książek by poczytać przepisy. Fascynacja tą kuchnia na jakiś okres przygasła, aby ostatnio odżyć na nowo. Wracając do jej książek postanowiłam przyrządzić potrawę, która od zawsze siedziała mi w głowie, a mianowicie kurczaka w czerwonym winie :) Efekty przeszły moje najśmielsze oczekiwania - istna petarda! Ilość porcji: 4 osoby Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut pieczenia: Składniki: 4 nogi od kurczaka
Kolizje Smakówkurczak- tikka wydawał się za suchy, więc poprosił szefa kuchni o przygotowanie jakiegoś sosu- i tak właśnie narodziła się ta potrawa. Ile w tym prawdy, nie wiem. Pewne jest natomiast, że brytyjski polityk Robin Cook określił kurczaka tikka masala mianem narodowego dania Wielkiej Brytanii. Tajemnica sukcesu tego dania tkwi w soczystym, aromatycznym mięsie marynowanym w jogurcie oraz pachnącym przyprawami sosie
Smakowity Blog Kulinarnymiędzy innymi: kmin rzymski, kolendra, pieprz czarny, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon, pieprz cayenne. Kiedy dodamy garam masalę pod koniec gotowania, wniknie ona w potrawę, a my będziemy mogli cieszyć się wyraźnym smakiem przygotowywanego dania. Kurczak w mleczku kokosowym z garam masalą www.kuchniasmakow.blogspot,com Składniki: 5-6 udek kurczaka przyprawa do drobiu Sos: 2 cebule - obrać i pokroić w kostkę
Kuchnia smakówmieszkałam w Arabii Saudyjskiej miałam okazję poznać domową kuchnię indyjską z różnych regionów subkontynentu, a kurczak w sosie curry był jednym z najpopularniejszych dań. Moja sąsiadka z compoundu Panchami Bejbarua pochodzi z Assam, Dinesh Soman z Kerali, więc niejednokrotnie tą samą potrawę przygotowywali nieco inaczej. Część przepisów udało mi się spisać, ale oczywiście nie wszystkie. Często więc sięgam
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataczasu ani ochoty na wymyślne gotowanie i właśnie wtedy ten przepis zawsze wyręcza i nikt nie chodzi głodny A Wy lubicie potrawy pieczone w rękawie? Składniki na 2 porcje: – 5-6 udek z kurczaka bez skórek – 5 średnich ziemniaków – 1 łyżka cukru trzcinowego – 2 łyżki sosu worcester – 2 łyżki soku z cytryny
Smaki ArmineViolaPassion Skład : 700g piersi z kurczaka bez skóry Pokrojone w kostkę 2.5- 3 cm. Sok z połowy cytryny 1 łyżka soli (do smaku) 1 cebula srednia (pokrojona w piorka) 2 łyżki pasty z czosnku 2 łyżki pasty z imbiru 1/2 łyżki mielonego turmeric 1 łyżka mielonego kuminu 1/2 -1 łyżki mielonej papryki chili 150g pomidorów z puszki 150ml wody(...)glówka czosnku posiekanego 1/2 -1 papryki słodkiej, żółtej czerwonej i zielonej tyle samo 3 łyżki curry 1 łyżka Garam masala Jeśli chcemy by potrawa była bardziej pikantna dodajmy.swieża papryke chili. Sposob; *Pokrojonego kurczaka marynujemy w soku z cytryny odstawiamy na 20 min koniecznie w naczyniu szklanym *pokrojona cebule Smażymy na oleju Okolo 8-9 min do czasu
Viola cooks with passionminut przed końcem duszenia dodać kilka ni tek szafranu i posiekaną nat kę z pietruszki i kolendrę. Wersja druga - gotujemy w garnku tajine Obsmażamy na patelni kawałki kurczaka i wraz z minimalną ilością oliwy przekładamy do garnka do tajine. Dodajemy bardzo drobno posiekaną (lub zmiksowaną) cebulę, czosnek, imbir i ostrą paprykę (w całości) oraz ras el-hanout i pieprz(...)czasie dodajemy nitki szafranu oraz natkę z pietruszki i kolendrę i dusimy jeszcze godzinę lub dłużej, aż mięso będzie miękkie. Uwaga - jeśli chcemy otrzymać mniej cytrynowy aromat do potrawy dodajemy tyl ko drobno pokrojoną skórkę. Przydrożny bar z tajinami w południowym Maroku
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajesienne warzywa i idealnie rozgrzewa. A dzięki soczewicy potrawa jest sycąca. Ilość bulionu dostosujecie sobie do własnych upodobań - czy wolicie gęstszą czy nieco rzadszą potrawę. A odważniejsi mogą dodać papryczkę chili :) Składniki: 2 filety z kurczaka 1 cebula 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 2 czerwone papryki 1/2 małej dyni piżmowej 200 ml mleczka kokosowego 500-700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
My simple kitchensię na pulpetach. Jeśli gotowanie na kilka dni jest dla Was za trudne, zróbcie sobie dwa lancze: albo krewetki i pulpety, albo pulpety i kurczaka teriyaki. Z czasem nabierzecie wprawy w gotowaniu kilku potraw równocześnie, My dość dobrze opanowaliśmy tę metodę i kiedy przed rokiem gościliśmy w Pytaniu na śniadanie to zgodnie ze scenariuszem mieliśmy zrobić trzy dania, zrobiliśmy
Niedzielny kucharzNuggetsy z kurczaka doskonale sprawdzają się jako imprezowa przekąska, podana z ulubionymi dipami lub jako część obiadowego dania. Nuggetsy domowe w chrupiącej panierce z pewnością skradną
PysiaGotuje.plPierś z kurczaka jest bardzo często wykorzystywana w kuchni i może stanowić podstawę wielu ciekawych dań. Jednak czasami brakuje nam już pomysłów, jak możemy wykorzystać pierś
PysiaGotuje.plPierś z kurczaka jest chyba najbardziej popularnym rodzajem mięsa w kuchni. Z wykorzystaniem piersi kurczaka powstaje wiele dań, ale także przystawek czy sałatek. Jednak chyba najczęściej
PysiaGotuje.plnieco zapraszam na bloga do zakładki PRZEKĄSKI. Jeśli przygotowaliście danie z moich przepisów to podzielcie się proszę swoją opinią w komentarzach. Zdjęcia Waszych potraw mile widziane. Mięsne kulki 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 jajko 1 mała cebula papryka słodka sól pieprz 2 łyżki bułki tartej bułka tarta do panierowania olej do głębokiego smażenia Pierś z kurczaka skręcić przez
O kuchni z uczuciemCześć Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na danie, które sprawdzi się zarówno jako ciepła kolacja jak i potrawa na prawie każdej imprezie czy spotkaniu rodzinnym. Takiego kurczaka przygotowywałam już kilkukrotnie. Zawsze danie wychodziło bardzo smaczne, pomimo moich różnych eksperymentów z jego ostrością. :) Oryginalną wersję tego przepisu znajdziecie na blogu Tak sobie pichcę... . Kurczak w sosie słodko-kwaśnym Przygotuj nóż
blog.moje-pasje.infoPiersi z kurczaka to zawsze dobry wybór jeżeli chodzi o dietetyczny obiad. Chude białe mięso z małą ilością cholesterolu. Czasem tylko brakuje pomysłu jak je przyrządzić
wysmienity