pomidor - 8433 przepisów (strona:111/563)

Pizza orkiszowa z mozzarellą, chorizo, rukolą, sercami karczochów i jalapeno 277

gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Sos pomidorowy: 1/2 szklanki przecieru z pomidorów bez skóry (wyjmujemy miąższ z pomidorów i go zagotowujemy – mi został z przygotowywania pomidorów do suszenia) duży ząbek czosnku łyżeczka octu balsamicznego świeże zioła: posiekana bazylia i oregano, rozmaryn (gałązki(...)pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze skropionym oliwą i następnie układamy składniki na placku. W rondlu gotujemy pomidory na małym ogniu; przecieramy je przez sitko i dalej gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany czosnek, zioła, ocet, sól i pieprz. Na całym placku rozsmarowujemy cienką warstwę

OstryKęs
Pizza orkiszowa z serem kozim, figami i rukolą 321

gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Sos pomidorowy: 1/2 szklanki przecieru z pomidorów bez skóry (wyjmujemy miąższ z pomidorów i go zagotowujemy – mi został z przygotowywania pomidorów do suszenia) duży ząbek czosnku łyżeczka octu balsamicznego świeże zioła: posiekana bazylia i oregano, rozmaryn (gałązki rozmarynu(...)pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze skropionym oliwą i następnie układamy składniki na placku. W rondlu gotujemy pomidory na małym ogniu; przecieramy je przez sitko i dalej gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany czosnek, zioła, ocet, sól i pieprz. Na całym placku rozsmarowujemy cienką warstwę

OstryKęs
Sok pomidorowy na zimę 165

Mamy swoje pomidory, grzechem więc byłoby nie zrobić z nich domowego soku na zimę;) Zrobienie go w rzeczywistości nie jest, aż takie trudne jak by się wydawało. Wzbogaciłam sok o dość dużą i urozmaiconą ilość przypraw, dziki czemu jest jeszcze smaczniejszy:) Już nie wspomnę o bogactwie witamin jakie posiada... Składniki: 2kg mięsistych pomidorów, 2 cebule, 1/3 szklanki cukru(...)ziaren jałowca, 8 ziaren pieprzu, 3 goździki, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 3 łyżki octu jabłkowego, łyżeczka granulowanego czosnku. Przygotowanie Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki. Cebule obrać, pokroić w pół talarki, dodać do pomidorów. Zmiksować przy pomocy blendera. Dodać cukier, ocet jabłkowy i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać, całość zagotować. Następnie przetrzeć

Z miłości do słodkości
Turcja, czyli sposób na pyszny Shish - Kebab 262

chili, 2 dużych (400 gram) jogurtów naturalnych, oliwy, białego octu winnego, 1 jajka, ziół prowansalskich, majonezu, 3 ząbków czosnku, 2 czerwonych cebul średniej wielkości, 1/2 główki kapusty rzymskiej, 2 pomidorów, bakłażana, kilku niewielkich ziemniaków, soli morskiej, wody mineralnej, czarnego świeżo mielonego pieprzu, kminku, kminu rzymskiego, słodkiej mielonej papryki, suszonego lubczyku, suszonego rozmarynu, suszonego oregano. Przygotowanie kebaba zacząłem od przyprawienia mięsa(...)małym ogniu). Bakłażana grillowałem z obu stron do miękkości.  Pół kapusty rzymskiej poszatkowałem w drobne kawałki i umieściłem w misce. Do miski dodałem 2 pokrojone w drobne cząstki pomidory i jedną pokrojoną w półplasterki czerwoną cebulę. Tak przygotowaną sałatkę skropiłem 3 łyżkami oliwy i 2 łyżkami białego octu winnego. Do sałatki dodałem grillowanego bakłażana, po pokrojeniu go w mniejsze

Wyprawy kulinarne
Węgierskie leczo 227

dłuższej przerwie zapraszam na jedno z moich ulubionych, a jednocześnie najprostszych do przygotowania dań. Klasyka kuchni węgierskiej - pyszne paprykowe leczo z dodatkiem kiełbasy, cebuli, pomidorów i kolendry. Pyszny sposób na szybki i prosty obiad. Do przygotowania lecza potrzebowałem: 0,5 kg czerwonej papryki, 5 kiełbas śląskich, 2 średnich czerwonych cebul, 1 cukinii, 1 puszki pomidorów, 3 ząbków czosnku, pęczka świeżej(...)wersję łagodniejszą. Paprykę podlałem jedną łyżką oliwy i podgrzewałem na małym ogniu przez około 2 minuty, aż zaczęła wydzielać intensywny zapach. Wtedy dodałem na patelnię zawartość jednej puszki krojonych pomidorów. Po wymieszaniu soku z pomidorów ze znajdującymi się na patelni przyprawami, dodałem na patelnię pokrojoną w drobne kawałki paprykę i podgrzewałem na małym ogniu przez około 5 minut

Wyprawy kulinarne
Indyjski kurczak curry z chatney'em z mango w tortilli 294

sobotnią kulinarną wyprawę w odległe zakątki świata, a przy tym niezwykle proste w przygotowaniu. Do przygotowania dania użyłem: 400 gram piersi z kurczaka, 4 płatów pełnoziarnistej tortilli, puszki krojonych pomidorów, pęczka natki kolendry, 1 dużego mango, 200 ml octu winnego białego, 30 gram brązowego cukru, 5 ząbków czosnku, 1 papryczki chili, 1 limonki, niewielkiej ilości oliwy, szczypty suszonej trawy cytrynowej(...)niej zamarynowane wcześniej mięso z kurczaka - bezpośrednio po jego wyjęciu z lodówki i smażyłem przez około 7 minut. Po tym czasie dodałem na patelnię zawartość jednej puszki z krojonymi pomidorami i całość gotowałem na dużym ogniu przez około 5 minut - aż do niemal całkowitego odparowania wody zawartej w pomidorach i uzyskania gęstej konsystencji - takiej jak na zdjęciu. Po odparowaniu wody

Wyprawy kulinarne
Ajvar- bałkański przysmak 202

pochodzi z bloga  OlgaSmile , ale zmniejszyłam proporcje o połowę. Wyszło mi 4 nieduże słoiczki (po około 200-300 ml). Składniki: 1 kg papryki czerwonej 1 duży bakłażan 3 pomidory 2 niewielkie cebule lub jedna duża 4 ząbki czosnku 1 ostra papryczka 1,5 łyżki octu 3 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka soli 30 ml oleju opcjonalnie(...)nadmiar wody, układamy na blasze i pieczemy w 180 stopniach, aż się zarumieni- u mnie około 1 godziny. Cebulę i czosnek siekamy drobno i smażymy na odrobinie oleju. Z pomidorów zdejmujemy skórkę i dusimy na niewielkim ogniu, papryczkę siekamy drobno i dodajemy do pomidorów. Wszystkie warzywa dodajemy do pomidorów, blendujemy. Następnie dodajemy przyprawy, ocet oraz olej i dusimy razem około

Czerwona Porzeczka
Salsa meksykańska na zimę 186

Salsa meksykańska to delikatnie słodko-pikantny sos na bazie pomidorów, który możemy użyć do różnego rodzaju mięs, tortilli, burgerów, czy  nachos'ów. Przepis znalazłam na stronie  Filozofia Smaku . Polecam!:) Składniki: 1,5 kg pomidorów 3 papryki (u mnie dwie czerwone i jedna żółta) 2 cebule pokrojone w kostkę 2 papryczki chili 4 ząbki czosnku drobno posiekane 6 łyżek(...)octu z czerwonego wina 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka słodkiej  papryki w proszku pół łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżka cukru sól do smaku Wykonanie: Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę. Kroimy na mniejsze części i wrzucamy do garnka. Podgrzewamy. Cebulę i czosnek podsmażamy na odrobinie oleju. Papryczki chili siekamy drobno, podsmażamy razem z cebulą. Papryki kroimy w drobną kostkę

Czerwona Porzeczka
Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 206

zupa, która nie ma jednego konkretnego przepisu! Trochę historii…. Minestrone to treściwa zupa jarzynowa, pochodząca z Włoch , przygotowywana zazwyczaj na bazie bulionu z dodatkiem cebuli, selera, marchewki, ziemniaków, pomidorów, fasoli, często z użyciem drobnego makaronu lub ryżu. Podobno wywodzi się jeszcze z czasów rzymskich, od zupy zwanej pulte , będącej właściwie owsianką  z mąki gotowanej w osolonej wodzie, z dodatkiem(...)jakichkolwiek dostępnych dla ówczesnego kucharza warzyw, takich jak soczewica, kapusta, cebula, czosnek, bób, marchewka, szparagi, rzepa czy grzyby. Ziemniaki i pomidory zaczęto dodawać do minestrone dopiero od połowy 16-tego wieku, kiedy Hiszpanie przywieźli je do Europy z Ameryki, stając się jednymi z podstawowych składników zupy. We Włoszech minestrone znane jest jako danie należące do nurtu kuchni biedoty zwanej

Chilli Czosnek i Oliwa
Parmigiana z patisonów - włoska zapiekanka serowa 319

było to! Zastąpię bakłażany moimi cudnymi paisonami i stworzę nową wersję tego włoskiego klasyka. Czym prędzej podpytałam koleżankę o przepis i przygotowałam dzisiejszą propozycję.  Zapiekanka smakuje bardzo włosko - pomidory, ser i bazylia to przewodnie nuty tej kompozycji - i  przypomina mi lasagne. Jeżeli nie macie pod ręką patisonów, wykorzystajcie bakłażany lub cukinie. P.s. Dziękuję za inspirację do przygotowania(...)mozzarelli do pizzy lub 250 g żółtego sera 100 g startego parmezanu  1-2 garści świeżych liści bazylii sól, pieprz na sos pomidorowy: 800 g świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę lub 2 puszki pomidorów (2 x 400 g) 1 posiekana cebula 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżeczki cukru oliwa  sól, pieprz  naczynie do zapiekania

Chilli Czosnek i Oliwa
Lasagne wegetariańska - ze szpinakiem, pieczarkami i orzechami włoskimi 283

szpinaku i pieczarek, z ciekawym dodatkiem orzechów włoskich (fajnie chrupią, a lasagne bardziej syci), przełożyłam nim szpinakowe płaty makaronu i obsypałam ostrym w smaku żółtym serem. Wierzch udekorowałam plastrami pomidora - przyznacie, że moja lasagne wygląda jak z obrazka?:) P.s. Jakiś czas temu dostałam od firmy Indexfood paczkę z włoskimi produktami , abym przetestowała je w swojej kuchni i podzieliła się(...)Wami moją opinią . Jak widzicie na zdjęciu, w paczce znalazły się prawie wszystkie (poza serem) charakterystyczne dla włoskiej kuchni produkty - oliwa, makarony, suszone pomidory, ocet balsamiczny, przetwory pomidorowe... Produkty pochodzą od włoskich producentów, często są to rodzinne firmy o długiej tradycji, dlatego jestem bardzo podekscytowana, że mogę ich spróbować. Do przygotowania dzisiejszej lasagni wykorzystałam makaron lasagne marki Arrighi

Chilli Czosnek i Oliwa
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 251

formie. Kreteńczycy uprawiali warzywa na własny użytek w przydomowych ogródkach. Jadali je w prawie każdym posiłku, w bardzo prostej postaci – surowej, sałatki lub duszone na oliwie, czasem z dodatkiem pomidorów (taki bardzo popularny w Grecji sposób przygotowania warzyw nazywa się kokkinisto ). Do tego kawałek chleba i sera i już mieli kompletny posiłek. Co więcej jadali warzywa jako główne(...)mięsa, ryby lub sera. Kuchnie śródziemnomorskie oferują wiele przepysznych dań opartych na warzywach strączkowych, chociażby gigantes plaki czy Mujaddara . Grecy często podduszali je na oliwie z dodatkiem pomidorów , podobnie jak robili to z warzywami. Kuchnia śródziemnomorska słynie ponadto z przepysznych past na bazie warzyw strączkowych (przykładem hummus). Co do orzechów, to mieszkańcy Krety jadali głównie migdały oraz orzechy włoskie. Prawie

Chilli Czosnek i Oliwa
Caprese - kanapka na ciepło 194

Jest ktoś kto nie lubi sałatki Caprese? Chyba nie! Ponieważ pomidory są teraz najsmaczniejsze, dużo ich zjadamy, przetwarzamy. To u mnie zobaczycie dzisiaj propozycje na pyszną kanapkę. Oczywiście na ciepło, z racji deszczowej pogody. Do tego herbatka z cytrynką i tak możemy zaczynać dzień! Składniki : * 4 kromki ulubionego chleba * pół kulki mozzarelli  * 2 pomidory * listki bazylii * sól, pieprz * oliwa(...)oliwek Przygotowanie : Mozzarellę i pomidory pokroić w plastry. Chleb skropić oliwą z oliwek, ułożyć plasterki pomidora, sera oraz listki bazylii. Przyprawić. Opiekać na suchej patelni grillowej bądź w opiekaczu. Podawać na ciepło

Magiczne Życie Marty
Leczo z cukinią 150

Popularne jednogarnkowe danie kuchni węgierskiej, bardzo sycące i aromatyczne. Głównym jego składnikiem są papryki, pomidory i podsmażona kiełbasa. Ja dodaję również cukinię :) Składniki: 400 g kiełbasy 2 cebule 4 pomidory 6 papryk (różne kolory) cukinia 500 g passaty pomidorowej łyżka słodkiej papryki suszonej sól, pieprz, ew. chilli Paprykę, cebulę, pomidory i cukinię pokroić w większą kostkę. Kiełbasę pokroić na talarki(...)się zrumieni a tłuszcz wytopi. Przełożyć ją na talerz. W tym samym garnku podsmażyć cebulę, dodać suszoną paprykę. Następnie wrzucić pokrojone papryki i cukinię, smażyć kilka minut. Dodać pomidory i całość poddusić na średnim ogniu. Wlać passatę, doprawić i nadal gotować, aż warzywa zmiękną. Dodać podsmażoną wcześniej kiełbasę, wymieszać. Przelać na talerze i podawać z ulubionym pieczywem. Ten przepis bierze

wyzwania kuchenne
Panzanella 164

Prosta w wykonaniu toskańska sałatka z pomidorów i chleba, przyprawiona oliwą i octem z czerwonego wina. Świetna nie tylko na upały. Składniki: kilka pomidorów różnego rodzaju 2 kromki czerstwego pieczywa 1/2 czerwonej cebuli ząbek czosnku świeża bazylia sól, pierz łyżka octu z czerwonego wina 2 łyżki oliwy Pomidory pokroić na mniejsze kawałki, a cebulę na talarki. Kromki chleba pokroić(...)dużą grubą kostkę i przyrumienić na patelni lub wstawić do nagrzanego piekarnika na kilka minut. Włożyć kawałki pomidorów do miski, doprawić pieprzem i solą. Dodać cebulę i przeciśnięty czosnek. Zamieszać całość. Następnie wlać oliwę, ocet i ponownie zamieszać. Spróbować i ewentualnie doprawić. Przed podaniem dodać grzanki i listki świeżej bazylii

wyzwania kuchenne

Proponowane wyszukiwania