por - 14468 przepisów (strona:721/965)

Piernik litewski 218

Kolejny piernik, i jak każdy inny - smaczny. W odróżnieniu od pozostałych, które do tej pory przewinęły się przez mój piekarnik, jest znacznie bardziej wilgotny, i zawiera duuużo bakalii. Ale smakiem w niczym im nie ustępuje, i tak samo pachnie cynamonem, goździkami i innymi przyprawami.Tym razem nie piekłem w podłóżnych foremkach - keksówkach, postanowiłem upiec w kwadratowej blaszcze, o boku

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem 278

dziury mogłyby być większe. Ale i tak to co upiekłem, wzbudziło podziw, wręcz zachwyt domowników, co potwierdzone zostało jednogłośnym stwierdzeniem, iż to jest jeden z najfajniejszych chlebów do tej pory upieczonych. A w smaku - po prostu bomba. I ten aromat rozmarynu...Kilka wniosków z mojego pierwszego, żaroodpornego pieczenia: bez większego ryzyka i wysiłku włożonego w formowanie można upiec prawdziwy bochen

Grahamka, weka i kajzerka
Rosół / Broth 224

Składniki / Ingredients: 1 szklanka bulionu warzywnego / 1 cup of vegetable broth1 szklanka bulionu drobiowego / 1 cup of chicken broth makaron / pastakurczak / chicken włoszczyzna (marchew, pietruszka, por, cebula, seler) / mix vegetables (carrot, parsley, leek, onion, celery)8 ziaren ziela angielskiego / 8 grains of pimento5 listki liścia laurowego / 5 leaves of bay leafszczypta koperku / pinch of dill1 łyżeczka majeranku / 1 teaspoon

Projekty ze smakiem
105. Chrupiące serduszka czyli: gofry z korzenną, piernikową nutą. 262

sobie małą przerwę. Cóż.. początek pochmurnej, jesiennej aury aż prosi nas o chwilę oddechu i błogiego lenistwa. Ale z dniem dzisiejszym my kończymy te leniuchowanie (: Chłodniejszy czas obecnej pory roku wpływa nie tylko na nasze samopoczucie, ale i na nasze smaki. My coraz częsciej mamy ochotę na rozgrzewające nuty i dlatego dzisiaj postanowiłyśmy znowu pokombinować. Po krótkiej przerwie zapraszamy

Symfonia Smaków
Galaretka z nóżek wieprzowych gotowanych w szybkowarze 344

Galaretka z "nóżek chodziła" za mną :) :)Musiałam ją zrobić, pomimo, że nie miałam golonki , ale  tylko nóżki :(I była udana.Po wystudzeniu galaretce nic nie brakowało

Proste Potrawy
Zupa z dorsza 216

dorszem, ale śmiało można mieszać różne gatunki ryb.Co robimy: całe ryby czyścimy,filetujemy, głowy oczyszczamy, wstawiamy wywar warzywny.Na około dwa kilo ścinek rybnych potrzebujemy ok. 2 litry wody.Kawałek pora, 3 marchewki, 2 pietruszki, 1/4 selera, 3 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, troszkę lubczyku i sól w/g uznania. I zostawiamy na ok.1,5 godziny na wolnym ogniu.Po tym czasie

Pasje Jolki
żEberka wieprzowe duszone w warzywnym sosie własnym 177

więcej, tak że starczy na 2-3 obiady.Najpierw z żeberkami, a potem można wykorzystać do pulpetów czy kopytek.- 2 cebule, 1-2 ząbki czosnku- marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora- 2 łyżki koncentratu pomidorowego- 700-800 g żeberek wieprzowych- olej do smażenia- sól, pieprz, liść laurowyWarzywa pokrój w kostkę. Rozgrzej olej w garnku i wrzuć cebulę z liściem laurowym

Pasje Jolki
Wywar mięsny na Zupę / Consume soup 212

zupa jest dużo smaczniejsza. Ze względu na czas gotowania przygotowuję wywaru więcej i chowam do lodówki lub zamrażam.- dwie średnie marchewki- jedna średnia lub dwie małe pietruszki- połowę pora- połowę małego selera- jedna cebula- 2-3 liście laurowe- 5-6 ziaren ziela angielskiego- sól,pieprz- jedno udko od kurczaka- kawałek kości wieprzowej na zupę.Mięso i warzywa oczywiście można

Pasje Jolki
Sos Ragout bolognese 185

koncentraty pomidorowego- 1 litr sosu pomidorowego lub 3 puszki pomidorów, całe pomidory też się nadają- pół litra wywaru mięsnego lub wody- 1 średnia marchewka, pietruszka i kawałek selera i pora- duża cebula- olej do smażenia- przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, czosnekWarzywa myjemy i kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju.NIE SOLIMY. Mięso mielimy na sicie o dużych oczkach, dodajemy do warzyw. Mieszamy

Pasje Jolki
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i jabłkami 187

Przepis jest dość prosty. Skoro ja je zrobiłam, to i Tobie się uda ;).Nie znosiłam ciasta drożdżowego, aż do dzisiaj. Ciasto jest mięciutkie, słodkie i co

Eat Shrimps
Z serii do poczytania : Burger Room Żary 189

Długo się wybieraliśmy i ciągle coś było nam nie po drodze, ale w końcu się udało i zjedliśmy najlepsze burgery, jakie do tej pory jedliśmy - poza tymi domowymi oczywiście!Burger Room to dosyć nowe miejsce w mieście, ale nazwa ciekawa i na pewno przyciągająca.Co możemy u Nich zjeść?Wszystkie możliwe burgery, obsługa na 5+, Pan zapytał nawet o stopień

Magiczne Życie Marty
Nieprzepisowo #17 Matki kuchenne wzloty i upadki czyli Gizmowsianka na 5! 302

Dominujący w jadłospisie smak słodki to nadmiar Ziemi (nierównowaga w żołądku). Zbyt dużo Ziemi zasypuje Ogień (osłabia serce i jelito cienkie) i Wodę (osłabia nerki i

bastalena
KREM Z KALAFIORA Z MLEKIEM KOKOSOWYM, CZOSNKIEM I ZIARNAMI. 260

się też nutka słodyczy w postaci kokosowego mleczka i moc zaczerpnięta z dużej ilości czosnku. Całość tworzy bajkę. Bajkę, która z każdą łyżką smakuje inaczej. SKŁADNIKI:- kalafior, 1,- por, 2 całkiem duże,- cebula, 1 ogromna, 2-3 mniejsze,- ziemniak, 3- mleko kokosowe, pół puszki,- oliwa z oliwek, odrobina,- ziarenka "Piekło Niebo"- pieprz czarny,- odrobina domowej mieszanki z suszonych warzyw

Wypisz Wymaluj

Proponowane wyszukiwania