por - 13968 przepisów (strona:775/932)

Duet kiwi-ananas 149

nadejdzie długo oczekiwana przerwa semestralna. Ach, trzeba będzie porządnie się zregenerować. Tymczasem ładuję akumulatorki i poprawiam sobie nastrój małymi przyjemnościami.  Poza tym, na blogu jakoś zabrakło do tej pory pozycji deserowych, więc nadrabiam to teraz. Niby proste, a zawsze cieszy. Składniki na 2 porcje: Pół puszki ananasa – krojony 1 duże kiwi 1 mały jogurt naturalny 6 czekoladowych ciastek owsianych

Fabryka pomysłów
Shoarma 319

Shoarma to danie kuchni arabskiej, które można przyrządzić praktycznie z dowolnego rodzaju mięsa.  Po raz pierwszy jadłam ją w SPhinxie i od tamtej pory przymierzałam się do zrobienia wersji domowej. A powiem Wam, że warto przygotować ją samemu, gdyż smakuje obłędnie, a poza tym jest to obiad w 20-30 minut. Ja tym razem użyłam piersi z kurczaka, gdybyście

Fabryka pomysłów
Tarta z kremem budyniowym i truskawkami 398

ciacho z tymi owocami, a taki kawałeczek z pewnością umili czas nauki i uzupełni brakujące cukry. Padło na tarte, gdyż wybraliście ją w akcji gotowanie za głosowanie, więc nastała pora zrealizować Wasze pragnienia. Ps. też robicie już zapasy truskawek na zimę? Składniki na ciasto: 250g mąki (1,5 szklanki) 2 żółtka 125g masła lub margaryny 0,5 szklanki cukru Przygotowanie

Fabryka pomysłów
Kapustnik 228

razem nie zawiodłam się, dlatego od teraz danie wchodzi na stałe do mojego menu. Można je przygotować praktycznie przez cały rok, gdyż zawiera produkty łatwo dostępne o każdej porze roku. Ponadto, nie napracujemy się przy nim za bardzo, a uzyskamy syty obiad, który zadowoli nie jedną osobę, gdyż smakiem przypomina risotto z dodatkiem kapusty. Możecie użyć także dowolnego mięsa

Fabryka pomysłów
Jarmark Dominikański 2013 – relacja 195

powstają. Nasuwa mi się jedno pytanie: Czyżby niespełniony chemik z genialnym pomysłem na biznes? Musicie przyznać, że pomysł miał niezły, ludzie są ciekawi nowości, więc produkt się sprzedaje. Może pora pomyśleć o ekspansji na inne miasta? A może lepiej pozostać oryginalnym i stanowić w przyszłości jedną z atrakcji Gdańska? Sama nie wiem, co lepsze. Jednak za sam pomysł wielkie brawa

Fabryka pomysłów
Zawijaniec drożdżowy śliwkowo-jabłkowy 263

Dziś przedstawiam Wam typowo jesienne ciasto, które wybraliście w akcji gotowanie za głosowanie. Jabłka, śliwki i cynamon to połączenie, które zawsze się doskonale sprawdzi o tej porze roku. W dodatku tym razem zdecydowałam się na wersję drożdżową. Nie będę ukrywać, że kiedyś bałam się go i raz mi wychodziło, a raz nie. Obecnie jednak może nie należy do moich ulubionych

Fabryka pomysłów
Bułki z leczo 172

Bułeczki nie są skomplikowane, a także niezbyt czasochłonne. Wyszły mi mięciutkie, a farsz tylko je podkreślił. Podobne miałam okazję zjeść w tegoroczne wakacje na Jarmarku Dominikańskim i do tej pory zbierałam się z ich przyrządzeniem.  Mogę Wam, więc śmiało powiedzieć, że nie pożałujecie, gdy je zrobicie! Są syte, więc idealnie nadają się na śniadanie tzw. w locie.  Składniki

Fabryka pomysłów
Naleśniki z mięsnym farszem 225

pory naleśniki w wersji "niesłodkiej" kojarzyły mi się głównie z ciężkimi, tłustymi, panierowanymi krokietami. Aż do dzisiaj! :) Delikatne, puszyste ciasto, co najważniejsze nie zbyt tłuste i dodatek mięsa mielonego z sosem pomidorowym i warzywami okazał się strzałem w 10 :)  Zachęcam do spróbowania!:) Składniki: Naleśniki: 2 szklanki mleka 2% 2 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki masła łyżeczka

Czerwona Porzeczka
Zupa krem z cukinii 191

Składniki: 3-4 sztuki cukinii 3 marchewki pietruszka seler por 1 litr bulionu z kurczaka koperek sól, pieprz oregano tymianek  Wykonanie:Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pokrojone warzywa. Wszystko razem gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wyjmujemy seler, czekamy aż zupa trochę wystygnie, następnie blendujemy. Doprawiamy do smaku, dodajemy koperek, oregano i tymianek.Ja bardzo lubię smak oregano i tymianku, więc

Czerwona Porzeczka