najcenniejszych zabytków należą również cztery XV wieczne figury Ojców Kościoła umieszczone przy głównym ołtarzu. Udostępnione do zwiedzania krypty kryją między innymi relikwie świętej Urszuli oraz zbiór szat liturgicznych. W porze lunchu zaproponuję Wam również coś nietypowego, bo sklepy … z kanapkami. W Czechach bardzo popularne, znajdują się właściwie w każdym mieście. Sklep który miałam okazję odwiedzić przypominał nieco nasze sklepy
Garniec Magaliezasmakowało? Jak widać na zdjęciu, ze zwykłymi herbatnikami 😊 Może jednak podać go do świeżego pieczywa, czy też przełożyć nim ciasto. Lekko korzenny smak i zapach wspaniale pasują do przedświątecznej pory 😊 Składniki: 1 szklanka odciśniętego mocno z wody puree dyniowego 1 łyżka esencji waniliowej 6 łyżek syropu klonowego 2/3 łyżeczki mielonego cynamonu 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/4 łyżeczki mielonych goździków
Codzienna kuchnia niecodziennapieczenie z mamą świątecznych ciasteczek, dlatego też zawsze angażuję w to moją córeczkę. Kiedy w domu czuć już zapach pierniczków to znaczy, że Święta tuż-tuż:) Do tej pory zawsze ciasteczka choinkowe lukrowałam (np. jak te- klik) a w tym roku postanowiłam pobawić się masą cukrową. Użyłam białej masy kupionej w sklepie moja-cukiernia.pl i zabarwiłam ją barwnikami
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWigilii i Świąt pozostały zaledwie dwa tygodnie więc najwyższa pora zastanowić się jakie śledzie w tym roku będą na naszym świątecznym stole. Nie zawsze robię i podaję takie same. Muszą być obowiązkowo śledzie w oleju z cebulką bo to przysmak Żarłoczka, ale ja wolę śledzie po kaszubsku. Zrobię jeszcze jakieś inne, może właśnie takie z jabłkami i chrzanem? Są bardzo
Smaczna Pyzatrafiają do moich koktajli. Zimą podstawowym składnikiem jest jabłko i wymiennie sok z grejpfruta lub pomarańczy, które dostarczają mi dużą dawkę błonnika i witaminy C, tak niezbędnej o tej porze roku. Bazą tego koktajlu jest jabłko, sok z grejpfruta, sok z cytryny lub limonki i odrobina miodu, ewentualnie inny środek słodzący. Urozmaiceniem koktajlu jest ziarno chia oraz mielony młody jęczmień
Kuchcik gotujeSkładniki: puszka czerwonej fasoli, 1/2 pora, 1/2 puszki kukurydzy, 200g sera żółtego ( ja użyłam red leicester, ale może być inny ), sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u MonikiCzasami pakuję je w urocze opakowania i sprawiam radość osobom bliskim i dla znajomych. Kuszą swoją delikatnością, cudownym zapachem i idealnym połączeniem składników. Co prawda - sprawdzą się o każdej porze roku, ale jako na świąteczny wypiek - pasują jak najbardziej. Szczególnie pięknie wyglądają w uroczych papilotkach, które są do nabycia w PapilArt . (8 sztuk) 110g mąki pszennej 85g cukru
Di gotujesobie niedzielnego obiadu bez dodatków do mięs i ziemniaków. Ostatnio na moim stole królują buraczki . Jednak przychodzi też czas, że mam ochotę na coś lekkiego. Wtedy przygotowuję surówkę z pora . Tym razem jednak postawiłam na kapustę pekińską. Można z niej zrobić naprawdę kulinarne cuda. Używam jej do potrawki z kurczaka , nie raz wykorzystałam też kapustę pekińską do zupy . Surówkę
Pobite gary Barbaryjuż drugie moje "wypiekanie na śniadanie". Cebularze to bardzo pyszne drożdżówki wytrawne z cebulą, choć ja do tej pory trochę inaczej je piekłam. Ten przepis jest równie świetny, a dodatek maku podkręca wypiek. Trochę jedynie zmniejszyłam zawartość soli, gdyż używam jej niewiele. Zmieniłam również kształt i osypałam brzegi odrobiną maku, bo przepadam za takimi rantami obsypanymi ziarenkami
Gotuj Sam!pory chleb na zakwasie piekłam z różnymi ziarnami. Tym razem spróbowałam dodać sezamu, który tak lubię. Chlebek w tej wersji wszystkim zasmakował, mnie też :) Chleb żytni z sezamem 3 łyżki aktywnego zakwasu 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki otrębów żytnich 1/2 kg mąki pszennej (650) 1/2 kg mąki żytniej 1 łyżeczka soli 3 szklanki ciepłej wody (nie gorącej!) tłuszcz
Gotuj Sam!Jeszcze raz o botwince, tym razem ugotowanej na solidnym bulionie wołowym z dodatkiem ryżu. Zupa jest syta i w zupełności może nasycić Twój brzuszek w porze obiadu. Botwinka z ryżem i wkładką mięsną 1 pęczek botwinki 1,5 litr rosołu wołowego gotowane mięso z rosołu 8 łyżek ugotowanego ryżu sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka
Gotuj Sam!Dziś koniecznie mimo późnej pory muszę podać Wam przepis tego ciasta. Kilku osobom oobiecałam. Jest bardzo proste a zarazem smaczne. Można wykorzystać czarne jagody leśne, jak ja lub jagody kamczackie czy też borówki amerykańskie. Ciasto jagodowe bez pieczenia 500 ml leśnych jagód 500 ml kremówki 250 serka mascarpone 4 galaretki cytrynowe 250 g biszkopcików około 50 g obranych
Gotuj Sam!Dawno nie "Wypiekałam na śniadanie" i choć do tej pory nie udało mi się wypiec dobrego chleba na sodzie (nie lubię jej w chlebie) postanowiłam wypróbować podany przepis. W ostateczności będzie dla MG, któremu nie przeszkadza smak sody w pieczywie. Ciasto było dość kleiste dlatego przed ułożeniem na blaszce obtoczyłam kulę w mące razowej 2000. Poniżej cytuję
Gotuj Sam!pomarańczy WSZYSTKIE SKŁADNIKI na naleśniki umieść w misce i wymieszaj na gładką masę, odstaw na 20 minut, po tym czasie smaż naleśniki na rozgrzanej patelni na złoty kolor. PORA NA SYROP , rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wsyp cukier, skrop sokiem z cytryny, nie mieszaj. Cukier rozpuści się i zacznie rumienić, gdy będzie brązowy (ale nie spalony) dodaj
Kuchnia bezglutenowa Lolistosuję. Jest to suszony grzybek i już na talerz kleks gęstej śmietany. Wiele osób prosi o postne dania, takie na czas przedświąteczny. Ta zupa, na pewno pasuje do obecnej pory, każdy ją może do siebie dopasować indywidualnie i wedle własnych potrzeb komponować. Smacznego
Dieta moja pasja