pomidor - 8433 przepisów (strona:107/563)

Leczo 175

Dużo świeżych warzyw, niewielki dodatek mięsa i powstaje garnek pysznego jedzonka. Składniki: -5 dużych papryk -4 średnie cukinie -5 pomidorów -4 cebule -1/2 l przecieru pomidorowego -1/2 kg kiełbasy -warzywko -pieprz -przyprawa do mięs    Pomidorom nacinamy skórki i zalewamy je wrzątkiem.    Umytą paprykę dzielimy na połówki, oczyszczamy z nasion i układamy na blaszce. Wstawiamy(...)Karinki za podpowiedź ) .    Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę w kostkę.    Paprykę wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.    Cukinie obrane ze skórki oraz pomidory, także obrane ze skórki kroimy w kostkę.    Z papryki zdejmujemy skórki a miąższ kroimy w kostkę.    Do garnka wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy płaską łyżkę warzywka

Maminek kulinarny
Burgery domowe 179

komponujący się ze wszystkimi składnikami sos na bazie ketchupu (mój ulubiony Ketchup Włocławek) z dodatkiem posiekanej cebuli i korniszona. Gorąco polecam, nie tylko do burgerów. Dodatki to zwykle sałata, pomidor, cebula, ogórek konserwowy, ser. Składniki na 7-8 burgerów: 1 kg wołowiny mielonej (antrykotu) cebula natka pietruszki 70 ml wody lub zimnego rosołu 2 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy(...)ketchup cebula ogórki konserwowe Dodatki: 7-8 bułek plastry pomidora ser krążki czerwonej cebuli Sposób przygotowania: Zaczynamy od przygotowania sosu. Drobno siekamy cebulę i ogórki konserwowe, mieszamy razem z ketchupem w misce. Opcjonalnie można dodać jeszcze musztardę francuską. Mieloną wołowinę wyrabiamy ręką, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i pietruszkę. Stopniowo w trakcie wyrabiania dodajemy wodę, łyżkę musztardy i pieprz. Formuje burgery

Smakowity Blog Kulinarny
Węgierska zupa gulaszowa 184

Aromatyczny kociołek pełen mięsa zanurzonego w zupie o barwie pomidorów i papryki, z nutą cebuli i czosnku, jest o tej porze roku marzeniem każdego smakosza. G ulyás to najsłynniejsza potrawa kuchni węgierskiej. Narodziła się ona na rozległych terenach puszty, na której pasterze spędzali długie dnie i noce, pilnując swoich stad. Narażeni na nieprzychylne warunki przyrody, musieli posilać się czymś ciepłym(...)pierwsze gulasze w smaku i kolorze nie przypominały dzisiejszych. Działo się tak dlatego, że wówczas na tych terenach nieznana była jeszcze papryka. A przecież ona, obok mięsa i pomidorów, stanowi jeden z podstawowych składników tej wspaniałej potrawy. Paprykę zaczęto dodawać do gulaszu dopiero w XVII stuleciu, a jego popularność stale rosła. Początkowo traktowano go jako danie pasterskie, potem powoli zaczął

Smakowity Blog Kulinarny
Spaghetti z czosnkiem, oliwą i peperoncino czyli Aglio e olio 185

przyrządzać, jest to tradycyjne i bardzo popularne zestawienie składników. Dla dwóch osób - 250 g spaghetti Barilla (jeden z najlepszych na rynku) - 8-10 dużych ząbków czosnku - 2-3 pomidory - 2-3 ziarenka peperoncino lub szczypta zmielonego - sól - garść natki pietruszki - nie cała połowa szklanki oliwy z oliwek - pół szklanki parmezanu - połowa sałaty lodowej jako dodatek + dwie łyżki octu jabłkowego(...)Czosnek obierz i posiekaj razem z ziarenkami peperoncino na drobne kawałeczki, wrzuć na patelnię i zalej oliwą z oliwek, posól, ok. dwie szczypty. Z pomidorów usuń środki, pokrój skórki w/g uznania,  w kostkę lub w paski. Środki użyj do sałatki. Posiekaj drobno natkę pietruszki.Umyj, porwij i odsącz sałatę, dodaj do niej środki z pomidorów.Dopraw w/g uznania, ja swoją

Pasje Jolki
Zupa z cukinii 168

dostarczymy organizmom porcję witamin.  Potrzebne nam: - jedna spora cukinia - biała lub czerwona cebula - 1,5 l ciepłego bulionu drobiowego (może być z kostki rosołowej) - 2 ząbki czosnku - duży pomidor - łyżka przecieru pomidorowego lub 2-3 łyżki keczupu - sól, pieprz, maggi - zioła prowansalskie, czosnek w pudrze - łyżka oleju rzepakowego *opcjonalnie: - pulpeciki z kurczaka lub indyka  Przygotowanie:  Cukinię obieramy(...)przecinamy i wydrążamy pestki. Następnie tniemy w sporą kostkę. Cebulę tniemy w małą kosteczkę, czosnek szatkujemy. Skórę pomidora nacinamy i pomidor parzymy. Następnie obieramy, wydrążamy pestki a resztę tniemy w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy cukinię, posypujemy lekko solą i smażymy. Po 5 minutach dorzucamy pomidora, smażymy przez kolejne 2 minuty i podlewamy bulionem

W poszukiwaniu inspiracji
Zupa meksykańska ze smażoną tortillą 176

wstążkami smażonej tortilli. Wzbogacona ziarnami kukurydzy i fasolą. Doprawiona czosnkiem, oregano i ostrą papryką. Pyszna, intensywna w smaku i sycąca. Idealna na chłodniejsze dni. Komu talerz? Zapraszam! Składniki: 1kg pomidorów; 1 duża cebula; 2 ząbki czosnku; 2 łyżeczki oregano; Oliwa/olej; 1 litr bulionu warzywnego/drobiowego/wołowego - u mnie 2 kostki Rosołu z kury Knorr rozpuszone w litrze gorącej wody; 200g koncentratu(...)łyżeczka ostrej papryki w proszku; 250ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18% 250g żółtego, potartego sera; Sól; Pieprz; Opakowanie tortilli (1 tortilla na 1 talerz zupy). Sposób przygotowania: Pomidory włożyć do miski, zalać wrzątkiem i pozostawić do sparzenia na około 10 minut. Po tym czasie odlać wodę, pomidory obrać ze skórki (powinna łatwo schodzić) i pokroić w kostkę. Cebulę

Gospodyni Miejska
Spaghetti Napoli 185

Napoli... Cienkie i długie nitki makaronu oblepione domowym sosem pomidorowym. Towarzystwo czosnku, cebuli i przypraw. Całość posypana parmezanem. Klasyka gatunku. Zapraszam do spróbowania! Składniki: 300 g makaronu spaghetti; Puszka pomidorów (około 400 g z zalewą); 1 średnia cebula; 2 ząbki czosnku; 1 łyżka octu balsamicznego; 1 łyżeczka bazylii; 1 łyżeczka oregano; 1 łyżeczka cukru; Sól; Pieprz Oliwa/olej do smażenia; Twardy(...)około 20 g). Sposób wykonania: Makaron spaghetti ugotować zgodnie z przepisem  na opakowaniu. W czasie gotowania makaronu przygotować sos. Cebulę obrać, drobno posiekać. Czosnek obrać. Przecisnąć przez praskę. Pomidory wylać z puszki do miseczki i zmiksować blenderem na gładką masę, lub jeśli ktoś woli sos z kawałkami pomidorów, rozgnieść je widelcem. Na rozgrzaną na patelni oliwę/olej wrzucić posiekaną

Gospodyni Miejska
Menemen - turecka jajecznica 196

jajka sadzone. Pyszna jako śniadanie, obiad czy kolacja. A dla Was jaki posiłek będzie stanowić? Zapraszam!   Składniki: 1 czerwona papryka; 1 pomarańczowa papryka; 1 żółta papryka; Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g); 1 duża cebula; 1 ząbek czosnku; 1/2 łyżeczki mielonego kuminu; 1/2 łyżeczki chili w płatkach; 1 łyżka oleju; 4 jaja; Pęczek natki pietruszki; Sól. Sposób przygotowania: Cebulę(...)krążki cebuli, paski papryki, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodać kumin i płatki chili i smażyć, co jakiś czas mieszając, przez około 5 minut. Po tym czasie zalać krojonymi pomidorami z puszki i smażyć na małym ogniu, aż sok wyparuje, a potrawa stanie się gęsta. Przyprawić solą do smaku. Wymieszać. Następnie za pomocą łyżki zrobić w sosie 4 dziury

Gospodyni Miejska
Zupa krem buraczano-pomidorowa z fetą 256

Zupa krem buraczano-pomidorowa z fetą... Soczyste, słodkie pomidory i rubinowe buraki. Delikatny, kwaskowaty posmak octu balsamicznego. Kleks kwaśnej śmietany i okruszki fety. A całość oprószona szczypiorkiem. Zapraszam!   Składniki: 4 średnie buraki; 1 cebula; Puszka pomidorów (waga 400 g); 1 łyżka oliwy z oliwek; 2 ząbki czosnku; 1 litr bulionu (u mnie 1 litr gorącej, przegotowanej wody + łyżka vegety(...)granku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać starte buraki i chwilę razem podsmażać. Następnie wlać pomidory (razem z zalewą) i bulion. Gotować na średnim ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie zupę zdjąć z ognia i zblendować na gładką masę. Do zupy dodać tymianek i przeciśnięty

Gospodyni Miejska
Nachosy z dipem 4 - warstwowym 317

przekąska! Idelana na imprezę czy spotkanie ze znajomymi! Składniki: Puszka czerownej fasoli konserwowej; 1 miękkie awokado; Łyżka soku z cytryny; 1 łyżeczka sosu tabasco; 1 ząbek czosnku; 2 średnie pomidory; 1 mała, czerwona cebula; 3 plasterki marynowanej, zielonej papryczki jalapeno; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 3/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku; 2 opakowania nachosów (waga(...)kremową pastę. Dodać sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wymieszać. Doprawić sosem tabasco. Wymieszać. Tak przygotowaną pastę z awokado rozsmarować równomiernie na paście fasolowej. Pomidory pokroić w drobną kostkę i odsączyć z nadmiaru soków. Cebulę obrać, bardzo drobno pokroić. Dodać do pomidorów. Papryczkę jalapeno drobno posiekać. Dodać do pomidorów z cebulą. Przyprawić solą. Wymieszać. Salsę pomidorową

Gospodyni Miejska
Pan ziemniak na bogato 297

gałązkę pomidorów koktajlowych -  wiórki mozzarelli - szynkę parmeńska 2 plastry - szczypiorek - szpinak świeży 3 garście - sól świeżo zmielona(użyłam różowej himalajskiej) - świeżo zmielony pieprz - olej rzepakowy z dodatkiem bazylii, czosnku, pomidora - jogurt typu grecki 1 łyżkę Całkowity czas przygotowania ok 40 min WSKAZÓWKI - ziemniaki staramy się gotować na wolniejszym ogniu aby nie popękały - ziemniaki po wbiciu jajka staramy się(...)piekarnika do 180 stopni na 20 min - w tym czasie przygotowuje sobie szpinak blanszuję go i wkładam na patelnie na której rozgrzewam masło z odrobina oleju smakowego (bazylia,czosnek,pomidor) - szpinak solę i pieprzę i krótko podsmażam dodaję do tego gałązkę pomidorów, którą sole oraz pieprze  - - tak przygotowany szpinak i pomidorki układam na talerzu  - na szpinaku kładę przygotowany

Basia w kuchni
Jajko w chlebie 181

inny sposób. Nazywamy go chleb z dziurką :) Robię go tak... SKŁADNIKI:  porcja na 1 osobę czas przygotowania 15 min. - 2 kawałki chleba - masło 1/2 kostki - jajka 2szt - szczypiorek - pomidor - sól , pieprz  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: - z kawałka chleba wykrawam ze środka dziurkę - na rozgrzaną patelnię wkładam kawałek masła i układam na niej chleb - w środek tzw. dziurkę wbijam jajko uważając(...)wypłynęło poza chleb    - sole i pierze jajko po czym odwracam na drugą stronę   - gdy smaży się z drugiej strony parzę pomidora i kroję go w kostkę  - gotowy kawałek chleba układam na talerzu na niego kładę pokrojone pomidory solę je oraz pieprze oraz posypuje szczypiorkiem. Równie dobrze można posypać świeżą bazylią lub św oregano   Pyszny chrupiący

Basia w kuchni
Podpłomyk pełen aromatycznych przypraw i warzyw 197

pół opakowania  - czarnuszka do smaku(dałam 1 łyżeczkę) - oliwa 1 łyżkę - pierś z kurczaka połowę - oliwę do smażenia - gałązkę rozmarynu - sól i świeżo zmielony pieprz do smaku - przyprawę pomidor z czosnkiem i bazylią 1 łyżeczkę sos paprykowo-pomidorowy - paprykę czerwoną 1 szt - pół strączka papryki chili  - ząbek czosnku - małą puszkę pomidorów bez skórki - oliwę 1/3 szklanki(...)ciasto sobie odpoczywa przygotowuję farsz - pierś z kurczaka myję osuszam i kroję w małe paseczki, wrzucam kurczaka  na rozgrzaną oliwę z gałązką rozmarynu solę, pieprzę i dodaję przyprawy pomidor z bazylia i czosnkiem - resztę składników myję i kraję w drobne paseczki, z granata wyskubuję ziarenka, fetę kroję w kosteczkę, roszponkę myję i osuszam na ręczniku papierowym, - wszystkie składniki oprócz

Basia w kuchni
Tosty (sandwiche) szpinakowo – pomidorowe 214

klasyczne – szynka i ser. Czasami staram się je urozmaić w różne dodatki typu pieczarki, ananas. Jednak gotując obiad zostało mi trochę farszu (usmażonego szpinaku), w lodówce leżało pół pomidora oraz kawałek mozzarelli. Postanowiłam połączyć te składniki w pyszne tosty. Tym bardziej, że połączenie szpinak i pomidor jest chyba moim ulubionym :) Składniki na 2 sztuki: 4 kromki chleba tostowego Ząbek czosnku(...)Pół pomidora 1/3 kulki mozzarelli (ok. 40 g) Garść mrożonego szpinaku (kilka kostek brykietu) Masło do posmarowania kromek do opiekacza Sól Pieprz olej Przygotowanie: Czosnek posiekać. Zeszklić na łyżce oleju. Dodać szpinak. Gdy się rozmrozi posolić i popieprzyć. Chwilę podsmażyć.  Kromki posmarować cienko masłem z jednej strony. Złożyć (masło do środka). Na wierzchu położyć szpinak, na to plasterki pomidora

Fabryka pomysłów
Pieczony dorsz z warzywami i puree ziemniaczanym czyli przenosimy się na Sycylię 178

postanowiłam ugotować jej danie, jak zwykle odmienione i dostosowane do moich potrzeb oraz fanaberii. Przedstawiam Wam kochani dorsza na pysznych warzywach: bakłażanie, czerwonej cebuli, czarnych oliwkach i kaparach z pomidorami, podanego na puree z ziemniaków. Co tu dużo mówić... Przeniosłam się na chwilę do pięknej Sycylii... Składniki (na dwie porcje): 300-400 gram filetu z dorsza, filet pozbawiamy również skóry(...)ząbek czosnku 1 łyżka kaparów 1/2 bakłażana 1/2 słoiczka czarnych oliwek- najlepiej tych z pestkami, dobrej jakości. Mają całkiem inny smak. Oczywiście przed duszeniem oliwki pozbawiamy pestek. 1/2 puszki pomidorów (w sezonie dodajemy 3 świeże pomidory) oregano 5 ziemniaków 3-4 łyżki mleka szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki masła łyżka oliwy z oliwek Warzywa po Sycylijsku Na oliwie z oliwek

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania