pielęgnować. Osobiście uwielbiam patrzeć jak kilka prostych składników zamienia się w coś tak niesamowitego. Do tego obserwowanie, jak takie ciasto wyrasta to już dodatkowa porcja magii. Dziś mam dla was przepis na banalnie prosty chleb ze śliwkami. Robi się go na drożdżach, więc nie musicie się zajmować przygotowaniem zakwasu. Wystarczy odrobina cierpliwości i dobrze nagrzany piekarnik. Osobiście(...)mąki przesiej przez sitko. Dodaj do niej miód, sól, pokrojone w cienkie paseczki śliwki oraz zaczyn. Zacznij wrabiać przy pomocy miksera z hakiem. Stopniowo zacznij wlewać wodę, nieustannie wyrabiając ciasto. Powinna powstać gęsta i dosyć kleista masa. W razie potrzeby dodaj jeszcze łyżkę mąki pszennej. Zbierz ciasto z brzegów miski. Przykryj ją szmatką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
okolicepalnika.plskładniki na biszkopt jasny: 6 jajek 200 g cukru 120 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy
Domowy Smak JedzeniaKolejne pyszne, bardzo pyszne ciasto:) Delikatne, ucierane, z cytrynowym aromatem; z warstwą masy makowej i jeszcze na dodatek śliwkami! Dość proste w przygotowaniu, ładnie się kroi, świetnie wygląda. Bardzo polecam. składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g cukru 180 g margaryny 6 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka z niedużej cytryny szczypta soli nadzienie makowe
6nieboPrzepyszne ciasto bez pieczenia 3 bit zapewne będzie smakowało wszystkim, jest banalnie proste w przygotowaniu a daje maksymalną rozkosz dla podniebienia .polecam do wypróbowania . składniki na dużą formę ciasta masa budyniowa 1/2 l mleka 1 duży budyń śmietankowy 2 żółtka 3 łyżki cukru 1 łyżka
Smakowite DaniaKarpatka, kto jej nie lubi? Pyszne ciasto parzone, przełożone kremem budyniowym. Przygotowanie jest proste i szybkie do zrobienia. Ja dodatkowo dodałam maliny, chodź można je pominąć, albo zamienić na inny owoc. Polecam 😊 Składniki: 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 150 g masła 4 duże jajka 1/2 łyżeczki proszku(...)zagotować. Wsypać mąkę i energicznie mieszając drewnianą łyżką, utrzeć na gładką masę. Gotować na małym ogniu przez 2 minuty cały czas mieszając. Przełożyć do innego garnka, wystudzić. Do zimnego ciasta dodać jajka, proszek do pieczenia, zmiksować. Ciasto podzielić na 2 części. Blachę 24x35 wysmarować masłem, posypać mąką. Pierwszą część ciasta za pomocą łyżki wyłożyć i rozprowadzić po blaszce. Wstawić
magiczna kuchnia Kasilodówce i z tego powodu stwierdziłam, że chleb chlebem, ale trzeba przygotować coś na słodko - drożdże się nie zmarnują, a nas ucieszy smak drożdżowego ciasta. Padło na rogaliki drożdżowe z czekoladą. Proste nadzienie, a dla fanów czekolady, do których należę i ja, to smakołyk, któremu trudno się oprzeć. Rogaliki drożdżowe z czekoladąSkładniki:250g mąki pszennej1/4 kostki margaryny80g cukru20g drożdży(...)wyrośnięcia- żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę- margarynę stopić i ostudzić- do utartych żółtek dodać przesianą mąkę, wyrośnięty rozczyn i letnie mleko, wyrobić ciasto, w trakcie wyrabiania wlać margarynę i wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od ręki- wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na godzinę do wyrośnięcia - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence
Smakołyki Berenikigotowego ciasta, z pudełka… w dodatku bezglutenowe… Wyszły paskudne i nie nadawały się do niczego. Pomyślałam wtedy… nigdy więcej. Jednak, jak już wspominałam… chodziło za mną coś słodkiego i najwyraźniej musiało, musiało przybrać postać babeczek.… Continue Post Bezglutenowe babeczki czekoladowo-bananowe ze śliwkową nutą pojawił się poraz pierwszy w Krzywa Prosta
Krzywa Prostadziś na bardzo prostą w przygotowaniu i bardzo czekoladową w smaku babkę. Pomysł na babkę powstał bardzo spontanicznie, gdyż w ostatniej chwili znalazłam w internecie konkurs na wypiek, w którym nagrodą były warsztaty w manufakturze czekolady. Nie ukrywam, że nagroda mi się bardzo spodobała i niewiele myśląc postanowiłam szybko coś upiec i uznałam że ciasto z dodatkiem czekolady
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiaj coś dla fanów tart i ciasta kruchego. Przepis jak zawsze jest niezwykle prosty i stanowi bazę zarówno dla słodkich, jak i wytrawnych wersji. Różnią się one tylko przyprawami i dodatkami, które dobieramy w zależności od rodzaju przygotowywanej tarty Składniki: 100 g mąki kokosowej 30 g mąki migdałowej 80 g oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF(...)zależności od nadzienia): sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, oregano, kminek, Wszystkie składniki wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera. Formę dokładnie wylepić gotowym ciastem dociskając je do spodu oraz brzegów. Sekretem ciasta kruchego jest jego nakłucie widelcem. Dzięki temu podczas pieczenia spod ciasta wydostaje się para i nie powstają wybrzuszenia. Polecam docisnąć widelcem również
Ola la LCHFproste, pyszności ;) Książka podzielona jest na działy: - ciasteczka - ciasta - wypieki z blachy - słodkie przekąski - pieczywo i nietylko - słone wypieki - desery - lody i sorbety Nie wszystkie przepisy posiadają zdjęcie, w większości jest tylko treść, dzięki czemu zmieściło się ich więcej w książce. Przepisy są łatwe, proste i w czytelny sposób napisane więc na pewno nie będziecie
Gotowanie...to proste !Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszne ciastka z ciasta francuskiego z serem i owocami. Ciastka są proste i szybkie w przygotowaniu i bardzo ładnie prezentują się na stole, polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ciastek będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie 6 lub 8 ciastek w zależności jak duże je zrobimy 1 rolka ciasta francuskiego 150 g twarogu (chudego
Uwaga Babcia GotujeSernik bez pieczenia – lekki, mocno kwiatowy przez dodatek zielonego kardamonu, z rozpływającą się w ustach wiśniową delikatną jak chmurka pianką. Prosty i szybki deser do podania
Karo in the KitchenKuchnia francuska to nie tylko wymyślne w składnikach i sposobach przygotowania dania. To również proste, szybkie i mało wymagające przepisy. Clafoutis to niby ciasto, niby budyń, niby naleśnik, niby zapiekanka. Ciężko jednoznacznie skategoryzować ten deser. Formę ceramiczną lub patelnię do zapiekania smarujemy lekko masłem. Czereśnie myjemy, kroimy na połowy i usuwamy z nich pestki. Owoców musi być tyle
Karo in the KitchenChciałam się z Wami podzielić kolejnym przepisem na ciacho z jabłkami. Publikowany przepis jest bardzo prosty w wykonaniu i nie zajmuje dużo czasu. Polecam! Ciasto z jabłkami Składniki: 6 jabłek, 3 jajka, szklanka cukru pudru + dodatkowy do posypania wierzchu ciasta, 2 szklanki mąki pszennej, łyżeczka sody, 3 łyżki oleju. Wykonanie: Jabłka obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Jajka ubijamy
paapilotkaawiem jak to się dzieje. Ale gdy robię takie ciasto, to ono znika w mgnieniu oka. Przypadek? Nie sądzę :) Ciasto jest tak dobre, a zarazem na tyle proste, że każdy sięga po jeszcze jeden kawałek do popołudniowej herbaty i ma nadzieję na kolejną porcję. Jeżeli do tej pory nie spotkaliście się z takim wypiekiem, to w tym się zakochacie(...)Oczywiście, jeżeli lubicie pomarańcze :) Ciasto jest bardzo wilgotne i słodkie, choć największym atutem jest jego smak. " Przepis na ciasto pomarańczowe Składniki : 5 wiejskich jaj 200 g cukru 1/3 szklanki mleka 90 g masła 260 g mąki 2 łyżeczki syropu pomarańczowego 2 łyżeczki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru + łyżka soku pomarańczowego Sposób
Słodkie Przyjemności