jest napisane by piec około 30-35 minut. Jednak my piekłyśmy 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. W czasie pieczenia ciasta warto przygotować polewę i czekoladę plastyczną, gdyż obie te rzeczy muszą ostygnąć. Polewa : Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej często mieszając. Śmietankę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej lub garnuszku. Czekoladę(...)około godzinę czasu. Zimne ciasto wykładamy na raszkę od piekarnika, pod którą układamy blachę. Ścinamy górę ciasta tak by było równe i obracamy całość do góry nogami. Chłodną białą polewę wylewamy na ciasto dokładnie rozsmarowując i wygładzając nożem. Ciemną czekoladę przekładamy do rożka lub do specjalnego urządzenia do ozdoby ciasta. Wybieramy wówczas jak najcieńszą końcówkę. Z ciemnej czekolady robimy spirale
Kolizje Smakówmleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, na gotujące wlewamy rozmieszany budyń. Mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy stopniowo ostudzony budyń, ciągle ucierając. Polewa: 125 g margaryny 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki kakao 5 łyżek gęstej śmietany niepełna łyżka żelatyny 2 łyżki wrzącej wody Margarynę, cukier, kakao, śmietanę należy zagotować. Żelatynę dokładnie(...)rozpuszczamy we wrzącej wodzie i wlewamy na gotującą się polewę. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Wykonanie: Na ostudzone ciasto nakładamy krem budyniowy, a na krem polewę. The post Ciasto Usta Adama appeared first on Made
Made By Mom And Sonpiecz ok 40-50 minut, przed wyciągnięciem sprawdź wykałaczką czy ciasto do niej nie przywiera. Wykałaczka musi być sucha :) wtedy wyciągnij ciasto i ostudź. Polewa czekoladowa: W kąpieli wodnej wymieszaj masło, mleko czekoladę i kakao na gładka masę. Zdejmij ją z ognia i pozwól jej ostygnąć do temperatury pokojowej. Ostudzone ciasto przetnij poziomo na pół(...)posmaruj dżemem truskawkowym, na to nałóż 1/3 porcję polewy czekoladowej i przykryj górną częścią ciasta. Całe ciasto posmaruj resztą polewy i schłodź w lodówce na 2 h. Smacznego
Niezły Młynekparę kropel aromatu cytrynowego Starta skórka z ulubionych cytrusów, ja użyłam; 1 łyżeczka startej skórki cytryny 1 łyżeczka startej skórki z limonki 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy Polewa Szklanka jogurtu naturalnego 1-2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny aromat cytrynowy łyżeczka mieszanki skórek z cytrusów Owoce dokładnie umyci wyparzyć a następnie zetrzeć skórkę(...)wymieszać z ciastem. Do przygotowanej foremki przelać ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180 C po upieczeniu ciasto wystudzić i polać polewą. Polewa Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody. Do jogurtu dodać cukier, puder oraz parę kropel aromatu dokładnie wymieszać, połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Tężejącą polewą polać zimne ciasto
RAROSSAkwaśnej śmietany 18% 100g cukru 3 jajka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 400g wydrylowanych wiśni 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej polewa śmietanowa 350g kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka cukru Wykonanie: CIASTO - mąkę przesiać z cukrem, dodać sól, zimne masło i żółtko, składniki posiekać razem, zagnieść gładkie ciasto - ciasto schłodzić(...)dzięki parze wodnej sernik nie powinien pęknąć, będzie też równiej wyrastał - sernik wstawić do piekarnika i piec w 160 stopniach przez 50-60 minut do momentu ścięcia się masy POLEWA ŚMIETANOWA - śmietanę rozmieszać z cukrem, upieczony sernik wyjąć na chwilę z piekarnika, na jego wierzch wylać śmietanę, wyrównać i wstawić ponownie do piekarnika - zapiekać 20-25 minut aż śmietana
Smakołyki Berenikikokosowych Składniki na masę: 350 ml śmietany kremówki 200 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru ½ szklanki wiórków kokosowych (można dodać nieco więcej) 2 łyżki likieru kokosowego Polewa: 2 00 g czekolady 2 łyżki mleka Przygotowanie: Śmietanę kremówkę ubijamy do otrzymania puszystego kremu. Uważamy aby się nie zważyła. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie dodajemy mascarpone(...)wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 80-90 minut. Ciasto dokładnie studzimy. Dzielimy ciasto na 2 lub 3 równe blaty. Przekładamy kremem. Jeśli starczy ozdabiamy boki ciasta. Czekoladę na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając do niej odrobinę mleka. Oblewamy polewą tort. Posypujemy wierzch wiórkami kokosowymi
Mania Gotowaniadodajemy co jakiś czas porcję budyniu (ok. 2 łyżek). Masę miksujemy, aż będzie gładka. Czekolady i batony ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do masy. Mieszamy łyżką. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy na parze. Dodajemy masło, mieszamy, aż składniki się połączą. Zdejmujemy z gazu. Dodajemy kremówkę (ważne aby miała temperaturę pokojową, bo może się zważyć). Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia(...)dnie formy lub na tacy układamy herbatniki, smarujemy połową masy, kładziemy ciasto orzechowe, dociskamy. Następnie wykładamy drugą połowę masy i kładziemy warstwę herbatników. Odstawiamy, aż herbatniki trochę namiękną. Polewamy polewą. Przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkachwilę w formach następnie na kratce. Krem: Schłodzony serek mascarpone i kremówkę miksujemy razem z barwnikiem. Dodajemy cukier puder i mieszamy. Na końcu dodajemy krople miętowe i krótko miksujemy. Polewa: Masło roztapiamy. Po zdjęciu z ognia dodajemy czekoladę, mieszamy. Pozostawiamy do lekkiego zgęstnienia. Wszystkie blaty nasączamy herbatką miętową. Pierwszy z blatów układamy na paterze. Przekładamy 1/3 kremu. Układamy drugi(...)blat i przekładamy go połową pozostałego kremu. Przykrywamy ostatnim blatem. Pozostałym kremem smarujemy boki tortu. Schładzamy. Na wierzch tortu wykładamy polewę czekoladową. Schładzamy ponownie i przechowujemy w lodówce. Smacznego
Miksturownikprzestudzenia. Na koniec do masy serowej dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze raz miksujemy aż tłuszcz się wchłonie. Przekładamy masę serową na przygotowany spód, wyrównujemy powierzchnię masy serowej. Przygotowanie polewy śmietankowej: Mieszamy śmietanę z cukrem i ekstraktem waniliowym za pomocą trzepaczki na gładką masę. Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Pieczemy sernik po około 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni(...)pieczemy 50 minut. Wykładamy polewę śmietankową na gorący sernik i równomiernie ją rozprowadzamy. Wstawiamy formę z sernikiem ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze 15 minut. Zostawiamy sernik w lekko uchylonym piekarniku na ok. 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, obkrawamy nożem wokół brzegów formy, posypujemy płatkami czekoladowymi, które mają się delikatnie rozpuścić na powierzchni sernika i odstawiamy sernik, aby ostygł. Wstawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmąki tortowej 3 jajka 3 łyżeczki sody 1/2 szklanki mleka szczypta soli 3 opakowania przyprawy do piernika Emix powidła do posmarowania Polewa 100 g margaryny 3 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru Emix 2 łyżki kakao Emix Przygotowanie: Miód, cukier i margarynę podgrzać w garnku(...)miejsce. Po tym czasie piernik przekroić na 4 części. Posmarować powidłami, zawinąć w aluminiową folię, odłożyć na kolejne 2 dni. Następnie posmarować cały piernik z zewnątrz powidłami i polać polewą. Z ciasta możemy również upiec pierniczki. Polewa: do garnuszka włożyć wszystkie składniki i mieszając podgrzać ale nie gotować. Przestudzić i tężejącą polewą polać piernik. Ciasta nie dajemy dużo
Ala piecze i gotujecukru waniliowego Emix 1 łyżeczka przyprawy do pierników Emix 1 żółtko 90 g margaryny sól szczypta dżem brzoskwiniowy Masa marcepanowa 150 g masy marcepanowej 70 g cukru pudru Emix Polewa 0,5 szkl kremówki 50 g miodu 30 g margaryny 150 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: Mąkę i kakao przesiać. Dodać migdały, przyprawę do piernika, zimną margarynę pokrojoną(...)między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cieniutki placek. Tą samą foremką wykroić serduszka z marcepanu i położyć na dżem. Ciasteczka odłożyć na 3-4 godziny w zimne miejsce. Polewa:Śmietanę zagotować z miodem zdjąć z ognia dodać margarynę i połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia się składników. Polewę lekko przestudzić i smarować każde serduszko polewą. Ponownie odłożyć w zimne
Ala piecze i gotujeadwokatowy: Na mleku ugotować budyń i ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem do białości,dodawać porcjami zimny budyń i utrzeć na krem. Na końcu dodać adwokat, spirytus i utrzeć. Polewa: W garnuszku zagotować margarynę, wodę i cukier puder. Zdjąć z ognia dodać przesiane kakao i dokładnie wymieszać. Przestudzić od czasu do czasu mieszając. Warstwy ciasta: biszkopt połowa kremu blat(...)kokosowy druga połowa kremu biszkopt dżem truskawkowy polewa
Ala piecze i gotujeFarsz drugi (na drugą połowę pizzerinek) 3-4 plastry szynki, u mnie wędzonej Pół papryki czerwonej Ok. 150g pieczarek Pół czerwonej cebuli 50g. startej goudy 1/3 opakowania sera feta „Polewa” jajeczno – mleczna: 3 jaja 150ml mleka 100g śmietany 18% Sól i pieprz Dowolne zioła : u mnie prowansalskie + dodatkowo: liście ru koli do posypania (opcjonalnie) Przygotowanie: W dość sporej misce(...)patelni z odrobiną oliwy, ja wykorzystałam słonecznik „surowy”. - Jak już mówiłam wcześniej jest to jedynie moja propozycja, każdy tutaj może poszaleć wedle własnych upodobań smakowych! (; Następnie zabieramy się za polewę jajeczno-mleczną : jajka należy roztrzepać z mlekiem i śmietaną, kolejno dodać zioła oraz sporo soli i pieprzu. Zaraz po tym stolnicę oprószamy mąką i szybko zagniatamy ciasto. Formę do tartaletek
Symfonia Smakówosób. Uwielbiam ten rodzaj prezentów. Samo poszukiwanie inspiracji sprawia mi wielka przyjemność. W tym roku jest to mazurek kokosowy przełożony marmoladą na wzór moich ulubionych kokosanek. Całości dopełnia polewa z białej czekolady i jak na mazurek przystało jest naprawdę słodko. Mazurek kokosowy składniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki wiórek kokosowych 3/4 szklanki cukru 200 g masła(...)wystygnięcia, w przeciwnym wypadku mogą się połamać. Spód każdego mazurka smarujemy konfiturą i przykrywamy górną warstwą. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej wraz z mlekiem kokosowym i masłem. Gdy polewa przestygnie i zgęstnieje dekorujemy nią wierzch mazurków pokrywając dokładnie całą powierzchnię. Polewa normalnie zastygnie do końca po 24 godzinach, ale mniej więcej po 10 minutach od polania nią
Przysmaki KarolkiSkładniki: 6 białek szczypta soli 80g cukru pudru 80g suchego maku 100g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła 1/3 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy lub cytryny polewa 100g białej czekolady 2 łyżki mleka Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - masło rozpuścić i ostudzić - białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać - dodać(...)czekoladę dość szybko rozsmarować na piegusku, wygładzić i pozostawić do zastygnięcia, najlepiej schłodzić w lodówce Piegusek z białek nie jest bardzo słodki, więc można udekorować go ulubioną przez nas polewą lub lukrem. Mój piegusek został przybrany polewą z białej czekolady, która idealnie pasuje do delikatnego ciasta makowego i jest najsłodszym akcentem w piegusku. Ze względu na polewę pieguska najlepiej przechowywać
Smakołyki Bereniki