por - 13968 przepisów (strona:392/932)

Amarantusowy kisiel jagodowy 106

niesmaczny i zdrowy…? Nie! Po prostu priorytetem przy wymyślaniu przepisu było zdrowie To, jaką teksturę otrzymamy gotowego kisielu, zależne jest od jakości mąki. Ja osobiście używałem do tej pory z trzech firm. Zdecydowanie polecam tę od Radix-Bis (dostępne m.in. w Auchan) oraz Amarello (dobre sklepy ze zdrową żywnością). Więcej na temat samego amarantusa możesz przeczytać we wpisie, który

Blendman
Ciasto czekoladowe z cukinią 169

także mnóstwo innych, drobnych rzeczy, które umilają mi życie, np. fotografia. Rozwijanie własnych pasji sprawia, że nie umieramy w tym codziennym świecie szarości :) Ciasto to robiłam już do tej pory dwa razy pod rząd. Po pierwsze - w tym roku wyjątkowo obrodziła u mnie cukinia i korzystam z niej ile się da, po drugie - mojemu M tak bardzo posmakowało to ciasto

My simple kitchen
Risotto pomidorowe z ziołami 170

dodajemy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, posiekaną bazylię oraz tymianek, opcjonalnie doprawiamy do smaku solą.  Przed podaniem posypujemy wszystko parmezanem. (Do risotto opcjonalnie można dodać kilka plasterków świeżego pora dla zaostrzenia

Bon appetit mon amie
Pulpety z piersi kurczaka w sosie pomidorowym 248

Bardzo szybkie i łatwe do zrobienia i kolejny plus... nie jest to drogie danie. Najlepiej pulpeciki smakują z ogórkiem kiszonym ale równie dobrze z mizerią, kapustą kiszoną, marchewką z porem lub każdą inną surówką. Składniki: pierś z kurczaka  2 szt. (cztery  połówki ) ryż 1 torebka jajka 2 szt. papryka słodka, koperek suszony, vegeta, pieprz bulion warzywny koncentrat pomidorowy

Kuchnia Viki
Patison grillowany 209

patisonach już wiemy wystarczająco (wczorajszy artykuł o ciekawostkach dotyczących patisonów znajdziesz tutaj ), więc pora z teorii przejść do praktyki. Co powiecie na ekspresowy, pyszny i grillowany patison? Składniki: patison oliwa sól, pieprz, czosnek granulowany Wykonanie: Patisona myjemy, kroimy na plastry (od grubości zależy czas grillowania i ewentualna konsystencja). Ja preferuję miękkie w środku, więc zrobiłam nieco grubsze na około

Tradycyjna Kuchnia
Mój czas wolny – ulubione miejsca w Bristolu 165

kawę, coś przegryźć i tak odkrywamy ciekawe miejsca w Bristolu. Ostatnio trafiła się fajna kawiarnia z ogródkiem pachnącym lawendą. Poza kawą serwują chyba najlepsze tosty, jakie do tej pory jadłam w UK. W końcu z pieczywa, które można nazwać chlebem, a nie tostowe, które swoją długą świeżością aż straszy. I szczerze – taki posiłek przy kojącym zapachu lawendy przenosi

Pink Envelope
Smoothie bowl 134

zresztą bardzo modnego. Koktajl owocowy podajemy w miseczce i posypujemy ulubionymi dodatkami, najczęściej popularnymi superfoods, takimi jak: nasiona chia, młody jęczmień, jagody goji itp.  Po koktajlach w słoiczkach pora na takie pyszne, letnie desery. Nie ma nic prostszego i szybszego w przygotowaniu, w dodatku zdrowego!  Sierpień rozpoczęty, kilka dni temu wybrałam się więc do lasu na jeżyny. Nazbierałam

Moja smaczna kuchnia
Koktajl ananasowo-arbuzowy 116

naprawdę świetny pomysł! Jest słodziutki, ale nie „męcząco”, a nawet bym powiedział, że ma w sobie jakąś odświeżającą nutkę. Jest to nie pierwszy koktajl, który do tej pory zrobiłem, ale chyba pierwszy, który jest dla mnie tak pozytywnym zaskoczeniem – po poprzednich spodziewałem się świetnego smaku, ale nie tutaj, a jednak miła niespodzianka. To połączenie smaków ląduje

Blendman
Zupa z ogórków małosolnych 165

Uwielbiam ogóreczki małosolne i zeżeram je w dużych ilościach. Postanowiłam zrobić z nich zupkę bo jeszcze jakoś do tej pory nie robiłam. Gotuję ją tak samo jak ogórkową tylko zamiast ogórków kiszonych daje małosolne. Zupka jest bardzo pyszna i delikatna w smaku. Dodam tylko, że moje małosolne to takie 4 dniowe ogóreczki, które całkowice zmieniły kolor i mają ten specyficzny

Monia miesza i gotuje
przetwory na zimę - cukinia słodko-kwaśna (jak ananas) 179

mojej spiżarni zagościły kolejne słoiczki. Tym razem przyszła pora na cukinię w odsłonie słodko - kwaśnej, delikatnej -  bez octu. Polecam Wam bardzo. Cukinia jest delikatna, lekko kwaskowa i mocno słodka, w smaku nieco przypomina ananasa. Z tego powodu w zeszycie mojej mamy widnieje jako "cukinia a'la ananas". składniki: 3 kg cukinii 1 1/2 litra wody 4 łyżeczki kwasku cytrynowego

babka w formie
KNEDLE ZE ŠLIWKAMI Z CYNAMONOWĄ POLEWĄ 196

Takie  knedelki ze śliwkami mogłam bym jeść i jeść , a że šliwki  już się pojawiły  pomyślałam że pora aby je we własnej kuchni przywitać.   1 kg.ugotowanych i zmielonych ziemniaków mąka jajko sól połówki śliwek masło cukier waniliowy cynamon bułka tarta ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ziemniaki wyrabiamy jak kopytka,z jajkiem,solą i mąką.Urywamy po kawałku ciasta ,rozklepujemy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ogórki kiszone tradycyjne 269

Moje ulubione ogórki. Smakują wspaniale każdej porze roku. Przygotowane według receptury mojej mamy. Składniki 1 kg ogórków ok. 4 szkl wody 20- 30 g soli do przetworów koper nasienny czosnek chrzan gorczyca 1. Jędrne i niezbyt duże ogórki dokładnie myjemy i … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Polędwiczki wieprzowe z pesto bazyliowym 143

Zwiększamy nieco kaliber serwowanych ostatnio przepisów. Po słodkich deserach i przekąskach pora na żelazo i sporą ilość kalorii. Poznajcie polędwiczki z bazyliowym pesto. Liczymy na długą i owocną „znajomość” 30 min składniki: polędwiczka wieprzowa 200 g sól pieprz majeranek oliwa z oliwek 2 łyżki masła krzaczek bazylii parmezan 1 pomidor malinowy 1 mozzarella (kulka) wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy

Ania i Marcin gotują
Pomidorowa sałatka z ogórków 223

czas miałam do dyspozycji kuchnię rodziców, dzięki czemu mogłam zaopatrzyć swoją spiżarnię w kilkanaście słoików przeróżnych wyrobów.  Szukałam w tym roku przepisów na przetwory, które do tej pory nie robiłam. Chciałam spróbować czegoś nowego i ciekawego w smaku. I gdy tylko zobaczyłam ten przepis ( klik ), to od raz wiedziałam, że to będzie hit. I się nie myliłam. Sałatka jest

My simple kitchen
Schab duszony w jogurcie 210

obiad to polecam Wam przepis na schab duszony w jogurcie. Mięso jest soczyste, miękkie i bardzo smaczne.  Można podawać z ryżem lub ziemniakami. Do tego polecam surówkę z pora  . Jeśli macie ochotę na inne przepisy z mięsem to zapraszam do zakładki   mięsa . Składniki 700 g schabu bez kości 600 g jogurtu naturalnego 1 łyżka masła klarowanego

O kuchni z uczuciem