Przygotowuję w ciągu całego roku różne rzeczy żeby ją zapełnić - kilka różnych dżemów , konfitury , galaretki i powidła . Kiszę ogórki i kalafiora . Robię domowy ketchup , chutneje i zamykam w słoiki pomidory na sos czy zupę. Znajdziecie też jakieś sałatki warzywne , pikle no i oczywiście grzyby - różne gatunki w różnych odsłonach. Po przynajmniej kilka słoiczków z rodzaju tych letnich i jesiennych skarbów
Smaczna Pyzasałatkę dostałam od mojej koleżanki i teraz przekazuje ją Wam bo jest świetna :) Składniki: - 250 g kaszy pęczak - 120 g ziaren słonecznika - 1 opakowanie sera feta - 1 słoik suszonych pomidorów - 1 pęczek szparagów Przygotowanie: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, szparagi gotujemy 3 minuty również w osolonej wodzie i po ostudzeniu kroimy, pomidorki oraz fetę kroimy
Zainspirowana w kuchniliście sałąty pekińskiej 2 ogórki małosolne 3 jajka 6 pomidorków koktailowych 3-4 łyzki jogurtu naturalnego pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Sałatę kroimy, dodajemy jajka, ogórki I pomidory przekrojone na pół. Robimy sos: Wszystkie składniki - jogurt, pieprz I sok z cytryny mieszamy. Sos dodajemy do naszej sałatki - mieszamy . Sałatka gotowa. Smacznego :) * o jajkach
Smaki Edytynieskomplikowaną, ale jakże pyszną sałatkę warzywną, którą satysfakcjonująco można zapchać się na kolację . Składniki na porcję 1-osobową: 2 grubsze plastry wędliny z kurczaka (60g) 1 mały pomidor lub kilka koktajlowych (60g) kawałek papryki czerwonej (50g) 2 łyżki kukurydzy z puszki (50g) 6 grubszych plastrów świeżego ogórka (50g) 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Grunt to przepis!dziś propozycja, która z powodzeniem uświetni wielkanocny stół! Nie tylko świeżo i kolorowo wygląda ale raczy nasze podniebienia wyjątkowym smakiem szynki parmeńskiej, prażonych ziaren słonecznika, soczystych pomidorów, intrygujących ciemnych oliwek i delikatnej mozzarelli. Pomysłem podzieliła się ze mną Iza - kreatorka dobrego smaku i estetycznej wizualizacji potraw a jednocześnie moja bardzo, bardzo, bardzo
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaczas do lodówki a następnie grillujemy na rozgrzanym ruszcie. Do mięska idealnie komponuje się lekka sałatka z kilku liści lodowej sałaty, garści rukoli, pokrojonych w kostkę (ćwiartkę) pomidorów i czerwonej cebuli, skropiona aromatyzowaną oliwą z oliwek. I chociaż to grill, a skoro grill to głównie piwo, to jednak do tej propozycji polecam lampkę białego, półwytrwanego winka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasuszonych pomidorach przyszedł czas na pieczoną paprykę pakowaną do słoików na zimę. Recepturę, która okazała się banalnie prosta, znalazłam w necie, a konkretniej na blogu: Cuda i Cudeńka - autorka co prawda proponuje papryczkę na bieżące zajadanie - myślę jednak, że po niewielkiej modyfikacji z powodzeniem powinna przeleżakować w spiżarni (no chyba, że zostanie skonsumowana poza konkursem przez Paprykowych Skrytożerców;)) Pieczona
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDzieliłam się już z Wami radością ze swoich pomidorowych, pierwszych a na dodatek nie spodziewanych zbiorów:) Dzięki nim mogłam zrobić prawdziwie swoje zimowe przetwory: sałatkę z zielonych pomidorów i słoiczki suszonych w zalewie z oliwy i ziół. Ale na tym nie koniec! Dziś dołączyły jeszcze słoiczki z marynowanymi pomidorkami koktajlowymi - przepis znalazłam w internecie poszukając kulinarnej inspiracji na sprawdzonych
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamiłośników serów) Deska serów Karmelizowana gruszka z żurawiną dobre wino Menu na "proszony" obiad Propozycja I Zupa grzybowa na białym winie Drobiowe sakiewki z mozzarellą i suszonymi pomidorami mała przerwa i czas na pyszną kawę serwowaną z: Włoskie tiramisu Propozycja II Zupa krem ze świeżego ogórka Sznycel wieprzowy z oscypkiem w sosie serowo-grzybowym po małej
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałazwinąć formując roladę. Zawinąć w folię aluminiową i piec w nagarzanym do 200 stopni piekarniku około 30 minut. Rolada doskonale smakuje na zimno podawana z domowymi, suszonymi pomidorami i domowym chlebkiem typu włoskiego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSpodobało mi się to pieczenie chleba. Po pierwszym udanym eksperymencie, tj. włoskim chlebie z bazylią, czarnuszką i suszonymi pomidorami przyszedł czas na drugi - tym razem z boczkiem i papryczką chilli. Przepis pochodzi z bloga: Słodki Kompromis . Nie jest pracochłonny, nie wymaga też długiego leżakowania - raptem 2 godziny! Warto wypróbować. Chociażby dla chrupiącej skórki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDomowy, pachnący bazylią, oregano, czosnkiem czy kminkiem tudzież "okraszony" dodatkiem boczku, papryczki czy suszonych pomidorów chlebek smakujemy od niedawna. Ale domowe, pyszne do niego dodatki to już niemal nasza tradycja. Są bezkonkurencyjne w starciu ze "sklepowymi" zakupionymi na stoiskach z wędlinami. Świeżość, zapach, smak i gwarancja jakości - czegóż chcieć więcej? Dziś podzielę się pomysłem na domowy klops. Jego dodatkowe
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładodatkowe kilogramy, bo są niewielkie i lekkie - zapraszam na kolejną, szybką propozycję mini roladek z placków tortilli:) Roladki z tortilli Składniki: placki tortilli (użyłam gotowych z suszonymi pomidorami i bazylią, przepis na samodzielne wykonanie tradycyjnych placków znajdziecie TUTAJ ) chudy twaróg ( lub feta light) serek śmietankowy (np.ziołowy) plastry szynki z indyka papryka konserwowa rukola (lub inna zieleninka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaRoladki z tortilli Sałatka z salami i suszonym pomidorem Rybka w brzoskwini coś na ciepło
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakulinarnych eksperymentów mojego najmłodszego dziecka, które podczas mojego krótkiego wyjazdu służbowego i nieobecności w domowej kuchni przejęło w niej stery, serwując mini roladki z szynki, serka fromage i pomidorów. Fajne, prawda
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała