Dzień dobry! Dzisiaj mam dla Was nieco niecodzienny deser... Skąd pomysł na takie połączenie? Trwa konkurs Blogerchef, do którego jak pewnie wiecie znów się zgłosiłam. Pierwszym
Pora coś zjeśćprzełóż do misy miksera i ubijaj dodając po kolei jajka i białka. Zmiksuj na gładką masę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nastaw piekarnik na 200*C (termo obieg). Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blaszce ciastka w dowolnym kształcie. Piecz około 20 minut u 200*C. Upieczone eklerki przełóż na kratkę i odłóż do całkowitego wystudzenia. Krem(...)masy maślanej. Miksuj do czasu wykorzystania całego budyniu i uzyskania gładkiego kremu. Ciastka przetnij na pół i za pomocą szprychy cukierniczej napełnij eklerki. Wierzch udekoruj według uznania, np. polej polewą czekoladową i posyp cukiereczkami. Gotowe
Kulinarna (nie)codziennośćDziś podajemy przepis autorstwa MadameWu z zaprzyjaźnionego bloga Dziękuję za wypowiedź Blog świetnie prowadzony, z dużą dawką humoru z pewnością zainteresuje wszystkich miłośników Kraju Kwitnącej Wiśni
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMoje chore dziecię zażyczyło sobie różowego ciasta dla księżniczek. Więc rad niewola mamusia musiała coś wymyślić. A co szybko można zrobić jak nie piankę? Więc posiadając mleko skondensowane i 3 truskawkowe galaretki byłam w domu. Więc zaczynamy! Składniki: mleko skondensowane niesłodzone 1 puszka 3 galaretki truskawkowe barwnik spożywczy czerwony np Dr.Oetker Wykonanie:Mocno schłodzone mleko(...)sposób 3 różne odcienie różu. Wstawiamy na kilka godzina do lodówki. Przed wyjęciem wkładamy blaszkę do gorącej wody i wyjmujemy na paterę. Pianka delikatnie się rozpuści tworząc polewę. Ja udekorowałam ją pierwszymi fiołkami z grodu. Córka zadowolona, więc efekt zamierzony uzyskany
Malinowe PocałunkiSoczyste i delikatne piersi z kaczki w aromatycznym sosie pomarańczowym z imbirem, anyżem i goździkami. W sam raz na świąteczny obiad Składniki:2 piersi kaczki1 szklanka
Oryginalny smakgazowanej 1 łyżka oliwy z oliwek + ew. do natłuszczenia patelni pół łyżeczki soli Wszystkie sładniki łączymy w jednym naczyniu, mieszamy za pomocą rózgi lub miksera, aż powstanie jednolite, rzadkie ciasto bez grudek. Niewielkie porcje cista rozprowadzamy na rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni i smażymy ok 1,5-2 minut. Naleśniki z mąki kasztanowej są bardzo kruche i delikatne, więc bardzo(...)siekamy na mniejsze kawałki, mieszamy z syropem z agawy i smażymy na rozgrzanej patelni przez kilka minut ciagle mieszając, aż się przyrumienią. Gotowe, nadziane naleśniki posypujemy skarmelizowanymi orzechami i polewamy odrobiną syropu z agawy. Ekologiczna mąka z kasztanów Symbio
Zawsze głodna!jajko, dodaję sól, mleko i wodę gazowaną mieszam drewnianą łyżką i sprawdzam gęstość i w razie potrzeby dodaję albo więcej mleka/wody albo mąki. Później używam mikseraby uzyskać super gładkie ciasto, patelnie dobrze rozgrzewam i zaczynam smażenie.Farsz:Mięso mielone 0,5 kgcebula 1 szt.pieczarki ok.6 szt.koncentrat pomidorowy 3-4 łyżkikukurydza puszkaczerwona fasola puszkaczosnek 2 ząbkiprzyprawy ( sól, pieprz ziołowy,majeranek, przyprawa(...)zimnej wody, dodaję do sosu ciągle mieszając, chwilę pogotuję, by sos zgęstniał, przyprawiam sporą ilością pieprzu.Na naleśniki nakładam farsz, zwijam w rulonik lub składam w trójkąty (jak na zdjęciach). Polewam sosem i wkładam do piekarnika na 10 min, można posypać startym żółtym serem lub świeżą posiekaną natką pietruszki ( nie miałam pod ręką).Porcja mojego smakosza :)SMACZNEGO
NA MOIM TALERZUpodaje receptury na skomplikowane dania, np. słynny burgundzki gulasz wołowy czy kurczaka po baskijsku. Ale znajdziemy również przepisy na dania słodkie i proste w przygotowaniu, np. popularne we francuskie ciasto tarte tatin i mus czekoladowy. Sałatka nicejska, według autorki książki, nie zawiera gotowanych warzyw, ale nic złego się nie stanie, jeśli dodamy ugotowane ziemniaki, kukurydzę czy groszek. Otrzymamy(...)Paprykę kroimy w paski lub plasterki i układamy na pomidorach z cebulą. Dodajemy szalotkę i odciśniętego z wody tuńczyka. Układamy jajka, dodajemy oliwki i anchois, jeżeli lubimy. Sałatkę polewamy sosem winegret i odstawiamy na kilka minut do lodówki. Smacznego
bistro mamamusiałam w ekspresowym tempie robić zdjęcia dla słodkiej kampanii.Oto co znajdowało się paczce PRYNCYTORCIK: okrągły wafelek,który zdobył serce mojego męża.Słodkie nadzienie oraz wyrazista w smaku polewa czekoladowa,która rozpływa się wybornie w ustach....idealna kruchość...idealny wafelek,od którego ciężko się oderwać. PRYNCYPAŁKI: dr Gerard tymi wspaniałymi wafelkami zdobył serca wielbicieli czekolady.Nie ma się jednak(...)tortu....można obłożyć nimi cały tort lub tylko jego górę..dekoracja łatwa a efektowna...naprawdę polecam PASJA: wspaniałe połączenie pralinki i ciasteczka.Pasja skrywa w sobie porcję kruchego lub biszkoptowego ciasta,wyśmienitej czekolady i kremu,który zachwyca puszystością. KREMISIE: coś dla dzieci,coś co sprawi,że pojawi się uśmiech i to nie tylko na twarzach naszych dzieci,ale i na naszych.Fajny
Niespełnione zdolności kulinarneRyba z tym sosem doskonale smakuje, słodkie ananasy przełamują kwaśny smak pomidorów, wszystkie smaki łączą się i stanowią znakomitą harmonię smaków pasujących do ryby. Warto je
kgwjanczewoStek z tuńczyka w sezamowej panierce podany z pyszną sałatką z rukoli, pomarańczy, kiełków brokuła i uprażonych ziaren sezamu. Danie najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na
Oryginalny smakJesienne dni zbliżają się wielkimi krokami. Dlatego warto przygotować jeszcze coś skąpanego w promieniach słonecznych. Dziś lekka sałatka dla fanów owoców morza. Jeśli lubicie krewetki, warto
kulinarnyJapołowy naleśników, ale wyszło im to na dobre ;)) na wierzch: jajko szczypta soli 4 łyżki serka wiejskiego (tej gęstej części) Sposób przygotowania: Składniki na naleśniki miksujemy z powstałego ciasta smażymy naleśniki na rozgrzanej teflonowej patelni lekko posmarowanej oliwą (na małym ogniu, przewracam dopiero kiedy brzegi zaczną odchodzić) na innej teflonowej patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju ryżowego, dodajemy rozduszony ząbek czosnku, pokrojoną(...)serek wiejski ze szczyptą soli miksujemy (jeśli ktoś ma w posiadaniu blender to można wszystko zblendować, ja niestety jeszcze się na moich poznańskich włościach takiego wynalazku nie dorobiłam;p) polewamy nim naleśniki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni (nie mam pojęcia ile mój miał stopni, bo to stary gazowy piekarnik bez termometra) i pieczemy, aż do góry zrobi
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDzisiaj Światowy Dzień Pieczenia ,którego sponsorem jest Kasia.. "Podarowanie komuś domowego ciasta to świetny sposób, aby okazać jak bardzo nam tej osobie zależy. Często zapominamy mówić ludziom, którzy najwięcej dla nas znaczą, dlaczego nasze życie dzięki nim jest łatwiejsze, bardziej zabawne i niebywale interesujące!W Światowy Dzień Pieczenia chcemy sprawić, aby ludzie na całym świecie piekli dla swoich bliskich(...)według innego przepisu niż babeczki według Candice ..Ja też po różnych obawach związanych z przepisem Candice wynalazłam sprawdzony przepis tutaj..zrobiłam z połowy porcji..i u mnie polewa to tylko jogurt ubity ze śmietan-fiksem i cukrem. 200 g masła [ dałam margarynę Kasię] 3/4 szklanki cukru 4 jajka 1 szkl.maślanki [ dałam jogurt naturalny] 2 ,5 szkl
Moje domowe kucharzeniecukru 110g masła 180g mąki tortowej cynamon Na polewę 1/2 opakowania budyniu waniliowego 350ml mleka 1 laska wanilii [lub jeśli nie jesteście blogerką kulinarną- cukier wanilinowy;)] (4 duże porcje lub 6 porcji z malizną) Rabarbar myjemy i kroimy w plasterki (jakiś 1cm grubości). Wrzucamy do żaroodpornego naczynia, polewamy czterema łyżkami wody, posypujemy cukrem i cynamonem (dużo!:)) i wkładamy(...)gorącego deseru z gałką lodów, ale na dworze było tak zimno, że nikt nie chciał się schładzać. Przepychota W ten oto sposób zupełnie nieświadomie spełniłam wymóg "C" jak ciasto ze znalezionego przez Zuzię alfabetu blogerki kulinarnej. Wprawdzie nie pretenduję do tytułu "blogerki kulinarnej", ale alfabet mnie ubawił. I coś w tym jest, bo ja dziś ze ślinotokiem robiłam
les mirabelles