chrupiące paszteciki W większości domów paszteciki podawane są w wieczór wigilijny, a później zapomina się o nich na długo . U mnie w kuchni jest trochę inaczej i ten smakowity wyrób, od lat jest serwowany na powitanie nowego roku. Nie inaczej będzie i tym razem, dlatego już(...)temperatury 200 stopni i pieczemy przez 20 minut . Wyjmujemy z piekarnika od razu po upieczeniu, lekko studzimy i jeszcze ciepłe podajemy jako dodatek do zup, lub innych ulubionych potraw
Miód i pieprzŚwięta. No i są. Tuż za progiem. W domach pewnie praca wre, trzeba przecież przygotować wigilijne i świąteczne dania. Ja od jutra poświęcam czas TYLKO moim najbliższym. Ponieważ grudzień to było pasmo problemów zawodowych i prywatnych, tych kilka wyjątkowych dni jest zarezerwowanych na odpoczynek, regenerację zdrowia i wspólne bycie razem. Cieszę się na te święta. Naprawdę. Mam nadzieję, że będą(...)kokosowe dobrze schłodzić w lodówce. Wybrać z puszki gęstą część mleka (około pół puszki) i przełożyć do misy miksera. Pozostałe przezroczyste mleko kokosowe (wodę kokosową) można wykorzystać do innych potraw lub deserów. 7. Do mleka kokosowego dodać mascarpone, cukier wanilinowy i cukier puder. Ubijać przez około 1 minutę, do czasu aż masa zwiększy objętość, będzie puszysta, ale sztywna
W mojej kuchnikilka prostych składników, które poznacie poniżej. Pierogi z ciasta parzonego można nadziać równie dobrze serem ze szpinakiem, kaszą z twarogiem, czy nawet można zrobić je na modłę naszych wigilijnych, tym samym powstaną smażone pierogi z kapustą i grzybami. Potrzebujemy: Ciasto na pierogi: 3 łyżki masła 1 i 1/2 szklanki wody 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki(...)wspaniałego i wykwintnego. Polecam odejść od rutyny i wypróbować coś nowego, bo warto. :) Pierożki sofficini z ciasta parzonego sprawdzą się idealnie jako przekąska dla gości. Będą mile zaskoczeni oryginalnością potrawy i jej smakiem. Wioleta Gargula
MamaOskarkaTen pomysł wielu z Was zszokuje, jednak część osób uważa go za pyszne danie śniadaniowe. Jajecznica z ketchupem, podana na chrupiącym toście to coś oryginalnego :) Sprawdźcie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zgodnie z tym co podaje Wikipedia „Kwaśnica - tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty z dużym udziałem soku z kwaszonej kapusty i mięsa
mojewypiekiinietylkoPomysł na śniadanie – jajecznica, boczek i papryka to bardzo pożywne śniadanie, które doda energii na długi czas. Takie śniadanie najlepiej jest przygotować w weekend, kiedy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Puszysta jajecznica ze szczypiorkiem to szybki danie na smaczne śniadanie. Pokażę Wam w jaki sposób sprawić aby jajecznica była jeszcze bardziej puszysta. Jajecznica ze szczypiorkiem najlepiej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Znacie to? Niektóre rzeczy można dojadać przez najbliższe dni, albo twórczo przerobić w nowe dania (do czego oczywiście zachęcamy). Inne warto włożyć do zamrażalnika (np. nadmiar kapusty wigilijnej, pieczywa, pierogów czy barszczu – choć ten ostatni to raczej nie zostanie – i sięgnąć po nie gdy znów będziemy mieli ochotę lub potrzebę). Jeśli macie wątpliwości co do tego jak mrozić(...)Sprawdź przepis na domowe tortille – idealne do mrożenia. Jak długo można mrozić jedzenie? I jeszcze jedna ważna kwestia – jak długo można mrozić? Terminy dla poszczególnych produktów i potraw podaje m.in. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków. Zobaczcie jakie terminy mrożenia rekomenduje amerykańska rządowa agencja. My oczywiście nie polemizujemy z amerykańskimi naukowcami, ale trzymamy się zasady by wszystkie
Niedzielny kucharzpoczątek roku. Inni, że nieparzyście przy czym sama ilość zależała od bogactwa właściciela. Ja dam 6, a konkretnie 5 plus napój, bo to blog kryzysowy, a to właśnie 5 potraw jadano w najbiedniejszych domach. Jako, że jest to najstarsze święto znane ludzkości, znacznie starsze niż wszelkie mitologie, z powodzeniem może być świętowane przez każdego, nawet jeśli jedna czy inna(...)grzybach, oczywiście nie halucynogennych, choćby dlatego, że przeczytałem wyniki tych badań całkiem niedawno, kiedy już nie ma muchomorów w lesie. Natomiast już wiecie dlaczego grzyby są tak istotnym elementem wigilijnej uczty. Zdjęcie wyjazdowe, dlatego inny wystrój. Barszcz czerwony z makaronem Barszcz z małym białym makaronem wygląda jak muchomór :) Składniki: - włoszczyzna - buraki - makaron - ocet - makaron małe muszelki Wykonanie: Włoszczyznę gotujemy
Kryzysowa Książka KucharskaZrazy z karkówki wydają się być daniem bardzo pracochłonnym. Jest to błędne myślenie, wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. Dziś podrzucam Wam pomysł na te
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jajecznica z pomidorem to klasyczne połączenie szynki, cebuli, jajek z pomidorem. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Przepis oraz listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej. Składniki 1
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!już miałam okazję sprawdzić w różnych warunkach, nawet w piekarniku. Myślę, że osoba, która na co dzień gotuje otrzymując porządny sprzęt do gotowania, będzie zadowolona, nie tylko w wieczór wigilijny, ale każdego dnia przygotowując pyszny obiad. A potem mycie naczyń to bajka, bo nie trzeba niczego szorować, ani namaczać. Tu macie moje słowo. Wielu z Was już(...)Wami innym razem. Drogi mężu swojej żony, możesz być sprytny i przebiegły. Możesz kupić żonie taki grill Family Grill & Melt , będzie zadowolona, bo ułatwi jej przygotowanie wielu potraw, a Ty będziesz miał niezłe jedzonko na obiad. A powiem Ci, że stek wołowy z grilla, był przepyszny, soczysty i idealnie wysmażony. Ten grill pomieści jedzenie dla kilku osób. Kremowe
Blondynka GotujeJajecznica z pomidorami i szynką to pomysł na smaczne i bardzo pożywne śniadanie. Najlepiej smakuje podana ze świeżym pieczywem posmarowanym masełkiem. Do jej przygotowania możecie użyć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Polski, w tym również na Podkarpaciu, barszcz gotuje się z dodatkiem czosnku, majeranku, czy innych ziół. Gotuje się też żury na wywarach z kości. Jednak jest to nieco inna potrawa niż ta, o której dzisiaj piszę. Na Ziemi Raniżowskiej barszcz to rodzaj całorocznej polewki zagęszczanej chlebem, ewentualnie jajkiem, lub podawanej z ziemniakami. Barszcz przede wszystkim podawany jest na codzienne śniadanie(...)barszcz, to bardziej kwestia wyczucia i doświadczenia niż dokładnych proporcji, ale spróbuję go jakoś zamknąć w liczbach. Takiego samego zakwasu używa się do przygotowania innych polewek, na przykład wigilijnego barszczu z grzybami. Zakwas: Pierwszy zakwas: około 500 ml ciepłej przegotowanej wody (nie gorącej) i 3 czubate łyżki drobno zmielonej mąki żytniej. Całość mieszamy drewnianą łyżką w glinianym garnku (podobno można
Trzeci talerz