pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 czerwonej cebuli ząbek czosnku 2 pomidory 6-7 pieczarek 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz zioła prowansalskie Dodatkowo: oliwa garść rukoliokoło 40 g tartej mozzarelli około 60g sera gorgonzola Przygotowanie: Mleko wlewamy do garnka, dodajemy 40g masła i zagotowujemy. Do gotującego się mleka(...)Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy 15-20 minut. Na wierzchu kółeczek ma powstać złota skórka. Przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kosteczkę. Pomidory wyparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulkę i czosnek. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli i smaki się
Mania Gotowaniamoment w roku. Ja jeszcze nie myślę o jesiennej szarudze i na moim blogu nie zobaczycie na razie potraw z dyni i grzybów! Będzie za to więcej przepisów z pomidorów, papryki i bakłażanów. Takich, jak moja dzisiejsza propozycja - briami , czyli grecki gulasz warzywny. Wiele krajów śródziemnomorskich ma w swoim repertuarze podobne dania. Najsławniejszym z nich jest francuski ratatouille(...)serem feta i podaje z chlebem. Ale możecie dodać więcej ziemniaków i chleb pominąć. Śmiało zmieniajcie proporcje warzyw - bakłażanów, cukinii i papryk - wedle swoim preferencji. Briami , pieczone warzywa po grecku na podstawie tego przepisu na 4-6 porcji czas przygotowania: 2 godz. Składniki: 4 ziemniaki 3 bakłażany 3-4 cukinie 2 papryki 2 cebule 3-4 pomidory
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki na dużą patelnie, dla 4-6 osób: 4 małe oscypki lub 20 dag wędzonego sera 10 dag chorizo 20 dag ryżu białego lub brązowego szklanka bulionu 50 dag fileta piersi kurczaka 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 czerwona papryka puszka pomidorów lub 2-3 świeże pomidory puszka papryki lub świeża kolba kukurydzy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki
Apetyczna babeczkazarumienienia. Szynkę oraz ser kroimy w drobną kosteczkę. W misce rozbełtujemy jajka, dodajemy do nich ser oraz szynkę, sól i pieprz. Z patelni zdejmujemy pokrojoną pieczarkę i przelewamy na nią jajka z dodatkami. Na wierzchu układamy pieczarki oraz pokrojonego w plasterki pomidora. Całość smażymy na małym ogniu, aż jajka się zetną. Omlet ściągamy z patelni i posypujemy pokrojoną natką pietruszki
Emcia Pichciteż oleju z pomidorków 2 łyżki startego grana padano lub parmezanu Do rozdrabniacza wrzucić suszone pomidory i ząbki czosnku, rozdrobnić. Następnie dodać listki bazylii oraz ziarna, ponownie rozdrobnić. Potem porcjami dodawać rukolę oraz olej, wszystko rozdrobnić. Na końcu dodać drobno starty ser i jeszcze raz włączyć rozdrabniacz aby składniki dobrze się wymieszały. Gotowe pesto przełożyć do słiczka i zalać oliwa
Monia miesza i gotujecytryny i pieprz - mieszamy. Teraz myjemy warzywa. Drę sałatę, układam na niej pokrojoną cebulę i pomidora. Czekam aż kurczak ostygnie. Czas na grzanki, kroję ciabatę w kromki, nasączam oliwą, smaruję czosnkiem i nakładam posiekaną w kostkę mozzarelle. Wstawiam do piekarnika, aż ser się rozpuści, a grzanka zarumieni. Na warzywach układam kurczaka, polewam sosem i posypuję grana padano. Smacznego! I troszkę
Brzuszki Łakomczuszkizielonej soczewicy z kaszą gryczaną i paluszkami serowymi. Składniki: - ok. 3,5 litra bulionu (do wyboru drobiowy lub warzywny) - 3 marchewki z bulionu - 2 cebule - 2 pomidory - 4 małe słodkie papryki (czerwone i żółte) - czosnek (jak zawsze daję sporo, więc ilość pozostawiam do wyboru) - por (młode części) - 1 łyżeczka mielonego pieprzu ziołowego - szczypta pieprzu syczuańskiego - gruboziarnista sól morska(...)winogron - ugotowana na sypko kasza gryczana (ilość zależy od potrzeb) Dodatkowo: - plauszki serowe z ciasta francuskiego - składniki na 8 szt.: - 1 opakowanie 375g gotowego ciasta francuskiego - 15 dag startego sera żółtego - 2 jajka (1 do sera, drugie do smarowania ciasta) - opcjonlnie papryka, sól, kminek Soczewicę płuczemy i zalewamy letnią wodą, pozostawiamy do namoczenia na godzinę. Kaszę gryczaną (użyłam w woreczkach
mojewypiekiinietylkoNa to danie natknąłem się przypadkiem w Internecie. Zaintrygowała mnie przede wszystkim nazwa, chociaż zdjęcie też było całkiem zachęcające. Są to po prostu dwa placki tortilli
Gotuj z Misiemjeść go na okrągło, w sumie szczerze powiem, że nie wiem, co pomidory mają takiego w sobie, ale nawet niejadki zjadają takie danie, zwykły makaron z sosem pomidorowym. Pamiętam w dzieciństwie, że jeden dzień w tygodniu mama zawsze przygotowywała makaron z sosem pomidorowym, bez mięsa, posypany serem, prostota, a wszyscy się nim zajadali z wielkim apetytem. Ja w domu(...)czosnek, dodać marchewkę i pieczarki i wszystko podsmażyć. Następnie dodać mięso, smażyć, aż nie będzie surowe. Dodać zioła, passatę pomidorową i 1/4 łyżeczki cukru. Cukier niesamowicie podkreśla smak pomidorów. Wszystko chwilę smażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp
dom-agi.plkawałki i wymieszać z ugotowaną soczewicą oraz kawałkami sera gorgonzola. Dołożyć krążki cebuli. Składniki sosu dobrze wymieszać, doprawić pieprzem i polać sałatkę. Prosciutto zwinąć w ruloniki i ułożyć na sałacie. Sałatka z ziemniaków, doskonała kolacja. Smaczna odmiana popularnej sałatki ziemniaczanej. Składniki. 2 ziemniaki 100g pieczonego (gotowanego)mięsa 10cm pora 1 pomidor sól, pieprz Sos. 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu(...)Ziemniaki ugotować w mundurkach. Mięsko pokroić w paseczki i dołożyć do ziemniaków. Obrać i pokroić w plastry, ostudzić. Posypać solą i pieprzem. Por pokroić w półplasterki, cienko. Sparzonego ,obranego pomidora pokroić w paski, bez gniazd nasiennych. Przygotować sos. Do miseczki włożyć majonez, dodać jogurt, następnie musztardę i wszystko wymieszać Sosem polać sałatkę i delikatnie wymieszać Posypać posiekanym szczypiorkiem odstawić
Kulinarny karnet Christopherapomidorysałata czerwona/biała cebulazielony ogórekpołowa serka fetabazyliapieprz kolorowysól lawendowaprzyprawa do sałatekSposób przygotowania:Warzywa myjemy. Ser feta kroimy na małe kwadraciki ( 0,5 x 0,5 ).Sałatę rwiemy na małe kawałki, wrzucamy do miski. Ogórek obieramy i kroimy również na małe kwadraty, pomidory kroimy w ćwiartki (jeżeli chcecie, możecie je wyparzyć i obrać ze skórki). Cebulę obieramy, wyparzamy
Słodkie Przyjemnościdużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę, czosnek, papryczkę. Dodajemy pokrojone pomidory, sól, pieprz i dusimy aż sos zgęstnieje. Następnie dodajemy przekrojone na pół oliwki i posiekaną bazylię. Makaron przekładamy do sosu i delikatnie mieszamy. Danie posypujemy startym serem i dekorujemy listkami bazylii.Smacznego
Oryginalny smakduchu slow food). Dodajemy delikatne składniki. Jeżeli robimy risotto z delikatnymi warzywami, np. pomidorami, groszkiem, czy dynią, to dodajemy je na ostatnie 10-5 minut gotowania risotto. Masło i parmezan. Na sam koniec dodajemy do risotto kawałeczki masła i starty ser Parmezan. Chodzi o uzyskanie finalnej kremowej konsystencji. Jeżeli macie skórkę od parmezanu, dorzućcie ją do risotto
Chilli Czosnek i Oliwadente. Na patelni podsmażamy cebulę, dokładamy tuńczyka z zalewą, dodajemy groszek (ok 3/4 puszki), suszone pomidory pokrojone w małe kawałki dolewamy śmietanę i czekam chwilę aby wszystko przeszło smakiem. Na talerz wykładamy makaron (żytni pasuje idealnie) na to sos, można posypać startym serem. Niesamowicie proste i bardzo dobre
Brzuszki Łakomczuszkioleju. Paprykę i cukinię umyć i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli. Po chwili dodać puszkę pomidorów i gotować sos do miękkości warzyw. Można podlać odrobiną wody. Przyprawić pieprzem i solą oraz posiekaną drobno bazylią. Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem. Można posypać startym serem. Smacznego
Ze smakiem i z pasją