przepis (znaleziony w internecie) tak mi się spodobał, że musiałam od razu go wypróbować. Nie wierzyłam, że z tak prostego przepisu, bez mieszania składników (oddzielnie suche i mokre, sypane na blaszkę), wyjdzie nam takie wspaniałe ciasto! Dodatkowo szarlotka sypana cudownie pachnie masłem i cynamonem. Czytaj więcej
Ana Mari's worldprzepis (znaleziony w internecie) tak mi się spodobał, że musiałam od razu go wypróbować. Nie wierzyłam, że z tak prostego przepisu, bez mieszania składników (oddzielnie suche i mokre, sypane na blaszkę), wyjdzie nam takie wspaniałe ciasto! Dodatkowo szarlotka sypana cudownie pachnie masłem i cynamonem. Czytaj więcej
Ana Mari's worldostatniego dnia pracy są słodko-gorzkie. O to żeby były słodkie, sama się postarałam przygotowując skromne pożegnanie. Była wiewiórka, ciasto z wiśniami i domowa W-Zetka. Wszystkie przepisy pojawią się w tym tygodniu na blogu. Zacznę od tego ostatniego. Prosta domowa W-Zetka Przygotuj mikser, miski i miseczki, łyżkę, łyżeczkę, prostokątną dużą blachę, zaostrzony, drewniany patyczek lub wykałaczkę, papier(...)pieczenia, nóż o szerokim ostrzu do krojenia ciast, wysokie naczynie do ubicia śmietany, mały garnek. Przygotuj składniki: 8 dużych jajek (lub 10 mniejszych), 2 szklanki cukru, 1 szklankę mąki pszennej tortowej, 1 szklankę kartoflanki, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli, 4-5 łyżeczek kakao, słoik dżemu porzeczkowego, 0,5 – 1 litr
blog.moje-pasje.infoAquafaba. No właśnie. Nie wiedziałam, że coś tak prostego może mieć tak ciekawą nazwę. Aquafaba to po prostu woda pozostała po odsączeniu cieciorki. Już kiedyś widziałam tworzone na jej bazie bezy, ale za nimi nie przepadam, więc poszukałam czegoś innego. I wyszukałam biszkopt. Ucieszyłam się jeszcze bardziej, kiedy okazało się, że przepis jest bez cukru. Nie pozostało nic innego(...)tylko wypróbować :D Jeśli kiedyś wykorzystacie cieciorkę z puszki, możecie z aquafaby przygotować ciasto. U mnie woda była z jednej puszki, więc powstał niezbyt wysoki biszkopt (piekłam na tortownicy 24 cm), który wykorzystałam jako spód. Możliwe, że nie będzie wszystkim smakował, ale według mnie jest całkiem smaczny (może to tylko moje wrażenie, ale wyczuwam lekko maślany smak). Do tego dodam
FitKotwykorzystać. Więc dodała ciasta typu petitki i krem zrobiłam z dodatkiem kremu czekoladowo - orzechowego. Może być nutella lub inny. Ciasto wyszło rewelacyjne, nawet nie spodziewałam się, że aż tak będzie smaczne. Polecam, bo proste w wykonaniu, a zachwyci każdego :-) Miłego dnia Wam życzę :-) Blaszka 24 x 34 cm Składniki biszkopt: 6 jajek L 1 szklanka mąki(...)jednym żółtku i na końcu obie mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką lub na najniższych obrotach miksera (ja tak robię). 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Górę wyrównujemy, pieczemy w 170 stopniach około 35 minut. Po upieczeniu studzimy około 10 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a potem wyjmujemy i już normalnie. Po wystudzeniu przekrawamy
kruche babeczkimoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Placek ten upiekłam na blaszce o wymiarach : 36 x 20 cm Przepis na ten placek kieruję dla wszystkich osób , które boją się(...)tego placka polecam wiśnie wydrylowane (najlepsze!!! ) , można inne Drobne owoce , ale wiśnie stwierdzone przez rodzinę najlepsze. !!! Małe i przy kwaskowe, dodają pikanterii ( a przede wszystkim nie zapadają się w ciasto jak inne cięższe owoce). Przepis ten otrzymałam od koleżanki Małgosi T, za który teraz dziękuję, bo przez lata piekę go i zachwycam bliskich i gości. Składniki : 3 jajka
Pysznosci Babci Basikonsystencja gotowego wypieku nie przypomina jednak typowej lekkiej i puszystej brioszki, jest bardziej zwarta, wilgotna i delikatnie dziurkowana, co moim zdaniem, kwalifikuje ciasto do kategorii wytrawnych chlebków drożdżowych. Pozostanę jednak przy nazwie brioche , z jednego prostego powodu - uwielbiam brzmienie tego słowa:) Brioche ma delikatny posmak awokado, świetnie smakuje z samym masłem, nie mniej smaczna jest z innymi dodatkami(...)sól i zmiksować na niskich obrotach (lub zagnieść ręcznie). Następnie dodać pozostałą mąkę (być może trzeba będzie dosypać więcej, zależy ile Wasza mąka "zabierze"). Wyrabiać do uzyskania gładkiego elastycznego ciasta (nie powinno się kleić); mikserem przez ok. 6-8 minut, lub ręcznie przez ok. 15 minut. Pod koniec dodać 2 łyżki masła (ja użyłam margaryny) i zagniatać do momentu
KUCHARNIAParę dni temu późnym wieczorem oglądałam stary odcinek programu EWA GOTUJE, w którym pani Ewa robiła grzebyki z ciasta kruchego....tak mi smaka narobiła , że na drugi dzień musiałam zrobić i ja...proste do zrobienia ...i bardzo smaczne...ja jako nadzienie dałam frużelinę malinową ..a do grzebyków herbatka z syropem waniliowym ..Tylko jeść .. i popijać(...)ciągle wynajduje coś nowego, pysznego i zdrowego.. 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. kwaśnej śmietany 1 margaryna 1 cukier waniliowy marmolada lub dżem [ frużelina malinowa ] Składniki na ciasto posiekać nożem. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkować cieniej niż na pierogi na stolnicy posypanej mąką. W miarę możliwości uformować prostokąt
Moje domowe kucharzeniesłodkie, po dodaniu soku z cytryny były przepyszne. Wszystko razem ...., nie mam słów aby to opisać, po prosty trzeba tego spróbować. Ciekawa propozycja na szarlotkę troszeczkę inaczej :). Moja rodzinka była zachwycona, a matulka zażyczyła sobie taką oto szarotkę na święta :). Składniki: Ciasto: 2 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru jajko szczypta soli 40 g drożdży 120 g stopionego masła
Moje pyszne gotowanietematem przewodnim stały się "Dary jesieni". Z racji, że spodziewaliśmy się dzisiaj gości, nie mogło u mnie zabraknąć ciasta. A dokładniej ciasta ze śliwkami, które idealnie wpasowuje się w tematykę jesiennych darów. Jest ono na tyle proste, że każdy sobie z nim poradzi. Składniki każdy znajdzie w domu. Pasują do niego każde owoce sezonowe. No i nie trzeba używać(...)zmianie. Nie mogę się już doczekać tego, co przygotowały inne dziewczyny :) A w tym miesiącu w wyzwaniu brały również udział: Marta , Justyna , Małgosia , Monika , Iwona. Składniki na małą blaszkę: Ciasto: 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 jajka 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka kefiru 0,5 szklanki oleju skórka starta z dużej cytryny 2 łyżki
My simple kitchenproste, choć wymaga odrobiny pracy i czasu. Na moich zdjęciach zobaczycie tylko 5 placków, bo muszę przyznać, że się zagapiłam i jeden mi się za bardzo wypiekł ;) Ciasto: 5 i 1/2 szklanki mąki 3 jaja 1 i 1/2 szklanki cukru 50 g masła 3/4 szklanki mleka 4 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę mieszamy z jajkami, cukrem, masłem
Cynamonowe szczęściewielką ochotą podjęłam wyzwanie Amber i Łucji . Przepis pochodzi z bloga Moniki Gotuje, bo lubi – klik i zasadzie jest tak prosty, że nie może się nie udać. Warto przeczytać co o bajglach i o przygotowaniu ciasta na simit pisze Monika na swoim blogu. Dzisiaj załączam zdjęcia robocze, z telefonu (przepraszam za ich jakość) gdyż aparat opacznie zostawiłam w pracy
Pieguskowa Kuchniamoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Dzisiaj polecam drugi przepis na placek drożdżowy, tym razem na margarynie KASIA! Ja UPIEKŁAM Z POŁOWY SKŁADNIKÓW , czyli na jednej blaszce. ( wymiary blaszki(...)Jajka ubić z solą, cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać mąkę, roztopioną KASIĘ i „wygarowane”drożdże, W miarę potrzeby dodać mąki, na końcu wyrabiać drewnianą łopatką. Gdy ciasto w misce „wygaruje”, wyłożyć na dwie blaszki, na blaszkach musi też „wygarować”, potem nakładamy owoce i na wierzch kruszonkę. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Piec
Pysznosci Babci Basifanką tego ciasta, a teraz z pewnością bardzo często będzie gościć na moim stole. Jakie są jego zalety, chciałam zjeść całą blachę od razu, ale po 3 kawałkach byłam tak najedzona, że nie zjadłam już nic do końca dnia, to zasługa błonnika i pełnowartościowych składników, tym właśnie ten deser różni się od innych bogatych w proste węglowodany(...)których poziom cukru rośnie, a następnie gwałtownie spada, dając uczucie jeszcze większego głodu. Ciasto jest pyszne, nie przypomina konsystencją zwykłego ciasta, jeśli chcecie je jeść na ciepło (a wtedy jest obłędne) będzie miało konsystencje czekoladowego musu, możecie przełożyć je na talerz, albo do deserowych szklanek jak wolicie, ale mogę wam zapewnić, że posmakuje każdemu :) Składniki : 1/2 szklanki daktyli
zdrowa vege kuchniamoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Polecam rogaliki drożdżowe na maśle. Produkty : 8 żółtek, 1 szklanka cukru, 2 kostki masła, 10 dag drożdży, 1 kg mąki, pół litra mleka(...)ucierać do momentu zlikwidowania grudek. Następnie przesiewać po trochę mąki, oraz dolewać po trochę ciepłego mleka.( tak na przemian ) i mieszać, aż do wyczerpania produktów, Wymieszać i rękami wyrobić ciasto, aby odchodziło od dna. Donicę z ciastem przykryć i pozostawić na chwile w ciepłym miejscu. Gdy ciasto delikatnie wyrośnie , wykładamy na stolnicę Wykrawamy koło, kładąc odwrotnie talerz ,a następnie wykrawamy
Pysznosci Babci Basi