Domowa warzywna pasta bulionowa 227ziaren czarnego pieprzu kilka łodyżek świeżego lubczyku kilka gałązek rozmarynu pęczek natki pietruszki 1/2 pęczka koperku 500 g marchwi 200 g selera 100 g białej części pora 200 g pomidorów bez skórki 5 g czosnku 200 g soli morskiej 20 g oleju rzepakowego 70 ml wody Wykonanie: Liście laurowe, ziele, grzyby i pieprz tłuczemy w moździerzu albo miksujemy. Zioła drobno
Kulinarne przygody Gatity
Rozgrzewająca zupa z soczewicy z karmelizowaną cebulą 300grochową zupę-krem czy rozgrzewający krem z kalafiora z chili . Rozgrzewająca zupa z soczewicy z karmelizowaną cebulą Składniki: 280 g soczewicy 400 g pokrojonych pomidorów z puszki 3 spore ziemniaki pokrojone w kostkę 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka mielonego kuminu 1/2 łyżki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki harrisy w proszku 1,2 litra wody
Kulinarne przygody Gatity
Mięsna uczta w warszawskim Bydło i poidło 241śliwkowe z orzechami, powidła agrestowe z imbirem, sos barnaise); jeden wybrany dodatek do steka (frytki domowe, cukinia w tempurze, sałatka domowa, szpinak blanszowany, ziemniaki pieczone pod sezamem, plastry pomidorów i cebuli pod powidłem domowym); a na deser sernik z powidłem. Sashimi Cukinia w tempurze, z tyłu blanszowany szpinak Do steków wybraliśmy cukinię smażoną w tempurze, była chrupiąca, delikatna
Kulinarne przygody Gatity
Spaghetti w sosie śmietanowymi z pulpecikami i brokułami 259jakiś czas lubię urozmaicić makaronowe menu i wymyślić coś nowego. Tak też zrobiłam teraz, przy okazji degustowania nowego makaronu Malma. Robiłam już wcześniej pupleciki w sosie z pieczonych pomidorów , teraz przyszła więc pora na zmianę koloru sosu na biały, czyli sos śmietanowy z pulpecikami i bardzo zdrowymi brokułami. Spaghetti w sosie śmietanowymi z pulpecikami Składniki: 500 g schabu wieprzowego
Kulinarne przygody Gatity
Merluza a la mediterránea, czyli morszczuk po śródziemnomorsku 237piórka, czosnek w drobną kostkę i szklimy na gorącej oliwie. Następnie dolewamy wino, czekamy aż lekko odparuje i wlewamy przecier pomidorowy. Oliwki kroimy na pół i dorzucamy do pomidorów, wszystko dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Sos solimy i pieprzymy, zdejmujemy z ognia, dodajemy natkę i mieszamy. Rybę solimy i pieprzymy
Kulinarne przygody Gatity
Chłodnik z botwinki z zakwasem buraczanym 244Eksperyment się udał zarówno smakowo, jak i wizualnie ! Widzicie ten piękny kolor ? :-) Na blogu znajdziecie też inne przepisy na chłodniki: Chłodnik pomidorowy Chłodnik: pomidory ogórek Gazpacho, hiszpański chłodnik Zielony chłodnik z fetą Chłodnik ogórkowy Chłodnik z botwinki z zakwasem buraczanym Składniki: 1 duży pęczek botwinki 1 zielony ogórek szklarniowy starty na grubej
Kulinarne przygody Gatity
Warsztaty kulinarne z makaronem Malma 221Sycylijczyk. Jestem ogromną wielbicielką makaronu, więc muszę przyznać, że temat warsztatów mnie bardzo ucieszył. W trakcie warsztatów przygotowaliśmy spaghetti z polędwicą cielęcą, świeżymi pomidorami i bazylią, penne z zielonymi szparagami i sosem z mascarpone, a na deser zrobiliśmy krem na bazie mascarpone z owocami leśnymi. W międzyczasie Andrea opowiadał
Kulinarne przygody Gatity
Szpinakowy chłodnik z olejem rzepakowym 241oknem upały, więc pora nieco schłodzić się od środka ! Moja propozycja to szpinakowy chłodnik z olejem rzepakowym. Do tej pory robiłam różne chłodniki: chłodnik: pomidory ogórek , gazpacho: hiszpański chłodnik , zielony chłodnik z fetą czy też chłodnik ogórkowy , ale muszę powiedzieć, że ten bardzo pozytywnie zaskoczył mnie swoim smakiem. Robi się go szybko i nie wymaga
Kulinarne przygody Gatity
Chłodnik z pieczonych buraków 206dodatkiem fety. Pieczone buraki możemy tez wykorzystać do przygotowania pure . A tutaj lista innych propozycji na letni chłodnik, które znajdziecie na blogu: chłodnik: pomidory ogórek gazpacho: hiszpański chłodnik zielony chłodnik z fetą chłodnik ogórkowy szpinakowy chłodnik chłodnik z botwinki z zakwasem buraczanym Chłodnik z pieczonych buraków Składniki: 700 g buraków
Kulinarne przygody Gatity
Chłodnik z pieczonych buraków z fetą 231przepis jak upiec buraki oraz przepis na inny buraczany chłodnik . A tutaj lista innych propozycji na letni chłodnik, które znajdziecie na blogu: chłodnik: pomidory ogórek gazpacho: hiszpański chłodnik zielony chłodnik z fetą chłodnik ogórkowy szpinakowy chłodnik chłodnik z botwinki z zakwasem buraczanym Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść
Kulinarne przygody Gatity
Zielone gnocchi 195będzie każdy inny prosty sos. Tutaj mała ściągawka: Pesto z buraka liściowego Mangold Bazyliowe pesto Sos śmietanowy z szynką i gorgonzolą Sos szpinakowy do makaronu Sos z pieczonych pomidorów Sos pomidorowy do makaronu Pesto z rukoli z bazylią Pesto z natki pietruszki i orzeszków Szpinakowe pesto Szybki sos pomidorowy do makaronu Najprostszy sos serowy do makaronu Jeśli przygotujesz
Kulinarne przygody Gatity
Lekcja gotowania z Dobrą wołowiną i Grzegorzem Łapanowskim 294blogu pojawi się kilka dań inspirowanych wtorkowymi warsztatami, a tym czasem zapraszam na krótką relację fotograficzną. Chili con carne z łaty wołowej z salsą i pieczonymi pomidorami Klasyczny steak z antrykotu z masłem miso Beef bourgunion z karkówki z pure z fioletowych ziemniaków Stir fry ze skrzydła wołowego z pęczakiem Długo pieczone żeberka z konfiturą
Kulinarne przygody Gatity
Ajwar, pasta z pieczonych warzyw 235pieczonych warzyw: papryki i bakłażana. Potrawa ta wywodzi się z kuchni bałkańskiej i różni się nieco swoim składem w zależności od regionu. Moja dzisiejsza propozycja nie zawiera na przykład pomidorów. Równie dobrze smakuje na ciepło, jaki na zimno. Możemy ją robić na bieżąco, albo zawekować w słoikach, żeby pozostała z nami na dłużej. Jest doskonała do wszystkich mięs
Kulinarne przygody Gatity
Makaron z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym 410piersi z kurczaka lub 1 duża 250-300 g makaronu tagiatelle 150-200 g kurek 60 g startego parmezanu ½ papryczki chili 1 mała czerwona cebula około 7-8 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 2 garści rukoli 250 ml śmietany 18% 2 jajka sól, pieprz bazylia, oregano, papryka słodka, tymianek, majeranek olej do smażenia lub masło Przygotowanie: Na początku musimy dobrze
Mania Gotowania
Pstrąg z grilla 209czosnek, polać oilwą i położyć łyżeczkę masła. 5. Szczelnie zawiniętą w folię rybę piec na grillu przez około 25 minut. 6. Podawać z ulubionymi, prostymi dodatkami takimi jak pomidory, ogórki gruntowe, sałata z sosem miodowo musztardowym... Bieżniki / DUKA
Matka Żywicielka