ciut pulchniejsze bardziej podchodzące pod naleśniki)Składniki na farsz: 1 pierś z kurczaka średniej wielkości ulubione zioła do marynaty 1 papryka czerwonaok. 8 szt. pomidorków koktajlowych 450 g bobu ( świeży lub mrożony)1 duża łyżka serka mascarpone 1 kostka żółtego serka topionego 1/3 papryczki chilli przyprawy Sposób przyrządzenia:Wodę połączyć z mąką(...)żeby nie stwardniały przed napełnieniem farszem. Filety z kurczaka kilka godzin wcześniej zamarynować w ulubionych ziołach. U mnie tym razem świeży tymianek i czosnek. Paprykę pokroić w kostkę, pomidorki na pół i razem z kurczakiem smażyć ok. 10 min na małym ogniu. Bób wcześniej ugotować w osolonej wodzie, obrać ze skórki, połączyć z warzywami i mięsem.Dołożyć serek mascarpone
pieprzny smaczekŻeby każdy obiad nie był monotonny, warto poeksperymentować z surówkami i innymi dodatkami. Dziś u mnie gościła do obiadu sałatka z roszponki, pomidorków i cebuli. Nawet teraz o niej myśląc cieknie mi ślinka :-)Składniki:1 opakowanie (125 g) roszponki2 duże pomidory1 średnia cebula1 łyżka majonezu (opcjonalnie jogurt grecki)pieprz i sólświeża bazyliaopcjonalnie zioła prowansalskieWykonanie:Do miski włożyć umytą roszponkę(...)Pomidorki pokroić w kawałki i dołożyć do roszponki. Cebulkę pokroić na cienkie półksiężyce i rozdzielając je rękoma dołożyć do pozostałych składników. Dodać majonez, kilka rozdrobnionych listków bazylii, ewentualnie posypać ziołami prowansalskimi. Całość przyprawić opcjonalnie solą i pieprzem i wymieszać. Warto, by sałatka przegryzła się choć przez 20-30 minut. Ale jeśli nie masz czasu na wcześniejsze
Anielska Kuchnia AniRewelacyjna na śniadanie, do pracy, na kolację czy też na imprezę. Tak szybko jak się ją robi, tak szybko i znika :) Polecam.Zaczynamy: Składniki:rukola1 jajko ugotowane na twardo6 pomidorków koktailowych lub 1 duży1 ogórek kiszonyszczypiorekprzyprawy ( szczypta bazylii, suszonego czosnku, pietruszki, pieprzu) 1-2 łyżki oliwy z oliwekWykonanie:Do miski dajemy rukolę, kroimy pomidorki na pół, ogórki w talarki
Smaki EdytyWitajcie :) dzisiaj zapraszam na roladki troszkę inaczej :)Przygotowałam je z piersi z kurczaka nadziewane serem mozzarellą i suszonymi pomidorkami .Mięsko jest przepyszne i soczyste , połączenie mozzarelli z suszonymi pomidorkami zalewanymi oliwą z ziołami daje niesamowity smak i aromat :)Składniki ;2, 3 piersi z kurczaka1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju sól selerowa Skworcu Bazylia suszona SkworcuPieprz zielony
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki (na 5 tartaletek):1 mała cebulaokoło 70 g makaronu „Czarniecki” świderek1 gruby plasterek boczku1/2 małej czerwonej papryki1 jajko2 łyżki startego parmezanu100 g słodkiej śmietanki 18%5 pomidorków koktajlowychplasterek masłasólpieprzPrzygotowanie:Makaron ugotować al dente, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Boczek i cebulkę drobno pokroić i przyrumienić na maśle. Paprykę umyć, osuszyć, drobno posiekać i przełożyć do miseczki. Dodać(...)wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Foremki do tartaletek wysmarować delikatnie masłem. Ugotowane świderki przyciąć i ostrożnie ustawiać we wgłębienia boków tartaletek. Na środek każdej foremki położyć umytego i osuszonego pomidorka koktajlowego. Tartaletki wypełniać przygotowaną masą, uważając aby nie ruszać makaronu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i zapiekać przez około 12-15 minut, aż się przyrumienią.Smacznego
Oryginalny smaksobie jakąś sałateczkę. Ta powstała w wyniku połączenia tego co akurat było pod ręką. Jak dla mnie- bomba i smaku i witaminek.Składniki:2 garście mieszanki sałat 5 pomidorków koktajlowych12 oliwek nadzianych pastą paprykowąpół żółtej papryki4 suszone pomidory z oleju10 kostek sera feta1/3 szklanki zalewy- oleju po suszonych pomidorachpieprz ziołowy Kamisoregano KamisWykonanie:Sałaty wykładamy na talerz, pomidorki przekrawamy
Z Majeczką w kuchnipizzę ;)Składniki:1 3/4 szkl.maki1/2 szkl.wodyćwiartka kostki drożdzy1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki cukru2 łyżki olejudodatki;keczup pomidorowy pudliszki do pizzy-ok.4 łyżek100g sera wiórki ementaler+gouda10 plastrów szynkikilka pomidorków koktajlowychpuszka kukurydzyPrzyprawa do pizzy sycylijskiej KamisWykonanie:Wodę podgrzewamy. Z połowy wody,2 łyżek mąki,soli i cukru,i drożdzy rozkruszonych robimy rozczyn,odstawiamy do wyrośnięcia.Do miski wsypujemy reszte mąki(...)dokładanie mieszamy,wyrabiamy ciasto.Cienko rozwałkowujemy.Rozwałkowane ciasto przycinamy na kształ serca smarujemy keczupem pudliszki,na nim układamy pokrojoną w paseczki szynkę,posypujemy serem, wykładamy kukurydzę, układamy przekojone na pół pomidorki, posypujemy przypawą Kamis..Zapiekamy ok.10minut w rozgrzanym do 170 st piekarniku
Z Majeczką w kuchniPodać ją można na wiele sposobów, ale smak jest zawsze ten sam :) Zawsze tak samo pyszna :) UwielbiamSkładniki:1 ser mozzarellakilka pomidorków koktajlowychkilka listków bazyliisól morska z pieprzem Kamisbazylia suszona Kamis- 2 łyżeczki2 łyżki oliwy z oliwekWykonanie:Ser kroimy w plastry, układamy na talerzu, przekładamy listkami bazylii, pomidorki przekrajamy na pół. też układamy na talerzu. Do oliwy dodajemy sól z pieprzem
Z Majeczką w kuchnidyni,orzeszkami pinia. Przepyszna! Świetnie smakuje tez do czosnkowej bagietki jako samodzielne danieSkładniki:opakowanie mieszanki sałat z rukolą15 kostek sera fetaop. chrupiącej sałatki Bakalland- prażony mix:słonecznik,dynia,pinia15 pomidorków koktajlowychpęczek rzodkiewkigarść kiełków lucernysos:3 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki soku z cytrynypieprz czarny sól morska ziołowa KamisWykonanie:Do salaterki przekładamy sałaty, rzodkiewki pokrojone w plasterki, połówki pomidorków koktajlowych
Z Majeczką w kuchniwieczorne chwile przed tv dziś wcinam taką sałatke z kurczakiem. To bedzie moja kolacja, próbowaliście?Składniki:opakowanie miksu sałat z rukolą 30 dag piersi z kurczaka pól granata kilka pomidorków koktajlowych łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy 1 łyżka mioduWykonanie:Piers kurczaka oprószamy solą i pieprzem , obsmażamy na rumiano na patelni. Gotowe kroimy w plastry. Na talerz wykładamy miks(...)sałat, układamy piersi kurczaka. Posypujemy owocem granatu, układamy połowki pomidorków. Sok z cytryny mieszamy z miodem i oliwą, polewamy sałatkę
Z Majeczką w kuchnibazyliowego, dodać sok z limonki, sól i wszystko ugniatamy na gładka masę. Bagietkę po wyjęciu z piekarnika smarujemy przeciśniętym czosnkiem, a potem na bagietkę nakładamy pastę z awokado, sardynki, pomidorki koktajlowe i listek bazylii. Na koniec dodajemy pieprzu do smaku i tyle!***** We cut baguette into slices (average thickness), we spread baguette with olive oil and we bake
Projekty ze smakiemWszystkie składniki wymieszać i włożyć do marynaty pokrojonego w paski kurczaka. Odstawić na 0,5 godziny.Warzywa cebulki, paprykę, marchew, szczypior i ogórek pokroić w paski. Pieczarki w plasterki, a pomidorki koktajlowe przekroić na połowę.Makaron ryżowy włożyć do wrzątku i po 3 minutach odcedzić na sicie.Smażenie na woku. Zaczynamy od jego rozgrzania, następnie dodajemy odrobinę oleju i smażymy około(...)minuty, pozostały czosnek, imbir, cebulki i pieczarki. Przełożyć do miski.Następnie usmażyć paski zamarynowanego kurczaka, marchewkę i paprykę i również przełożyć do miski. Na koniec warzywa miękkie pomidorki i ogórek. Dokładamy do warzyw i kurczaka i dodajemy makaron. Całość wymieszać.Z żółtka usmażyć omlet, pokroić w cienkie paseczki.Usmażonego kurczaka z warzywami rozłożyć na talerzu, na wierzch położyć paseczki omleta
Kulinarny karnet Christopherasałata rzymska i parmezan. W wersji z kurczakiem może stanowić smaczne i sycące danie. Składniki:2 główki sałaty rzymskiej2 duże piersi z kurczaka1 łyżeczka tymianku1 łyżeczka oregano250 g pomidorków koktajlowych3 kromki chleba2 łyżki startego parmezanu2 łyżki oliwy z oliwekłyżka masłasól i pieprzSos:6 filecików anchois2 ząbki czosnku1 łyżeczka musztardy Dijon1 łyżka soku z cytryny3 łyżki majonezu4 łyżki białego wytrawnego(...)Anchois i czosnek drobno siekamy, przekładamy do miseczki. Dodajemy resztę składników i bardzo dokładnie mieszamy. Sałatę rzymską myjemy, odsączamy z wody i przekładamy na talerz. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i układamy pokrojone w plastry mięso. Wszystko polewamy sosem, posypujemy grzankami i parmezanem.Smacznego
Oryginalny smakSmaczna sałatka nie wymagająca dużo czasu. Prosta i kolorowa.Składniki:100 g wędzonego łososia100 g białego koziego sera8 pomidorków koktajlowychokoło 60 g roszponkiDressing:5 łyżek oliwy z oliwek1 łyżeczka musztardy francuskiej1 łyżeczka miodu1 łyżka soku z cytrynysól, pieprzPrzygotowanie:Roszponkę myjemy, osuszamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy pokrojone na ćwiartki (mniejsze na pół) pomidorki koktajlowe i pokrojony w kostkę kozi
Oryginalny smakKocham pomidory miłością bezgraniczną...cały rok i pod każdą postacią: w zupie, sosie, sałatce, na kanapce...dlatego też co najmniej 2-3 razy w
Walijskie Pichcenie