Święta dopiero za kilka tygodni, ale już teraz jest pora na przygotowanie ciasta jeśli chcemy upiec piernik staropolski. To ciasto w stanie surowym musi dojrzewać jakiś czas, od 3 do 6 tygodni. Potem piecze się piernikowe placki, przekłada czymś pysznym i zostawia jeszcze na kilka dni żeby piernik skruszał. Coś czuję, że będzie bardzo, bardzo pysznie !Do piernika potrzebna jest
Smaczna Pyzamąki. Plastry schabu wyjmujemy i podajemy na półmisku, sos serwujemy w sosjerce. Schab w sosie śmietanowym doskonale smakuje z ziemniaczanym puree i surówką ze świeżej kapusty lub surówką z pora. The post Schab w sosie śmietanowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJesień (niestety) przemienia mnie w cukierniczego łasucha, dlatego najwyższa pora na kolejny przepis na ciasto czekoladowe, tym razem nietypowe, bo z burakami ;)Składniki:Ciasto: 1 średniej wielkości ugotowany burak 3/4 kostki masła 150 g kakao 1,5 szklanki mąki 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka soli 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki wody Krem: 0,5 kostki masła
Taste Of My Daysię panujący tam sielski klimat - stary dom otoczony winnicą i gajem oliwnym, własne warzywa i zwierzęta gospodarskie, domowa kuchnia, ale przede wszystkim panująca tam cisza i spokój. Od tamtej pory wiedziałam, że noclegu w Toskanii będę szukać właśnie w agroturystyce i powiem Wam, że nie zawiodłam się. Dziś chciałam Wam opowiedzieć, jak mieszka się w toskańskiej agroturystyce, a wiem
Chilli Czosnek i Oliwalodówce ok 2h.Polędwicę smażę na dobrze rozgrzanej oliwie w sumie ok 10 minut - tzn. po ok 1-1,5 minucie obracam na drugą stronę tak aby pozamykać pory i zachować soczystość każdego kawałka również na 1-1,5 minuty po czym ponownie obracam.Po usmażeniu wyciągam na papierowy ręcznik a dopiero po chwili na talerz.Składniki na wytrawny
Mechanik w kuchniOstatnio na moim blogu zdecydowanie za dużo było kurczaka, gdyż jest to ulubione mięso mojego połówka:). Nadeszła jednak pora na zmianę i dziś proponuję soczyste kotlety schabowe z kostką z karmelizowanymi gruszkami, podane w sosie cydrowym. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczne. Polecam na obiad po zabieganym dniu w pracy. Scroll down for recipe English
karmelowyNajlepsze jakie do tej pory zjadłam. Polecam.Do przygotowania spaghetti potrzebne będzie: 0,5 kg mięsa mielonego 5-6 pieczarek 2 pomidory 1 papryka czerwona 500 g sosu pomidorowego (pakowany w kartoniki zagęszczony sok pomidorowy) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 kostka rosołowa sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, zioła prowansalskie. Pieczarki, paprykę, pomidory pokroić. Na patelni (2-3 łyżki
Malinowe Pocałunkitakiej zawartości. Muszę przyznać, że bardzo pozytywnie mnie zaskoczono. Nie dość, ze moja ulubiona kawa, to szklaneczki dla mnie i męża i o magnesikach dla dzieci nie wspomnę.Teraz pora na pyszną kawę... Pozdrawiam i dziękuję firmie Jacobs
Malinowe PocałunkiKolejne moje dzieło z cyklu: zobacz, pomyśl i wykonaj tak aby smakowało;) Przyznam się, że od dłuższego czasu chodził mi ten pomysł po głowie. Aż nadeszła pora na jego wykonanie. Smak super i dodatkowo efekt wizualny zachwyca. Podany na paterze do tortu. Mój kochany małżonek był nieziemsko zaskoczony. Tak więc na romantyczną kolację czy obiad stanowczo się nadaje! Składniki
Malinowe Pocałunkiżałuję tej decyzji. Jakiś czas temu Margerytka zajadała się racuchami swojej teściowej. http://margarytka.blogspot.com/2013/08/racuchy-pachnace-cynamonem.html Takiego smaku mi narobiła, że w końcu i na mnie przyszła pora. Skorzystałam z jej przepisu troszkę go modyfikując. Bo nie byłabym to ja oczywiście;) Fakt faktem wyszło pysznie! Jednak takich racuchów jakie robiła moja babcia nikt już więcej
Malinowe Pocałunkiczym ;) Z serii "warzywo przewodnie" czyli mikrofon z marchewki i przedstawienie się wszystkich biorących udział. Nasze menu, jakie mieliśmy okazję przygotować, a następnie delektować się... Pora na gotowanie i przepyszną zabawę! No i ostatnie zdjęcie, gdzie załapał się również mój osobisty tester i szofer. Czyli mój kochany mąż, który wspiera mnie w moich pasjach
Malinowe PocałunkiWszystkie do tej pory wysłane zgłoszenia konkursowe doprowadzają mnie do ślinotoku i chęci zagłębienia się w monitor. Dziękuję, że nie będę zmuszona wybierać grona wygranych osób. Jeden sernik wpadł tak w oko mojemu mężowi (nadwornemu testerowi), że nie było zmiłuj! Musiałam go zrobić. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła go po swojemu. Więc pomysł zaczerpnęłam z bloga Kuchnia szeroko
Malinowe Pocałunkiwięc, po wyczerpującym dniu kuchennych finałowych zmagań nadeszła pora na Wielki Piknik.Park wokół Hotelu Windsor nad Zalewem Zegrzyńskim zamienił się w tętniące życiem miejsce. Atrakcje tego dnia były otwarte dla wszystkich. Sponsorzy i organizatorzy nie poszli na łatwiznę i zadbali o to, aby nikt się nie nudził. Były zorganizowanie przeróżne pokazy gotowania ze świetnymi mistrzami kuchni.Jak dla mnie jedynym minusem
Malinowe Pocałunkinazwie Belle Hélene, jednak na stałe do światowego kanonu wykwintnej kuchni weszło tylko to jedno danie - deser przyrządzony z gruszek, lodów waniliowych i gorzkiej czekolady. A teraz pora na moją wariację. Szwajcarzy posiedli sztukę dokonania rzeczy zaskakujących. Udało im się w niewielkim kraju zjednoczyć ludzi 4 różnych grup językowych: niemieckiej, francuskiej, włoskiej i retoromańskiej. Przygotowując ten deser przede wszystkim
Malinowe PocałunkiWiem, że pora chłodna. Pogoda nas nie rozpieszcza, ale taki pobudzający deser obudzi nasze zmysły i nie powinien narobić większego spustoszenia w naszym organizmie. Miks energii kawy i endorfin z czekolady. Składniki: 300 ml mocnego naparu kawy czekolada ciemna(ok 8 kostek) opcjonalnie cukier do smaku. Wykonanie: Bierzemy mocną kawę. (Może być parzona tradycyjnie, ale przefiltrowana. Robiona
Malinowe Pocałunki