niezaskakujące. Najwięcej z nas kocha serniki, a reszta jabłeczniki. Czy kogoś to dziwi? Mnie w ogóle. Tak jedno, jak i drugie ciasto jest przepyszne i daje wiele możliwości. A jak jeszcze jest proste w wykonaniu, to już atut nad atuty. I taką to właśnie propozycję mam dla Was dziś. Przyznaję się(...)bicia, że nie lubię zagniatać ciasta, a później wygrzebywać tych resztek spod paznokci. Okropieństwo, dlatego trzeba sobie ułatwiać pracę.😋 Ciasto: 1,5 szklanki mąki szklanka mąki ziemniaczanej 3 żółtka 150 g masła lub margaryny cukier waniliowy 3 łyżki cukru 2 łyżki skórki otartej z cytryny szczypta soli płaska łyżeczka sody 3 łyżki zimnej wody Oraz: 5 jabłek cukier
Dieta moja pasjaBardzo łatwa tarta na klasycznym kruchym cieście, z nadzieniem z jajek, boczku i dużą ilością zielonej cebulki. Proste ale wspaniałe wiosenne danie na obiad lub kolację. Polecam podać ją z ketchupem, sosem czosnkowym lub chrzanowym. *forma do tarty 28 cm Składniki: na ciasto: 300 g mąki pszennej 2 żółtka 1 jajko 150 g masła 2 łyżki zimnej
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś kolejne ciasto dla miłośników letnich owoców. Wprost owocowe szaleństwo :) Torcik jest bardzo prosty w przygotowaniu, jedynie czasochłonny - ponieważ nie da się ominąć czasu oczekiwania na tężenie galaretek. Ale uwierzcie mi... każda minuta jest warta poświęcenia dla tego ciasta. Składniki na biszkopt: 2 jajka 50 g cukru pudru 60 g mąki tortowej 50 g stopionego, wystudzonego masła Masa śmietanowo-jogurtowa
Świat Ciastaprzyprawy do piernika lub mieszanka cynamonu, imbiru, goździków, chilli, itp. 50 g masła 1 łyżka miodu 3 łyżki mleka szczypta soli Przygotowanie jest proste. Wszystkie składniki do miski i zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy małe kuleczki, z tej ilości ciasta około 50szt. Pieczemy w temp.160stop.,około 20min. Po ostudzeniu polewamy lukrem lub posypujemy cukrem. Ciasteczka przechowujemy w dobrze
Kulinarny karnet Christopherapuszyste, przełożone warstwami powideł śliwkowych smaczne nie przesłodzone i nie zapycha, oblane polewą i posypane prażonymi orzeszkami arachidowymi. Jedno z moich ulubionych jesiennych ciast do filiżanki herbaty. Jego wykonanie jest bardzo proste. Gdy chcemy upiec w większej formie składniki należy podwoić. Tortownica 20cm Składniki: 2 jajka 10 dag masła 15 dag cukru pudru 25 dag mąki(...)Piec w nagrzanym do 170*c piekarniku na grzaniu góra –dół przez około 45-50 minut-sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone, najwyżej zostawić jeszcze na kilka minut piekarniku. Zimne ciasto przekroić wzdłuż na 3 blaty. Przełożyć każdą warstwę powidłami, lekko docisnąć, wierzch polać rozpuszczoną polewa czekoladową( u mnie pomarańczowa) i posypać orzeszkami. Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonBardzo fajny i prosty przepis na kruche ciasteczka. Ciasteczka ładnie wyglądają i są smaczne. Zrobienie ich również nie wymaga dużych umiejętności i dużej ilości czasu. Polecam je również dla początkujących. Składniki: 550 g mąki 150 g cukru pudru 300 g margaryny 3 żółtka 3 łyżki śmietany 18% Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć i szybko zagnieść. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć
Mama Gotujeodpoczynkiem. Nie potrafię Wam powiedzieć dlaczego tak jest, ot po prostu tak mam. Dlatego na ostatni weekend sierpnia zaproponuję Wam jedno z lepszych ciast które ostatnio udało mi się przygotować! Tarta jest prosta, choć jej przygotowanie - nie ukrywam - chwilę Wam zajmie. Ale uwierzcie mi, że na prawdę warta jest pracy i grzechu! Bo gdy będzie gotowa, spokojnie możecie wygodnie(...)usiąść i rozkoszować się smakiem. Dziś zapraszam Was na Tartę ptysiowa z kremem patissiere. Aż chce się rzec "om nom nom!" :) Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki 100 g masła 2 żółtka 70 g cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego Sposób przygotowania Na stolnice wysypujemy mąkę, d odajemy pokrojone ma male kawałki masło. Do małej miseczki wbijamy żółtka
Słodkie PrzyjemnościKolejną propozycją z serii "na zimno" jest sernik z aromatycznym cynamonem, fanom tej przyprawy ciężko będzie poprzestać na jednym kawałku. Do przygotowania tego ciasta nie potrzeba zbyt wielu składników, jest też prosty w wykonaniu, dlatego polecam na deser w gorące dni, najlepiej smakuje podany prosto z lodówki. Sernik cynamonowy bez pieczeniaSkładniki:18-20 herbatników 0,5 kg serka waniliowego(...)lodówce- przygotować pół opakowania galaretki w około 0,2 litra wody, ostudzić- z pozostałym mlekiem ubić drugą Śnieżkę, wymieszać ze schłodzoną galaretką- na zastygniętą masę cynamonową wylać masę śmietankową, ciasto schłodzić w lodówce Można użyć galaretki o innym smaku, ale według mnie lekki cytrynowy smak warstwy śmietankowej doskonale pasuje do słodyczy cynamonu
Smakołyki BerenikiWydaje się to bardzo proste połączenie, które niekoniecznie będzie smakowało jako farsz do pierogów. Jednak potrafi pozytywnie zaskoczyć, o czym sama się przekonałam Zapraszam po przepis // Ciasto: 200 g mąki (100 g pszennej i 100 g żytniej) 1 łyżka oliwy/oleju ok. 90 ml ciepłej wody Farsz: 100 g kaszy jaglanej 100 g czerwonej soczewicy 400 ml wody
Via Gustoprzechodzi i wracam do trenowania. Święta to taki okres, kiedy intensywność domowych wypieków wzrasta. W tym roku postanowiłam, że nadszedł czas na poszerzenie swojego repertuaru ciast. I nie, nie mogłam sobie wybrać czegoś prostego, bo po co. Lepiej od razu dać sobie w kość. Padło na makowiec drożdżowy. I wiecie co? Okazał się bardzo przyjemny w obyciu i robieniu. Mówię(...)zostawiamy na pół godziny. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysto, dodajemy wanilię i dokładnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, resztę ciepłego mleka, zaczyn drożdżowy i roztopione, przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie swobodnie odchodzić od ręki. Wkładamy do miski, przykrywamy ścierką i zostawiamy na co najmniej godzinę. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na cienki, dość spory placek. Dobrze jest go rozwałkować
ladykitchenNarodzenie. Dlaczego ? Nie wiem ,to chyba wina tradycji. Ja osobiście lubię, gdy makowiec jest wilgotny, dlatego uwielbiam poniższy przepis. Zdążycie go jeszcze przygotować, jest prosty w wykonaniu. Polecam na Święta i nie tylko. SKŁADNIKI: ciasto 30 dkg mąki 30 dkg cukru pudru 6 jajek 2 cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dkg margaryny mak 30 - 40 dkg maku
Kuchnia w opałachdobre! 😋 W dodatku jest to ciasto bez dodatkowego tłuszczu, a za jego wilgotność odpowiada główny składnik- śmietana. Do tego sam przepis bardzo prosty, a ilość składników łatwa do zapamiętania 👍 Jeżeli kochacie truskawki w śmietanie, to to ciasto na pewno też skradnie Wasze serce ☺️❤️ Blaszka 20x20 cm: * śmietana 18%- 300 g * truskawki- 300 g * mąka pszenna- 250 g * cukier trzcinowy
Kraina Miodem Płynącanich zrobić :) Kruche ciasto idealnie pasuje do karmelizowanych jabłek a miękka beza uzupełnia ich smak. Tarta jest szybka i bardzo prosta, dość słodka ale można ograniczyć ilość miodu w jabłkach. Składniki na formę 26cm Ciasto: - 200g mąki krupczatki - 80g masła - 50g cukru pudru - 2 duże łyżki śmietanki 30% - 2 żółtka - kilka kropel olejku waniliowego - pół łyżeczki cynamonu
Wypieki Renemyślałam, że to powiem, ale dotychczasowe maślankowe ciasto na pierogi przegrało z przepisem, którym chcę się dzisiaj z Wami podzielić. Szybkie, proste, nie brudzące rąk, wspaniale się rozwałkowujące, nie rozpadające się w trakcie gotowania to niewątpliwe zalety tego ciasta na pierogi. Za przepis dziękuję mojej młodszej siostrze- wreszcie doczekała się ode mnie słów, że jej przepis jest lepszy
Pieguskowa Kuchnia