por - 13968 przepisów (strona:373/932)

Barbabietolaccio :) - buraczki alla carpaccio 179

rozpromieniły  swoje liście rumieńcem, jakby przeczuwały już swą nadchodzącą nagość. Jesień kojarzy mi się nie tylko z obrazami przemienionych drzew, które zresztą kocham, jesień to jeszcze pora zbiorów wielu warzyw. Kryją w sobie tyle samo smaków, co wartości. Przykładem są czerwone buraki, które od jakiegoś czasu przygotowuję nie tylko po ugotowaniu, mają bardziej słodki, głęboki smak, kiedy się

I tu będę miała takie te
nalewka z czerwonych porzeczek 212

owoców jest zalecane w przeziębieniach, grypie czy anginie. Dzięki bogatemu składowi chemicznemu owoce te posiadają właściwości oczyszczające, odświeżające, moczopędne, przeczyszczające, wzmacniające, odtruwające oraz tamujące krwawienia. (cyt.) Wiem, wiem, że pora zbioru porzeczek już dawno minęła, ale czyż mogłam podzielić się przepisem nie sprawdziwszy wcześniej, czy jest dobry? Nie mogłam! Porzeczkówkę robiłam po raz pierwszy, skorzystałam z przepisu, który dostałam

6niebo
Pieczona szynka z jarmużem i jabłkami na przywitanie jesieni 147

sobą niesie i lubię kiedy jest polska i złota. Cały wrzesień właśnie taki był i mam wciąż słoneczną nadzieję na podobny, choć pewnie odrobinę chłodniejszy, październik! :) Na przywitanie rudej pory roku upiekłam szynkę. Soczystą, aromatyczną, na jarmużu z jabłkami i cebulą. Pyszną i ciepłą :) Jarmuż z własnej hodowli balkonowej - ależ radość! :D Kiedy pierwszy raz publikowałam tu jego zdjęcia

Kuchnia w Słońcu Skąpana
POLLO DI CASERTA MATESE - CZYLI KURCZAK Z CASERTA DE MATESE 180

sposób podawano kurczaka na niedzielny obiad.Za fasolą to ja nie przepadają , ale takiego kurczaka to zjem nawet z nią.Mam jeszcze kilka świetnych przepisów ,których do tej pory nie zrobiłam  stamtąd,a które są warte zrobienia.Tak więc wszystko przed nami.Dzis zapraszam na obiad z kurczaka i makaron z przepyszne sosem z fasoli.Zapraszam. 1 kg.podudzi 1 puszka czerwonej fasoli 0.5kg.pomidor

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Serek wiejski z gruszką, orzechami i miodem 185

przekąsek na drugie śniadanie do pracy. Przeważnie jednak robię go z bananem, żurawiną i wiórkami kokosowymi lub w wersji słonej z papryką. Po zobaczeniu przepisu  Moniki , stwierdziłam, że pora spróbować coś nowego. Moją ulubioną wersję też kiedyś Wam pokażę na blogu. W ogóle postaram się wstawić te proste przepisy, które już dawno powinny się znaleźć  na blogu :) Składniki

Fabryka pomysłów
Pierś z kurczaka w sosie miodowo-piwnym z musztardą. 224

Taki sos miodowo-piwny, to bardzo fajna alternatywa dla sosów śmietanowych lub pomidorowych, w których najczęściej do tej pory zanurzaliśmy kurczaka. Nie dość, że bardzo smaczny, to jeszcze wyjątkowo szybki. Ale czy na pewno miodowo-piwny? Może raczej musztardowo-miodowy z piwem? Albo piwno-musztardowy na miodzie? ;) Tak to jest kiedy przez cały tydzień robi się dania z piwem. Można

zadanie-gotowanie
Gotujemy ekspresowy wywar wołowy w szybkowarze 175

kostki ogonowe wołowe 1 kawałek wędzonego żeberka wieprzowego mały kawałeczek chudego boczku wędzonego 4 marchewki, obierz 1 duża pietruszka, obierz 1/2 dużego selera, obierz 1 por - tylko biała część 1 cebula - opiecz na ciemny kolor 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól morska drobno mielona lub inna czarny pieprz świeżo mielony 2 łodygi świeżej zielonej pietruszki

Szybko Szybkowar
Karpatka 228

Karpatka to ciasto, które moja rodzinka uwielbia. Często je robię ale jakoś jeszcze do tej pory nie pojawiło się na blogu bo tak szybko znika, że nie miałam jak zrobić zdjęcia. W przepisie podałam przepis na domowy krem ale często też wykorzystuję krem z torebki (wersję gotowaną bo jest też wersja na szybko do ubijania). Przy okazji tego smakowitego wpisu

Monia miesza i gotuje
PUREE Z ZIEMNIAKÓW ZE ŠMIETANĄ MOJE SMAKI DZIECIŃSTWA 137

potrawę kiedyś bardzo często robiłam w domu , teraz zmieniłam śmietanę na jogurt naturalny ,ale to już nie to.Tutaj użyłam śmietany 12%.Moja siostra do tej pory w ten sposób przygotowuje ziemniaki nie patrząc na kalorie i muszę przyznać ,że jeśli się na nie u niej załapię ,to nie zostawiam okruszka na talerzu.W domu takie ziemniaki ze śmietaną tłukliśmy tłuczkiem ,stawały

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Jesiennie: jabłecznik z marcepanem 201

Pamiętam, że gdy byłam młodsza, pory roku przechodziły w siebie bardzo płynnie. Nie było możliwości wskazania konkretnego dnia, w którym kończyła się jedna, a rozpoczynała druga. Ciepła wiosna powoli roztapiała śniegi, temperatura wzrastała stopniowo, a dni robiły się coraz dłuższe. Mniej deszczu, więcej słońca, wszystko wokół zalewała soczysta zieleń. Na polach wyrastały złote kłosy, słońce grzało coraz mocniej sprawiając

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mozzarella, pomidory, szynka parmeńska- zaczynam wakacje! ;D 141

widać. Od jutra Lipiec, więc lato pełną parą! A że u nas lato chwilowo bardzo w kratkę jest, jeśli chodzi o aurę, to albo można wyjechać tam, gdzie owa pora roku jest bardziej satysfakcjonująca, albo sprowadzić sobie kawałek Ciepłych Stron Świata na talerz :) W dniu, kiedy zakończyły się moje dłuuuuuugie noce, spędzone na pogłębianiu wiedzy i przedstawianiu jej na papierze

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Gorrrrące placki z dyni na rozgrzanie 132

rozgrzeje nas od środka. Coś aromatycznego i zdrowego. Tym razem potrawa dobra również dla tych, co nie mogą lub z założenia nie jedzą glutenu. Królowa mojej kuchni o tej porze roku i główna bohaterka dania- Panna Dynia Wspaniała (łoł, szaleję na jej punkcie :D ) jest słodkawa i świetnie komponuje się z ciepłym i wyrazistym smakiem imbiru i chilli. Z podanej

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zielono mi! 165

Jest pyszny, owocowy i słodki. Można go zrobić niezależnie od pory roku. Jest to ważne szczególnie teraz, kiedy na naszych stołach pojawiają się cięższe i bardziej zawiesiste potrawy. Koktajl jest świetnym dodatkiem do śniadania lub jako zdrowa przekąska ( przepitka chyba bardziej w tym wydaniu ;P ). Oprócz słodkich owoców zawiera również świeży szpinak, który wypycha nam szklankę po brzegi swoimi zdrowotnymi

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Dzbanek odporności 147

Jest z nami zawsze w chłodniejsze pory roku, a przede wszystkim w tych okresach, w których na każdym kroku czai się przeziębienie. Jeśli już nieszczęsne przeziębienie przyczai się tak dobrze, że nas dosięgnie....wtedy też z nami jest- w większej ilości :) Napar składa się z trzech składników...właściwie z czterech, jeśli wliczymy do tego wodę. Jest bardzo wyrazisty w smaku

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Multi-kulti 147

wielkanocnym przejedzeniu ( zaiste, kilka wieczności spędzę w piekle za obżarstwo) pora chwilę przystopować, chociaż wciąż chętnie sięgam po świąteczne pozostałości z lodówki. Żeby się nie zmarnowały, rzecz jasna. No i to wszystko jest takie pyszne! ;D I ciężko sobie odmówić, tego ostatniego kawałka mazurka, albo plasterka maminej pieczeni z cynamonem. A jeszcze ciężej pozbyć się później tych wszystkich nieprzyjemnych dolegliwości

Kuchnia w Słońcu Skąpana