mojprzepisna.pl | Łaciata chałka maślana Banalnie prosta chałka, szybko i łatwo się ją robi, wystarczy wszystkie składniki przełożyć do miski, wyrobić i prawie gotowe. Super smakuje dużym i małym łasuchom. Składniki na 1 dużą chałkę: 2 szklanki mąki pszennej chlebowej 1 szklanka ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 4 łyżki cukru lub miodu duża szczypta soli 1 łyżka kakao(...)ostudzonego W mleku rozpuścić drożdże i cukier. Do dużej misy przesiać mąkę, dodać sól, dodać mleko z drożdżami i cukrem, wyrobić, najpierw widelcem, później dłońmi, na gładkie i elastyczne ciasto nie klejące się do rąk, dodać tłuszcz, jeszcze raz wyrobić. Odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na dwie części. Do jednej części dodać
moj przepis naszybko jak się pojawiają. Zrobiłam je na wypad na plażę,były super. Nie ma co dużo pisać są bardzo proste w wykonaniu.Do miski wrzucić wszystkie składniki, szybko zagnieść rękoma na jednolitą masę. Stolnicę posypać mąką i rozwałkować ciasto nie za cienko tak na 2-3 mm grubości. Za pomocą kubka wycinać kółka na każdy położyć połówkę śliwki i złożyć
Kuchnia PokoleńDzisiaj ciasto zapewne wszystkim doskonale znane, czyi „kopiec kreta” ale w wersji LCHF bez glutenu i laktozy lub z nabiałem – jak, kto woli 😉 Lekkie, czekoladowe z bitą śmietaną – niebo w gębie! Niezwykle proste w przygotowaniu a do tego prezentuje się znakomicie, więc pomyślałam że może komuś przyda się inspiracja na świąteczny stół 😉 Składniki na ciasto
Ola la LCHFgębie! Poza tym uwierzcie mi że przygotowanie jego jest banalnie proste ale za to bardzo efektowne. Podstawa to jak zawsze puszysty biszkopt. Przepis dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę" na Facebooku. Składniki na biszkopt: 8 jaj najlepiej takich swojskich od własnych kurek lub od zaprzyjaźnionej babci 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, czyli
Życie zaczyna się w kuchnizasmakuje każdemu. Polecam spróbować. Jest prosta i szybka :D -TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej 60 min -ILOŚĆ: ok. 15 Kremówka 1 opakowanie ciasta francuskiego 800 ml mleka 4 jajka
Gotuję Testujęszczególnie daleko. Poniższa zebra jest puszysta i bardzo delikatna, o czekoladowo-waniliowym smaku z nutką cytrynowego akcentu. Bardzo prosta w przygotowaniu – raz, dwa i gotowe! Poza tym wygląda bardzo atrakcyjnie, a to dzięki naprzemiennej metodzie nakładania warstw ciasta. Składniki na dużą keksówkę o długości 30 cm: Ciasto jasne: 2 szklanki mąki typu 550 2 łyżki cukru waniliowego ½ szklanki cukru
Roślinna - blog wegańskiczuję, że ten tort naleśnikowy to będzie hit! Prosty i szybki w przygotowaniu, niewymagający pieczenia, czy też żadnych umiejętności cukierniczych (wystarczy, że umiesz smażyć naleśniki i nie przypalasz wody na herbatę), z łatwo dostępnych składników, świetnie wyglądający i pyszny! Swój trawiastozielony kolor, podobnie jak w przypadku ciasta Leśny Mech , zawdzięcza liściom młodego szpinaku. Wystarczy przełożyć 15-20 naleśników pysznym cytrynowym
Food SquareMożecie się zastanawiać dlaczego z ricotty. Powód w sumie jest prosty. Od jakiegoś czasu robię samodzielnie sery. Na pewnym etapie powstawania sera pozostaje spora ilość serwatki. Trzeba dodać inne składniki i po odcieku ricotta gotowa - oto cała jej historia. Jak widzicie doskonale nadaje się do sernika - polecam! Składniki: Ciasto 100 gram masła 1 jajko 100 gram cukru 250 gram
Smaki Ewydopadają nas melancholijne nastroje, wtedy jak nic sprawdza się przytulny i cichy kąt w domu, gorąca kawa i coś pysznego do skubania. Ciasto bardzo długo zachowuje świeżość, a to dzięki dyni, przygotowuje się natomiast w bardzo prosty sposób. Składniki Czas przygotowania: 30 min + 40 min pieczenie 1 jajko 1 szklanka pure z dyni (ok 300 g) 1/2 szklanki(...)pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni 4. Do masy dodajemy mąkę, proszek, sodę i sól, mieszamy jedynie do połączenia się składników 5. Czekoladę siekamy, niezbyt drobno i dorzucamy do ciasta, całość przelewamy do przygotowanej foremki 6. Ciasto pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni, do tzw suchego patyczka, pilnujemy ciasta nie zegara, wypiek może się upiec chwilę przed wskazanym
Słodki KompromisCiekawe i bardzo smaczne muffinki o smaku pizzy. Ciasto drożdżowe i dowolne składniki - u mnie salami, pieczarki, papryka i ser żółty. Bardzo proste i nie wymagające dużego nakładu pracy. Świetne jako przekąska na ciepło np. na imprezę lub kolację lub na zimno - do zabrania do pracy, na spacer czy na wycieczkę. SKŁADNIKI(...)hakami). Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciemne i ciepłe miejsce na około 30 minut. 2. Pozostałe składniki drobno pokroić, pieczarki i paprykę poddusić. 3. Do wyrośniętego ciasta dodać wszystkie dodatki i ponownie wymieszać. Ewentualnie posypać wierzch serem (jeśli mają być podawane na zimno lepiej tego nie robić bo ser zrobi się twardy). 4. Ciasto wyłożyć do silikonowych foremek
Kto ugości moich gości?żółtka 1 łyżka spirytusu 100 g serka waniliowego homogenizowanego cukier puder do posypania smalec do smażenia Do miski przesiewam mąkę, dodaję żółtka, sól, spirytus, serek waniliowy. Całość zagniatam rękoma. Ciasto rozwałkowuję cienko na stolnicy podsypanej mąką. Kroję na paski o szerokości 3-4 cm i długości około 7 cm. Z pasków formuję kokardki i sklejam dwa na krzyż. Nacinam każdą
wesoła kuchniaPralinki z ciasta to dobry sposób, żeby zrobić coś dobrego z niewykorzystanych skrawków biszkoptu lub kilku babeczek. Z jednej standardowej babeczki (około 4,5 cm średnicy) wyjdą nam dwie pralinki. Przyda się też krem (maślany lub budyniowy) reszta to kwestia tego, co akurat mamy w kuchni do ozdoby(...)wyobraźni. Pralinki pandy zrobiłam z kilku babeczek i czekoladowych dropsów. Można też nabić je na patyczki i podać w wersji "lizaków". Proste babeczki czekoladowe Krem maślany (wystarczy kilka łyżek w zależności od tego, jak bardzo suche jest ciasto, resztę można przechowywać w lodówce) Lukier królewski + czekoladowe dropsy, wiórki kokosowe, czekoladowe cukiereczki, masa cukrowa na oczka (można je też zrobić
CiastkozercyKolejny bardzo prosty do zrobienia chlebek. Tym razem z bardzo zdrowej i wartościowej mąki orkiszowej. Jest niesamowicie smaczny i bardzo długo zachowuje świeżość. Zachęcam do wypróbowania :) Składniki: Na zaczyn: 2g świeżych drożdży 150g mąki orkiszowej 170g wody Na ciasto właściwe: 15g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki letniej wody do drożdży cały zaczyn 450g mąki orkiszowej 350g letniej wody
kuchnia doskinaszym wielkanocnym stole nie może zabraknąć domowych słodkości i wypieków. Wśród ciast królują oczywiście różnego rodzaju baby drożdżowe i ucierane, serniki oraz mazurki. Tym razem jednak chciałam Ci zaproponować zupełnie coś innego, czyli ciastka. Cytrynowe ciasteczka wielkanocne są proste do zrobienia, potrzebny będzie tylko wałek ze świątecznymi wzorkami. Takie wałki można kupić przez Internet, bywają również dostępne(...)niektórych sieciówkach stacjonarnie. Pamiętaj, aby ciasto na ciastka było dobrze schłodzone, w przeciwnym razie wzorki pod wpływem temperatury się rozpłyną. Na blogu znajdziesz także inne moje inspiracje na wielkanocny stół, zajrzyj tutaj → Najlepsze przepisy na wielkanocny stół . KLIKNIJ I CZYTAJ DALEJ
Kulinarne przygody Gatitymaślanka, i ciasto. Nie mogłam upiec kolejnego, bo nie było komu jeść. Pomyślałam więc sobie, że skoro ciasta z jej dodatkiem takie są dobre, to może i chleb by się udał...? Na blogu Rogalik znalazłam dokładnie to, czego szukałam. Chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu; jedyne, co zmieniłam, to dodatek mozzarelli. Akurat leżała kuleczka w lodówce czekając, aż ktoś się
Pożeraczka, czyli raz adobrze