porów z grzankami lub groszkiem ptysiowym to smakowite danie w sam raz na obiad lub gorącą kolację. Taka zupa to idealne rozwiązanie dla amatorów kremowych zup a jej przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu. składniki na 4 porcje 2 duże pory 4 ziemniaki 1 duża cebula 3 łyżki masła roślinnego 3 szklanki bulionu 5 łyżek śmietany(...)pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pory, wszystko chwilę smażymy od czasu do czasu mieszając i zalewamy gorącym bulionem. Warzywa gotujemy około 20 minut do momentu aż ziemniaki będą miękkie, zupę zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Przestudzoną zupę miksujemy na gładki krem doprawiamy solą, gałką muszkatołową oraz czarnym pieprzem, dolewamy śmietanę i wszystko mieszamy. Zupę ponownie doprowadzamy do wrzenia
Smakowite Daniazagląda na naszego bloga. Wspominam o tym przy każdej nadarzającej się okazji. Nie ma znaczenia jaka to zupa, każdą lubię. Wszak polska kuchnia zupą stoi. Zupy powszechnie uważane są za potrawy tanie i proste, a parę lat wojny (biedy), a potem 45 lat drapieżnego komunizmu (i biedy) nauczyły gospodynie domowe uczynić z zup prawdziwy rarytas i podstawę każdego obiadu
Marder&Marder Manufacturebrać, jeśli widzisz karteczkę z wielkim napisem -70%? Pierwsza myśl jaka się napatoczyła do mojej pustej głowy (pustej na widok promocji oczywiście) to zupa pieczarkowa. Tak też zrobiłem. Szybka, prosta, tania i pyszna. Ja podałem ją z grzankami, ale równie dobrze możesz podać ją z groszkiem ptysiowym, a nawet bez niczego – i tak będzie pyszna, pod warunkiem(...)Niestety nie mam piekarnika, ale może zrobię na patelni… muszę poszukać przepisu, bo jeszcze z patelni ani nie robiłem, ani nie jadłem. Nie spodziewaj się wyrazistej i charakternej zupy. Zupa pieczarkowa jest delikatna w smaku, o lekkiej nucie pieczarek ze względu na ich łagodny smak i aromat. Mleczko kokosowe może zostać zastąpione śmietanką. Najważniejsze, żeby czymś dobrze zupę zabielić
Blendmanłatwością kruszy lód i zamrożone owoce. Aluminiowy pojemnik dobrze trzyma temperaturę czy to ujemną w przypadku shaków czy gorącą jeśli przygotowujemy zupę. Plusy: – urządzenie jest bardzo solidnie wykonane – prosty i łatwy w obsłudze – pięknie się prezentuje – nie zajmuje wiele miejsca – wielofunkcyjność – łatwe do mycia, możliwość mycia
Marta Gotujeproblemów skutecznie odciągnął mnie od blogowania. Mam jednak nadzieje, że wszystkie nieprzyjemne zdarzenia i historie szpitalne mam już za sobą. Powracam zatem z przepisem na zimową zupę. Fajną w smaku, szybką i prostą. Krem z soczewicy i mleka kokosowego składniki: 350 g czerwonej soczewicy 200 ml mleczka kokosowego 1 cebula 1 ząbek czosnku chilli mielona lub w płatkach bulion(...)razy więcej niż soczewicy) Gotujemy do miękkości. Dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze 5 minut. Zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy chilli, pieprzem i solą. Zupę możemy zagęścić śmietaną
Przysmaki KarolkiZupa ta jest moim eksperymentem kulinarnym:) Powstała w wyniku nagłej weny kulinarnej, a przede wszystkim ochoty na zupę z ziemniakami. Jest ona dziecinnie prosta, za to bardzo pożywna, a mój mąż dodaje że jest przepyszna:) Szczypta curry i ostra papryka dodają intrygującego smaku tej potrawie. Składniki: 2 marchewki, pietruszka, kawałek pora, kawałek selera, duża pierś z kurczaka(...)Warzywa: marchewkę, pietruszkę, pora i selera myjemy, marchew kroimy kostkę. Wrzucamy do wody w garnku wraz z pokrojonym mięsem. Gotujemy aż wywar będzie gotowy, tj. ok.15min. 4. Wyławiamy z zupy selera pora i pietruszkę (chyba, że ktoś lubi jeść je w zupie):) 5. Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy. 6. Obieramy czosnek i cebulę. Kroimy w drobną kostkę
Kuchnia Pełna PasjiTradycyjna kalafiorowa, ale jakby nie ta sama. A wszystko za sprawą niezwykle prostej sztuczki. Dodatku kalafiora grillowanego, który sprawia, że zupa zyskuje jesienny smak, a mnie kojarzy się z ogniskami, przypiekanymi nad… Czytaj dalej
Mam To Na WidelcuJeszcze można kupić dynię, więc poniżej przepis na kremową zupę dyniową curry. To przepis, zdrowy, prosty, bez dziwnych dodatków, jak serki topione i rosołki w kostce. Dynia musi być piękna. Składniki (na dwa duże pełne talerze): - pół dyni, jak na powyższym zdjęciu, - mały korzeń pietruszki, - mała marchewka, - mały ziemniak, - olej rzepakowy - przyprawy: łyżka dobrego świeżego curry, szczypta czerwonej papryki słodkiej(...)zawsze przydadzą się po wysuszeniu na przyszły rok), marchewkę, pietruszkę i ziemniaka na plasterki i wrzucamy na patelnie ze sporą ilością rozgrzanego oleju (olej będzie potem jedynym tłuszczem w zupie i przyda się do aromatyzowania grzanek, więc nie należy żałować) i dodajemy połowę przypraw. 2. Powyższe składniki mają się zeszklić, nie usmażyć, więc smażymy je powoli na delikatnym ogniu
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisyBardzo smaczna i ekspresowa w przygotowaniu sałatka z gulaszem angielskim. Znakomita propozycja na domowe imprezy, szybki posiłek do pracy czy kolację. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na
Przepiski.plPyszna i bardzo prosta zupka krem z cukinii z dodatkiem topionego serka. Do przygotowania zupki użyłam cukinii żółtej stąd taki żółty kolorek. Zupka jest szybka w przygotowaniu bo cukinia nie wymaga długiego gotowania. składniki:1 kg obranej i pozbawionej miąższu cukinii0,7 l bulionu100 g kremowego serka topionego1-2 łyżki posiekanej natkiCukinię pokroić w kostkę i przełożyć(...)serek się rozpuści zestawić z ognia i zmiksować wszystko blenderem na gładką masę. Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Zupkę można podawać, ja podałam z chrupiącymi grzaneczkami.Polecam też:Zupę krem z cukinii z koperkiem
Monia miesza i gotujezabrałam się za ,blendowanie' innych wersji tegoż warzywnego kremu. Tym razem padło na marchewkę :) Z dodatkiem passaty pomidorowej i ostrych przypraw wyszła z tego całkiem pikantna zupa a'la pomidorówka. Pyszna, banalnie prosta w wykonaniu i z łatwo dostępnych składników. Dobrze smakuje podawana z ryżem lub makaronem. Składniki: na ok. 4 porcje kremu 300 g marchwi (3 większe(...)przykryła warzywa. Zagotowujemy i doprawiamy : solą, pieprzem, papryką i chilli (wedle preferencji smakowych). Gotujemy przez ok. 20-25 minut do miękkości warzyw. Wlewamy passatę pomidorową. Odstawiamy z ognia. Blendujemy zupę na gładki krem. Podajemy z ryżem (lub makaronem) i natką pietruszki. Smacznego
Kuchnia EllieGrochówka dobra na wszystko , któż z nas nie pokusiłby się na pożywną i rozgrzewającą zupę w mroźny zimowy poranek . Bardzo prosta w przygotowaniu , podana z pieczywem może zastąpić danie główne. składniki na 6 porcji 200 g grochu łuskanego w połówkach 10 średnich ziemniaków 25 dag kiełbasy 20 dag wędzonego boczku(...)której się moczył, do miękkości, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Do gotującego się wywaru wrzucamy podsmażony boczek z cebulką i kiełbasą, dodajemy pokrojoną włoszczyznę, czosnek i ziemniaki, zupę doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z pieczywem
Smakowite Daniaktórzy jej próbowali, doszłam do wniosku, że zupa może być ciekawa w smaku i postanowiłam ją wypróbować. Świetną do tego okazją jest nasze dzisiejsze wyzwanie kulinarne - zupa z kapusty. Zajrzyjcie do dziewczyn i zobaczcie ich pomysły na zupę z kapusty - Malwina, Mopsik i Mikimama. Zupa z białej kapusty jest niezwykle prosta do przygotowania, choć nieco czasu zajmuje(...)kapustę, chwilę smażyć po czym zalać bulionem, tak aby zakrył kapustę. Zagotować, a następnie dusić na niewielkim ogniu, do czasu aż kapusta będzie miękka. Gdy kapusta będzie miękka zupę dokładnie zmiksować (blenderem ręcznym lub kielichowym), doprawić do smaku solą i pieprzem, dolać śmietanę i dokładnie wymieszać. Podawać gorącą z chipsem z bekonu. Smacznego
Codzienne GotowanieZakwas na żur z zakwasu chlebowego Zakwas na żur z zakwasu chlebowego ma tę zaletę przed "zwykłym zakwasem", że robi się go w ekspresowym tempie! Jeśli
Moje QulinariaPowraca Turcja z kolejnym po koftach z soczewicy i bulguru przepisem wykorzystującym bardzo tam popularną czerwoną soczewicę. Tym razem proponujemy smaczną, szybką, prostą, pożywną i tanią turecką czorbę (czyli gęstą zupę) z czerwonej soczewicy, czyli kırmızı mercimek çorbası 🇹🇷 Składniki (4 porcje): - 1 szklanka czerwonej soczewicy - 4 szklanki wody - 1 duża cebula - 1 mały ziemniak
Roślinożerni urlopowiczeZupy z pieczonych warzyw nie mają na stole konkurencji. Pieczenie warzyw, zamiast ich gotowania w płynie, wyodrębnia, wyokrągla i kondensuje cały ich smak, przy okazji zachowując
Karo in the KitchenPyszna i orzeźwiająca zupa, stworzona na upalne lato. Świeża, optymistycznie zielona. Pachnąca i sycąca, pełna błonnika i białka. Taki ogórkowy chłodnik spotkacie na Bałkanach –najbardziej popularny
Karo in the KitchenCórci zamarzyła się pomidorowa... nie je pomidorów bo tak zarządziła pani alergolog ale od czasu do czasu ulegam i gotuje jej ukochaną zupę. Dzisiaj z przepisu Nigelli, z książki "Kuchnia".Prosta, łagodna w smaku, u nas z makaronem w kształcie Dory, u mnie na talerzu zabielona i z natką.Włoska zupa pomidorowa z makaronem550 g pomidorów (obranych
Dzieje kuchennej Wiewióry