kulek. Staraj się, żeby były jak najbardziej "zbite". 2. Ułóż na talerzu i włóż na kilka minut do zamrażarki (lub na kilkanaście do lodówki). 3. W tym czasie przygotuj polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuść ksylitol w łyżce wody i soku z cytryny. 4. Dodaj olej kokosowy, a gdy się rozpuści zdejmij z ognia, dodaj przesiane przez sito kakao(...)energicznie mieszaj do uzyskania gładkiej masy. 5. Wyjmij batony z lodówki i ułóż je ciasno koło siebie - będzie łatwiej pokryć je polewą. 6. Za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj z góry batoniki polewą, następnie posyp orzechami i skórką cytrynową. 7. Przechowuj w lodówce. Energia (1 batonik) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 167 kcal
Powiedz dietom nielodówki. Ściągnąć papier i polać ganaszem czekoladowym. Można od razu serwować, ale kroić się będzie lepiej, gdy polewa zastygnie ( ja do czasu przyjazdu gości schowałam roladę z ostudzoną polewą do lodówki, aby śmietana się nie rozpłynęła ). Kroić przed podaniem, podawać w towarzystwie domowej frużeliny wiśniowej. The post Czekoladowa rolada appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjasernik odstawić do całkowitego ostygnięcia ( od razu po wyjęciu może być ciut „galaretowaty”, ale proszę się nie przejmować, jak ostygnie to stężeje). Przestygnięty wstawić do lodówki na parę godzin. Polewa: 8. Czekoladę poszatkować. Śmietankę zagotować z przyprawami, zdjąć z ognia i dodać poszatkowaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa. Polewę odstawić na około 15 minut(...)przestygnięcia. 9. Sernik ostrożnie wyjąć z tortownicy (oddzielić nożem ciasto od brzegów tortownicy) i polać gotową polewą. Przed podaniem posypałam go jeszcze szczyptą cynamonu. Udanych wypieków
Mała Cukierenkażółta, czerwona i zielona) 1 szklanka cukru pudru 150 g masła ok. 200 g truskawek kilka sztuk okrągłych biszkoptów 2 opakowania rurek waflowych (200 g) – użyłam rurek bez nadzienia Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady ok. 50 ml śmietany kremówki (30%) Wykonanie: Przygotowujemy galaretki według przepisu na opakowaniu, zużywając do każdej połowę wymaganej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy(...)serową, wyrównujemy jej powierzchnię i posypujemy resztą owoców. Na koniec wykładamy ostatnią masę. Ostrożnie przenosimy torcik do lodówki, gdzie pozostawiamy go na kilka godzin do całkowitego stężenia. Aby otrzymać polewę rozpuszczamy czekoladę razem ze śmietanką w kąpieli wodnej. Mieszamy, aż składniki dokładnie połączą się w jednolitą, lśniącą masę. Gdy polewa ostygnie (ale nadal będzie płynna) nakładamy ją na wierzch
MyCookBook.pltruskawką-niespodzianką w środku) robi wrażenie na degustatorach :) Składniki: 800 g twarogu sernikowego 180 g cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny (czubate) 1 laska wanilii kilkanaście sztuk truskawek 24 herbatniki Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej (użyłam 74%) 100 g czekolady mlecznej 3-5 łyżek mleka Wykonanie: Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i dokładnie osuszamy. Twaróg sernikowy ucieramy wraz z cukrem(...)masa serowa stężeje, a herbatniki lekko zmiękną). Czekoladę łamiemy na kawałeczki, przekładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dolewamy 3-5 łyżek mleka, aby powstała gęsta, błyszcząca, czekoladowa polewa. Polewę odstawiamy, aby lekko przestygła (ale nie zastygła). Półpłynną czekoladą smarujemy ciasto (najlepiej robić to przy pomocy pędzelka). Chatkę wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego
MyCookBook.plpolewa mnie rozczarowała. Pierwsza nuta smakowa jest bardzo kwaśna, bardziej przypominająca cytrynę niż jogurt. Później... No cóż, później robi się za słodko. Także ciasteczko na plus, natomiast polewa niestety dla nas była zdecydowanie za słodka i za mało jogurtowa. 4. Pryncy Torcik Cieniutkie i bardzo kruche wafelki przełożone mleczną czekoladą okazały się doskonałą przekąską. Smak jest dobrze wyważony(...)spotkanie z planszówkami wzięła jakiekolwiek inne ciasteczka, nie dałabym rady ich podzielić między tych wszystkich ludzi. Malti keksy cieszyły się dużo większym zainteresowaniem niż gry, przy których były pochrupywane. Polewa z cudownej, aksamitnej czekolady sprawiła, że z kumpelą nie mogłyśmy się oderwać. Kruchy środek - pychotka! Teraz już wiem, co kupować na spotkania w większym gronie ;) To tyle, jeśli
W poszukiwaniu inspiracjiostudź. *Purée przygotujesz, piekąc pokrojoną w kostkę dynię w piekarniku nagrzanym do 200°C przez kwadrans. Po wystudzeniu wystarczy ją zmiksować na gładko za pomocą blendera i gotowe. Polewa Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzyj mikserem do białości, następnie dodawaj serek Philadelphia łyżka po łyżce, nie przerywając miksowania. Podobnie postąp z cukrem pudrem, powoli go wsypując(...)cały czas ucieraj masę. Polewą posmaruj zimne ciacho. Całość posyp kandyzowaną skórką pomarańczową i włoskimi orzechami
Food Squarełyżki miodu (użyłam słonecznikowego ) 2 łyżeczki sody Krem: 1/2 litra mleka 1/4 szklanki kaszy manny 100g masła 3/4 szklanki cukru pudru kilka kropel aromatu waniliowego Polewa: 40g masła 1/4 szklanki cukru 1 łyżka mleka 2 łyżki kakao Dodatkowo: 5-6 łyżek dżemu (użyłam truskawkowego) Ciasto. Jajka, cukier i masło/margarynę utrzeć na puszystą(...)sposób postępować z resztą placków. Ostatni blat powinien być pusty. Całość owinąć folia spożywczą i wstawić do lodówki minimum na jedną dobę (moje ciasto stało 2 dni). Przygotować polewę. Masło z cukrem rozpuścić a następnie wymieszać z mlekiem i kakao. Gotować około 2 minut - do zgęstnienia (niezbyt długo, ponieważ polewa stwardnieje). Polewą posmarować ciasto i udekorwować
Di gotujegniazdek nasiennych) 1 łyżeczka cynamonu Polewa: 2 łyżki śmietanki 30%, 2 łyżki kakao, 2 łyżki cukru, zagotować, dodać 2 łyżki masła, wymieszać aż masło się rozpuści, smarować polewą powierzchnię ciasta, dosyć szybko bo polewa szybko gęstnieje. Przygotowanie : Pokrojone jabłka posypujemy cynamonem, mieszamy. Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę łączymy z kakao, płatkami, proszkiem do pieczenia(...)czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone, jeżeli tak, to jeszcze chwilkę trzymamy ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, po czym wyjmujemy i po lekkim ostudzeniu smarujemy polewą czekoladową.Smacznego! The post Kakaowe ciasto orkiszowe z jabłkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępowstał syrop. dodałam sok z cytryny i rum. Tak uzyskanym syropem polałam dolną i górną warstwę ciasta. Ubiłam krem i odstawiłam go do lodówki. Pozostało jeszcze sporządzenie polewy. W garnuszku z wodą rozpuściłam masło,cukier i kakao. Wymieszałam i odstawiłam do ostygnięcia. Mając już wszystkie składniki nakładałam je na nasączone ponczem ciasto. Najpierw dżem z porzeczek. Jest on kwaskowy(...)bardzo smakowicie kontrastuje z kremem i słodyczą polewy. Następnie warstwa kremu. Przykryłam drugą częścią ciasta i polałam polewą czekoladową. Na wierzch nałożyłam kleksy kremu. Podałam z kawą do której dodałam pozostały jeszcze krem... Pycha i smacznego
potrawyregionalneJeśli lubicie słodkie ciasta, to Maxi King jest idealne dla Was. Już jednym kawałkiem można się zasłodzić. Ja trochę je zmodyfikowałam i nie zrobiłam polewy. Bez niej i tak jest wystarczająco słodkie. Myślę, że usatysfakcjonuje wszystkich miłośników krówek i batonów. Nie wymaga pieczenia, więc jest szybkie w wykonaniu. Powinno się go dobrze schłodzić w lodówce. Na polewę można użyć: dowolnie(...)szklanka (250 g) cukru 1 szklanka (250 g) mleka 400 g mleka w proszku ( niebieskie opakowanie, miałkie - nie w granulkach) 1,5 kostki masła Składniki na polewę: 2 tabliczki ciemnej lub białej czekolady 1/4 szklanki mleka puszka solonych orzeszków ziemnych Do garnka wsypałam cukier i cukier wanilinowy. Wlałam szklankę mleka i zagotowałam. Odstawiłam do wystygnięcia. W misce utarłam
potrawyregionalnewierzch rozsmarować ciemne ciasto. Piec około 45 minut w 180*C. Polewa: Masło rozpuścić z cukrem i mlekiem, dodać pokruszoną chałwę, mieszać do otrzymania gładkiej polewy. Polać ostudzone ciasto, odstawić do zastygnięcia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniażółtka 350 g mus z dyni (przepis tutaj ) 1/3 łyżeczki cynamonu 1 łyżka ekstraktu z wanilii 70 g śmietanki 30% (składniki na sernik muszą mieć temperaturę pokojową) Polewa: 4 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 3 łyżki kakao 60g masła 1 łyżeczka żelatyny Wszystkie składniki oprócz żelatyny umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Żelatynę zalewamy małą ilością wrzątku, następnie dodajemy(...)jeszcze 80 minut. Po tym czasie uchylamy delikatnie piekarnik i zostawiamy do wystygnięcia. Gdy sernik będzie już zimny ściągamy obręcz i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Polewamy i rozsmarowujemy lekko przestudzoną polewą, dodatkowo posypujemy brzegi posiekanymi orzechami laskowymi
Delicious Titbitsciasto 2 jajka 1 szkl mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao pół margaryny pół szkl cukru przełożenie 150 g daktyli 1 tabliczka czekolady 1 łyżka margaryny polewa pół szkl cukru 3 łyżki wody 2 łyżki kakao 1 łyżka margaryny prażone płatki migdałowe Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodać majka i mąkę oraz kakao i proszek(...)temp 180 st. ciasto przekroić na dwa równe kawałki. Daktyle zemleć. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem margaryny, dodać daktyle i dobrze wymieszać. Kiedy nadzienie nadaje się do smarowania, przełożyć ciasto. Polewa; Cukier zagotować z wodą, po kilku minutach kiedy syrop tworzy nitkę, dodać margarynę i kakao, ucierać przez chwilę. Kiedy polewa zaczyna gęstnieć, wylać na ciasto i szybko udekorować
Gotowanie jest łatwełyżeczki proszku do pieczenia Masa: 300 ml mleka, 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 150g masła, 1,5 łyżki cukru pudru, 1 mały kieliszek ajerkoniaku, Polewa: 2 łyżki masła, 3 łyżki wody, 3 łyżki cukru, 3 łyżki kakao, Dodatkowo: 3 łyżki suchego maku, białko PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukier(...)Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń oraz ajerkoniak. Ucieram. Masą wypełniam upieczone kapelusze grzybków, przykrywam krążkiem z dziurką. 6. Polewa : Z masła, wody, cukru i kakao gotuję polewę. Lekko przestudzoną polewą smaruję kapelusze grzybków. Wstawiam do lodówki na 2 godziny. 7. Każdy kapelusz nabijam na wałeczek i grzybek
Tradycyjna kuchnia Kasi