polewa - 11092 przepisów (strona:52/740)

Miodownik (stefanka) z masą grysikową 363

masa będzie jasna i puszysta. Łyżka po łyżce dodajemy wystudzoną kaszkę, za każdym razem dokładnie miksując - w tym momencie należy szczególnie uważać, aby masa nam się nie zważyła. POLEWA: W małym garnuszku podgrzewamy śmietankę, aż zacznie parować, ale jeszcze przed zagotowaniem. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy kawałki czekolady i mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. WYKOŃCZENIE: Blaszkę, w której piekliśmy(...)ciasto, wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy pierwszy blat. Obficie i równomiernie pokrywamy go powidłami śliwkowymi. Na to wylewamy masę z kaszki manny, wyrównujemy. Kładziemy drugi blat. Całość polewamy czekoladą, dekorujemy płatkami migdałów i wiórkami czekoladowymi. Wkładamy do lodówki do schłodzenia na 2-3 dni . Gotowe

My Culinary Art
Babeczki piernikowe kakaowe z marcepanem i bakaliami renifery 213

niższych obrotach wlewać margarynę wymieszaną z mlekiem  Powstałe ciasto łyżką przełożyć do papilotek zostawić ciasto aby  odpoczęło około 30 minut piec 180 stopni ok 30 min 3. Polewę rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej dodać nutellę  masło śmietanę i wodę.Mieszać aż połączą się składniki  Posmarować ostygnięte babeczki polewą na każdą z jednej  strony dać biszkopcik(...)przykleić z płatków uszka renifera z paluszków  zrobić rogi a lukrem oczy i przykleić nosek z m&m's z polewy zrobić  buśki i kropki na oczkach

W królestwie smaków Beaty
Dietetyczny sernik waniliowy 4646

kawałek. Składniki: Sernik: 1000g serka  twarogowego 5 jajek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka erytrytolu 2 łyżki słodzika ze stewią trochę sproszkowanej wanilii Polewa czekoladowa: 1/2 łyżeczki kakao (najlepiej surowego) 60 g oleju kokosowego Przygotowanie: Wszystkie składniki na masę sernikową łączymy ze sobą za pomocą miksera (tylko do połączenia, aby nie napowietrzać ciasta(...)pieczemy przez 1,5 godziny. Po tym czasie studzimy sernik w lekko uchylonym piekarniku. Olej kokosowy lekko podgrzewamy rozpuszczając i wsypujemy kakao, dokładnie łącząc ze sobą składniki. Przygotowaną polewą polewamy wystudzony sernik i odstawiamy do stężenia. Kaloryczność: Cały sernik ma 2820 kalorii, a kawałek 175 kalorii

Moja Micha
Czekoladowa tarta serowa na piernikowym spodzie 196

gotowa do pieczenia. Po kilkunastu minutach w całym domu unosił się niesamowity zapach czekolady i piernika... Spód kruchutki - jak na tartę przystało, masa serowa - kremowa, intensywnie czekoladowa, a biała polewa - idealnie wieńcząca cały wypiek. Przepis koniecznie do powtórzenia! ;) Składniki : piernikowy spód 200 g ciasteczek zbożowych lub pełnoziarnistych herbatników  2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 kostki masła + odrobina(...)misce utrzeć jajka ze szczyptą soli, stopniowo dodając serek, rozpuszczoną czekoladę, miód i budyń. Wyłożyć na podpieczonym spodzie i piec przez ok. 40 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. polewa tabliczka białej czekolady ( u mnie z orzechami laskowymi ) 100 g jogurtu naturalnego wiórki kokosowe Czekoladę rozpuścić, wymieszać trzepaczką z jogurtem. Tak przygotowaną polewą udekorować wierzch tarty, następnie obficie oprószyć

Kuchnia Ellie
Ciasto bananowe z chałwą 177

mnie ciemny, gryczany 1 jajko 50ml oleju 100g chałwy sezamowej - u mnie kakaowo-waniliowa   180g mąki pszennej   1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej polewa czekoladowa - do polania po upieczeniu W dużej misce, rozgnieść widelcem na papkę banany. Dodać płynny miód, jajko i olej. Całość wymieszać łyżką. Wkruszyć chałwę i ponownie dokładnie wymieszać. Przesiać(...)przestudzone wyjąć z formy  i zostawić do zupełnego ostygnięcia na metalowej kratce, aby równomiernie się odparowało. Z racji, iż ciasto z natury jest mało słodkie, można je polać polewą czekoladową - mój wypracowany mozolnie metodą wielu prób i błędów przepis na Idealną polewę czekoladową do podejrzenia

Grunt to przepis!
Sękaczek- kurche ciasto z jabłkami i orzechami 719

samo postępujemy z pozostałym ciastem. Jabłka:  Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce jarzynowej. Smażymy, aż powstanie gładka masa. Dodajemy sypkie galaretki, dokładnie mieszamy. Lekko studzimy. Polewa orzechowa: Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Przełożenie ciasta: W blasze umieszczamy pierwszy blat i smarujemy połową jabłek. Przykrywamy drugim blatem i wykładamy resztę masy jabłkowej. Na wierzch(...)kładziemy trzeci blat i smarujemy go polewą orzechową. Odstawiamy do schłodzenia. Gotowe! Życzę smacznego! :) Przepis znaleziony na stronie Śladami Słodkiej Babeczki . Delikatnie zmodyfikowałam kruche ciasto

Czerwona Porzeczka
Murzynek jak za "komuny" 160

najlepiej polać polewą czekoladową. Ja używam sprawdzonego przepisu na idealną polewę czekoladową . Reguluje tylko w niej dodawaną ilość kakao - w Murzynku sprawdza się jego większy niż zwykle dodatek, stąd polewa jest mocno ciemna

Grunt to przepis!
Zimowe babeczki 191

płynnego miodu 65 g melasy 65 ml mleka 255 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżezka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g suszonej żurawiny polewa: 1 łyżka wody 65 g miodu 60 g ciemnej czekolady (75%) Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać miód(...)masłem formy na babeczki. Piec w 160 st. C. przez 25-35 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Czekoladę posiekać. Miód z wodą zagotować, zalać czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Polewę przestudzić, gęstniejącą polać babeczki. Odstawić do zastygnięcia polewy. Smacznego! Ja tymczasem zakasuję rękawy, i zabieram się za pieczenie pierniczków. Ostatnio nie mogę na nic znaleźć czasu, a wałkowanie i wykrawanie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
#10 Poświątecznie - marchewkowe na bogato 169

Piątnicy, Bieluch, Mój Ulubiony z Wielunia... 100 g miękkiego masła 2 szklanki cukru pudru (ja wolę mniej słodkie - szklanka wystarczy) Przygotowanie Serki i masło zmiksować z cukrem. I gotowe :) Polewa: Składniki Kostka margaryny(...)kopiaste łyżki kakao Pół szklanki cukru 3 łyżki wody Przygotowanie Roztopić margarynę, dodać wodę, cukier i kakao, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Przestudzić. Ciasto kroimy na dwie części, przekładamy kremem, polewamy polewą, posypujemy posypką, wiórkami, czymkolwiek ;). I gotowe! Nie licząc czasu pieczenia można spokojnie wyrobić się w 20 minut :). Rady Zamiast kremu, w podobny sposób można przygotować "lukier", którym smarujemy wierzch

Kuchnia w szuwarach
Makowiec bakaliowy z jabłkami 437

masła 6 jajek 6 łyżek kaszy manny 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 15 dag bakalii (orzechy, rodzynki, kokos) 1 łyżka budyniu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 2 łyżki margaryny 3 łyżki kakao 3 łyżki wody 3 łyżki cukru wiórki kokosowe do posypania PRZYGOTOWANIE: Ciasto kruche : Mąkę połączyć z margaryną. Dodać żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek(...)wszystkie składniki. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto na blaszce. Wyrównać. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Polewa: Margarynę, kakao, wodę i cukier przełożyć do garnuszka. Gotować 2 minuty, cały czas mieszając. Odstawić do przestudzenia. Gęstą polewę rozsmarować na cieście. Wierzch oprószyć wiórkami kokosowymi

Tradycyjna kuchnia Kasi
Walentynkowy torcik z musem z owoców leśnych 214

połowy małej cytryny 1/3 szklanki cukru 4 łyżeczki żelatyny w proszku (12 g) 330 ml śmietany kremówki 30 lub 36%, schłodzonej dodatkowo - podłużne lub okrągłe biszkopty, pół opakowania Polewa: 100 ml śmietany kremówki 30-36% 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady'; document.write(" "); Składniki na ciasto w kształcie serca o średnicy max 23 cm (odpowiednik tortownicy(...)formy na paterę. Do formy włożyć drugi blat, wylać pozostały mus, przykryć 3 blatem, wstawić do lodówki na 20 min. Wyjąć przełożyć delikatnie na blat z musem. Oblać polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: 100 ml śmietany kremówki 30-36% 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady W niedużym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać połamaną

moj przepis na
Ciasto "Szachownica" (jak Metrowiec) 386

ciepłej wody Krem: 2 szklanki mleka (500 ml) 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej cukier waniliowy 170 g masła w temperaturze pokojowej Polewa Czekoladowa: 100 ml śmietanki kremówki 100 g czekolady gorzkiej łyżka wódki  Ciasto "Szachownica" (jak Metrowiec) - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę z proszkiem(...)kształtu szachownicy z 9 polami. T ak samo postępujemy z d rugą częścią ciasta tworząc dw ie szachownice. Pozostałą masą pokrywamy całe ciasto i umieszczamy w lodówce na noc. Polewa Czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy a następnie wrzucamy drobno połamaną czekoladę oraz wódkę. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Czekoladą polewamy wierzch ciasta. Moje posty

Słodka Strona
babeczki kawowe z czekoladą i granatem 156

formą, poruszajcie je delikatnie palcami. POLEWA LUKROWA: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą- za pomocą miksera- około 1 minuty, aż uzyskamy gładką, gęstą masę bez żadnych grudek. Gotową polewę, przed użyciem do dekorowania- warto wstawić na 20 min. do lodówki. DEKOROWANIE: Obieramy granata- wyłuskujemy z niego wszystkie nasiona. Czekoladę ścieramy na tarce. Na wierzch babeczek nakładamy polewę lukrową- ładnie

Domowe Torty
Wegańskie ciasto marchewkowe 132

łyżki mielonego siemienia lnianego* 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru konfitura figowa do przełożenia   Niewegańska polewa: 2 łyżki śmietany 36% 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru 1/2 laski wanilii (ziarenka) marchewka do dekoracji   * W wersji niewegańskiej można użyć połączenia 1 rozgniecionego banana(...)piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Studzę a następnie wystudzone kroję na dwa blaty. Jeden z nich smaruję konfiturą figową i przyciskam drugim. Składniki polewy mieszam i polewam nią ciasto, dekoruję świeżą marchewką.   Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Ciasto drwala 228

łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 1 jajko 225 g mąki pszennej T500 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jabłka 100 g daktyli Ale-raj 100 g orzechów włoskich Polewa kokosowa: 80 g cukru trzcinowego 125 ml mleka 50 g kokosu 60 g masła Przygotowanie: Ciasto: Jabłka obrać i pokroić w kostkę, daktyle pokroić na połówki a orzechy trochę przesiekać(...)składniki się połączą przełożyć do formy 30*11 cm wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. Wyrównać powierzchnię i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach 45 minut, wyjąć polać polewą kokosową i ponownie piec 20 minut. Polewa kokosowa: wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzać do momentu aż masło się rozpuści. Inspiracja z blogu Kraina Sosny

Ala piecze i gotuje