polewa na ciasto - 2000 przepisów (strona:98/134)

Naleśniki z kaszą jaglaną i sosem rabarbarowo-truskawkowym 155

mineralnej gazowanej 2 jajka szczypta soli 50 g roztopionego masła Jajka, sól, mleko, przesianą mąkę razem miksujemy. Na końcu dodajemy wodę. Na patelni topimy masło i dolewamy je do ciasta, mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Krem z kaszy jaglanej: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 1 łyżka masła 1 ½ łyżki cukru lub szczypta soli Kaszę(...)Lekko ostudzoną przekładamy do blendera, dodajemy masło, cukier lub miód i miksujemy na gładki krem. Taką masą smarujemy naleśniki, które składamy w trójkąt lub rulon. Przed podaniem podgrzewamy i polewamy owocowym sosem.   Gorący sos owocowy: 2-3 łodygi rabarbaru ok. 10 polskich truskawek 1 łyżka cukru Rabarbar myjemy, nieobrany kroimy w paski o szerokości 2-3 cm. Umyte

bistro mama
Makrela z miodem 190

Wędzona makrela zawiera bardzo duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, natomiast największą wartością makreli jest selen. Pierwiastek ma ogromny wpływ na naszą odporność

kgwjanczewo
Sernik waniliowy z chałwą 147

cukru pudru, 2 żółtka, 1 jajo, 10 dag margaryny, 1 łyżka smalcu, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Wykonanie ciasta na spód placka: Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić ciasto, wyłożyć na dużą tortownicę wysmarowaną tłuszczem i posypaną wiórkami kokosowymi i odłożyć do lodówki. Składniki na serowiec: 1 kg sera, 20 dag chałwy waniliowej, 10 żółtek, 8 białek jaja(...)połączyć z serem, aromatem i lekko wymieszać. Wylać masę serową na przygotowaną formę i powtykać kawałki chałwy . Piec około jednej godziny w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ozdobić placek polewą. Składniki na polewę: 1 szklanka cukru, ½ szklanki śmietany, 1 cukier waniliowy, ½ tabliczki czekolady, 1 łyżka spirytusu. Wykonanie polewy: Gotować cukier ze śmietaną i cukrem waniliowym przez osiem minut. Czekoladę rozpuścić

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto "Milka" 232

ubić z cukrem na puszystą, kremową masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na koniec wlać wodę i ponownie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wyścielonej pergaminem tortownicy o średnicy 20 cm. Piec około 15 minut w temperaturze 180 o C. Wszystkie czynności powtarzamy i pieczemy drugi, taki sam biszkopt. Składniki na krem(...)płomień i wlać miksturę mączną, ciągle mieszając. Podgrzewać do momentu, aż zgęstnieje (jak budyń), ostudzić. Miękką margarynę (masło) utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo przestudzony budyń.  Składniki na polewę: 140 g mlecznej czekolady; 3 łyżki mleka; 2,5 łyżki cukru; 100 g margaryny (dałam masło); Wszystkie składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Jeden biszkopt posmarować

In my kitchen
Domowe Jagodzianki 198

food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 20 części. Każdą porcje lekko rozwałkowujemy, na środek wykładamy ok. łyżkę jagód, ok. pół łyżeczki cukru pudru i sklejamy podobnie jak knedle. Tworzymy kuleczkę, którą następnie lekko formujemy(...)puder ucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę wody.Przygotowanym lukrem polewamy jagodzianki.  Moje posty

Słodka Strona
Świąteczne ciasteczka kakaowe 203

ozdobioną i kolędą ulubioną.  To spotkania pełne uśmiechu i miłości, ciepła i serdeczności.  Wspólne biesiadowania i świątecznych smakołyków delektowania.  Ja zamiast pierniczków lukrowanych, czy czekoladą polewanych,  ciasteczka kakaowe przygotowuję i lukrem je maluję.  Są wesołe, kolorowe, chrupiące i wyjątkowe. Samo ich ozdabianie, to takie plastyczne improwizowanie, wyglądają wówczas oryginalnie choć nie zawsze wyjdą idealnie(...)mieszamy z sodą i kakao. W rondelku rozpuszczamy masło, studzimy. Masło przelewamy do dużej miski, dodajemy cukier puder, jajko i miksujemy.  Powoli dodajemy suche składników i miksujemy. Kiedy ciasto będzie stawiać opór, wyrabiamy ręcznie, aż powstanie gładka plastyczna masa.  Z ciasta formułujemy kulę i zawijamy ją w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Ciasto porcjami

Moniki Smakołyki
Kulki z makiem 151

mąkijajkoszklanka letniej wody2 łyżki oliwycukier waniliowyDodatkowo:szklanka masy makowejszklanka bułki tartej2 łyżki przyprawy do piernika2 jajkaoliwaszklanka mioduWykonanie:Ciasto:Dokładnie wyrabiamy ciasto z podanych składników. Ma być elastyczne i miękkie. Ciasto nie powinno być zbyt twarde, jeżeli tak się stanie należy dolać trochę więcej wody.Ciasto dokładnie ugniatamy i dzielimy na mniejsze kawałki, tak na cztery części. Następnie każde podsypujemy maka(...)piernika.Na patelni rozgrzewamy oliwę. Nasze kulki maczamy w jaku a potem w bułce i smażymy na złoto.Miód rozgrzewamy w rondelku do płynnej postaci.Kuli rozkładamy na talerze i polewamy miodem.Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Pieczona kaczka z pszennymi placuszkami 179

blaszce. Początkowo wstawiamy ją odkrytą do piecyka nagrzanego do temperatury około 200 stopni. Po około pół godzinie temperaturę zmniejszamy do około 160-170 stopni. Kaczkę często obracamy i polewamy sosem powstałym przy pieczeniu, żeby nie była sucha. Na około 15 minut przed końcem pieczenia zwiększamy temperaturę do 200 stopni. Przypiecze ona skórkę :)Cały czas pieczenia średniej kaczki(...)pszenne placuszki:Do miski wlać szklankę wrzącej wody i łyżkę oleju oraz wsypać łyżeczkę soli. Mieszając cały czas dodawać mąkę aż do uzyskania konsystencji gęstego ciasta. Ciasto pod  przykryciem odstawić do przestygnięcia. Chłodne ciasto wyłożyć na stolnicę i podsypując mąką wyrobić do konsystencji ciasta pierogowego. Wykrawać lub kroić dowolne kształty i piec

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik na murzynku 279

stopniowo i mieszać mikserem . Białka ubić ze szczyptą soli  , dodawać stopniowo do ciasta i mieszać łyżką.Blaszkę o wymiarach 30/ 30 wyłożyć papierem do pieczenia  .Przelać ciasto .Piec w temp. 180 st do suchego patyczka około 25 minut.Składniki na sernik :800 g sera białego półtłustego mielonego1 szkl cukru1 cukier wanilinowy1 budyń waniliowy z cukrem Dr . Oetkera6(...)temp 180 st około 50 minut. ( zaznaczam jednak że każdy piekarnik piecze inaczej więc czas pieczenia może być troszkę krótszy lub dłuższy , )Po upieczeniu sernik można polać  polewą lub polukrować tak jak ja , lukrem czekoladowym Dr. Oetkera

Sama słodycz i szczypta chili
Pomarańczowe babeczki z makiem 168

promocji - kupiony, a pozostałe składniki są nieodłącznym elementem domowych zapasów. Przepis jak i poprzednie dwa pochodzi z bloga mojewypieki.com, ale tym razem postanowiłam nic nie zmieniać - no może poza polewą z białej czekolady, którą pominęłam. Skład jest taki  200 g. mąki pszennej  ( ja użyłam typ 550 ) 1/2 szklanki drobnego cukru 2 łyżki maku łyżeczka proszku do pieczenia(...)miksujemy znowu. Na koniec wsypujemy na przemian mąkę i kefir - mieszamy łyżką do połączenia składników. Papierowe papilotki wkładamy do blaszki na muffiny, nakładamy po 1,5 łyżki ciasta i pieczemy w 170 stopniach przez około 20 minut.  Babeczki są mięciutkie, delikatne, o lekkim cytrusowym zapachu

apetytnapieczenie
Sałatka wiosenna warstwowa 347

Bardzo atrakcyjna, iście wiosenna sałatka, albowiem rzodkiewka króluje! połączenie zielonego brokuła i pięknej, biało-czerwonej rzodkiewki to już mariaż kolorów tak apetyczny, że trzeba oczy nacieszyć

kgwjanczewo
Muffinki czekoladowe z bananem 247

łyżeczka pasty waniliowej - można zastąpić aromatem waniliowym 1 duży banan - pokrojony w kostkę - dla smakoszy 2 sztuki też nie będą za dużo... 1 czekolada gorzka - posiekana w kostkę opcjonalnie polewa czekoladowa - do polania na wierzch - własnej roboty do znalezienia TU Piekarnik ustawić na 180C - kratka na środkowym poziomie piekarnika; grzałka góra-dół; bez termoobiegu .  W oddzielnym naczyniu wymieszać(...)posiekaną czekoladę. Wymieszać. Do miski ze składnikami mokrymi dosypać te suche. Zamieszać lekko łyżką - mieszać tylko na tyle aby wszystko mniej więcej się połączyło, im więcej zostanie w cieście grudek, tym babeczki będą wilgotniejsze i bardziej puszyste . Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto - u mnie do 4/5 wysokości papilotek . Wyszło mi 12 sztuk babeczek.  Wstawić do rozgrzanego piekarnika

Grunt to przepis!
ciasto na pierogi 284

jednej dziurki, ponieważ w trakcie, gdy będziemy nasze pierogi gotować, nasz farsz będzie nam uciekał.  Tak samo postępujemy z reszta ciasta, aż do zakończenia naszego farszu. GOTOWANIE PIEROGÓW Do garnka wlewamy wodę (tyle wody, by wrzucone pierogi w niej swobodnie pływały) i stawiamy go na ogień. Tą wodę solimy i dodajemy(...)siebie nie zachodziły. Po minucie delikatnie przechylamy nasze naczynie i zlewamy z niego wodę.  Pierogi, w zależności od zawartego w nich farszu, okraszamy podsmażoną cebulką, skwarkami, czy tez polewamy stopionym masłem lub śmietanką

Kulinarnie z Polką na Kresach
Zdrowe święta! 123

naturalnym          Do sałatek i surówek nie dodawajmy majonezu – zastąpmy go sosem na bazie jogurtu lub winegret          Zróbmy lżejsze wersje ciast – używajmy mąki z pełnego przemiału, płatków owsianych,  puree z fasoli, otrębów.  Słodkie dżemy zastąpmy owocami, cukier miodem.          Nie katujmy ryb ciężką panierką , zamiast(...)mamy zamiar spróbować wszystkiego          Możemy zrobić pełnoziarnistą wersję pierogów , z ciemnej mąki zamiast białej – będzie o wiele zdrowiej, a przy tym bardzo smacznie. Unikajmy polewania pierogów tłuszczem i skwarkami.          Nie zasiadajmy do stołu z pustym żołądkiem – pół godziny przed kolacją zjedzmy coś lekkiego. Dzięki temu ograniczymy pochłanianie kalorii w trakcie

Powiedz dietom nie
Rolada 346

łka ubić z cukrem , dodać żółtka , olej , delikatnie wymieszać , dodać mąkę z proszkiem , kakao i jeszcze raz wymieszać . 3.Dużą blaszkę taką z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto . 4.Piec w temp 180 st. około 25 minut do suchego patyczka 5.Ściereczkę kuchenną namoczyć , przełożyć jeszcze ciepły biszkopt i zrolować ze ściereczką , ściereczkę ściągamy aż biszkopt przestygnie. 6.Galaretk(...)galaretki pomarańczowej i delikatnie wymieszać łyżką. 9.Biszkopt rozwinąć , wyłożyć masę i delikatnie zwinąć . 10. Ja wierzch rolady także posmarowałam masą śmietanową i starłam na nią czekoladę wy możecie polać polewą lub polukrować , jak wolicie

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania