por - 13968 przepisów (strona:718/932)

Piernik staropolski - początek 343

Święta dopiero za kilka tygodni, ale już teraz jest pora na przygotowanie ciasta jeśli chcemy upiec piernik staropolski. To ciasto w stanie surowym musi dojrzewać jakiś czas, od 3 do 6 tygodni. Potem piecze się piernikowe placki, przekłada czymś pysznym i zostawia jeszcze na kilka dni żeby piernik skruszał. Coś czuję, że będzie bardzo, bardzo pysznie !Do piernika potrzebna jest

Smaczna Pyza
Schab w sosie śmietanowym 208

mąki. Plastry schabu wyjmujemy i podajemy na półmisku, sos serwujemy w sosjerce. Schab w sosie śmietanowym  doskonale smakuje z ziemniaczanym puree i surówką ze świeżej kapusty lub surówką z pora.   The post Schab w sosie śmietanowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto czekoladowe z burakami 251

Jesień (niestety) przemienia mnie w cukierniczego łasucha, dlatego najwyższa pora na kolejny przepis na ciasto czekoladowe, tym razem nietypowe, bo z burakami ;)Składniki:Ciasto: 1 średniej wielkości ugotowany burak 3/4 kostki masła 150 g kakao 1,5 szklanki mąki 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka soli 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki wody Krem: 0,5 kostki masła

Taste Of My Day
Nocleg w Toskanii? Tylko w agroturystyce! 188

się panujący tam sielski klimat - stary dom otoczony winnicą i gajem oliwnym, własne warzywa i zwierzęta gospodarskie, domowa kuchnia, ale przede wszystkim panująca tam cisza i spokój. Od tamtej pory wiedziałam, że noclegu w Toskanii będę szukać właśnie w agroturystyce i powiem Wam, że nie zawiodłam się. Dziś chciałam Wam opowiedzieć, jak mieszka się w toskańskiej agroturystyce, a wiem

Chilli Czosnek i Oliwa
Polędwiczka wieprzowa w sosie z granatu 208

lodówce ok 2h.Polędwicę smażę na dobrze rozgrzanej oliwie w sumie ok 10 minut - tzn. po ok 1-1,5 minucie obracam na drugą stronę tak aby pozamykać pory i zachować soczystość każdego kawałka również na 1-1,5 minuty po czym ponownie obracam.Po usmażeniu wyciągam na papierowy ręcznik a dopiero po chwili na talerz.Składniki na wytrawny

Mechanik w kuchni
Kotlety schabowe z karmelizowanymi gruszkami w sosie z cydru / Pork chops with caramelized pears and cider sauce 167

Ostatnio na moim blogu zdecydowanie za dużo było kurczaka, gdyż jest to ulubione mięso mojego połówka:). Nadeszła jednak pora na zmianę i dziś proponuję soczyste kotlety schabowe z kostką z karmelizowanymi gruszkami, podane w sosie cydrowym. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczne. Polecam na obiad po zabieganym dniu w pracy. Scroll down for recipe English

karmelowy
Spaghetti 190

Najlepsze jakie do tej pory zjadłam. Polecam.Do przygotowania spaghetti potrzebne będzie: 0,5 kg mięsa mielonego 5-6 pieczarek 2 pomidory 1 papryka czerwona 500 g sosu pomidorowego (pakowany w kartoniki zagęszczony sok pomidorowy) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 kostka rosołowa sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, zioła prowansalskie. Pieczarki, paprykę, pomidory pokroić. Na patelni (2-3 łyżki

Malinowe Pocałunki
Pobudzająco pyszna niespodzinaka w deszczowy poniedziałek. 116

takiej zawartości. Muszę przyznać, że bardzo pozytywnie mnie zaskoczono. Nie dość, ze moja ulubiona kawa, to szklaneczki dla mnie i męża i o magnesikach dla dzieci nie wspomnę.Teraz pora na pyszną kawę... Pozdrawiam i dziękuję firmie Jacobs

Malinowe Pocałunki
Kolorowy tort makaronowy 248

Kolejne moje dzieło z cyklu: zobacz, pomyśl i wykonaj tak aby smakowało;) Przyznam się, że od dłuższego czasu chodził mi ten pomysł po głowie. Aż nadeszła pora na jego wykonanie. Smak super i dodatkowo efekt wizualny zachwyca. Podany na paterze do tortu. Mój kochany małżonek był nieziemsko zaskoczony. Tak więc na romantyczną kolację czy obiad stanowczo się nadaje! Składniki

Malinowe Pocałunki
Drożdżowe racuszki z sosem czekoladowym i owocami 146

żałuję tej decyzji. Jakiś czas temu Margerytka zajadała się racuchami swojej teściowej.   http://margarytka.blogspot.com/2013/08/racuchy-pachnace-cynamonem.html  Takiego smaku mi narobiła, że w końcu i na mnie przyszła pora.  Skorzystałam z jej przepisu troszkę go modyfikując.  Bo nie byłabym to ja oczywiście;) Fakt faktem wyszło pysznie! Jednak takich racuchów jakie robiła moja babcia nikt już więcej

Malinowe Pocałunki
Warsztaty kulinarne z Grzegorzem Łapanowskim. Krótka recenzja. 163

czym ;) Z serii "warzywo przewodnie" czyli mikrofon z marchewki  i przedstawienie się wszystkich biorących udział.   Nasze menu, jakie mieliśmy okazję przygotować, a następnie delektować się...  Pora na gotowanie i przepyszną zabawę!     No i ostatnie zdjęcie, gdzie załapał się również mój osobisty tester i szofer.  Czyli mój kochany mąż, który wspiera mnie w moich pasjach

Malinowe Pocałunki
Sernik na zimno truskawkowo- różana zebra. 908

Wszystkie do tej pory wysłane zgłoszenia konkursowe doprowadzają mnie do ślinotoku i chęci zagłębienia się w monitor. Dziękuję, że nie będę zmuszona wybierać grona wygranych osób. Jeden sernik wpadł tak w oko mojemu mężowi (nadwornemu testerowi), że nie było zmiłuj! Musiałam go zrobić. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła go po swojemu. Więc pomysł zaczerpnęłam z bloga Kuchnia szeroko

Malinowe Pocałunki
Przygody z BlogerChef c.d. 152

więc, po wyczerpującym dniu kuchennych finałowych zmagań nadeszła pora na Wielki Piknik.Park wokół Hotelu Windsor nad Zalewem Zegrzyńskim zamienił się w tętniące życiem miejsce. Atrakcje tego dnia były otwarte dla wszystkich. Sponsorzy i organizatorzy nie poszli na łatwiznę i zadbali o to, aby nikt się nie nudził. Były zorganizowanie przeróżne pokazy gotowania ze świetnymi mistrzami kuchni.Jak dla mnie jedynym minusem

Malinowe Pocałunki
Błękitna Helena 199

nazwie Belle Hélene, jednak  na stałe do światowego kanonu wykwintnej kuchni weszło tylko to jedno danie - deser przyrządzony z gruszek, lodów waniliowych i gorzkiej czekolady. A teraz pora na moją wariację. Szwajcarzy posiedli sztukę dokonania rzeczy zaskakujących. Udało im się w niewielkim kraju zjednoczyć ludzi 4 różnych grup językowych: niemieckiej, francuskiej, włoskiej i retoromańskiej. Przygotowując ten deser przede wszystkim

Malinowe Pocałunki
Czekoladowo-kawowa granita 169

Wiem, że pora chłodna. Pogoda nas nie rozpieszcza, ale taki pobudzający deser obudzi nasze zmysły i nie powinien narobić większego spustoszenia w naszym organizmie. Miks energii kawy i endorfin z czekolady.  Składniki: 300 ml mocnego naparu kawy czekolada ciemna(ok 8 kostek) opcjonalnie cukier do smaku.  Wykonanie: Bierzemy mocną kawę. (Może być parzona tradycyjnie, ale przefiltrowana. Robiona

Malinowe Pocałunki