Domowy zakwas z buraków jest świetny do wigilijnego barszczu, ale to także bezcenny napój zdrowotny, naturalny probiotyk. Zakwas z buraków oczyszcza i wzmacnia krew (jest zalecany przy anemii), jest rewelacyjny w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości. O tym, że domowe kiszonki są zdrowe, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. My uwielbiamy kiszone ogórki , paprykę , marchewkę, rzodkiewki , teraz także i buraki. Od najmłodszych(...)oryginale była łyżka na litr wody, ja jako, że przygotowywałam go głównie do picia, dałam tej soli zdecydowanie mniej, jak dla nas jest ok. jak ktoś preferuje bardziej słone potrawy, może ilość soli zwiększyć. Inspirację zaczerpnęłam z bloga Agnieszki Maciąg Składniki: - 3 kg buraków (u mnie podłużne, są bardziej słodkie) - 4-5 główek czosnku (to nie pomyłka...) - kilka liści
Smaczne ZdroweMakaron penne z pesto pietruszkowym to bardzo proste i szybkie danie. Ponadto pietruszka posiada wiele właściwości odżywczych i powinna często być wykorzystywana w kuchni. Działa moczopędnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!macie coś takiego, czego nie może zabraknąć na wigilijnym stole? Pierogi z kapustą, uszka z leśnymi grzybami, karp? U mnie tych obowiązkowych pozycji jest trochę, ale wśród nich znajduje się także makownik, którego koniec końców... po całej uczcie nikt już nie ma siły zjeść! Zawsze jest tak, że oczy by jadły, ale rozum podpowiada, że lepiej już nie ryzykować(...)stole postawić makowca, którego wszyscy i tak zjedzą dopiero na dzień drugi, czy może zrobić- choćby symbolicznie po 2-3 pierogi na osobę i zjeść jak pozostałe obowiązkowe potrawy...? Koniecznie muszę to przedyskutować z Rodziną! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
Kuchnia w czekoladziemaśle. Danie doprawia się jedynie solą i pieprzem. To bardzo proste smaki, ale też bardzo charakterystyczne. Kojarzą się z domową kuchnią, nierzadko babciną, a często również ze świątecznym wigilijnym stołem. Odmianą dla tej prostej wersji jest kapusta kiszona gotowana z grochem i boczkiem. Boczek sprawia, że danie jest bardziej treściwe, a odrobina mąki i surowy starty ziemniak dodatkowo je zagęszczają(...)zagotowujemy. Po odcedzeniu zalewamy ją wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Zajmie to tyle czasu, ile będzie się gotował groch. W międzyczasie kapustę mieszamy drewnianą łyżką, ponieważ nadaje ona potrawie specyficzny smak (tak twierdzi autorka przepisu, a ja się z nią zgadzam :)). Groch gotujemy do miękkości w osobnym garnku w osolonej wodzie. Ugotowany rozcieramy tłuczkiem na miazgę i dodajemy
Trzeci talerzKasza jest smaczna i zdrowa. Składniki : 1,60 l wody 40 dkg kaszy gryczanej prażonej 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki cukru 35 dkg
Przepisy i porady kulinarneżeby zerknąć w zdjęcia, które robiłam odtwarzając przepis. Na zdjęciu znalazła się kartka i jestem w stanie ją rozczytać! Uratowani! W tym roku śledzie w occie będą na naszym wigilijnym stole. Estragon, czyli bylica draganek, to roślina z rodziny astrowatych. W naturze porasta tereny śródziemnomorskie, część Azji i Ameryki Północnej. Nazwa zioła, pochodząca od łacińskiego słowa „draco” lub francuskiego „esdragon(...)ziołowe vinegrety i jako składnik marynat. Estragon najlepszy i najsmaczniejszy jest świeży – a zaraz potem – zamrożony. Zachowuje smak dużo lepiej niż suszony. Suszony estragon dobrze przed dodaniem do potraw najpierw namoczyć w niewielkiej ilości wody. A jak smakuje? Kwiatowo, wyczuwalnie anyżkowo, trochę podobny jest w smaku do kopru włoskiego. Starsze listki mogą być gorzkie – lepiej w kuchni korzystać
Karo in the Kitchenzłotymi myślami, w których główną rolę gra śledź. Śledź łączy przecież klasy społeczne, nie stawia granic i trzyma sztamę z każdym. Śledzie to element naszej kultury społecznej jako wigilijny, karnawałowy czy korporacyjny śledzik. Przepisów na śledzia nigdy dosyć. Więcej o tej książce. Ottolenghi. Prosto. Wydawnictwo Filo Yotam Ottolenghi nie kojarzy się z prostymi przepisami. Raczej z obfitością, bogactwem smaków, świeżością(...)Segnit to podręcznik łączenia smaków, zbiór anegdot i osobistych historii autorki, który pokazuje głębie zrozumienia tematu i ją jako osobę ze szczególnym poczuciem humoru. To podstawowe receptury najbardziej popularnych potraw, inspiracje z podróży po całym świecie i z wizyt w najlepszych restauracjach. To skupianie się nie na składnikach, bo to można zastępować, ale na metodzie. Kiedy rozumiemy jakie
Ugotowane pozamiataneBardzo lubimy makowiec na blaszce, musi być dużo maku, bakalii i oczywiście nie może się rozpadać ilekroć wbija się w niego widelczyk. Masa makowa musi być
Kuchnia BeatyMoże i jest to danie wigilijne- przynajmniej u mnie było, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żebyśmy zamienili karpia na dorsza, łososia bądź inną rybkę, którą darzymy sympatią😊 Czemu zdecydowałam się na taką formę? Każdy kto choć raz karpia spróbował, ten wie, jak mulisty jest w smaku. Każdy też wie, ile ma ości w sobie... Przygotowanie go najzwyczajniej w świecie(...)odstępach ok 3-5mm. Skrapiamy sokiem z cytryny a następnie obkładamy krążkami posiekanej cebuli i np w sreberku chowamy do zamrażarki najlepiej na całą noc. Przed przygotowaniem potrawy wyjąć karpia odpowiednio wcześniej, by się cały rozmroził. 2. Płat rozmrożonego karpia dzielimy na mniejsze części (ok 4 porcje). Przyprawiamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Smażymy na złoty
Kuchnia w czekoladzieŚwięta to nie tylko smaczne potrawy, rodzinna atmosfera i bożonarodzeniowe ozdoby... ... święta to również, a może przede wszystkim serdeczne życzenia. Życzenia które zbliżają do siebie ludzi. Już niewiele osób wysyła pocztą tradycyjne kartki świąteczne, lub składa życzenia telefonicznie. Od dłuższego czasu króluje sms, kartki i życzenia wysyłane przez internet... Czy macie ten sam problem co ja? Dostajecie kolejnego emaila(...)tylko słonecznych dni, przyjaźni, miłości i wielu buziaków i aby ten rok was uskrzydlił. A przede wszystkim aby wszystkie dni w roku były tak piękne i szczęśliwe, jak ten wigilijny wieczór. * wpis sponsorowany
IMPRESJA SMAKUŚLEDŹ PO KRÓLEWSKU Tego śledzia przygotowałam na wigilijny stół po raz pierwszy w 1988 roku. Zaczerpnęłam go z książki Hanny Szymanderskiej pt. Wigilia . Przepis znajduje się na stronie 97. Dzieci lubiły tak przyrządzonego śledzia, bo cieszył oko, a wygląda i smakuje bardzo apetycznie. Wszyscy polubiliśmy śledzia, ba ja wcześniej nie byłam jego smakoszką w ogóle(...)ogórka i kawałek papryki. Śledzie układać na półmisku wyłożonym majonezem i posypanym natką pietruszki lub innej zieleniny. Podawać : jeśli to Wigilia to jako jedna z potraw, jeśli kolacja w zwykły dzień to z pieczywem bezglutenowym. Uwaga : przyprawy można użyć inne, lubiane przez domowników, efekt dekoracyjny można też zrobić inny np. marynowany grzybek, czy śliwka
Tradycyjna kuchnia inaczejBoże Narodzenie to czas ryb, a śledzie wręcz królują wtedy na naszych stołach. Mnogość przepisów może przyprawić o zawrót głowy. W naszym domu potraw ze śledzi jest kilka rodzajów, a i tak zawsze ktoś zapyta dlaczego nie ma jeszcze innych. Nie sposób przecież podać wszystkich podczas jednych świąt. Najczęściej wybieramy 3-4 rodzaje. W tym roku moim odkryciem(...)szczypiorkiem. Wielbicielom śledzi polecam też inne, równie smaczne: śledzie w słodkim sosie pomidorowym z pomarańczową papryką śledzie w śmietanie, z dodatkiem bazylii i cytryny śledzie z papryką i gorczycą wigilijne śledzie w śmietanie śledź opiekany w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym sałatka warstwowa ze śledziem i buraczkami śledzie marynowane w oleju z chili i cytryną
Codzienna kuchnia niecodziennaCHODZI? Jest to 7 edycja i ta edycja będzie wyjątkowa!!!! Wyjątkowa dlatego, że od tej edycji Groupon powstanowił nie tylko nakłaniać Polaków do wyjścia z domu i rozkoszowania się potrawami, ale również zainspirować ich do niesienia pomocy potrzebującym. W tej edycji Groupon przekaże 10 zł od każdej sprzedanej oferty na Stowarzyszenie SOS Wioski Dziecięce, którego ambasadorem jest Natalia Kukulska(...)przyjaciółmi jak i na romantyczną kolację we dwoje. Fanów sportu ucieszy telebim, na którym podziwiać można wszystkie ważne wydarzenia sportowe. Ponadto restauracja zajmuje się organizacją konferencji, seminariów, bankietów, spotkań wigilijnych i nie tylko. ( info ze strony ). ( zdjęcia ze strony ) W środku panował delikatny półmrok i pobrzmiewała muzyka … Na tyle delikatny , że już od progu dało się dostrzec niesamowicie szeroki uśmiech
Ostra na Słodkonawet tak o sobie nie myśleć. A tak w ogóle, wielkie dzięki. 😊 Większość dzieci nie lubi grzybów, siedzą biedne nad talerzem próbując wyszukać ich jak najwięcej w potrawie. Tylko po co kogoś katować grzybami, jak ich nie lubi? Doskonale można je zastąpić orzechami. Uspokajamy wtedy tych antygrzybowych, jak i tworzymy fajne nowe smaki. Ciasto: szklanka(...)minut, aż się ładnie zrumienią. Dzięki krupczatce, paszteciki są bardzo kruche i delikatne. Podawane z czerwonym barszczem tworzą znakomity duet, którym się nie powstydzi żaden wigilijny stół
Dieta moja pasjasuszonych grzybów to szczególne danie na Wigilijnym stole. Po pierwsze, że każdego roku był on przygotowany z grzybów, które samodzielnie zebraliśmy (moi rodzice lub ja z mężem). Po drugie to danie, które zaczęłam spożywać późno i głupia byłam, że wcześniej się nie dałam namówić mojej mamie. Tak czy siak błędy młodości naprawiam – teraz sos z suszonych grzybów jest moim(...)samym końcu (po ok 20-30 minutach) dodajemy śmietanę oraz przyprawy wraz z pietruszką. Całość mieszamy i podajemy gorące – np ziemniakami. Życzę Wam smacznego! Dajcie znać jakie potrawy u Was przygotowujecie na Wigilię, jestem strasznie ciekawa tej różnorodności
Szybko Tanio Smacznie