sosy do sałatek...mniam Składniki: 500g. mięsa mielonego drobiowego chudego najlepiej z filetu Plasterek dość gruby sera feta o najmniejszej zawartości tłuszczu 3 łyżki kukurydzy Sos pomidorowy: tj zmiksowane pomidory, czosnek i mnóstwo przypraw 1 Cukinia 1/2 pora Garść oliwek czarnych Przyprawa do mięsa mielonego Knorr Fetę kruszymy, dodajemy kukurydze, mięso mielone i przyprawy...mieszamy a następnie
NaKońcuJęzykaobsmaż je na złoto ze wszystkich stron. W tym czasie pokrój papryki w paski. Gdy kurczak ładnie się zezłoci, dodaj do niego paprykę, resztę czosnku oraz sos pomidorowy z patelni. Dopraw solą i pieprzem, dolej czerwone wino i duś pod przykryciem przez ok. 1 godz., od czasu do czasu mieszając. Gotowego kurczaka posyp natką pietruszki i podawaj z chlebem
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki (na 1 porcję - zdjęcie):Ciasto:1 puszka (280 g) kukurydzy1 jajko 1,5 łyżki (15 g) mąki pełnoziarnistej 3/4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (5 g)przyprawy: sól, kolendra (do pół łyżeczki), kurkuma (pół łyżeczki), chili (do pół łyżeczki) [wedle uznania można więcej/mniej, na pierwszy raz bym nie przesadzała i zobaczyła czy na przyszłość można dosypać więcej przypraw :) ]do smażenia
Malowane smakiemciecierzycy 1 średni patison 1/2 dyni piżmowej 3-4 niewielkie ziemniaki 2 marchewki 1 duża cebula 1/2 szklanki białego wina 1/2 szklanki bulionu warzywnego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 3 ziarenka pieprzu 1 płaska łyżka suszonego majeranku Ciecierzycę moczę przez noc, a następnie gotuję do miękkości. Warzywa obieram - marchewki kroję w półplaterki
W kuchni Karmel-itkimięsem mielonym. Tym razem postanowiłam przyrządzić ją bez mięsa, za to z ogromną ilością przeróżnych warzyw... Wyszło pysznie, zdrowo i kolorowo;) Składniki:250g makaronu lazania, słoik (350g) domowego sosu pomidorowego (ewentualnie kupny), 1/2 cukinii, marchewka, cebula, 350g białych szparagów, puszka czerwonej fasoli, 4 łyżki mrożonego szpinaku, 200g mozarelli, sól, pieprz, 2 łyżki oleju rzepakowego.Przygotowanie Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić
Z miłości do słodkościSKŁADNIKI 1/2 kg filetów np. dorsza czy morszczuka 4 marchewki 2 pietruszki 1 duża cebula 1 por (biała część) kawałek selera 2/3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g) sól, pieprz 1 łyżeczka czerwonej papryki po 1/2 łyżeczki oregano i bazylii 1 łyżeczka cukru 3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka mąki, olej do smażenia PRZYGOTOWANIE
Moje Kuchenne Rewelacjedodałem do moździerza, uzupełniając je łyżeczką ziaren kminu rzymskiego, łyżeczką papryki ostrej i łyżeczką papryki słodkiej. Tym razem nie dodawałem cynamonu. Całość utarłem na proszek i dodałem do sosu pomidorowego. Dolałem do niego również 300 ml wody. Całość gotowałem na małym ogniu przez około 30 minut, aż do odparowania wody i uzyskania lekko gęstego sosu. Pod koniec przygotowywania sosu wyjąłem
Wyprawy kulinarneniemal całkowitego odparowania płynu. Po tym czasie nałożyłem ryż do foremki (ja użyłem w tym charakterze kieliszka do martini) i ułożyłem go na środku talerza. Dookoła wylałem sos pomidorowy, na którym ułożyłem kawałki kurczaka. Całość udekorowałem listkami świeżej kolendry
Wyprawy kulinarnepewni czy odpowiednio doprawiliście farsz a nie chcecie próbować surowego mięsa, usmażcie małą kuleczkę z farszu na patelni i spróbujcie. Na zdjęciach zabrakło pomidorów i papryki, więc dodaliśmy koncentratu pomidorowego. 3. CIASTO (5 min): Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąki, oleju, soli i letniej wody. Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji, w miarę potrzeby dodajemy trochę mąki lub wody (jeśli się
Nerds KitchenSkładniki: 1 pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę 1 mała cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 3 pomidory bez skórki, pokrojone w kostkę 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki chili pół łyżeczki papryki ostrej pół łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka sosu tabasco 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii szczypta soli
My Culinary ArtDodajemy kumin, kolendrę i mieszamy. Dodajemy mięso, doprawiamy papryką ostrą, jalapeno, cayenne i szczyptą soli. Smażymy do momentu, gdy mięso nie będzie już surowe. 2. Do mięsa dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę. Dokładnie mieszamy. Całość dusimy około 7 minut. 3. Dodajemy mieszankę Pudliszki i smażymy jeszcze 1 minutę, ściągamy z ognia. Wrzucamy pokrojony w kostkę pomidor i dokładnie mieszamy
My Culinary ArtTakim oto szybkim, prostym, a jednocześnie przepysznym daniem ugościła mnie moja mamusia :) Mimo że dokładnie widzisz co jest na talerzu, smak i tak jest zadziwiający. Sos pomidorowy przenika w głąb cukinii, nadając jej wyjątkowy smak, a świeża bazylia dodaje całości charakteru. Zapraszam do wypróbowania ! Składniki (2 porcje): 1 cukinia 2 pomidory 1 cebula 1 ząbek czosnku zioła włoskie świeża poszatkowana
My Culinary Artplasterków ananasa Kilka plasterków chudej drobiowej wędliny Ok 250g żółtego sera Ketchup Ciasto przygotujemy według tego przepisu. Jako sos posłuży nam ketchup posypany oregano. Można również użyć sosu pomidorowego. Wszystkie owoce kroimy: banana i brzoskwinie w plasterki, a ananasa na mniejsze kawałki. Wędline drzemy lub kroimy na mniejsze części. Ser ścieramy na tarce. Rozwałkowane ciasto polewamy sosem i układamy
Kolizje Smakówsłoiki 200 mlSkładniki: 5 czerwonych papryk 2 bakłażany 4 ząbki czosnku oliwy tyle, żeby przykryła dno garnka 2 papryczki chilli 3 łyżki octu z białego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, cukier do smaku Przygotowanie: Papryki przekroiłam na połowy i usunęłam gniazda nasienne. Bakłażany pokroiłam wzdłuż na ćwiartki. Papryki, bakłażany i nieobrane ząbki czosnku umieściłam na blasze i wstawiłam
Chilli Czosnek i Oliwanierówne. Rozwałkowane ciasto na papierze do pieczenia przeniosłam na prostokątną blachę. Pomidory pokroiłam w plastry, i zgodnie ze wskazówkami z oryginału, rozłożyłam na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar pomidorowego soku. Na cieście rozsmarowałam pesto, zostawiając ok. 3-4 cm nieposmarowanego ciasta na brzegach. Na pesto rozłożyłam pomidory, a następnie nałożyłam brzegi ciasta na nadzienie tworząc ozdobną "ramkę" dla widocznego
Chilli Czosnek i Oliwa