Grube rurki nadziane masą brokułowo - twarogową z sosem paprykowo- ziemniaczanym 175długi tytuł tego posta ;-) Ale tak jak tytuł jest długi, tak potrawa jest syta i smaczna - czyli bardzo ;-) Danie niezwykle syte, bo mamy tu i makaron, i ziemniaki, i twaróg, i parę warzyw. Ale może po kolei ;-) SKŁADNIKI: masa- nadzienie: - 1 brokuł - 300 gram twarogu półtłustego - ok. 3/4 szklanki mleka - sól - pieprz sos: - 2 średnie ziemniaki - 1 papryka - 1 cebula(...)minut). Makaron przelewam zimną wodą. Sos- wykonanie: Pokrojoną cebulę, czosnek oraz paprykę podsmażam na oleju na niewielkim ogniu. Podsmażam przez ok. 7 minut, po czym przekładam do ziemniaków. Delikatnie blenderuję ze sobą, dodając stopniowo jogurt oraz posypując przyprawami. Wszystko dokładnie ze sobą mieszam. Sos gotowy. Nadzienie- wykonanie: Blenderuję ugotowanego brokuła. Wkruszam do niego twaróg i ponownie blenderuję, dodając stopniowo mleko
Wielopokoleniowo
Ruskie kopytka 473Ruskie kopytka...Pyszne, ziemniaczano-tawrogowe kopytka.O smaku farszu z pierogów ruskich.Okraszone podsmażonymi skwarkami boczku.Nietradycyjne połączenie kopytek i pierogów ruskich.Polecam! Składniki:Kopytka:1 kg ugotowanych ziemniaków
Gospodyni Miejska
Kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem 363Polecam Wam kolejny pomysł na wykorzystanie resztek z obiadu. Gdy zostaną nam ziemniaki i resztki sosu od spaghetti możemy przygotować kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem od spaghetti, a właściwie tym co zostało z sosu mięsa mielonego z cebulką, papryką i koncentratem pomidorowym. Ale do środka kotletów ziemniaczanych możemy dodać również jakąś siekaną wędlinę, podsmażone z cebulką pieczarki. Jest(...)przepis na proste, szybkie i smaczne danie . Wierzcie mi, że z takich zwykłych, tanich składników czy resztek obiadowych można przygotować bardzo smaczne potrawy. Te Kotlety ziemniaczane przygotowuje się błyskawicznie, do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki z dnia poprzedniego. Wystarczy do ziemniaków (ok. 600 g) przeciśniętych przez praskę dodać 1 jajko, sól do smaku i 2 łyżki bułki tartej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kartacze 488Potrawa ta, podobnie jak kakory, przywędrowała w nasze strony z Litwy. Kartacze znane są także pod nazwą „cepeliny”, chyba ze względu na charakterystyczny kształt. Danie to pamiętam z dzieciństwa. Moja babcia od czasu do czasu robiła kartacze, zwane u nas po prostu „pyzami z mięsem”. Jest przy nich sporo roboty, ale efekt zdecydowanie to rekompensuje. Jeśli chodzi o smak(...)można ich z niczym porównać. W konkursie na najlepsze danie z ziemniaka, zajmują pierwsze miejsce ex aequo z kiszką ziemniaczaną. Jak powiedział kiedyś mój szwagier – lepsze od kartaczy są tylko smażone kartacze ;) Czytaj dalej
Gotuj z Misiem
Kopytka 233mogłabym jeść dzień i noc. Wykradłam przepis na te kulinarne cuda i szczerze polecam wypróbować. A Wy macie jakieś takie potrawy, które najlepiej smakują przyrządzone przez mamę?:) Ilość porcji: 6 Składniki: 0,5kg ziemniaków 250g mąki pszennej 1 jajko Sól Ziemniaki obieramy, myjemy i wkładamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy, aż będą miękkie. Następnie mielimy je maszynką
Kolizje Smaków
Święta tuż, tuż – potrawy wigilijne 243ważnych elementów w święta. Zgodnie z tradycją podstawowym aspektem świąt jest jedzenie. Potrawy wigilijne nie mogą charakteryzować się dowolnością. Sztywnie ustalone ramy przejawiają się już w ilości potraw. Tradycyjnie musi ich być 12. Najlepiej, by każdy z nich był przygotowany samodzielnie przez całą rodzinę. Nieodłącznym elementem wigilijnego menu jest barszcz z uszkami . Nie ma tutaj miejsca na konserwanty(...)każdym domu podaje się smażonego karpia w różnych wydaniach. Ryby można spotkać też w innych postaciach, na przykład w galarecie. Kolejną ważną potrawą jest sałatka . Tradycje jej przygotowania są zróżnicowane. Jedną z bardziej popularnych jest ta z ziemniaków, marchwi, ogórków i majonezu. Na wigilijnym stole zdecydowanie nie może zabraknąć kompotu z suszu . Tego tradycyjnego napoju nie można porównać z niczym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
TAGINE Z INDYKIEM I PIECZARKAMI + SZPARAGI I KUSKUS 256Bardzo często goszczą w moim domu potrawy przygotowane w tagine. Bardzo wygodne przygotowanie obiadu, bo potrzebujemy tylko jeden garnek.Lubię kuchnię marokańską za masę przypraw
Przepisy Aleksandry
Pikantne skrzydełka i ziemniaczki z rozmarynem z piekarnika 271Dzisiejsza potrawa ma wiele zalet: jest prosta i szybka w przygotowaniu, bardzo aromatyczna, chrupiąca, sycąca i mniej kaloryczna niż gdybyśmy usmażyli ją na patelni. Skrzydełka najlepiej zamarynować dzień wcześniej żeby przyprawy wniknęły w głąb mięsa i żeby mięso było soczyste. Danie świetnie sprawdzi się jako rodzinny obiad a same skrzydełka będą pyszną przekąską na każdej domówce. Składniki na porcje(...)łyżek oleju 6 łyżek wody 4 ząbki czosnku 4 pełne łyżeczki słodkiej papryki 3 płaskie łyżeczki chili w proszku lub sosu tabasco opcjonalnie 2 łyżeczki przyprawy gyros Ziemniaki: 1 kg małych ziemniaków sól suszony lub świeży rozmaryn kilka łyżek oleju opcjonalnie szczypiorek do posypania po upieczeniu Przygotowanie:Do naczynia z szerokim dnem dodać olej, miód, wodę, przeciśnięty
Ze smakiem i z pasją
babka ziemniaczana z sosem podgrzybkowym... 240Składniki: BABKA ZIEMNIACZANA: ziemniaki 1 kg, jajka 2 sztuki, mąka pszenna 1 szklanka, kucharek 1,5 łyżeczki, czosnek niedźwiedzi Royal Brand 1 łyżka, garam masala Royal Brand 1 łyżeczka, garam masala 1 łyżeczka, masło 1 łyżeczka, bułka tarta - do obsypania, szynka hiszpańska 12 plastrów(...)PODGRZYBKOWY: podgrzybki 1 kg, masło 1 łyżka, cebula 1 sztuka, sól - do smaku, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, śmietana gęsta 1/2 szklanki, koperek 1/2 pęczka obrane ziemniaki dokładnie rozdrobnić w pojemniku rozdrabniacza, dodać mąkę, kucharka, czosnek, pieprz, jajka, garam masala i dokładnie wymieszać naczynie żaroodporne 22 cm wysmarowac masłem, obsypać
W Mojej Kuchni Lubię
Polędwiczki z sosem cytrynowo-gruszkowo-miodowym z ziemniaczanymi rozetkami 265Ostatnią z potraw jaką robiliśmy z Bartkiem były polędwiczki z sosem cytrynowo-gruszkowo-miodowym z ziemniaczanymi rozetkami Delikatne ziemniaki, pyszne mięso i słodkie gruszki to połączenie, które naprawdę może smakować Składniki: - 500g polędwiczki wieprzowej - 100 ml wina czerwonego - gałązka rozmarynu - 150g koziego sera - 3 łyżki oliwy - 2 cytryny - 2 łyżki miodu - 125 ml cydru gruszkowego - 2 gruszki - kilka ziaren
Kuchenne Wariacje
Bratkartofle z jajkiem 221Bratkartofle od niemieckiego słowa braten - piec, smażyć - to prosta potrawa ziemniaczana, popularna w Niemczech, na Górnym Śląsku. Przygotowuje się ją z ugotowanych wcześniej i pokrojonych na małe kawałki lub plasterki ziemniaków, smażonych na patelni z rozgrzanym tłuszczem, podanych z kwaśnym mlekiem lub jajkiem sadzonym. Danie idealne na upalne dni, żniwa, wśród biednych i bogatych, popularna nie tylko 100 lat temu
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Knedle ze śliwkami zapiekane z kruszonką migdałową 197potrawa stwarza także inne możliwości, pomijając nadzienie, tym razem do ciasta dodałam domowy twaróg. Zmieniłam też sposób podania. Tradycyjnie knedle jadamy z masłem, bułką tartą i cukrem, cynamonem, orzechami, ze śmietaną, jogurtem… i nie tylko. Tym razem Was zaskoczę - knedle ze śliwkami zapiekane z kruszonką migdałową . Składniki (proporcje na ok. 15 dużych knedli): - ok. 750g ugotowanych ziemniaków - ok. 300g
mojewypiekiinietylko
Wieprzowina z ziemniakami 173Potrawa kuchni kaszubskiej. Składniki 250 g mięsa wieprzowego (np łopatki) 3 ziemniaki cebula ząbek czosnku po łyżce posiekanego tymianku ,natki pietruszki i lubczyku łyżka oliwy z oliwek łyżeczka cukru olej sól ,pieprz Przygotowanie Mięso kroimy w kostkę. Posiekaną natkę ,tymianek i lubczyk mieszamy z łyżką oliwy ,szczyptą pieprzu ,solą i obtaczamy w nich mięso. Wrzucamy na rozgrzany olej ,przyrumieniamy
R'n'G Kitchen
Bożonarodzeniowe jajka faszerowane 1161nadzieję, że i na waszych stołach pojawią się jakieś fajne urozmaicenia potraw tradycyjnych. Składniki:6 jajka2 marchewki1 korzeń pietruszki1 ziemniak1/3 puszki kukurydzy1 cebula1 jabłko2 kiszone ogórki0,5 szklanki majonezusól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Jajka ugotować na twardo, ostudzić, przekroić na pół i wyjąć żółtka. Marchew, pietruszkę, ziemniaka ugotować i pokroić w małą kosteczkę, przerzucić do miski. Obrane jabłko
Niezły Młynek
Początek... 174albo jeść gotowe mikrofalówkowe jedzenie albo nauczyć się gotować. Wybrałam opcję numer dwa... Początkowo dość nieśmiale przyrządzałam podstawowe polskie dania typu schabowy z ziemniakami i mizerią. Z czasem odkryłam iż nawet przygotowywanie tych prostych potraw sprawia mi ogromną przyjemność. A jeszcze wiekszą radość i satysfakcję odczuwałam gdy zauważyłam, że to co gotuję smakuje też innym. Gotowałam coraz śmielej
W mojej holenderskiej kuchni