drobnego cukru do wypieków 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1,5 łyżeczki soku z cytryny 3 duże jajka 1 żółtko 200 ml kwaśnej śmietany 18% Polewa: 220 ml kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka drobnego cukru 2 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: Spód: Ciasteczka rozdrabniamy blenderem na piasek i mieszamy z roztopionym masłem. Spód tortownicy(...)patyczkiem powierzchnię sernika na środku). Wyłączamy piekarnik, sernik pozostawiamy w nim do przestudzenia na 1 godzinę, lekko uchylamy drzwi piekarnika. Po godzinie wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie. Polewa: Wszystkie składniki polewy mieszamy do gładkości. Polewą z kwaśnej śmietany smarujemy sernik równo na całej powierzchni. Chłodzimy w lodówce przez minimum 12 godzin
Smakowity Blog Kulinarnymąki 450g miąższu dyni 200g cukru 3 jajka L ¾ szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki soli łyżeczka cynamonu 4 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej polewa: 50g masła ½ szklanki cukru czubata łyżka kakao 4 łyżki wody aromat waniliowy posypka cukrowa Wykonanie: Ciasto: Miąższ dyni ścieramy na tarce o małych oczkach. Białka ubijamy z sola(...)miąższem z dyni aż do wyczerpania składników. Jednolite ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 50 minut do tzw.”suchego patyczka”. Polewa: Kakao mieszamy z woda do uzyskania jednolitej papki, łączymy z cukrem i masłem. Na małym ogniu gotujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy kilka kropli aromatu. Studzimy. Gęstą polewa
Pyry na Gaztemperaturze 180 stopni C. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy babeczki się upiekły. Gdy patyczek będzie suchy to znaczy, że babeczki są upieczone. Po wystudzeniu można polać je polewą czekoladową i ozdobić kolorowymi „mazakami” lukrowymi. Przepis na polewę(...)czekoladową: Margarynę roztopić na wolnym ogniu, gdy się roztopi dodać cukier kakao i wodę. Wszystko pogotować na małym ogniu cały czas mieszając do czasu aż się cukier rozpuści. Polewać jeszcze gorącą polewą, gdyż potem szybko stygnie. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieniż reszta ciasta ( żeby polewa nie uciekła). Ciasto po nakłuwać widelcem a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut w temperaturze 190 stopni C. Składniki na polewę kakaową: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki masła 3 łyżki mleka 3 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka rumu dowolne bakalie do przybrania: orzechy, suszone morele itp. Sposób wykonania Masło wraz(...)mlekiem rozpuścić na małym ogniu, dodać kakao i cukier puder, rum, wszystko dokładnie wymieszać do momentu aż polewa będzie jednolita i lekko błyszcząca. Ciepłą polewę wlać na wystudzony spód a następnie udekorować bakaliami. Smacznego
Na słodko lub wytrawniecynamonu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 3/4 szklanki mieszanki keksowej (suszone owoce) 43 g masła 100 ml miodu Składniki (polewa) 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki masła (do polewy) płatki migdałów do posypania pierniczków Wykonanie: Owoce z mieszanki keksowej bardzo drobno pokroić. Następnie owoce mieszamy ze wszystkimi suchymi składnikami (mąką, orzechami, sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą(...)Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C 10-15 min. nie więcej (ja piekłam 13 min.) Następnie studzimy na kratce. W czasie nakładania polewy pierniczki nie mogą być ciepłe. Polewa: Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie zestawiamy z ognia i każdy pierniczek maczamy w czekoladzie i posypujemy migdałami i układamy do zastygnięcia czekolady na kratce. Aby pierniczki
IMPRESJA SMAKUmurzynek SKŁADNIKI: jajka - 4 szt mąka - 2 szkl cukier - 1,5 łyżki masło - 1 kost ( 250) gr kakao - 3 łyżki mleko - 0,5 szkl proszek do pieczenia - 2 łyżeczki POLEWA jajko - 1 szt kakao - 3 łyżki cukier - 3 łyżki margaryna - 0,5 kost posypka cukierkowa na ciasto PRZYGOTOWANIE: Białka oddzielić od żółtek. Do rondla włożyć masło, roztopić(...)białek ubić pianę na sztywno, dodać do masy z kakao, delikatnie wymieszać. Wylać na posmarowaną tłuszczem blachę. Piec w 180 stop. przez 30 minut Polewa: Margarynę roztopić w rondelku. Do miski wybić jajko, dodać cukier, kakao, zmiksować. Następnie miksując wlewać gorącą margarynę, miksować do zgęstnienia polewy. Gotowe ciasto polać polewą, posypać posypką
Kuchnia Danusijajko 100 g masła 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki miodu pszczelego 2 łyżeczki octu 3 szklanki mąki 1/2 łyżeczki sody 1-2 łyżeczki cynamonu szczypta soli dodatkowo do dekoracji: polewa czekoladowa, rodzynki, orzechy, płatki migdałowe, kokos, czekoladowe wiórki, suszona żurawina WYKONANIE W garnuszku rozpuścić masło, cukier, miód i ocet. Mieszając doprowadzić masę do wrzenia. Ostudzić. Do miski wsypać mąkę(...)piekarnika ciasteczka od razu przełożyć na kratkę. Ciasteczek nie należy trzymać w piekarniku za długo, bo się spalą. Gotowe i ostudzone ciasteczka warto udekorować. W tym celu wystarczy zakupić polewę czekoladową. Zanim polewę rozpuścimy należy przygotować sobie dekorację (najlepiej w osobnych miseczkach). Do tego zadania warto mieć dodatkową parę rąk (np. nasze dzieciaczki). Jedna osoba polewa ciasteczka, a pozostałe
Passions hobbies lifecukru pudru5 jajek35 g kakao2 łyżki oleju1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa mleczna:200 g mleka w proszku125 ml mleka150 g cukru pudru350 g miękkiego masła1 łyżka ekstraktu waniliowego Polewa:50 g gorzkiej czekolady50 g białej czekolady+ łyżeczka ekstraktu waniliowegoSposób przygotowania:Na sam początek do wysokiego naczynia wbijamy jajka i ubijamy na jasną, puszystą masę, następnie dodajemy cukier(...)dodając całkowicie ostudzone mleko z cukrem. Do utartego masła dosypujemy mleko w proszku i ucieramy, do momentu, aż masa zrobi się całkowicie gładka.Ostudzony i przecięty na pół biszkopt polewamy wodą wymieszaną z łyżeczką esencji waniliowej a następnie przekładamy go gotową masą mleczną. Przykrywamy drugim blatem, a następnie cisto polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej/mikrofali czekoladą.Ciasto przykrywamy i wstawiamy
Słodkie Przyjemnościładnie się zarumieni.Cioto studzimy i tniemy na prostokąty ok 1 x 1 cm szeroki i 3 cm długie. Jednak wielkość kawałków zależy od Was :)polewaWszystkie składniki polewy zagotować w rondelku i delikatnie ostudzić.Pokrojone kawałki ciasta zanurzamy pojedynczo w polewie, następnie otaczamy w wiórkach. Kokosanki najlepiej schłodzić ok 1h w lodówce. Na zabawę szkolną
Niezły Młynekdrobno utartej marchewki4 jaja1 i 1/4 szklanki oleju2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki kardamonu1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejszczypta solipłatki migdałowe do posypania ciastacukrowe gwiazdki Polewa czekoladowa:2 łyżki kakao8 łyżeczek cukru2 łyżeczki masła2 łyżki mlekaWykonanie:Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej, marchewkę, przesianą mąkę wraz z przyprawami i szczyptą soli. Wszystko(...)piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Jeśli drewniany patyczek jest suchy wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy. Następnie wyjmujemy z formy.W garnuszku rozpuszczamy składniki polewy, dokładnie mieszamy.Gdy ciasto całkowicie przestygnie, a polewa zacznie lekko gęstnieć smarujemy nią ciasto. Na koniec posypujemy płatkami migdałowymi i cukrowymi gwiazdkami
Kulinarne przygody Gatitymleka* 200 g cukru* 300 g orzechów włoskich* 2 łyżki masła lub margaryny* 7 łyżek kaszy manny błyskawicznej* 2-3 łyżki rumu (niekoniecznie)polewa* biała polewa czekoladowa* mleczna polewa czekoladowaSposób wykonaniaciasto Posmarować cienko tłuszczem prostokątną formę (wym. dna 23/12 cm, góry 30/18 cm) lub okrągłą formę (23 cm) i posypać bułką tartą. Jajka ubić z cukrem
Mix smakufinałowo bardzo smaczne. Ciasto na kruchym spodzie, ze smażonymi na świeżo jabłkami, z pyszną warstwą kokosowo – orzechową, przykryte ponownie kruchym ciastem a wszystko polane wspaniałą miodowo – orzechową polewą. To ona stanowi kropkę nad i, jak również nadaje ciastu iście miodowego smaku. Ciasto jest wilgotne dzięki smażonym jabłkom, jest pyszne i rozpływające się w ustach. Bardzo Wam polecam.Składniki(...)wylewamy orzechy. Wszystko przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego kruchego ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 50 minut. Zostawiamy do lekkiego ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Wyjmujemy i polewamy polewą miodowo – orzechową.Polewa miodowo – orzechowa:1 łyżka miodu 1/3 kostki margaryny 2 łyżki cukru trzcinowego 2 garści posiekanych na drobno orzechówWszystkie składniki umieszczamy w garnku, doprowadzamy
Made By Mom And Sonmnie to było znakiem, że czas wyłączyć piekarnik. Tak też zrobiłam, lekko uchyliłam drzwiczki i pozwoliłam mu spokojnie wystygnąć. Kiedy sernik był już zimny zajęłam się polewą chałwową.Polewa chałwowa:150 g chałwy(...)sezamowej waniliowej125 ml śmietanki kremówki 36% (pół szklanki)Chałwę pokruszyłam, dodałam kremówkę i zmiksowałam w malakserze. Powstałą masę wylałam do rondelka i lekko podgrzałam, nie doprowadzając do zagotowania. Wylałam polewę na wystudzony sernik i wstawiłam na całą noc do lodówki. Polewa pod wpływem niskiej temperatury ładnie zgęstniała, tworząc fajną chałwową taflę :)SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeSkładniki:125 g czekolady deserowejgrudka masła100 g herbatnikówspora garść żurawinyłyżka kremówki2 łyżki likieru kokosowegoPolewa:(wykonać jak tą mleczna polewa: Polewa mleczna100 g mlecznej6 łyżek kremówki17 żurawinek do dekoracjiWykonanie:Herbatniki zemleć w blenderze na pył.Żurawinę pokroić na mniejsze kawałkiCzekoladę deserową rozpuścić z masłem na parze, zdjąć dać likier.Żurawinę wymieszać z herbatnikami. Dać rozpuszczoną czekoladę. Zagnieść
Moje pyszne gotowanieszklanki mąki gryczanej niepalonej2/3 szklanki cukru2 łyżki miodu gryczanego2 łyżeczki proszku do pieczenia4 jajka100 ml śmietanki kremówki 30%tłpół kostki margaryny Bielmar PALMAkilkanaście rodzynek typu jumboPrzygotowanie:1/ Najpierw przygotowujemy polewę: w garnku umieszczamy białą czekoladę i margarynę, do innego większego garnka wlewamy wrzątek i nakładamy na niego garne z czekoladą i margaryną. Czekamy aż składniki się rozpuszczą a następnie dodajemy(...)wolno i jednolicie lejącej się masy.3/ Do natłuszczonej blachy obsypanej bułką tartą wlewamy ciasto i pieczemy w 180 stopniach 55 minut. 4/ Upieczone ciasto studzimy i oblewamy przestudzoną polewą. Na polewę nakładamy rodzynki i wkładamy do lodówki.5/ Schłodzone ciasto wyjmujemy, kroimy i jemy. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotna