dużą ilością warzyw. Tym razem tradycyjny przepis zmodyfikowałam dodając boczek i ogórki konserwowe. Składniki: cukinia 2 papryki 250 g boczku wędzonego 2 cebule 4-5 ogórków konserwowych puszka pomidorów sól, pieprz bazylia, oregano, papryka ostra Przygotowanie Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Dodajemy posiekaną cebulę, po chwili paprykę i cukinię pokrojoną w kostkę. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy zmiksowane pomidory
e-PrzepisyKulinarneOsobiście uwielbiam ich produkty i śmiało mogę Wam je polecić. Dzisiaj przepis z jednym z nich. Składniki na 6-8 porcji. Składniki: - 1 dynia makaronowa (2-3kg) - 400g pomidorów krojonych (lub 2 puszki) - 200g BIO tofu wędzonego Polsoja - 1 papryka - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - 1 łyżka oleju kokosowego, rzepakowego - 0,5 łyżeczki suszonego oregano - 0,5 łyżeczki suszonego(...)miękkość za pomocą widelca. Jeżeli wciąż będzie twardawa wydłużmy czas pieczenia. Na patelni podsmażamy do zeszklenia na łyżce oleju pokrojoną cebulę w piórka, bądź w kosteczkę wraz z czosnkiem. Pomidory kroimy w kosteczkę lub używamy tych z puszki, paprykę kroimy w kosteczkę i dodajemy je do zawartości patelni. Dodajemy suszone zioła, chili i wędzoną paprykę, dokładnie mieszamy i dusimy
Be Fit Be Strongzupą z wyżej wymienionego powodu- dzieci za nią przepadają. Tak więc, jak tylko mam rosół, następnego dnia jest pomidorowa ;-) SKŁADNIKI: - rosół - 500 gram koncentratu pomidorowego - przyprawa do pomidorów firmy Rafex - jogurt naturalny - ryż albo makaron Gotuję rosół. Dokładnie opisałam to we wcześniejszym poście, który znajdziecie TUTAJ . Dodaję koncentrat pomidorowy, przyprawę do pomidorów i gotuję
Wielopokoleniowonajfajniejsze i pokazują, że czasem możemy zrobić coś pysznego z niczego i bez specjalnych przygotowań. * SKŁADNIKI na 2-4 porcje Sos pomidorowy: 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 pomidory 200 ml pasty pomidorowej ½ łyżeczki suszonej papryki suszona bazylia i oregano oliwa z oliwek sól, pieprz do smaku Nadzienie: 1 papryka 1 cukinia 200 g mascarpone garść listków bazylii sól(...)makaronowych muszelek 50 g parmezanu (lub dowolnego innego sera) listki bazylii do przybrania * PRZYGOTOWANIE Sos pomidorowy Szalotki i czosnek posiekaj, a następnie przysmaż na odrobinie oliwy. Wrzuć pokrojone pomidory i smaż kilka minut. Wlej pastę pomidorową i gotuj aż się zagrzeje, następnie zdejmij z ognia. Przypraw solą, pieprzem, bazylią i oregano. Gotowy sos wylej do żaroodpornego naczynia
Food Squaresize:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Składniki: 4 plastry schabu środkowego 1/2 marchewki 3 suszone pomidory 1/2 cebuli czerwonej plaster żółtego sera (opcjonalnie) 4-5 wiórków masła sól, pieprz Przygotowanie: Schab rozbijamy na bardzo cienkie kotlety. U mnie po rozklepaniu wyszły ogromne - dlatego tytułowe roladki(...)dobrym rozwiązaniem, choć i tak trochę się bałam czy to już czas na takie potrawy. Pozostało wybrać jeszcze nadzienie odpowiednie dla brzucha "po cięciu". Padło na marchewkę, suszone pomidory, które Teściowa lubi, masło i odrobinę cebuli, bez której roladek sobie nie wyobrażam. Przygotowane do nadzienia produkty wystarczy ułożyć na mięsku, a potem ścisło zawinąć i dla pewności zabezpieczyć wykałaczkami
Kuchnia po mojemupodane z warzywami a nie makaronem… Polecam serdecznie! Klopsy a’la Food Polka Składniki (na 4 osoby): 25 kg mielonej wołowiny 1/2 kg mielonej wieprzowiny 8 świeżych pomidorów Roma (jeśli nie ma świeżych mogą być z puszki) 8 zielonych cebulek ze szczypiorem 10 dużych, obranych ząbków czosnku 2 jajka (duże) 2 grube kromki chleba żytniego 4 łyżki pestek(...)uformować z masy klopsy o średnicy nie większej niż 4 cm. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni; płaską blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, ułożyć na niej podsmażone klopsy, pomidory, pozostałe w całości ząbki czosnku, ugotowane ziemniaki; spryskać całość octem balsamicznym, oliwą i poprószyć solą morską i pieprzem; wstawić do piekarnika na ok. 30 minut. Rozgrzać niewielką ilość oliwy
Jem więc Jestemtrzeba podać drugie danie. Co potrzebujemy : 1 kg wieprzowiny (w sumie dowolna część) 2-3 cebule smalec (2-3 łyżki) 6 ząbków czosnku 3 łyżki papryki słodkiej w proszku pomidory w puszce 3 czerwone papryki bulion warzywny (około 1.5 litra) liść laurowy 2 marchewki 4 ziemniaki majeranek pasta paprykowa węgierska ostra sól, pieprz Jak robimy? Cebulę siekamy w kostkę, mięso(...)marchewkę w talarki, czosnek przez wyciskacz do czosnku Rozgrzewamy patelnię, dodajemy smalec i szklimy cebulkę. Do cebulki dodajemy mięso, czosnek, paprykę w proszku i smażymy około 5 minut Dodajemy pomidory , chwilę gotujemy Dolewamy bulion, liście laurowę, paprykę, marchewkę i 2 łyżki pastry paprykowej (można mniej, można więcej - kwestia jak ostro lubicie) Gotujemy na wolnym ogniu aż mięsko zmięknie
Snejkusiowe PrzepisyBardzo prosta sałatka z pomidorów. Dzięki temu, że użyłam czerwonych i żółtych pomidorków koktajlowych oraz czerwonej cebuli stała się bardziej kolorowa. Dodatkowo twaróg sprawia, że jest bardziej syta, więc można ją zabrać na drugie śniadanie do pracy :) SKŁADNIKI: 200g pomidorków koktajlowych czerwonych 200g pomidorków koktajlowych żółtych 100g twarogu półtłustego 1 mała czerwona cebula sól pieprz czarny świeżo mielony oliwa(...)Przyprawić i skropić oliwą z oliwek. Zamiast twarogu można użyć np fetę i dodać swoje ulubione przyprawy. Smacznego :) Kategoria: DANIA WEGETARIAŃSKIE , Na wynos , sałatki i surówki , WYTRAWNIE Tagged: cebula , pomidory , twaróg
https:KKuchniaMniamzachowywaniem zimnej krwi w sytuacjach stresowych, zamiast wyrzucania sobie, że największy nóż leży bezużytecznie w domu. Na uspokojnie skołatanych nerwów, albo po prostu gdy jest sezon na piękne, soczyste pomidory, polecam Wam wyjątkową tartę. Klasycznej tarty tatin nigdy nie piekłam, z uwagi na brak odpowiedniej patelni, którą by można włożyć do piekarnika. Tu jednak nie jest ona potrzeba, bo niczego(...)przez 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto na okrąg nieco większy od średnicy formy. Wyjąć tartę z piekarnika, na wierzchu ułożyć ciasto, zawijając jego brzegi do środka, pod pomidory. Piec w 220 st. C. przez 2-30 minut, aż ciasto nabierze złoto-brązowego koloru. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! Słonko grzeje. Czyż to nie cudowne...? Bardzo miła
Pożeraczka, czyli raz adobrzejadł kapusty!!!! I nie pomagały żadne tłumaczenia, że to nie kapusta, tylko sałata, że naprawdę warto spróbować… Na chwilę obecną tak nam zostało. Franek nie tknie sałaty, a Hania pomidora, choć sos pomidorowy albo zupę pomidorową oboje lubią bardzo. Młoda kapusta na ciepło to zupełnie inna bajka. Jedzą oboje bardzo chętnie i często pytają o jeszcze. Nie przeszkadza im dodatek(...)Zostało jeszcze kilka dni, żeby się nią nacieszyć. Można ją również zamrozić i cieszyć się jej dodatkiem do obiadu podczas zimowych obiadów. Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
bistro mamamoże być mrożony poza sezonem) 1,5 dobrego bulionu drobiowego lub warzywnego ząbek czosnku 3 łyżki gęstego jogurtu 2 łyżki twarogu półtłustego podwójną pierś z kurczaka 10 sztuk suszonych pomidorów garść drobno posiekanej bazylii sól, pieprz, gałkę muszkatołową Bulion wlewamy do garnka i podgrzewamy, jak zacznie wrzeć to dorzucamy groszek. Groszek jest delikatny, więc nie potrzebuje długiego gotowania, wystarczy(...)pojedyncze filety. Filety rozcinamy, robiąc z nich „motylka”, czyli rozcinamy wzdłuż dłuższego boku i rozkładamy. Filet przykrywamy folią i rozbijamy. Solimy i pieprzymy. Na to układamy suszone pomidory zmiksowane z serem i bazylią. Zwijamy roladkę i zawijamy ją szczelnie najpierw w folię spożywczą, a potem w folię aluminiową. Tak zawinięte „cukierki” wrzucamy do gotującej się wody. Taka kąpiel powinna trwać
ladykitchenPizza każdemu kojarzy się z sosem pomidorowym i dodatkami, my postanowiliśmy zrobić ją na odwrót. Zamiast sosu wykorzystać świeże zioła w postaci pesto, a na wierzch wrzucić pomidory. Jak już nie raz wspominaliśmy lubimy proste przepisy. Proste połączenia smaków, tak samo będzie w tym przypadku. Jedynie pesto, pomidory i ser. Niewiele, a smak wyśmienity. Często będziemy dodawać pizze
KasiaiKrzysiu.plpokroić warzywa i zapiec wszystko w piekarniku. Szybko, zdrowo i smacznie! Składniki na 2 porcje: 2 filety z halibuta (około 200 g sztuka) 1 mała cukinia 1/2 bakłażana 2 pomidory 1 cebula oliwa tymianek suszony sól sok z cytryny 1/3 szklanki bulionu warzywnego (najlepiej domowego - klik ) Filety z ryby umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posolić. Z pomidorów usunąć
Moja Galeria Smakucieciorką, chrupiącymi grzankami i dodatkiem garam masala. Orzeźwiająca dzięki ogórkowi i mięcie. U nas poszła bardzo szybko, jest pyszna. Polecam! Składniki: przepis zmodyfikowany z książki "Sałatki" 2 duże pomidory 1 ogórek zielony 1/2 czerwonej cebuli 1 puszka cieciorki listki mięty Pomidory umyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Ogórek obrać, pokroić w kostkę. Cieciorkę odcedzić. Czerwoną cebulę posiekać. Listki mięty
Moja Galeria Smaku