pomidorki - 2000 przepisów (strona:67/134)

Sałatka z kaszy kuskus 260

gotowa. Napęczniały kuskus trzykrotnie zwiększa swoją objętość. Weźcie to pod uwagę zabierając się do przyrządzania sałatki z kaszy kuskus.   Składniki:                          - ok. 1,5 szklanki kuskus- 1/3 ogórka szklarniowego- 250g pomidorków koktajlowych- ½ żółtej papryki- pęczek szczypiorku- 2 ząbki czosnku- skórka starta z 1 cytryny- sok z połowy cytryny- sól- pieprz- olej z orzechów włoskich Zagotować w czajniku wodę. Odmierzyć pożądaną(...)powyżej kaszy). Przykryć pokrywką i odstawić na ok. 8 -10 minut. Zdjąć pokrywkę i widelcem rozpulchnić kaszę, przełożyć do miski. Pokroić w kostkę obranego ogórka, paprykę, czosnek. Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki, posiekać szczypiorek. Wszystkie składniki dodać do kaszy (nie trzeba czekać, aż ostygnie). Dokładnie umyć i wyparzyć cytrynę, zetrzeć z niej skórkę i dodać wraz z sokiem do miski

mojewypiekiinietylko
Łosoś w cieście francuskim 167

posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia, przygotować sałatkę z poniższych składników:- mix sałat- czosnek- 1 pomarańcza- pomidorki koktajlowe- sól- oliwa z oliwekUmytą i ususzoną sałatę skropić sokiem z pomarańczy, dodać posiekany drobno czosnek, połówki pomidorków koktajlowych, fileciki z pomarańczy, sól, oliwę z oliwek, lekko wymieszać.Wyjąć upieczonego

mojewypiekiinietylko
Wiosenna sałatka z wędzonej makreli 279

jajka ugotowane na twardo- pęczek szczypiorku- 1 nieduża czerwona cebula- kawałek młodego pora- 4 łyżki kukurydzy- skórka z cytryny, 1 łyżka soku- kilka gałązek świeżej kolendry- kilka pomidorków koktajlowych- sól, pieprz- olej sezamowy Z makreli zdejmujemy skórę, wybieramy ości i dzielimy na kawałki, odkładamy (makrela zostanie dodana na samym końcu, aby zachować strukturę ryby). Jajka kroimy w kostkę, dodajemy(...)szczypiorek. Solimy, oprószamy pieprzem, dodajemy paseczki skórki cytrynowej, 1 łyżkę soku z cytryny. Sałatkę mieszamy. Dodajemy kawałki makreli, skrapiamy olejem sezamowym, delikatnie łączymy składniki. Posypujemy posiekaną kolendrą. Podajemy przybraną pomidorkami koktajlowymi ze świeżą bagietką lub… z czym kto lubi.   Wiosenna sałatka z wędzonej makreli należy do moich ulubionych. Idealnie się nadaje na śniadanie, czy kolację. A przy tym jest lekka

mojewypiekiinietylko
Bakłażany faszerowane mięsem 256

Składniki: - 2 średnie bakłażany- 600g mięsa mielonego z drobiu  (zmieliłam 2 piersi z kurczaka)- 1 cebula- kilka szt. dymki- 4 ząbki czosnku- kawałek czerwonej papryki- 2 pomidory- kilka pomidorków koktajlowych- 150 g startej mozarelli- sól, pieprz- oregano- olej rzepakowyUmyte bakłażany przekrajamy wzdłuż na połówki (ogonki zostawiamy). Łyżką wydrążamy środek, pozostawiając ok. 1/2cm od skórki. Miąższ kroimy na kawałki i przekładamy(...)pieprzem, posypujemy oregano, dodajemy obrane, pokrojone pomidory i dymkę. Smażymy jeszcze przez 5 minut. Podpieczone połówki bakłażanów faszerujemy mięsem i posypujemy startą mozarellą. Wkładamy jeszcze do piekarnika, razem z pomidorkami koktajlowymi, na ok. 10 minut, aż ser się rozpuści i podrumieni. Bakłażany faszerowane podałam z dodatkiem ryżu. Do takich potraw, moim zdaniem, nawet nie potrzeba zachęcać. Stanowią syty

mojewypiekiinietylko
Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów – Sałatka piknikowa z makaronem risini 229

makaronem risini  idealnie pasuje na piknik.   Składniki: - makaron Risini (w kształcie ziarenek ryżu)- 2 pieczone filety z kurczaka- 1 świeży ogórek- 1 papryka czerwona- 1 papryka pomarańczowa- kolorowe pomidorki koktajlowe- szczypior- sok z 1 limonki- skórka z cytryny- wino ryżowe Mirin- olej sezamowy- sól morska- świeżo mielony pieprz kolorowy  Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą i dokładnie(...)osączamy na sicie. Przekładamy do dużej miski. Pieczone filety drobiowe  kroimy w plasterki, dodajemy do makaronu. Kolejno dodajemy umyty i częściowo obrany, drobno pokrojony ogórek, szczypior – mieszamy. Dodajemy umyte pomidorki – w całości. Papryki wydrążamy i wykrajamy gwiazdki (można użyć małych foremek, ja niestety nie miałam i użyłam skalpela). Gwiazdki odkładamy (dodamy na samym końcu), resztki papryk możemy pokroić

mojewypiekiinietylko
Omlet muślinowy z porem, pomidorem i zieloną cebulką 217

przepis na omlet muślinowy z porem, pomidorem i zieloną cebulką? Nazwa brzmi zachęcająco, wygląd… chyba też.     Składniki: - 2 jajka- 3 łyżki śmietanki kremówki- 2 łyżki masła- por- pomidorki koktajlowe- zielona cebulka- różowa sól himalajska       Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. W drugim naczyniu ubijamy żółtka ze śmietanką, aż się spieni masa. W rondelku rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Kroimy(...)podsmażamy, odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę masła. Do masy żółtkowej stopniowo dodajemy pianę z białek i bardzo delikatnie łączymy składniki. Masę wylewamy na rozgrzane masło, posypujemy porem, układamy pomidorki pokrojone na ćwiartki. Smażymy, nie mieszając, do chwili, aż się zetną brzegi i omlet zacznie się przesuwać na patelni. Wstawiamy pod dobrze rozgrzany grill na 5 minut (lub do piekarnika

mojewypiekiinietylko
Pasta z jajek i jogurtu 240

Składniki: - 9 jaj ugotowanych na twardo- 2 łyżki jogurtu greckiego - 1 łyżeczka musztardy (dałam Dijon)- różowa sól himalajska- świeżo mielony pieprz- zielona cebulka- papryka słodka w proszku (opcjonalnie)Dodatkowo:- pomidorki koktajlowe    Jajka kroimy na cząstki i miksujemy w blenderze. Dodajemy musztardę i jogurt – ponownie miksujemy. Dodajemy drobno posiekaną zieloną cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem – mieszamy. Możemy dodać trochę słodkiej papryki(...)proszku. Podajemy z dodatkiem pomidorków koktajlowych (może też być rzodkiewka, czy ogórek, co kto lubi), świeżym pieczywem… i nie tylko. Wszelkie pasty idealnie się sprawdzają do kolacji, czy śniadania. Nie wymagają wielu składników, ani dużego nakładu pracy, a stanowią pyszną odmianę i alternatywę dla znudzonych wędlinami. Pasta z jajek i jogurtu jest puszysta, delikatna i mało kaloryczna. Może być podana

mojewypiekiinietylko
Kurczak generał z warzywami 344

kurczak o wadze 1,5kg- sól morska- świeżo zmielony pieprz- papryka słodka w proszku- papryka wędzona w proszku- olej- gałązka świeżego rozmarynu- warzywa: ziemniaki, marchew, cebula biała,  cebula czerwona, pomidorki koktajlowe (można  jeszcze dodać, co kto lubi)- butelka 0,5 l piwa (gatunek ulubiony)      Kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dokładnie nacieramy (wewnątrz i na zewnątrz) olejem(...)pieczenia mieszamy warzywa i co 30 minut wsypujemy do butelki trochę soli (aby piwo wypływało). Dodatkowo kurczaka polewamy odlanym piwem. Na 10 minut przed końcem pieczenia do warzyw dokładamy pomidorki koktajlowe (skropione olejem i oprószone solą). Po wyjęciu z piekarnika kurczaka ostrożnie zdejmujemy z butelki i pozostawiamy na 8-10 minut, zanim go pokroimy.Kurczak generał z warzywami, to naprawdę proste

mojewypiekiinietylko
Tofu sezamowe na boczniakach 184

oraz pokrojony czosnek i por. Chwilę smażymy, a następnie wlewamy 2 łyżki wina, mieszamy ok. 2-3 minuty, do wyparowania wina.  Tofu podajemy na boczniakach, z dodatkiem ryżu i pomidorków śliwkowych.Zachęcając do wypróbowania potrawy z tofu należy wspomnieć o jednej rzeczy. Tofu naturalne, samo w sobie nie ma smaku. Dopiero marynata, piecznie i dodatki sprawiają, że całe danie jest(...)bardzo aromatyczne. Proszę również nie mylić tofu z fetą, bo absolutnie nie ma z nią nic wspólnego. Tofu sezamowe na boczniakach, z dodatkiem ryżu i pomidorków śliwkowych (to nie tylko ozdoba talerza) smakuje wybornie. Smacznego.  Wydrukuj przepisThe post Tofu sezamowe na boczniakach appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Sałatka z pieczoną ciecierzycą i kurczakiem 261

puszka kukurydzy- ok. 40g mielonych migdałów- olej arachidowy- por (młode części)- 1 czerwona cebula- 1 ząbek czosnku- kilka łyżek majonezu- tyle samo jogurtu, co majonezu- różowa sól himalajska- 10 pomidorków koktajlowych- świeża bazylia i koperek do przybrania  Ciecierzycę, fasolę, kukurydzę płuczemy i dokładnie osączamy. Wszystko wsypujemy, obok siebie, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy olejem arachidowym. Ciecierzycę(...)wierzchu układamy pozostałe plastry mięsa  i pokrywamy pozostałym sosem majonezowo jogurtowym wymieszanym ze startym (na tarce jarzynowej) ząbkiem czosnku. Układamy cebulę pokrojoną w cienkie plasterki, pozostały por oraz  pomidorki koktajlowe. Ozdabiamy bazylią i koperkiem.Sałatka z pieczoną ciecierzycą i kurczakiem nie jest przepisem, na którym trzeba się wzorować. Traktujcie ją jedynie jako podpowiedź, czy inspirację do wykorzystania w jadłospisie ciecierzycy

mojewypiekiinietylko
Potrawka z kurczaka 387

nią zajadała :)                     Zapraszam :)  Składniki :Około 600 g piersi z kurczaka 3 duże marchewkiKawałek pora1/2 słoiczka suszonych pomidorków w oleju5 ogórków korniszonychSos pieczeniowy Winiary VegetaPrzyprawa naturalna PiątnicaPrzyprawa do kurczaka PiątnicaPieprz ziołowy Piątnica  Wykonanie;Piersi umyć i pokroić w paseczki .Marchew umyć obrać i zetrzeć na tarce(...)jarzynowej o dużych oczkach.Pora pokroić w pół talarki.Ogórki pokroić w kostkę.W rondlu rozgrzać troszkę oliwy, wrzucić kurczaka  marchewkę, por , pomidorki .Dodać przyprawy i chwilę wszystko podsmażyć.Dolać około 2 szklanek  wody lub bulionu warzywnego  i dusić do miękkości .  Jeśli woda za szybko odparuje a mięso będzie jeszcze twarde to dolejcie wody lub bulionu

Sama słodycz i szczypta chili
Guacamole z pomidorami 216

czosnkiem i pomidorami. Można zajadać jak sałatkę, można podać z grzankami. W każdym wydaniu dobre. Polecam.składniki2 dojrzałe awokado1 pomidor lub 6 - 8 pomidorków koktajlowych1/2 czerwonej cebuliząbek czosnkuspora garść świeżej kolendryoliwa z oliweksok z 1/4 cytryny lub 1/2 limonki (lub więcej, do smaku)odrobina chili - świeże lub płatkisól, pieprzprzygotowanie:Pomidory umyć i osuszyć. Jeżeli używamy(...)normalnego pomidora, usunąć pestki i sok, jeżeli mamy małe pomidorki np koktajlowe, wystarczy je drobno pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać , kolendrę posiekać. Przekroić każde awokado na pół, usunąć pestki wyjąć miąższ. Włożyć awokado do miski, skropić cytryną,  rozgnieść widelcem  - nie powinno być całkiem gładkie. Wymieszać z posiekaną cebulą i kolendrą, dodać pomidory. Doprawić oliwą

Stare Gary
Sałatka z bryndzą i suszonymi śliwkami 199

Składniki:Dowolna sałata (u mnie mix)Kilka pomidorków koktajlowychKilka suszonych śliwek np. węgierskichPołowa zielonego ogórka2 rzodkiewki Opakowanie sera bryndzaKilka oliwek Pestki dyniDowolny sos u mnie winegret Listki bazyliiSałatę i warzywa myjemy. Najpierw na talerzu rozkładamy sałatę, następnie kolejno: pokrojony ogórek, pomidorki, rzodkiewki, oliwki, bryndzę, prażone pestki dyni na suchej patelni, suszone śliwkami. Sałatę polewamy dowolnym, ulubionym sosem. Sałatka

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z grillowaną cukinią 203

Długo kręciłam się po kuchni, ponieważ miałam "pypcia" na coś dobrego, w końcu zaczęłam działaći wyszła super sałatka! Składniki na 2 porcje:2 małe cukiniiopakowanie pomidorków koktajlowych5 małych ogórków małosolnych1 duża cebulakulka mozzarelliopakowanie sera typu fetasos balsamiczny (albo inny sos na bazie octu winnego)zioła prowansalskiesól, pieprzoliwa z oliwekCukinie kroimy wzdłuż i łyżką wyciągamy(...)ciężkostrawne). Następnie kroimy cukinię w półksiężyce. Rozgrzewamy patelnię grillową z dodatkiem oliwy i smażymy na niej cukinie posoloną i oprószoną ziołami prowansalskimi. W tym czasie pomidorki kroimy na połówki a ogórki w plasterki. Sery kroimy w kostkę. Na patelni smażymy także piórka cebuli. Gdy cukinię usmażymy z obu stron to układamy ją na talerzu

Bon Appetit Małgorzaty
Krem z pieczonych pomidorów z serem pleśniowym 204

Cały rok czekam na pomidorki z działki i na wszelakie zupy z ich udziałem. Zupa z pieczonych pomidorów ma całkiem inny smak niż krem ze świeżych pomidorów. Warto wypróbować szczególnie z ulubionym serem pleśniowym.Składniki:kilogram pomidorówpól litra bulionu z włoszczyznygłówka czosnkuoliwa z oliwektymianekrozmarynbazyliasól, pieprzkawałek sera pleśniowego u mnie lazurowy Pomidory myjemy, osuszamy i przekrawamy na ósemki. Blasze do pieczenia(...)posypujemy je ziołami: tymiankiem, rozmarynem oraz bazylią. Ścinamy wierzch z całej główki czosnku (jak czosnek się upiecze łatwo będzie wycisnąć czosnek). Pieczemy około godziny w 160 stopniach C. Aż pomidorki się pomarszczą. Następnie studzimy pomidory a potem zdejmujemy z nich skórki. Do gotującego bulionu dodajemy obrane pomidory, zioła oraz wyciskamy upieczony  czosnek. Chwilę gotujemy wszystko razem a potem miksujemy

Bon Appetit Małgorzaty