polewa - 11092 przepisów (strona:34/740)

Stefanka 269

konsystencji ,podzielić na trzy równe części , blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozwałkować ciasto ,zrobić tak ze wszystkimi częściami i na papierze wstawić do lodówki na 20 minut . Składniki na polewę ( bez spirytusu )zagotować i doprowadzić do konsystencji gęstej śmietany, zdjąć z ognia i po 10 minutach dodać spirytus ,wymieszać i odstawić do ostudzenia. Mleko na masę grysikową połączyć z grysikiem(...)papierem ,smarujemy połową powideł , na powidła wykładamy połowę masy , kładziemy na to drugi blat i delikatnie dociskamy ,smarujemy powidłami  i wykładamy resztę masy ,przykrywamy trzecim blatem i polewamy letnią polewą . Wstawiamy do lodówki lub dajemy w chłodne miejsce na kilka godzin a potem przechowujemy w lodówce . Ciasto najlepsze jest po dwóch dniach. Smacznego

Wypieki Rene
Katarzynka 144

wystudzenia. Kawę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, odstawić. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę, stopniowo dodawać budyń, cały czas miksując. Dodać kawę wymieszaną z wódką, połączyć. Polewa - czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu, aż składniki całkowicie się połączą, odstawić. Wykonanie - Pierwszy blat biszkoptowy ułożyć w formie. Wyłożyć połowę kremu i poukładać(...)pierniczki. Przykryć drugą warstwą kremu i drugim biszkoptem, lekko docisnąć. Wierzch udekorować polewą czekoladową, posypać czekoladową posypką. Schłodzić w lodówce. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji

Domowa cukiernia Ewy
Wybuchowy tort czekoladowy z granatem i chrupiącą praliną orzechową 340

łyżki cukru pudru Galaretka z granatu: owoce małego granatu 1 łyżeczka żelatyny 50 ml gorącej wody 1 łyżka cukru Poncz: 1/4 szkl wody+1/4 szkl soku z granatu Polewa: 60 g mlecznej czekolady 2 łyżki śmietany kremówki 36% Dodatkowo: 1/2 owoców z granatu do dekoracji Przygotowanie: Ciasto czekoladowo-orzechowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Masło, kakao(...)nałożyć drugą warstwę musu czekoladowego i przykryć ostatnim blatem ciasta, który uprzednio nasączyć wodą z sokiem. Wierch i boki torty wysmarować resztą musu. Schłodzić minimum 2 godziny w lodówce. Polewa czekoladowa: Czekoladę wraz ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy polewa ostygnie, rozprowadzić ją na górze tortu, pozwalając, by spływała po bokach. Wierzch udekorować owocami granatu. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Metrowiec 166

łyżki proszek do pieczenia -3 łyżeczki Olej Rapso-16 łyżek woda -16 łyżek Masa : mąka -8 łyżek czubatych cukier -8 łyżek masło -1 i 1/2 kost mleko -3 szkl Polewa : cukier -4 łyżki woda -1 łyżka kakao - 2 łyżki margaryna -0,5 kost Przygotowanie: Ciasto: Do rondla wlać wodę, dodać cukier, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się cukru i zagotowania(...)margaryny dodawać po łyżce zimnego budyniu z mąki, miksować by powstała puszysta masa. Placek ostudzony, kroić w kromki i smarować je masą na przemian, raz białą, raz ciemną. Polewa :  Do rondla włożyć wszystkie składniki polewy, zagotować i ostudzić.  Gotowe ciasto polać polewą. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return

Kuchnia Danusi
Kostki Domino 127

duże jajko 150 gram mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka kakao 2 łyżki przyprawy do piernika Dodatkowo: 200 gram białej masy marcepanowej 200 gram konfitury morelowej polewa: 100 gram gorzkiej czekolady, 30 gram masła, 30 ml śmietanki 30% Miód, syrop i masło podgrzewamy w garnuszku do momentu aż tłuszcz się rozpuści. Zdejmujemy z palnika i studzimy(...)obciążyć całość słoikami niezbyt ciężkimi. Masa ma się zespolić. Po 24 godzinach wyciągamy ciasto z lodówki i kroimy na niewielkie kwadraty (1,5 cm x 1,5 cm). Składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Każdy kwadracik nabijamy na patyk (tzw. szaszłyk) i maczamy w polewie. Następnie przekładamy na kratkę by polewa zastygła. Gotowe kostki Domino przechowywałam w lodówce. Smacznego

Mango Papaja
Szybki piernik przekładany powidłami i masą grysikową 219

wrzeć, dodać kaszę mannę i energicznie mieszać do zgęstnienia masy. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć do puszystości, dodając pod koniec ostudzoną masę grysikową.   Polewa czekoladowa: Mleko i cukier umieścić w garnuszku, podgrzewać. Gdy cukier się rozpuści, dodać pokrojone w kostkę masło i mieszać, aż się stopi. Na koniec wsypać przesiane kakao i dobrze(...)wymieszać. Piernik wyjąć z keksówki i przekroić na 3 blaty. Przełożyć go powidłami i masą grysikową. Gdy polewa czekoladowa przestygnie i zgęstnieje, polać nią piernik. Odstawić do zastygnięcia. Dodatkowo można posypać, np. posiekanymi orzechami. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Piernik z powidłami 141

szkl cukier - 1 szkl mąka - 2,5 szkl jajka - 2 szt kakao - 3-4 łyżki przyprawa do piernika - 1 opak soda - 1,5 łyżeczki powidła śliwkowe - 4 łyżki Polewa : kakao - 3 łyżki woda - 3 łyżki masło - 1/3 kost cukier - 3 łyżki Dodatkowo : orzechy włoskie Przygotowanie : Ciasto Wybić jajka do miski, zmiksować. Następnie dodać cukier, dobrze utrzeć. Do utartych jajek(...)samym końcu dodać powidła śliwkowe, zmiksować. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blaszki, piec w nagrzanym piekarniku, w temp 180 stop. przez około 35 minut, lub do tzw.suchego patyczka. Polewa  Do rondelka wrzucić pokrojone masło, dodać cukier i wodę, zagotować. Dodać kakao , mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia polewy. Gotowe ciasto, polać polewą czekoladową. Posypać pokrojonymi orzechami . https://www.youtube.com

Kuchnia Danusi
Miodownik z jabłkami 223

stężenia. Masa budyniowa: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Gorący przykryć folią aby nie zrobił się kożuszek. Miękkie masło zmiksować na puch z cukrem pudrem, stopniowo dodawać ostudzony budyń. Polewa kakaowa: Żelatynę zalać niewielką ilością wody zimnej (ok 2-3 łyżki). Pozostałe składniki roztopić i doprowadzić do wrzenia. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać do całkowitego rozpuszczenia i wymieszać z polewą(...)Wystudzić.  Pierwszy blat ułożyć w foremce, posmarować masą budyniową. Można wstawić do lodówki na chwilę aby masa stwardniała. Na masę wylać tężejącą masę jabłkową, przykryć drugim blatem. Polać polewą i posypać kolorowymi posypkami Delecta

Smakołyki Asi
Chatka Baba Jagi 164

wyszło tym  razem najlepiej bo ciastka się połamały ale potem ja w lodówce twardnieje to można formować jeszcze i poprawiać ;) ciasto wstawiamy do lodówki i robimy polewę , Wszystkie składniki na polewę dajemy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i na malutkim ogniu trzymamy ok 5 minut cały czas mieszając ,jeśli jest za gęsta dodajemy 1-2 łyzki wody ,studzimy(...)godzinach możemy polać ciasto polewą i wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin lub całą noc :) Smacznego

Wypieki Rene
Słodkie środy - Świąteczny piernik z powidłami śliwkowymi 142

miodu 125 g masła 3 jajka 1 szczypta soli 3 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao Polewa i dekoracja 180 ml śmietany 30% 150 g gorzkiej czekolady biały maczek cukrowy Do przełożenia około 460 g powideł śliwkowych Do smarowania formy masło i mąka do oprószenia(...)Zimne piernikowe ciasto przekrajemy na pół, smarujemy powidłami,  przykrywamy drugą częścią i smarujemy boki i wierzch.  Wstawiamy do lodówki na kilka godzin by powidła zastygły.  Przygotowujemy polewę. Śmietanę podgrzewamy, dodajemy starta czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji polewy. Oblewamy cały piernik, dekorujemy białym maczkiem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin by polewa zastygła

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Waniliowe babeczki z truskawkami 135

formą, poruszajcie je delikatnie palcami. KREMOWA POLEWA LUKROWA: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą- za pomocą miksera- około 1 minuty, aż uzyskamy gładką, gęstą masę bez żadnych grudek. Gotową polewę, przed użyciem do dekorowania- warto wstawić na 20 min. do lodówki. DEKOROWANIE: Truskawki kroimy wzdłuż. Na wierzchu babeczek rozprowadzamy równomiernie polewę lukrową. Na polewie układamy pokrojone truskawki. Obsypujemy babeczki startą

Domowe Torty
Sernik z nutą orzechową 536

pokojowej): 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego twarogu do serników 500 g sera mascarpone 4 jajka 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżki masła orzechowego Polewa kajmakowa: 230 g masy kajmakowej o smaku orzechowym 1 łyżka masła Dodatkowo: masło do wysmarowania formy, 3/4 szklanki drobno posiekanych migdałów Spód: Ciastka rozdrobnić w malakserze. Wymieszać łyżką(...)termoobiegiem), następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze ok. 90 minut. Po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i pozostawić sernik na jeszcze ok. 15 minut. Polewa kajmakowa: Masę kajmakową wymieszać łyżką z masłem i podgrzać przez chwilę na małym ogniu. Zimny sernik polać przygotowaną polewą i ozdobić posiekanymi migdałami. Sernik przechowywać w lodówce. Schłodzić co najmniej kilka godzin

Bullio
Ciasto Fale Dunaju 135

łyżki wody lub mleka 1,5 łyżki kakao wiśnie (mrożone lub świeże) Masa: 0,5 l. mleka budyń waniliowy z cukrem 250 g. masła 1 łyżka cukru waniliowego Polewa: tabliczka czekolady deserowej lub gorzkiej 1 łyżka masła 1 łyżka mleka (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, żółtka, olej, mleko(...)niego po łyżce wystudzonego budyniu i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.  Na wystudzone ciasto wyłożyć masę budyniową i zostawić na kilka godzin w lodówce, aby masa zastygła. Polewa: Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta lub nam się zważy dodać łyżkę mleka i dokładnie rozmieszać. Wyłożyć na zastygnięty krem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Chałupka Baby Jagi 270

paschy, na Boże Narodzenie zamiast sernika. Coś absolutnie boskiego, najlepszego na świecie. Nieco pracochłonny, ale efekt wart jest wysiłku. Mama zwykle polewała go mleczną i gorzką czekoladą pół na pół, jednak ja, tylko tym razem, polałam go polewą kakaową (przyczyna jest prosta - dziecię wyjadło czekolady). Do środka często wkładałyśmy coś "na wypełnienie", kiedy za wiele masy zostało wyjedzone z miski(...)wierzchnią warstwę herbatników, ale tylko na środkowym pasku, po długości. Ma utworzyć się kopczyk.  Następnie z pomocą folii zwinąć ciasto w trójkątny kształt - kształt chatki. Schłodzić porządnie. POLEWA: W rondelku umieścić margarynę i cukier puder, rozpuścić. Zdjąć z ognia, dodać kakao i rozpuszczoną żelatynę, wymieszać, lekko przestudzić, polać deser

Cakes By Kejt