pomidorowa - 2000 przepisów (strona:104/134)

Pęczotto z ekologicznym pęczakiem jęczmiennym Symbio 179

odżywczych. Polecam wprowadzić go i do Waszego menu, na pewno wyjdzie to na zdrowie. :-)200g ekologicznej kaszy jęczmiennej pęczak Symbio1 średnia cebula1/3 szklanki białego, wytrawnego wina3 łyżeczki ekologicznego koncentratu pomidorowego Symbio1/2 pęczka pietruszki sól, pieprzolej, woda1. Cebulę kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju.2. Kiedy cebula się zeszkli, wsypujemy pęczak, podsmażamy przez 2 minuty, po czym wlewamy białe wino i mieszając

Szefowa kuchni
BIGOS TRADYCYJNY Z KISZONEJ KAPUSTY 191

olej – 2 łyżki* dobrej jakości kiełbasa np. podwawelska – ok. 150 g* łopatka wieprzowa – 200 g* boczek – ok. 50 g* czerwone wino – 50 ml* koncentrat pomidorowy – 2 łyżki* suszone grzyby – 2 szt* suszone śliwki – 2 szt* liść laurowy – 2 szt* ziele angielskie – 4 szt* kminek – 1 szczypta* majeranek

Ostra na Słodko
Jagnięcina z warzywnym gulaszem 194

wrzenia, można lekko rozgnieść pomidory widelcem. Zdjąć z ognia. Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją Do misy wolnowaru nałożyć składniki w następującej kolejności: mięso, 1/2 porcji sosu pomidorowego, ziemniaki,  fasolka, bakłażan, cukinia. Każdą warstwę doprawić solą i pieprzem. Całość przykryć resztą sosu pomidorowo - cebulowego,  na wierzchu ułożyć liście laurowe. Wlać bulion, nastawić program 2 (high

Stare Gary
Zimowa zupa z wołowiną 216

kapusty3 średnie ziemniaki1 czerwona papryka50 g tłuszczu (użyłam smalcu)garść świeżej pietruszki + trochę do przybrania2 litry bulionu wołowego (miałam wywar na baranich kościach)ew. 2-3 łyżki przecieru pomidorowego (dodajemy jeśli pomidory nie dadzą zupie czerwonego zabarwienia)Przyprawy:2 łyżeczki słodkiej papryki2 łyżeczki pieprzu ziołowego2 łyżeczki kolendry1 łyżeczka soligwiazdka anyżuew. zyra (doczytałam w internecie ,że to kmin rzymski, jeżeli

Stare Gary
Zupa z cieciorką i chorizo - w wolnowarze 186

oliwę, wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu ok 5 min, aż zacznie się rumienić. Dodać czosnek i chorizo i smażyć kolejne 2 minuty. Wmieszać paprykę, tymianek, bulion, przecier pomidorowy, zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Do misy wolnowaru włożyć ziemniaki i ciecierzycę. Wlać gorący bulion z dodatkami,przykryć i gotować na programie

Stare Gary
Policzki wołowe w winie 262

samym naczyniu obsmażyć boczek i cebulę , ok 3 minut, mieszając. Dodać zachowaną marynatę, doprowadzić do wrzenia zbierając z dna osad po smażeniu. Dodać bulion, koncentrat pomidorowy, policzki wołowe razem z sokami, dokładnie wymieszać. Dodać marchew i odcedzone z marynaty zioła i przyprawy  i owoce. Przykryć i wstawić do piekarnika na 3 i1/2 godziny. Po tym czasie sprawdzić czy mięso

Stare Gary
Fasolka nie po bretońsku ;) 172

polecam dużego 'Pięknego Jasia'. Może być też fasola z puszki, i jeżeli trzymacie się moich proporcji, to w tym wypadku z 2 puszek.** zamiast pomidorów można dodać koncentrat pomidorowy

Kraina Miodem Płynąca
G... Gnocchi pomodoro&mięso mielone&mozarella 264

czyli rodzaj włoskich klusek, których tradycyjny, ziemniaczany smak kojarzy się z naszymi kopytkami. Podaje się je z przeróżnymi sosami. Ja postawiłam na klasykę czyli bardzo czosnkowy i bazyliowy sos pomidorowy z mięsem mielonym. Proste, a jakie pyszne!Składniki:1 opakowanie gnocchi (u mnie smak naturalny)1 puszka pomidorów z puszki1 duża cebula2 ząbki czosnku1 łyżka masła3 plastry mozarelli 1 łyżka

Kitchens Alphabet
Zupa rybna i przygotowanie bulionu rybnego 310

miękkościfilety z dorsza pozbawić skóry,pokroić w dużą kostkę,pozbawić ewentualnych ości.Skropić sokiem z cytryny,posolić ,odstawićgdy warzywa są miękkie do wywaru dołożyć pokrojonego dorsza,łyżkę koncentratu pomidorowego,zamieszać,doprowadzić zupę do wrzenia .Zdjąć garnek z ognia,odstawić na kilka minut ,by dorsz doszedłzahartować śmietanę i połączyć z zupąna talerzach posypać natką zielonej pietruszki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
R... Ryba po grecku! 418

wynikają z tego takie dobre rezultaty :)Składniki (wszystko zależy od osób oraz formy)2 duże marchewki1/2 pora1 duża papryka czerwona 1 duża cebula1 szklanka wody1 łyżeczka cukru1 słoiczek koncentratu pomidorowego 3 filety bez ości (mrożona lub nie, ale raczej łosoś się do tego nie nadaje, zostawcie go na tatar!) 1 łyżka oleju rzepakowego1 łyżka masła1/2 cytryny2 łyżki mąkikawałek folii aluminiowejsól

Kitchens Alphabet
Moja rybka nie tylko świąteczna 483

Rybę po grecku serwuję nie tylko na kolację wigilijną. Lubimy bardzo i często pojawia się jako piątkowy obiad. Jest to moja wersja, ryba jest smażona i

NA MOIM TALERZU
DOMOWY MAKARON ORKISZOWY 283

taki na mące pszennej, był pyszny, dzisiaj dostosowałam przepis do mąki orkiszowej i wyszedł cudowny, o delikatnym orzechowym aromacie, idealny do domowego rosołu (cienki) lub do sosów (gruby) np. pomidorowego. Ale rewelacyjnie smakuje również sam z niewielkim dodatkiem masła. Ja przygotowywałam od razu z podwójnej porcji (składniki podaję na jedną), moja rodzinka uwielbia wszelakie makarony więc jedna porcja byłaby

Smaczne Zdrowe
Schab duszony w pomidorach a`la pizza 205

nadziewany sliwka- to klasyk,ale kazdy nowy przepis urozmaica nasze menu i nie czyni je monotonnym. Oto propozycja na schabowego w pomidorach.Schabowe sa mieciutkie, bardzo kruche,po prostu pyszne.Sezon pomidorowy w pelni,wiec przepis jak najbardziej na czasie.Ja co prawda uzylam pomidorow z puszki,ale swieze swietnie je zastapia.Skladniki ( na 6 porcji)80 dkg schabu bez koscipuszka krojonych pomidorow

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczona cukinia z pomidorami i brzoskwinią 183

minut.Cukinia powinna pozostac al dente.Przed podaniem posypac swiezo startym parmezanem.Jarzynki mozna przygotowac od razu wiecej i zuzyc na drugi dzien.Resztki przelozyc do garnuszka dodac 2 lyzki koncentratu pomidorowego i 3-4 lyzki wody lub bulionu oraz spora szczypte cukru.Podrzewac pod przykryciem.Swietne do makaronu lub ryzu albo kaszy.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bigos polski-najlepszy 183

smak nadaja zeberka,niestety nie dostalam.Wielokrotnie odgrzewany i mocno schladzany bigos jest jeszcze lepszy niz swiezy.Podawac z pieczywem lub puree ziemniaczanym.Uwagi:Bigos mozna zrobic na samej kiszonej kapuscie.Zamiast przecieru pomidorowego mozna dodac powidel sliwkowych lub suszonych sliwek.Mozna rowniez dodac ,jesli ktos lubi szklanke czerwonego wina

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!