plastikową kartą.Ciasto podsypujemy stale mąką.Uformowane gniocchi wrzucamy partiami do gotującej się wody.Gdy kopytka wypłyną, po ok. 2 minutach odcedzamy do lodowatej wody, lub do sosu np pomidorowego lub wrzucamy na rozgrzane masło jako dodatek do np gulaszu.Jeżeli jednak mamy zamiar je zjeść póżniej, to po odcedzeniu z lodowatej wody warto jest naoliwić dłonie i "przeczesać" kopytka palcami
Pasje Jolkidużych oczkach. Wrzucamy do naszego wywaru, dajemy grubo mielony pieprz w ilości mniejszej niż połowa łyżeczki. Gotujemy jeszcze 10 minut. Kroimy i dodajemy odcedzone warzywa, 2 łyżki sosu pomidorowego lub 1 pomidora pokrojonego w kostkę. Posypujemy świeżym koperkiem lub natką pietruszki. I to jest wszystko. Smacznego. CMOKJa podaje do zupki filety z dorsza usmażone na gorącym oleju, lekko posolone
Pasje Jolkizostała z roladek, ale jak nie masz, też jest ok) kroimy na kawałki.Obrzynki ze schabu smażymy na gorącej patelni, dodajemy po chwili warzywa, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i ząbek czosnku,chwilę podsmażamy po czym wlewamy nasz wywar grzybowy.Jak nie masz skrawków, to podsmaż same warzywa, dodaj koncentrat,czosnek i wywar.Zalej tym wszystkim roladki, dodatkowo wlej dwie szklanki wody
Pasje Jolkipizza jaką chcecie, dodatki dowolne :)Składniki :0,5 kg mąki8 g drożdży instant lub 15 g świeżychłyżeczka cukrułyżeczka soli2 łyżki oleju lub oliwykubek ciepłej wody ok.300 mlulubione dodatki: sos pomidorowy, cebula, czosnek, żółty ser, pieczarki, papryka, salami itp.przyprawy do pizzy: oregano, bazylia, majeranek, rozmarynprzejdź do przepisu
w kuchni i w ogrodzietalerzu, dodajemy przyprawy. Przyprawy według własnego gustu i upodobań. Ja dodaję pieprz czarny i ostatnio nowo odkrytą przeze mnie przyprawę z Kamisu "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią ". Mocno pomidorowy smak został przełamany w niej nutką czosnku i bazylii. Ma również bardzo ciekawy wygląd, czerwone paseczki suszonych pomidorów, kremowe kawałki suszonego czosnku i szczypta ciemnozielonej suszonej bazylii. Mieszamy wszystko widelcem
Parowar FacetaOd czasu do czasu przygotowuję taką zapiekankę, jest smaczna i sycąca. Znika bardzo szybko a to o czymś świadczy :)Składniki:30 dkg pieczarek30 dkg szynki0,5
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaMoże na zdjęciu nie wyglądają te śledzie za pięknie, ale w smaku jak dla mnie są świetne :) Mama dostała przepis od koleżanki i postanowiłyśmy je
charlotte gotujeDziś zapraszam Was na domowy fast food w wersji wegetariańskiej. Burgery wyszły mi wyjątkowo pyszne, szkoda tylko, że zastała mnie ciemność przy robieniu zdjęć. Ale liczę
Mienta blogpomidorowy chyba lubią wszyscy :) A sos cygański to taka jego "dobitniejsza" smakowo odmiana. Podany z makaronem stanowi pełnowartościowe danie obiadowe i ... to jakie smaczne danie!Składniki na sos:1 kg pomidorów1 czerwona papryka1 cebulaoliwa z oliwek2 ząbki czosnkusólpieprzcukierostra paprykasłodka paprykałyżka kwaśnej śmietanyDodatkowo:pełnoziarnisty makaronpokrojone 3 korniszonyWykonanie:Pomidory wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem, po czym obieramy ze skórki i kroimy
Walijskie Pichceniespaghetti? :) Czasem im mniej składników, tym pyszniej!Składniki (2 porcje)1/2 opakowania makaronu do spaghetti (u mnie pełnoziarnisty)1 puszka pomidorów1 duża cebula1 ząbek czosnku250g mięsa mielonego2 łyżki przecieru pomidorowego (lub koncentratu) 5 czarnych oliwekparmezan do posypania2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, papryka słodka/ostra, dużo bazylii, czosnek granulowany, majeranekPrzygotowanie:Sos:W jednym garnku na oliwie podsmażamy 1/2 posiekany
Kitchens Alphabetogniu.Na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Przekładamy na talerz, a na patelnię wrzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Smażymy do zarumienienia. Ciasto wałkujemy na stolnicy, kładziemy wystudzony sos pomidorowy, kiełbasę, cebulę, oliwki oraz ser.Pieczemy ok. 25-30 minut.Ma ktoś ochotę na taką francuską odmianę? :) a jakie było Wasze najdziwniejsze połączenie na pizzy? :)A oto przyrząd do robienia potrawy Raclette
Kitchens Alphabetkiełki fasoli MUNG, 1/3 słoika,- przyprawy: pieprz czarny, papryka ostra, papryka słodka,- sos sojowy - uwaga: bezglutenowcy omijają szerokim łukiem,- miód: łyżka,- czosnek. duża główka,- olej,- 4 pomidory / ewentualnie przecier pomidorowy,O GRZYBKACH, FASOLI, PRZYPRAWACH I INNYCH SKŁADNIKACH POCZYTAĆ MOŻECIE TUTAJ: kliknij, TU TEŻ KUPIĆ MOŻNA ZARÓWNO ORIENTALNE, JAK I POLSKIE "ELEMENTY OBOWIĄZKOWE". POLECAMY. Grzybki (i reszta) od Skworu dostarczone
Wypisz WymalujMieszamy. Jeśli trzeba mocniej doprawiamy.7. Zwijamy gołąbki - na liść kapusty, kopiasta łyżka farszu. Gołąbki układamy ściśle (1 przy 2) w wyłożonym liśćmi garze.8. Do pozostałego wywaru dodajemy przecier pomidorowy (najlepiej domowy lub z kartonu). Doprawiamy pieprzem czarnym.9. Zalewamy gołąbki. Nie przesadzamy, bo wykipi. Przykrywamy je liśćmi. Wstawiamy do piekarnika.10. Wypiekamy około 2,5 godziny bez wiatraka! 250 stopni
Wypisz WymalujKto powiedział, że wykwintne smaki rodzą się w bólach, w długotrwałych i pracochłonnych okolicznościach owianych nutką kulinarnego dramatyzmu? Kto powiedział, że jeśli chcemy uraczyć gości czymś
Wypisz Wymaluj