jesienną aurą. Z kominów już buchają szare kłęby, powietrze pachnie dymem. Jedna jesień to prawdziwe szaleństwo w kuchni. Jabłka, gruszki, dynie, cukinie, kabaczki, śliwki, ziemniaki, marchew, bataty, odmiany późniejszych pomidorów, buraki... Można by wymieniać i wymieniać bez końca! Ale ja postawiłam na jabłka. W oryginalnym przepisie "musztarda" ta przyrządzana jest z gruszek. Jednakże, mając kilka kilogramów dorodnych jabłek i nieodpartą
W kuchni Karmel-itkisiebie (ciasto urośnie). Jajo rozbełtuję i wszystkie porcje smaruję nim z wierzchu. Wkładam do piekarnika. Piekę prze 20-30 minut, aż wierzch ciasta będzie pięknie zrumieniony. Podaję z pomidorami lub dobrą surówką. SMACZNEGO ! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkisokiem, co to latem powstawał przy upale w małej kuchni. Ale także z zapachem cynamonu, korzennych przypraw i różnością składników. Dynie, kabaczki, cukinie, ziemniaki, bataty, marchew, papryka, późniejsze odmiany pomidorów, jabłka i gruszki. Prawdziwa rozkosz dla tych, którym kuchnia sprawia przyjemność i urozmaica tę szarość dnia codziennego. Zapraszam więc na placek z jabłkami. Delikatny, puszysty, pachnący cynamonem. W oryginale zamiast
W kuchni Karmel-itkiwszystkim odpowiadają. Są takie przyprawy, które o zawrót głowy przyprawiają. Bądź o mdłości. Są takie smaki, których unikamy. Najczęściej ich nie znamy. To jak z dziećmi - nie lubią szpinaku, pomidorów, innych warzyw czy potraw, póki nie skosztują. "Nie znoszę krewetek". "Dlaczego?". Bo nie znam. Krewetki już poznałam i się od razu w nich "zakochałam". Niestety tylko ja, w moim domu
W kuchni Karmel-itkioraz samopoczucia. Musimy jednak pamiętać, żeby nie popaść w skrajność :) Link do artykułu: http://kobieta.onet.pl/zdrowie/psychologia/ortoreksja-ciemna-strona-zdrowego-odzywiania/j41mz Dzisiejszy przepis jest moim małym eksperymentem. Nigdy wcześniej nie łączyłam wędzonej ryby z pomidorami i jogurtem. Połączenie okazało się udane, a potrawa wyszła bardzo smaczna :) PENNE Z WĘDZONĄ MAKRELĄ (składniki na 1 solidną porcję lub 2 mniejsze) - makaron penne pełnoziarnisty - pół wędzonej makreli
Zgrabne Gotowaniezawinięciem tortilli - niebawem dodam na bloga post z poradnikiem! ŚNIADANIOWY WRAP - 1 placek tortilli pełnoziarnistej - kremowy serek, np. Philadelphia - liść sałaty lodowej - plasterek wędliny drobiowej - plasterek sera żółtego - plasterek pomidora Tortillę posmarować na środku kremowym serkiem i ułożyć na nim wszystkie składniki. Zawinąć tortillę, uciskając nadzienie. Przekroić na pół, włożyć do pudełka i gotowe
Zgrabne Gotowaniejuż za polskim świeżym chlebkiem z masłem :) Ale jakoś radzić sobie trzeba. Moje typowe śniadanie wygląda tak: wafle ryżowe z odtłuszczonym serkiem philadephia, sałatą lodową, "szynką" z indyka i pomidorem lub innymi warzywami. Czasem zdarza mi się wyskoczyć do bufetu śniadaniowego na typowe amerykańskie pancakes. Jeśli chodzi o przekąski to posmakowały mi bardzo popularne w USA precle. Zamierzam
Zgrabne Gotowaniewszystkich składnikach :) Mam nadzieję, że i Wam to śniadanie przypadnie do gustu. BUŁKA Z JAJKIEM SADZONYM Składniki: - bułka wieloziarnista lub grahamka - jajko - twarożek - plasterek wędliny - liść sałaty - plasterek pomidora - szczypiorek Oczywiście wybór składników to kwestia gustu, najważniejsze jest przecież jajko :) Przepis jest banalnie prosty, jajko sadzone usmażyć na kropli oliwy z oliwek rozsmarowanej na powierzchni patelni. Przygotować kanapkę
Zgrabne Gotowaniechciałam krótko podsumować ten pierwszy, wspaniały rok. W ciągu tego roku mój blog został oglądany aż 145 tys. razy! Spośród 83 wpisów, najchętniej oglądaliście: 1. Zupa krem z pomidorów 2. Spaghetti z tuńczykiem 3. Tarta z kurczakiem, pieczarkami i warzywami 4. Sałatka z wędzonym kurczakiem 5. Sałatka z kurczakiem, ryżem i ananasem Jeżeli wśród
Zgrabne Gotowaniewysmarowanym masłem. Na to wylać kremówkę i po wierzchu posypać żółtym serem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni, 25-30 minut. SAŁATKA "MOJA IMPROWIZACJA Z RUKOLĄ": 2 garście rukoli 1 pomidor 1/2 ogórka szczypiorek sos sałatkowy Grecki Knorr Sos sałatkowy robimy wg przepisu na opakowaniu, warzywa układamy warstwami na talerzu, po wierzchu polewamy sosem Greckim. SMACZNEGO
Blondynka Gotujemieszamy i na koniec zalewamy śmietanką kremówką, podgrzewając do momentu powstania aksamitnego sosu. Po dodaniu wszystkiego danie powiększa swoją objętość trzykrotnie ;) Całość posypałam świeżym tymiankiem, a obok poukładałam cząstki pomidora. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujesałatce jest to co lubię. Smakowo bardzo dobra i chyba to jest najważniejsze, a do tego kolorowa jak lubię. Składniki: 2 garście roszponki 1 mała garstka rukoli 1 pomidor 1 ogórek 1 malutki pęczek szczypiorku 1 awokado 1 owoc granatu Grecki sos sałatkowy Knorr Wykonanie: Wszystkie składniki umyć, osuszyć, pokroić i ułożyć na dwóch talerzach. Sos rozrobić wg przepisu
Blondynka Gotujeinny drobno starty twardy ser, orzeszki piniowe i sól. Istnieje jeszcze druga odmiana pesto, która w przeciwieństwie do odmiany standardowej pesto alla genovese zawiera suszone na słońcu pomidory i nazywa się pesto alla siciliana. Pesto serwowany jest do chleba, makaronu, sałaty, sera i innych dań. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku. We Włoszech
Blondynka Gotujeprowansalska Kamis mieszanka ognista w młynku Kamis świeżo zmielony pieprz czarny Kamis kilka listków świeżego oregano słodka papryka w proszku Kamis Sałatka: 2-3 łyżki oleju rzepakowego Biooil suszone pomidory z bazylią i czosnkiem sól prowansalska 7 listków mięty pomarańczowej kilkanaście listków różnych sałat kilka listków rukoli 1 mała cebulka dymka ze szczypiorem kawałek świeżego ogórka 3 rzodkiewki
Blondynka Gotujerozmarynu olej rzepakowy Biooil przyprawa do grilla pikantna Kamis sól czosnkowa z ziołami Kamis Dodatkowo: 1 mała papryka czerwona 4 większe listki mięty pomarańczowej kawałek ogórka zielonego 1/2 dużego pomidora szczypior, malutki pęczek kilka listków szpinaku garść miksu sałat garść rukoli 1 mała czerwona cebulka 4 placki tortilli Sos czosnkowy - improwizowany: mały jogurt naturalny 3-4 ząbki czosnku sól czosnkowa
Blondynka Gotuje