por - 13968 przepisów (strona:766/932)

Nie przestaję się dziwić -Dzień Mamy ( 2013.05.26 ) 196

pół dnia więc by nie ,,przespać" imprezy zadzwonił bladym świtem. Potem dziwiłam się , że moja Mama jest z lekka zdziwiona czemu ja składam jej życzenia o tak dziwnej porze kiedy ja z rozpędu odkładajac telefon podeszłam do spokojnie ,, komarującej" sobie w łóżeczku Mamy i zaczęłam ją ściskać.Potem nadal się dziwiłam czemu reszta dzieci nie składa życzeń ciurkiem

Buniabaje w kuchni
Kurczak gotowany z sosem serowym 285

sosie ( z reguły różne wariacje na temat potrawki). Czas: 1,5 godziny Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 2 marchewki 1/2 pietruszki kawałek selera wielkości użytej pietruszki 1 cebula 1/3 pora 2 liście laurowe 1 gałązka lubczyku 2 ziela angielskie 4 ziarna pieprzu czarnego 1 goździk 1 mały grzybek suszony 2 łyżeczki przyprawy do zup w płynie sól do smaku

Buniabaje w kuchni
Polędwica wieprzowa z tymiankiem 145

komponuje się z różnymi smakami. Pyszna jest z grzybami , ale i z czosnkiem. Gotowana w sosie chrzanowym albo jako bitki. Robię ja też w rozmarynie i tymianku. Dziś przyszła pora na tymianek. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Otrębowe racuchy z truskawkami 173

Pełnia sezonu truskawkowego - pora więc na wszelkie potrawy z truskawkami. A , że jednocześnie mam ostatnio manię ,, otrębową " to łączę to ze sobą. Ktoś mnie zapytał czy robiłam racuchy z otrębami - nie jeszcze nie robiłam , te są pierwsze . I z przyjemnością ogłaszam , że smaczne. Czas : 1 godzina  Składniki : 3/4 szklanki mąki pszennej  1/4 szklanki otrębów żytnich 3/4 szklanki jogurtu

Buniabaje w kuchni
Gotowany kurczak w pikantnym sosie 395

mięso z wywaru potem mam. Czas: 1,5 godziny Składniki: Mięso z wywaru: 1 ćwiartka z kurczaka 2 skrzydełka 1 pietruszka 2 cebule kawałek selera wielkości pietruszki por gałązka lubczyku ogrodowego 2 goździki 1 listek laurowy 2 ziela angielskie 4 ziarna pieprzu czarnego 1 kapelusz suszonego grzybka 1/4 łyżeczki soli maggi w płynie 1 litr wody Na sos: 1/2 żółtej

Buniabaje w kuchni
Kokosowe racuchy z jagodami na deser 183

Lato to najlepsza pora na racuchy z owocami. Jak tylko pojawiają się jagody wiadomo , że zaczynam szykować się na racuszki. Wzbogaciłam smak racuchów o kokosowy smak. Polecam wszystkim. Podaję składniki na małą porcję - akurat na deser lub podwieczorek. Czas : 1 godzina Składniki : 1/3 szklanki mąki pszennej  1/4 szklanki mąki kokosowej 1/2 szklanki mleka kokosowego  1/2 opakowania suszonych drożdży

Buniabaje w kuchni
Pstrąg w kwaśnym cieście 152

Robiłam już  Fish and Chips wg klasycznego przepisu angielskiego tzn. w cieście zakwaszanym octem i podawaną z sosem Worcester. Jak to zwykle u mnie po opanowaniu klasyki przyszła pora na eksperymenty. Dziś padło na pstrąga. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Polenta i fasolka w sosie pomidorowym 197

Chyba mi się smak zmienia. Do tej pory nie przepadałam za kaszka kukurydzianą. Ale ostatnio ,, chodziło" za mną kilka pomysłów w których elementem potrawy była polenta. Nie bardzo dawało sie ją zastąpić innymi kaszami. Postanowiłam przełamać się i zrobić. Zjadłam- posmakowało- będę dalej eksperymentować. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kokosowe racuchy z nektarynką 176

Uważam , że lato to najlepsza pora na racuszki z owocami. Można je podawać jako podstawowy posiłek lub deser- jak kto lubi. Podaję składniki na małą porcję . Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Zmiana kodu - 6-tka z przodu :) 187

Życzę sobie mieć ,, święty spokój".Życzę sobie sto lat w zdrowiu- a potem się zastanowię.Życzę sobie fantazji nie mniejszej niż do tej pory.Życzę sobie robić to co mi się podoba.Życzę sobie......A że Urodziny czyli święto moje to nie mam zamiaru spędzić go w kuchni (choć to lubię ).Zamówiłam pizzę z tym co lubię ( Caprese

Buniabaje w kuchni
Lipcowy gulasz 156

zależnie od tego co mówi większość , ze latem to nie ma sie ochoty na mięso - u mnie jest odwrotnie. Co prawda przesuwa sie pora o której mamy ochotę na posiłek- zamiast w południe jedli byśmy go najchętniej o zmierzchu , ale za to mięso i warzywa po równo .Duże ,,wzięci " maja wszelkie duszonki , mięsa z grilla z micha sałat

Buniabaje w kuchni
Wątróbki drobiowe, ryż and tea peach 161

dawna pociąga mnie zestawienie wątróbek drobiowych z owocami. Słodycz owoców nadaje wątróbkom ,, nieziemskiego " smaku. Robiłam już z gruszkami, jabłkami , śliwkami. Przyszła pora na brzoskwinie ( z lenistwa z syropu z puszki). Wzmocniłam smak dania odrobiną mocnej herbaty brzoskwiniowej. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Sałatka z białych warzyw i ziemniaków 234

mrożę by potem przetarte dodać do zupy by ją zagęścić . Wymyśliłam sobie , że można by z nich robić sałatkę podobną do klasycznej kartofelsalad , a dodatkowo wykorzystać ugotowaną cebulę i por jako ,, dosmaczacz" majonezu. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kalafior pieczony na pikantnie 420

Jakoś tak dziwnie się do tej pory składało, że kalafior robiłam w wersji gotowanej. Były zupy, puree, z wody lub na parze z masłem i bułka tartą . Ale jakoś nie przyszło mi do głowy że kalafiora można piec . Dopiero jak zaczęłam przeglądać przepisy na zapiekanki z kalafiora przyszło mi do głowy , że może by go potraktować tak jak każde inne

Buniabaje w kuchni
Kurczak ,,puchaty,, 389

jakoś sie składa , że najczęściej gotuję zupy i wywary na drobiu. Potem zostaje mięso , które przecież jakoś trzeba podać. Potrawki wszelkiego rodzaju już mi się opatrzyły .Chyba przyszła pora na eksperymenty - zamiast bladej potrawki jest rumiany kurczak w cieście. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni