prawdziwego kucharza thaï thaï . zastąpiłam je liśćmi .... pora, później przyszedł czas na curry z kurczaka z pędami bambusa ( przepis pojaw się niebawem ), tajskie sajgonki, pikantny sos ogórkowy i grillowane szaszłyki wieprzowe, a w kolejce do przyrządzenia czekają kolejne potrawy kuchni tajskiej. Muszę jeszcze dokupić " Smaki Indii Smaki świata " tej samej autorki, bo jak do tej pory wszystko(...)gusty kulinarne :) Więcej naszych zdjęć kulinarnych możecie zobaczyć na stronie " Pustynny blog " ( link ) Składniki - przepis oryginalny z książki " Tajskie smaki. 50 przepisów kuchni tajskiej " 400 g piersi z kurczaka 20 liści pandanu 4 ząbki czosnku 2 korzenie kolendry 150 ml mleczka kokosowego 2 łyżko stołowe słonego sosu sojowego 2 łyżki stołowe cukru palmowego 2 łyżki stołowe oleju sezamowego olej
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapojeździłam na sankach, więc zimę mam zaliczoną ;-). Tak poza tym chciałabym Wam polecić przepis na super pyszny obiad. Trochę pokombinowałam i wyszło smakowite danie - pierś z kurczaka w sosie curry. Tak naprawdę potrawa jest bardzo prosta i nie wymaga dużo pracy. Podałam ją z sosem i ryżem ugotowanym na bulionie. I w takiej wersji bardzo mi smakowało. Danie na pewno
Zakątek rozkoszy kulinarnychKolejna moja potrawa inspirowana kuchnią tajską. Tym razem jest to sałatka z kurczakiem, czerwoną papryką, jajkami i makaronem polana słodko-kwaśnym sosem tamaryndowym i podana w liściach sałaty. Wyjątkowo smaczna i aromatyczna. Polecam Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 cebula plasterek masła 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego kawałeczek chili 1/2 średniej papryki czerwonej 200 g makaronu „Czarniecki
Oryginalny smakdługo aż kurczak straci kolor surowizny a cebulka zmięknie. Wlać wywar i pozostałe warzywa. Zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem i chilli. Teraz już trzeba gotować na średnim ogniu. Co chwilkę mieszać, gotować do całkowitego wchłonięcia wywaru przez ryż. Ryż musi być miękki, ale nie rozgotowany. Natkę pietruszki posiekać i obsypać nim całą potrawę. Polecam obiadek był super
Kuchnia PokoleńOstatnimi czasy przygotowuję dużo potraw z białego mięsa. Prawie zupełnie wykluczyłam czerwone. Kurczak na dwa sposoby Nie jest to zmiana na dłuższe, bo jak wiadomo mając bloga kulinarnego trzeba urozmaicać życie czytelników Nie mniej jednak, mięso głównie to z kurczaka ale i nie tylko, bo sięgam też i po indyka, jest u mnie na talerzu może nie codziennie
mecooksjest dość nietypowe dla kuchni idonezyjskiej. Zwykle danie podaje się posypane uprażoną na brązowo cebulą. Składniki do tej potrawy znajdziecie na stronie Sklep.naSushi.pl Sprawdzone przyprawy jak kolendra czy migdały na www.Skworcu.com.pl Składniki na 4 porcje: 1 średni kurczak, (około 1.2- 1.5 kg) 4 ząbki czosnku 1 średnia cebula pokrojona w plasterki 8 migdałów 1 łyżka ziaren kolendry, uprażonych(...)cytrynową, listki laurowe, cukier, mleko kokosowe i sól do smaku. Zamieszaj. 4. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i trzymaj potrawę na niewielkim ogniu prze 30-40 minut bez przykrycia. Od czasu do czasu poruszaj patelnią. Kurczak powinien być miękki, a sos kokosowy zgęstnieć. 5. Przed podaniem wyjmij trawę cytrynową i kawałek imbiru. Podawaj z ugotowanym na sypko ryżem
Apetyczna babeczkajedną z najbardziej znanych i popularnych potraw kuchni greckiej. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a w sklepach dostępne są gotowe mieszanki przypraw do przygotowania tej potrawy. Gyros przygotować można zarówno z kurczaka, jak również z wieprzowiny (najlepiej karkówki), ale także z baraniny. Ja przygotowałem dzisiaj gyrosa drobiowego, które samodzielnie doprawiłem i podałem w towarzystwie sosu czosnkowo - koperkowego
Wyprawy kulinarnePieczony kurczak to ozdoba niedzielnego i świątecznego stołu, jedna z najczęściej przyrządzanych potraw w Polsce. Wiemy coś o tym, bo przepis na kurczaka faszerowanego wątróbka jest absolutnym hitem naszego bloga. Przeczytało go już ponad 100 tys. osób!!! Dzisiaj polecamy kilka dodatkowych przepisów na pieczonego kurczaka. Każdy sprawdzony i wyjątkowy. 30 sierpnia w Deszcznie w województwie lubuskim
Niedzielny kucharzSałatka z ciecierzycą, papryką, ogórkiem, pomidorem i czerwoną cebulą to zdrowa i sycąca potrawa. Dzisiaj podałam ją z pieczonymi pałkami kurczaka, co wzbogaciło jej smak. Polecam
Kulinarne Fantazje MarioliOstatnio dyskutowałam z lubym na temat: „co lubisz jeść najbardziej?”, uznaliśmy, że kanapki. Szczególnie, gdy możemy do woli zaszaleć z dodatkami. Tym razem postawiliśmy
Pink EnvelopePrzekonałam się, że nie smakuje każdemu. Mamy więc do czynienia z czymś wyjątkowo dziwacznym, jak na mój tradycyjny gust kuchenny. Tak, czy inaczej, jest to najlepsza potrawa na upały. :) 1 średnia pierś kurczaka 2 średnie cebule lub 4 dymki 1 cytryna 1 średnia pietruszka 1 duża marchew 1 mały korzeń selera 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz kilka kostek rosołowych
Kuchenna KontrrewolucyaSałatka z kurczakiem i kabaczkiem Dwie rzeczy kocham najbardziej w azjatyckiej kuchni. Pierwsza to smak, a druga to to, że zazwyczaj są to potrawy jednogarnkowe. Dziś polecam sałatkę tajską z kabaczkiem i kurczakiem. 3 kabaczki 1 łyżeczka soli 225 gr. pokrojonej w paski piersi kurczaka 4 szalotki 2 małe świeże czerwone chili 2 łyżki stołowe sosu rybnego(...)może być wok, ale nie musi) podgrzać 4 łyżki stołowe wody, dodać kurczaka i szybko obgotować, energicznie przy tym mieszając. Dodać kabaczki, szalotki, chili, sos rybny i cukier. Znowu wszystko pomieszać. Zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i liście mięty. Ponownie energicznie wymieszać. Potrawa gotowa, można położyć na talerz i serwować
Smaki Przyprawy i KolorySałatka z kurczakiem i kabaczkiem Dwie rzeczy kocham najbardziej w azjatyckiej kuchni. Pierwsza to smak, a druga to to, że zazwyczaj są to potrawy jednogarnkowe. Dziś polecam sałatkę tajską z kabaczkiem i kurczakiem. 3 kabaczki 1 łyżeczka soli 225 gr. pokrojonej w paski piersi kurczaka 4 szalotki 2 małe świeże czerwone chili 2 łyżki stołowe sosu rybnego(...)może być wok, ale nie musi) podgrzać 4 łyżki stołowe wody, dodać kurczaka i szybko obgotować, energicznie przy tym mieszając. Dodać kabaczki, szalotki, chili, sos rybny i cukier. Znowu wszystko pomieszać. Zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i liście mięty. Ponownie energicznie wymieszać. Potrawa gotowa, można położyć na talerz i serwować
Kulinarna rozmowafiletów z piersi kurczaka; 2 średnie cebule; 2 średnie marchewki; 1 duża czerwona papryka; 250 g pieczarek; 2 ząbki czosnku; Pęczek szczypiorku; 300 g białego ryżu; 2 + 4 łyżki sosu sojowego, jasnego; Sok wycisnięty z 1/2 cytryny; 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej + 500 ml zimnej wody; Przyprawy: przyprawa do potraw chińskich, curry, imbir, sól, pieprz; Olej
Gospodyni MiejskaDANIE JEDNOGARNKOWE, KURCZAK Z QUINONĄ I WARZYWAMI! Kurczak to wciąż najczęściej wybierane przez Nas Polaków mięso na obiad, z kilka powodów, bo łatwo się robi, jest dość smacznym mięsnym, można go zrobić na tysiące sposobów, jest tani i łatwo dostępny. Ja zazwyczaj z kurczaka wybieram filety z piersi, ale ostatnio co raz częściej kupuje ćwiartki z kurczaka, które dzięki dużej(...)bardziej smakuje kurczak w wersji orientalnej, jakiejkolwiek kuchni świata. Lubię połączenia kurczaka z nutą cytrusową, kolendry czy pietruszki, ale także łączę to mięso z świeżym chili, anyżem, pastą z curry czy tamaryndowca, sosem sojowym czy melasą z granatów. Kurczak to mięso, które dość łatwo i szybko nasyca się aromatami, dlatego możemy go stosować w bardzo wielu potrawach. Dzisiaj jedna
SMYKWKUCHNI