej typ 2000 3-4 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego 1 i 1/2 łyżeczki sody 1/2 opakowania przyprawy do piernika
Mango PapajaSkładniki: około 1 kg umytej aronii (najlepsza przemrożona) 1 kg cukru Przygotowanie: Aronię wsypujemy stopniowo do umytego, dużego słoja i zasypujemy cukrem- przykrywamy szczelnie gazą
Proste Potrawyrozwiązać. Sukcesem moim zdaniem jest tutaj umiejętność dojścia do kompromisu. To było kilka słów o tym, jak się nie pozabijać, a jak zatrzymać motyle? Odpowiedz też jest wg mnie prosta. Zadaj sobie pytanie czy potrafisz wytrzymać bez ukochanej osoby, tzn. wyobrazić sobie, że żyjesz bez niej. Jeżeli odpowiesz nie, to znaczy, że ją kochasz i nie potrzebujecie miliarda dowodów(...)lubiliśmy wędrować oraz poznawać nowe miejsca. Tak nam zostało do dziś. Skoro się już rozpisałam powinnam też wspomnieć dlaczego do akcji dołączam właśnie taki przepis. Jest on prosty, ale jakże obrazujący dwie nasze osobowości. Po pierwsze, oboje jesteśmy fanami kuchni orientalnej, więc to miało być motywem przewodnim dania. Po drugie Orient i Francja niewiele mają ze sobą wspólnego
Fabryka pomysłówciastko moczone w herbacie. Co prawda sprawa comfort food jest teoretycznie indywidualna dla każdego, ale w Polsce, kraju, w którym PRL uprościł i ujednolicił wszelkie regionalizmy kuchenne sprawa jest prosta, a po tym jaką popularnością cieszą się fotele Chierowskiego, możemy wywnioskować, że nasze comfort food pójdzie właśnie w tym kierunku. Dla mnie osobiście, smak dzieciństwa to gofry. Jako(...)puszce - wędzona papryka w proszku - musztarda - mąka ziemniaczana - mąka pszenna - kapusta kiszona - majonez - olej Wykonanie: Do mąki pszennej dodajemy trochę oleju i tyle wody, aby powstało nam lejące się ciasto, z którego następnie robimy gofry w gofrownicy. Kapustę kiszoną kroimy. Ciecierzycę gnieciemy (nie miksujemy) z papryką, i odrobiną musztardy i mąki ziemniaczanej, a następnie ugniatamy i chwilę pieczemy. Jak ostygnie
Kryzysowa Książka Kucharskaprostym, bardzo przystępnym językiem, dzięki czemu nie jest zarezerwowana dla profesjonalnych kucharzy, ale może z niej korzystać każdy amator gotowania. Oprócz receptur, znajdziemy w niej także rady dotyczące wyboru składników, technik gotowania, wskazówki z zakresu komponowania zrównoważonych posiłków i potraw sezonowych, wyboru wina i jego serwowania, sprzętu kuchennego, a także słownik terminów kulinarnych. Joël Robuchon zaprasza do stosowania prostych(...)Bouillabaisse, zupa z pistou. A wśród deserów zachęcają do wypróbowania przepisy na magadalenki, w wersji klasycznej ale również pistacjowej i czekoladowej, jak również na suflet mirabelkowy czy ciasto Charlotte. Książka ta jest prawdziwym niezbędnikiem, istną skarbnicą wiedzy na temat tradycyjnej kuchni francuskiej, to ponadczasowe dzieło, które budzi chęć do gotowania jak profesjonalista. Dumna z polskiego wydania książki, córka
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapieczemy 25 minut w temp. 220 stopni C. Miąższ po wystudzeniu ściągamy łyżką, skórkę wyrzucamy. Miąższ możecie wykorzystywać w wielu daniach, zupach, sos, nadzienie do pierogów, smarowideł do chleba, ciast i innych. Pomysły na wykorzystanie miąższu z dyni znajdziesz w zakładce DYNIA
SMYKWKUCHNIlekkiego wyrośnięcia. Po tym czasie do rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, sól, jajko i rozpuszczone masło. Całość wyrabiamy około 6 minut mikserem - końcówkami z hakami, do wyrabiania ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Tym razem na około 1 godzinę. Ciasto powinno potroić objętość. Po tym czasie ciasto przekładamy na lekko posypany mąką blat
Smak mojego domuprzesiewamy, dodajemy sól, cukier oraz drożdże, mieszamy. Następnie wlewamy lekko ciepłe mleko i wodę oraz tłuszcz. Wyrabiamy dokładnie ręką lub za pomocą miksera z hakiem ok. 10 minut. Jeśli ciasto się klei podsypujemy odrobiną mąki, ponownie zagniatamy. Nasze ciasto dzielimy na pół a następnie wałkujemy, żeby uzyskać okrąg. Z każdego wykrawamy 12 trójkątów. Zwijamy rogaliki, zaczynamy od szerszej strony
Pani na deserwystarczy pamiętać by użyć końcówki z dziurką o śr ok 3mm, jeśli bardziej pulchne- takie pączkowe- to weźcie szerszą końcówkę (lub utnijcie woreczek ciut bardziej-choć bez przesady, bo ciasto później ciężko zatrzymać 😜) Składniki: 3 jajka 200g mąki 1 łyżka rumu 150ml mleka 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli olej do smażenia cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Białka ubijamy
Kuchnia w czekoladzieUwielbiam śliwki w czekoladzie, zresztą śliwki w ogóle czy to świeże, suszone, wędzone to już rarytas. Gdy czwarty raz z rzędu trafiłam na wstrętne śliwki w
greenscarf