podgrzałam całość. Tym sposobem obiad powstał w 10 minut. Tak jakoś z wiosną mi się skojarzył... :) Makaron z ziołowo - śmietanowym sosem 3 porcje reszta sosu z pieczarkami i porem (czyli pół porcji z TEGO przepisu) 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 duża garść posiekanej roszponki 1 garść porwanej cykorii radicchio (dla koloru
Posadzone i zjedzonemacie działki lub ogrodu, pokażę Wam jak ja to zrobiłam kiedy jeszcze nie miałam działki. Marzec za pasem i jeśli ktoś myśli o swoich prywatnych ziemniaczkach, to najwyższa pora zacząć się do tego przygotowywać. Po pierwsze - ważne, żeby balkon był słoneczny. Opiszę Wam sposób w jaki ja hodowałam ziemniaki, uwzględniając fakt, że mieszkam na północy kraju, gdzie wszystkie rośliny nieco
Posadzone i zjedzonerazem domowy budyń przerobiłam na składnik sałatki owocowej. Jest on trochę rzadszej konsystencji niż tradycyjny budyń, specjalnie na potrzeby tejże sałatki. Z braku owoców sezonowych rodzimych o tej porze roku, użyłam tych, które są dostępne teraz. Ale w sezonie na truskawki, maliny, jagody czy wiśnie użyję właśnie nich :) Domowy budyń waniliowy z sałatką owocową Budyń: 500 ml mleka 3 łyżki
Posadzone i zjedzoneDzisiaj skorzystałam z kremu patissiere. Ten żółtkowo-śmietankowy krem zachwycił mnie już kilka lat temu, kiedy tylko wpadła mi po raz pierwszy w ręce książka „Kuchnia Neli”. Od tamtej pory, w sezonie truskawkowym robię tartę z tym kremem bardzo często bez obawy, że mi się znudzi jej smak. Jest przepyszna! Krem trochę zmieniłam przez te wszystkie lata i podam
Posadzone i zjedzonedegustacji :) Taki barszcz pamiętam z domu mojej sopockiej Babci :) Barszcz czerwony z ziemniakami i cebulką 1,5 litra wody 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 mały por 1 listek laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 4 spore buraki 3 grzybki suszone sól i szczypta cukru do smaku 1 łyżka soku z cytryny 0,5 szkl śmietanki kremówki panadto ziemniaki
Posadzone i zjedzonewadze około 1,2 kg . Golonka najlepsza i mięciutka obiad dla 3- 4 osób 1 golonka wieprzowa około 1,2 kg 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por 3 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 łyżka soli oraz 1 duża cebula 4 ząbki czosnku około 2 łyżek przyprawy do mięs Knorr W pięciolitrowym garnku zagotowujemy włoszczyznę, solimy
Posadzone i zjedzonezagospodarować serwatkę, której po produkcji twarogu jest sporo i potrafi sprawić niezły kłopot, jeśli ktoś, tak jak ja, nie lubi wyrzucać jedzenia. Świeże truskawki o tej porze roku są już trudno dostępne, lecz myślę, że np. jagody amerykańskie lub jabłka czy śliwki pokrojone w kostkę też sprawdzą się znakomicie. Do przeczytania niebawem! Założyłam sobie również konto na Instagramie , gdzie
Posadzone i zjedzoneFannie Flagg „ Nie mogę się doczekać… ” Gulasz, to moje comfort food , o każdej porze roku. Kojący zapach bulgoczącego gulaszu sprawia, że przypominają mi się najpiękniejsze lata dzieciństwa. Mama bardzo często gotowała gulasz, bo wszyscy lubiliśmy mięso z sosem. I zostało to nam do dziś:) Letnia wersja mojego gulaszu, to szynka wieprzowa zamiast wołowiny, którą używam zwykle zimą, robiąc Boeuw
Posadzone i zjedzoneświecie. Wyobrażam sobie często, jak w przyszłości będę prowadziła dobrze mi znanymi leśnymi ścieżkami swoje wnuki w różowych kaloszkach (lub niebieskich:)) Las, który nas otacza, zmienia się wraz z porami roku, to oczywiste, ale również co rusz odkrywamy nowe miejsca. W zależności od tego, w którą stronę pójdziemy (czy za kościół, czy na drugą stronę ulicy), towarzyszy nam inny krajobraz
Posadzone i zjedzonepożywna buła z parówką ! Temat buły smakowicie nadziewanej mam już niemalże opatentowany - tak często je robię! Żongluję tu tylko sposobem przygotowania ciasta drożdżowego oraz różnorodnością nadzienia. Do tej pory były już: Pieczone hot dogi pełnoziarniste Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną Bułeczki z pieczenią mięsną i papryczką
Grunt to przepis!Zawsze marzyłam o zrobieniu domowej czekolady takiej z ziaren kakaowca...do tej pory mi się to nie udało, ale spróbowałam zrobić domową czekoladę z kakaa i oleju kokosowego. Dodanie oleju kokosowego sprawia, że czekolada ma posmak kokosu, ale nie jest on bardzo mocny - nie przepadam za kokosem, ale przeżyłam. Zrobiłam na razie pierwszą wersję z żurawiną. Możecie ją przygotować
Mania WypiekaniaZauważyliście, że węgierki w tym roku dojrzały jakieś 2 tygodnie przed normalnym ich czasem? Mnie to bardzo zdumiało, bo zazwyczaj o tej porze roku zrywałam je z drzew, by robić śliwki w occie . Tymczasem w tym roku nadają się już na powidła bez cukru , bo przy ogonkach są pomarszczone, co oznacza ich optymalną dojrzałość. Trochę mnie zmyliły te węgierki
Weekendy w domu i ogrodzieJeszcze lato się nie skończyło, jeszcze pora na letnie ciasta i torty z owocami. Kuszący czekoladowo-serowy tort z owocami i galaretką przyciąga spojrzenia i nęci kubki smakowe. Nie czekajcie do weekendu, początek tygodnia też jest dobry na pieczenia ;) Składniki: ( duża porcja, tortownica średnicy 32 cm ) Ciasto czekoladowe: 150 g czekolady deserowej 120 g masła 8 jajek 1 szklanka cukru
kolorowotorcikowobardzo ładnie obrodziła więc postanowiłam z nią poeksperymentować padło na pastę kanapkową która równie dobrze może być vege bigosem, gdyż smakuje niemalże identycznie. Na podkręconą bigosową wersję przyjdzie jeszcze pora, ale jeżeli szukasz innych inspiracji z wykorzystaniem cukinii zapraszam do pozostałych przepisów: Zapiekanka serowa z cukinii Sałatka z cukinii z marchewką Ananasy z cukinii Cukinia w zalewie do słoików Placuszki
PychotkaaaDzisiejszymi placuszkami otwieram nie tylko tegoroczny sezon dyniowy, ale też chyba ogólnie go rozpoczynam, bo wstyd się przyznać, ale do tej pory dynia co roku, służyła mi w kuchni tylko jako ozdoba z wyciętymi oczami W tym roku skuszona wszystkimi przecudownymi potrawami z dyni, o pięknych, wyrazistych kolorach, postanowiłam to zmienić i wprowadzić dynie do swojego menu Na pierwszy rzut
NiePieprz.pl