jest lekko posolona. 9. WYRABIANIE CIASTA I FORMOWANIE KLUSEK (5 min): > do miski z powrotem dodajemy odjętą część ziemniaków i wyrabiamy na jednolitą masę palcami. Następnie odrywamy kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego i formujemy kuleczki, kładziemy je na desce i dokładnie w środku każdej dociskamy lekko palec, robiąc słynne wgłębienie (do ok. połowy wysokości kluski). 10. GOTOWANIE KLUSEK(...)wody i odsączcie na durszlaku. Możecie je zahartować przelewając zimną wodą, ale nie jest to konieczne. Kluski gotowe! 11. PODANIE: ciepłe kluski przekładamy na talerz, nakładamy mięso i polewamy pozostałościami sosu. Dla urozmaicenia można podawać do tego gotowe konserwowe buraczki. OM NOM NOM! Post WIEPRZOWINA DUSZONA W POMIDORACH + KLUSKI ŚLĄSKIE – 5 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS
Nerds KitchenDzisiaj po raz pierwszy chciałam Wam zaproponować danie rybne. Sama nie jestem wielką miłośniczką ryb, jednak łososia wędzonego baaardzo lubię. Powinniśmy go jeść jak najczęściej, nie
Kuchnia Pełna Pasjiserową tak, aby troszkę więcej zostało jej na środku formy.Wstaw do nagrzanego do 160-165 stopni piekarnika, ALEpod nasz jeszcze nie upieczony sernik wstaw poziom niżej dużą formę na ciasto (taką bez otwieranego spodu) do której nalej zwykłej wody (do 3/4 wysokości formy). To sprawi, że sernik będzie bardziej aksamitny po upieczeniu i nie powinien popękać z wierzchu. Piecz(...)Podawać z listkami mięty, likierem orzechowym, lodami, frużeliną bądź w tradycyjnej wersji bez dodatków.Polecam polewę z gorzkiej czekolady Wawel 90%. Świetnie łączy się z naszym sernikiem.Zagotowuję śmietanę kremówkę i zdejmuję z palnika. Wrzucam kilka kostek czekolady i energicznie mieszam. Po chwili polewa jest gotowa :). Dla fanów sernika bez skórki z wierzchu polecam w połowie pieczenia nałożyć
Eat Shrimps" Sylwester zbliża się wielkimi krokami. Coraz więcej propozycji wpada mi w oczy, ale wcale nie jestem nimi zachwycona, być może jest to związane z minionymi świętami
Słodkie Przyjemnościmyśleć że mam felerną gofrownicę albo po prostu nie umiem tego ogarnąć;/ macie jakieś patenty? ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, pozostałe ciasto na gofry przerobiłam na czekoladowy omlet z kokosowym sosem ;) Składniki: 2 jajka 1 łyżka budyniu czekoladowego bez dodatku cukru 0,5 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)nasączonym oliwą z oliwek) dość długo smażymy na pierwszej stronie na małym, ale szerokim ogniu, wtedy łatwiej będzie nam obrócić omlet rozmrożonym miąższ mieszamy z jogurtem i dosładzamy stewią polewamy omlet sosem SMACZNEGO ! ! ! :) PS. odsłaniam roletę a tu śnieg
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćCiasto idealne do przygotowania dla niezapowiedzianych gości, samo przyrządzenie zajmuje nie przesadzając 20 minut, dodatkowo jest bardzo tanie. Masa: 1 litr mleka 2 łyżki masła (włożyc do mleka) 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 1,5 szkl kaszki manny rodzynki Dodatkowo: 6 paczek dużych herbatników typu Petit Beurre Sposób Na spód blachy układamy duże herbatniki- ja zazwyczaj wykorzystuję(...)niebieskie strasznie się kruszą. Kaszkę ugotować na mleku z dodatkiem kakao, pod koniec gotowania dodać rodzynki. Na rozłożone na blaszce herbatniki wyłożyć gotową masę, całość nakryć herbatnikami, polać polewą. Wierzch udekorować wiórkami kokosowymi, rozdrobnionymi orzeszkami lub rodzynkami
Kuchenne aromatySKŁADNIKI: 4 jajka 120 g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 120 g mąki pszennej szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć jajka, cukier i
ClauditteMissCookingmożna przygotować je niemal w mgnieniu oka a możliwych kombinacji składników jest nieskończenie wiele. Od muffinek pszennych po orzechowe, od waniliowych po kakaowe, z nadzieniem lub z bakaliami, z polewą lub bez. Wszystko zależy od tego co mamy pod ręką lub na co akurat mamy ochotę. Wczoraj powstały takie oto muffinki orkiszowe ze skórką z cytryny a każda z nich(...)osobnych naczyniach połączyć suche i mokre składniki.Następnie zawartość obu naczyń delikatnie ze sobą połączyć. Cytrynę wyszorować i sparzyć. Skórkę zetrzeć drobno na tarce. Dodać do ciasta.Foremki napełnić ciastem i do każdej włożyć po kostce czekolady.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.Piec do suchego patyczka przez ok 15 minut.Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.Smacznego
Ze smakiem i z pasjąTakie przystawki to ja uwielbiam, są fit i mają mięso :) Nic dodać nic ująć, ciekawi mnie jak Wam spodoba się ta wersja grillowanego bakłażana. Składniki
Niezły Młynekząbki czosnku 30 dag mięsa mielonego z indyka sos:150 g jogurtu naturalnego 1 pęczek posiekanej bardzo drobno natki pietruszki sól, pieprzWszystkie składniki na ciasto miksuję na małych obrotach i odstawiam na godzinę, żeby pooddychało . Będzie bardziej puszyste, Następnie smażę. Przeważnie używam skórki od słoninki, taki babciny sprawdzony sposób. Można również pędzlem maczanym w oleju smarować(...)odpowiednią gęstość. Jak jest tępa, dolewam trochę wody . Takim oto farszem nadziewam naleśniki . Składam w rożek, odcinam końce aby nabrały kształtu tortilki. Soczewica jest dosyć sucha, także gotowe danie polewam sosem tuż przed podaniem
pieprzny smaczekkleić do rąk wlewamy oliwę z oliwek i wyrabiamy do momentu, aż ciasto przestanie być błyszczące. Potem odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po tym czasie wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, dzielimy na dwie równe części, z których formujemy dwie kulki, które, albo rozwałkowujemy na dwa równe spody, albo rozkręcamy w rękach formując(...)suszone pomidory i mozarellę pokrojoną w plastry. Pizzę pieczemy w maksymalnej temperaturze piekarnika (240 - 250 stopni) przez około 15 - 20 minut. Ja piekę krócej. Upieczoną pizzę wyciągamy z piekarnika, polewamy cienką strużką octem balsamicznym i posypujemy świeżą bazylią. Podajemy z sosem pomidorowym i czosnkowym. Przepis na oba sosy znajdziecie TU. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujecałość połączyć z makiem i orzechami Dodać pokruszone biszkopty Pozostawiamy do ostudzenia lub do następnego dnia (ja trzymałam w lodówce wraz z ciastem do dnia następnego) Wykonujemy rogale: Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną przykrywamy czystą ściereczką Jedną część rozwałkujemy na prostokąt, z którego wycinamy trojkąty Każdy trójkąt smarujemy masą makowo-bakaliową. Ja umieściłam masę w torebce foliowej i zrobiłam(...)zarumienienia Po tym czasie wyjmujemy i studzimy Robimy lukier: Zagrzewamy 5 łyżek gorącego mleka. Cukier puder z mlekiem i 3 kroplami olejku waniliowego mieszamy w malakserze na jednolitą konsystencję. Polewamy lukrem rogale i od razu obsypujemy migdałami lub orzechami, żeby się przykleiły do lukru. U mnie - i orzechy i migdały :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDziś treściwa sałatka z panierowanym serem camembert i smażoną szynką szwarcwaldzką w miodowo-balsamicznym vinaigrette. Smacznego :)Czas przygotowania: 20 minPorcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: ok 8
kulinarnyJaUwielbiam muszle makaronowe, można je przyrządzać na 1000 sposobów i za każdym razem są pyszne. Dzisiaj mam dla was bardzo prosty przepis, praktycznie samo się robi
Niezły Młyneksprawdzają na różne spotkania. Są szybkie w przygotowaniu, a do tego leciutkie i smaczne. Można je zrobić z samą bita śmietaną lub z dodatkiem ajerkoniaku lub innego gęstego likieru. Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 Niepełna szklanka mąki Plaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500ml śmietany kremówki 50ml ajerkoniaku 1 cukier waniliowy Dodatkowo: 50g czekolady Białka oddzielamy od żółtek(...)składamy na pół. Można do tego użyć cienkiego noża. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym, a gdy będzie już sztywna dodajemy do niej advocat. Na koniec faszerujemy omleciki i polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height
Smakowy Rajmarynaty i grillujemy przez około 25-30 minut. W czasie grillowania, żeberka podlewamy pozostałą marynatą 2-3 razy. W ciągu ostatnich 5-10 minut grillowania, żeberek już nie polewamy pozostałą marynatą. Tak ugrillowane żeberka wyjmujemy z grilla, posypujemy prażonymi ziarnami sezamu i posiekanym szczypiorkiem. Skrzydełka z grilla składniki: 4 kg skrzydełek z kurczaka (około 24 szt)marynata: 1 szklanka octu(...)marynatą. Odstawić do lodówki na około 2-6 godzin. Przygotowanie sosu: Połączyć ser pleśniowy, śmietanę, majonez, czosnek i sos Worcestershire. Do sosu dodawać mleko, tak aby sos uzyskał konsystencję ciasta naleśnikowego. Sos do smaku doprawić solą i pieprzem. Całość przykryć i przechowywać w lodówce przez minimum 1 godzinę przed użyciem. Rozgrzać grilla, skrzydełka wyjąć z marynaty i wyłożyć na rozgrzany
naRuszciemąki dodajemy jajko, olej, cynamon oraz tyle wody, żeby zagnieść zwartą i elastyczną kulkę ciasta. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Niech odpocznie. Z tej ilości ciasta, wałkując deko grubiej niż zazwyczaj wychodzi 80 – 90 zgrabnych pierogów.Nadzienie:2 szklanki drobno pokrojonych suszonych lub wędzonych śliwek½ szklanki suszonej żurawiny (jeśli ktoś nie lubi to proponuję dodać wiśni(...)piana z masła opadnie to rozpoczyna się palenie masła, zwiększamy wtedy czujność i pilnujemy. Masło ma mieć piękny złoty kolor i orzechowy aromat wzbogacony zapachem przypraw. Takim masłem polewamy pierogi.PS.: Jak komuś mało świątecznych aromatów to można do pierogów dodać jogurt z cynamonem :)PS.: 2 Zdjęcia „takiese„ bo Najcierpliwszy lampartuje się po Krakowie a ja się miotam
ladykitchen