por - 14468 przepisów (strona:376/965)

Zebra 214

Dawno nie piekłam ciasta. Ten przepis przygotowałam już jakiś czas temu, ale do tej pory nie mogłam się zebrać, żeby go opublikować :) Składniki: 2,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 5 jajek, ale osobno żółtka i białka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka gazowanej wody 1 szklanka oleju Oddzielnie przygotować: 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki Żółtka utrzeć

Szczęśliwa kuchnia
Zupa-krem z dyni na podduszonych warzywach 211

składniki podduszamy na małym ogniu! Składniki: 1/2 większej dyni lub 1 mała 3 nieduże marchewki 2 duże ziemniaki lub 3-4 mniejsze 1 pietruszka ok. 5-6 cm pora 1 cebulka 1-2 ząbki czosnku pieprz ziołowy czerwona mielona papryka sól 1,5-2 litrów buliony warzywnego lub 1 kostka rosołowa 1 łyżka "z kopką" masłą 2 łyżki oliwy

Szczęśliwa kuchnia
Oponki i mini pączki w jednym 183

Pora wymienić opony na zimowe :D Przepis wyskrobałam na jednej z grup kulinarnych. Właścicielka pisała, że smaży z niego od ponad 10 lat więc przepis  jest   sprawdzony. Musiałam wypróbować. Nie żałuję.  Ten przepis to naprawdę mistrzostwo świata! Wzięłam się za smażenie koło 20.30, a o 21 było już po wszystkim :) Zmniejszyłam składniki proporcjonalnie o połowę, ale podaję

Szczęśliwa kuchnia
Szynka wieprzowo-wołowa z galaretką - szynkowar 227

garnka z wodą. Parzymy na małym ogniu 2h: temperatura wody 95 stopni C, temperatura mięsa w czasie parzenia 70-85 stopni C Wyjmujemy szynkowar i studzimy (teraz jest taka pora roku, że ja wystawiłam szynkowar na balkon) Po wystudzeniu wkładamy szynkowar do lodówki na kilka godzin (ja włożyłam na całą noc) Wyjmujemy szynkowar z lodówki i wyciągamy z niego naszą

Szczęśliwa kuchnia
Delikatne kotleciki rybne w sosie maślanym na sosie pieczarkowym 216

ogniu i dodajemy etapami kolejnych kilka kostek i mieszamy. Czynność powtarzamy, aż zużyjemy wszystkie kostki masła. Sos powinien mieć kolor kości słoniowej Zdejmujemy z ognia, doprawiamy do smaku - mieszamy Pora na pieczarki w śmietanie: Na maśle i oleju podsmażamy kilka minut pieczarki i dodajemy czerwoną cebulę, mieszamy i chwilę wszystko smażymy Zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy 2 łyżki mąki

Szczęśliwa kuchnia
Dorsz z warzywami w rzymskim garnku 306

Dania przyrządzone w tajinie lub rzymskim garnku są bardzo zdrowe, ponieważ zachowują wszystkie witaminy zawarte w składnikach, których używamy do gotowania. Kilka, niewiele, dań z tajina już publikowałam. Teraz pora na garnek rzymski :) Składniki: 450 gramów dorsza 3 ziemniaki 2 marchewki 1 duża cukinia lub 2 małe 1 i 1/2 szklanki wywaru warzywnego 1/3 kostki masła pokrojonego w kostkę sól

Szczęśliwa kuchnia
Risotto z szynką, cukinią i marchewką 238

pory, gdy miałam ochotę na ryż z warzywami, używałam zwykłego, białego ryżu. Ale tym razem kupiłam ryż do risotto i jest różnica w smaku... Składniki: 3 łyżki masła 1 posiekana szalotka 2 szklanki ryżu arborio 850 ml wrzącego wywaru warzywnego 1 cukinia 120 gramów szynki (u mnie końcówki wędzonek) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki pieprz sól - opcjonalnie (ja nie dawałam

Szczęśliwa kuchnia
Doniczka i zioła to zupa wesoła 175

zupa wesoła" :) Tym czasem... strasznie ciężko to idzie...  Akcja trwa tydzień, a jak na razie nie można, ze zgłoszonych przepisów, ugotować zupy w każdy dzień tygodnia. Do tej pory zgłoszono tylko 4 przepisy. Czy naprawdę tak rzadko zupa gości na naszych stołach?  Czy rzeczywiście szybciej i łatwiej jest zrobić danie główne? Czy to po prostu takie nasze podejście

Szczęśliwa kuchnia
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem 218

Żurek przepyszny! Składniki: 300 gramów białej kiełbasy (surowej lub parzonej, ja miałam surową) 500 ml zakwasu na żurek 2 marchewki 1 pietruszka 300 gramów wędzonego boczku 1/4 selera 1 por 1 łyżeczka posiekanej dymki 1 łyżeczka świeżego majeranku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka chrzanu ze słoika  3 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ząbki czosnku kilka suszonych

Szczęśliwa kuchnia
Orkiszowe pierogi z nadzieniem z dyni i czerwonej soczewicy 208

cebulę, a następnie dodać startą dynię Doprawić do smaku czosnkiem granulowanym, solą z chili i pieprzem ziołowym Do podduszonych warzyw dodać ugotowaną soczewicę i całość wymieszać Teraz pora na ciasto pierogowe: mąkę, jajko, masło klarowane i sól wsypać do miski i wymieszać składniki. Następnie dolewać porcjami wodę i mieszać. Gdy ciasto zacznie gęstnieć, ugniatać je aż do momentu uzyskania jednolitej

Szczęśliwa kuchnia
Chutney z ananasa i chili 218

Chutney z ananasa i chili. Chutney to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej, który przygotowuje się z owoców i warzyw, oraz przypraw. Kupiłam dojrzałego ananasa, a o tej porze roku można je kupić dosyć tanio, można z nich przygotować wytrawny chutney z ananasa z dodatkiem pikantnej papryczki chili i rozgrzewającego imbiru i aromatycznego tymianku. W smaku ten chutney jest mixem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
filety śledziowe w sosie warzywno-pomidorowym... 311

potraw w płynie 2 łyżki, ocet 10 % 1 łyżeczka, pomidory 8 sztuk/dojrzałe,miękkie, woda 2 szklanki w robocie kuchennym na tarczy do warzyw zetrzeć obraną cebulę, włoszczyznę z porem kupiłam u rybaków świeże, większe śledzie bez głów tzw. tuszki, w domu je wyfiletowałam - opłukać pod zimną wodą, odsączyć je na durszlaku, przełożyć do miski, posypać je kucharkiem, pieprzem

W Mojej Kuchni Lubię
Black & White veggie coffee 151

się spodobało ich tworzenie, że do tej wyjątkowej kawy postanowiłam użyć jednego z nich.  Zdrowa, bezkofeinowa i wegańska wersja Ice coffee, to coś co smakuje o każdej porze roku, ale jak wiadomo- latem najbardziej.  Zapiszcie więc przepis, bo nigdy nie wiadomo kiedy się może przydać! Składniki: 3 łyżeczki kawy zbożowej Inka z błonnikiem ok 150ml wody 200ml mleka

Kuchnia w czekoladzie
ŚWIĄTECZNE MUFFINY PIERNIKOWE 158

Już niedługo Święta Bożego Narodzenia, pora pomyśleć o Wigilii i świątecznym stole. Dziś mam dla Was przepis na świąteczne muffiny piernikowe. Korzenny zapach unosił się w całym domu, przez moment poczułam już magię świąt :) Muffiny wyszły przepyszne, wilgotne w środku. Koniecznie musicie spróbować a może i u Was zagoszczą na świątecznym stole :) Z podanych składników wyszło

Zrób to smacznie
Siekane kotleciki drobiowe z serem + RECENZJA Wielkiej Księgi Kuchni Polskiej 229

przelicznik miar i kaloryczność niektórych składników potraw. Ponadto przeczytać można sporo wskazówek i ciekawostek kulinarnych, zarówno na samym początku, jak i pomiędzy przepisami. Większość z tych, które do tej pory przeczytałam, była napisana staropolskim, czasem niezrozumiałym dla mnie językiem. Przepisy opisane są dość lakonicznie. Krótko, na temat i nie zawsze ze zdjęciem gotowej potrawy. Jednak tak szybki opis wystarczy

Anioszek w kuchni

Proponowane wyszukiwania